Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Technická památka Výklopník na Baťově kanále
Památky

Technická památka Výklopník na Baťově kanále

Technická památka Výklopník Sudoměřice-Baťův kanál byla postavena v roce 1939. Dnes je jednou z poučných zajímavostí na trase Baťova kanálu, kterou obdivují návštěvníci pěších výletů, cyklisté a především vyznavači vodní turistiky z paluby motorových lodí či jiných plavidel.
Výklopník sloužil k překládání lignitového uhlí, které se přiváželo po železniční trati z nedalekého dolu Tomáš v Ratíškovicích. Plně naložený vagon s lignitovým uhlím se pomocí lanového navijáku vtáhnul do místnosti výklopníku. V této místnosti se nachází důmyslná kolébka s výsypkou. Celá kolébka i s kolejí, násypkou,a plným vagonem, byla pomocí lanového kladkostroje zdvižena. Vagon pak čelními dveřmi vysypal prašný lignit do připravené lodi. Tyto lodě se plavily po Baťově kanále, až po Otrokovice do elektrárny.

Nyní slouží jako vyhlídková věž, pro zájemce je možná prohlídka interiérů s odborným výkladem. V těsné blízkosti je přístaviště s půjčovnou lodí a občerstvením. 

Baťův kanál neboli Průplav Otrokovice-Rohatec je historická vodní cesta vybudovaná v letech 1935-38 v délce 20 km, která spojovala Otrokovice s Rohatcem. Částečně vede po řece Moravě, jinak uměle vyhloubenými kanály s řadou pohyblivých jezů, plavebními komorami a dalšími vodními stavbami a technickými památkami. Pozůstatky těchto památek umožňují poznat technický um našich předků.

V dnešní době je téměř celá vodní cesta v délce asi 80 km opravena, zprovozněno 13 plavebních komor a umožněna je tak jak pravidelná, tak i turistická vodní doprava mezi Otrokovicemi až do Hodonína. Úsek od bělovského jezu u Otrokovic po Kroměříž je samostatný a není napojen na zbytek vodní cesty.

Aktuality

Místní přehlídka vín Rohatec

Místní veřejná výstava vín se bude konat již po 60. Začátek je od 10 hodin, zahraje cimbálová muzika, občerstvení.
Rohatec, Jihomoravský kraj

Tradiční košt vín Ratíškovice 2024

Unikátní košt vín pořádaný pod širým nebem na travnatém hřišti FK Baník Ratíškovice.
Ratíškovice, Jihomoravský kraj

Oslava 45. výročí založení Lázní Hodonín

Začátek léta v Lázních Hodonín se ponese v duchu oslavy 45 let od jejich založení.
Hodonín, Jihomoravský kraj

Strážnické vinobraní 2024

Strážnické vinobraní je nejvýznamnější slavností města Strážnice. Aktivně se ho účastní všichni obyvatelé města i okolních obcí. Jedná se o slavnost folkloru a vína.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Stavění máje – zahájení návštěvní sezony ve Skanzenu Strážnice

Samotné stavění máje je doprovázené zpěvem dívek a chlapců folklorních souborů za doprovodu spojených muzik všech zúčastněných souborů. Dalším programem je profilové vystoupení jednotlivých souborů na pódiu.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Pouť ve skanzenu Strážnice 2024

Nenechte si ujít pravou strážnickou pouť. V roce 2024 se bude konat 17. srpna.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Stavění máje – zahájení návštěvní sezony ve Skanzenu Strážnice

Samotné stavění máje je doprovázené zpěvem dívek a chlapců folklorních souborů za doprovodu spojených muzik všech zúčastněných souborů. Dalším programem je profilové vystoupení jednotlivých souborů na pódiu.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Adam Ďurica

Mandolína, Neľutujem, Spolu, Naše hriechy alebo Zatancuj si so mnou! To všechno jsou hity slovenského zpěváka Adama Ďurici, který se představí se svou kapelou na českých koncertech.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Projížďka lodí po Baťově kanále – půjčovna Sudoměřice

Půjčovna lodí Sudoměřice nabízí plavby po technické památce Baťův kanál, a to jak na kanoích, motorových člunech nebo lodích, ale i kajutových lodí holandského typu, tzv. hauseboatů.
Sudoměřice, Jihomoravský kraj

I. Slovácká plavební – dovolená na Baťově kanále

Užijte si dovolenou na Baťově kanále na obytné kajutové lodi, kde můžete strávit prima dovolenou a poznat krásy zdejšího kraje. K řízení půjčovaných lodí není potřeba žádné oprávnění, stačí se proukázat platným občanským průkazem a dovršit věku 18 let.
Sudoměřice, Jihomoravský kraj

Romantická plavba na lodi po Baťově kanále ze Sudoměřic

Dopřejte si romantickou plavbu na hausbotu. Plujte lodí po Baťově kanále a užijte si krásné chvíle v přírodě za šumícího rákosí s lahví místního vína. Jižní Morava skýtá spoustu skvělých zážitků a plavba na hausbotu je jedním z nich. Nechte se okouzlit a užijte si dovolenou na lodi.
Sudoměřice, Jihomoravský kraj

Přístav Petrov na Baťově kanále

Na Baťově kanále se v srpnu 2015 otevřel rekreační přístav Petrov. Poskytne kotviště až pro 45 lodí, jejichž posádky zde najdou veškeré služby.
Petrov, Jihomoravský kraj

Půjčovna hausbótu – Domek na vodě

Pronájem hausbótu na Baťově kanálu je záruka netradiční dovolené. Půjčovna hausbótů Domek na vodě vám umožní řídit vybavenou loď jako byste se plavili s hotelem.
Petrov, Jihomoravský kraj

Strážnická vinařská stezka

Trasa vede částečně Dolnomoravským úvalem, směrem na východ dosahuje k podhůří Bílých Karpat. Nejdelší úsek prochází zvlněnou Hluckou pahorkatinou. Klikatá, více než stokilometrová trasa pokrývá rozsáhlé území, jehož západní hranici tvoří Bzenec a Rohatec, na východě dosahuje až k Boršicím a Hluku.
Petrov, Jihomoravský kraj

Pronájem kajutové lodi v Petrově na Baťově kanále

Už jste si prohlédli část jižní Moravy z motorového člunu? Projeli jste se meandrovými lesy, navštívili jste proslulé vinné sklípky? Tak na co čekáte?
Petrov, Jihomoravský kraj

Národní přírodní památka Váté písky u Bzence – moravská Sahara

Váté písky jsou jedinečným biotopem, který se rozkládá mezi železničními stanicemi Rohatec a Bzenec-Přívoz. Často se mu přezdívá moravská Sahara. Nachází se pouze podél železniční trati v délce 5,5 km a jeho nejširší část měří kolem 60 m.
Bzenec, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Areál vinných sklepů Petrov – Plže u Strážnice

Areál je tvořen jedněmi z nejstarších staveb lidové architektury v České republice. Horní areál slouží jako přírodní hlediště na nejstarší a nejhodnotnější sklepy. Najdete jej asi 4 km jihovýchodně od Strážnice a 14 km od Hodonína.
Petrov, Jihomoravský kraj

Vinné sklepy Strážnicka

Strážnicko je starobylá oblast pěstování kvalitních odrůd révy vinné. Pro návštěvníky obnovili vinaři prodej pod víchou v nejkrásnějším areálu vinných sklepů na Moravě, v Petrově Plžích, a připravili i nové vinařské areály – Starý potok v Sudoměřicích či Kříb v Kozojídkách.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Vinařství Tomanovský – vinný sklep v Petrově

Zastavte se na krátkou degustaci nebo celovečerní posezení ve vinném sklepě č. 11 Vinařství Tomanovský.
Petrov, Jihomoravský kraj

Vinný sklípek Petrov

Zveme všechny přátele dobrého vína, jídla a zábavy k nám na jižní Moravu, na Slovácko, do vinného sklípku v Petrově v Plžích.
Petrov, Jihomoravský kraj

Penzion Na Kamenčí Strážnice

Nově vybudovaný Penzion Na Kamenčí se nachází v klidné části města Strážnice v rozlehlé zahradě, nedaleko centra města. Celkem poskytuje ubytování pro 12 osob. Penzion je vhodný především pro menší skupiny cyklistů, rybáře či rodiny s dětmi.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Lázeňský dům Eva v Lázních Hodonín

V současné době léčebný komplex Lázní Hodonín s dvěmi lázeňskými domy Vladimír a Eva, léčebným pavilonem Jindřich a léčebně relaxačním centrem. Léčba pohybového a cévního systému, neurologických nemocí, rehabilitace.
Hodonín, Jihomoravský kraj

Ratíškovický Slavín – mladé vinné uličky

Víno Ratíškovičtí dlouho skladovali ve sklepech pod domy, až roku 1966 postavil Jaroslav Kotásek sklep u Nácestků, na jeho počest dostala zdejší osada jméno Slavín. Ratíškovický Slavín je tak jedním z nejmladších sklepních areálů.
Ratíškovice, Jihomoravský kraj

Restaurace pod Věží Strážnice

Restaurace pod Věží leží v centru Strážnice, poblíž Bílé věže. Historie této budovy sahá až do roku 1903. Dnes nabízí příjemné posezení v prostorách s různými interiéry a atmosférou, příjemnou obsluhou, znamenitými pochutinami, kvalitní vzduchotechnikou s odděleným prostorem pro kuřáky a nekuřáky.
Strážnice, Jihomoravský kraj