Úvod > Co chcete dělat? > Lázně a wellness > Lázně Luhačovice – nejoblíbenější lázně na Moravě
Lázeňský pohárek Labuť, , Luhačovice, Kudy z nudy
Lázně a wellness

Lázně Luhačovice – nejoblíbenější lázně na Moravě

Lázně Luhačovice jsou čtvrté největší lázně České republiky a nejnavštěvovanější lázně Moravy s více než 300 let trvající lázeňskou tradicí. Luhačovice jsou pravým místem k celoroční relaxaci a aktivnímu odpočinku s pestrými možnostmi kulturního i sportovního vyžití.
Luhačovice jsou malebné moravské lázně v údolí říčky Šťávnice s řadou léčivých minerálních pramenů a příznivým klimatem, díky kterému jsou i jedněmi z českých klimatických lázní. Léčí se zde dýchací, trávicí a oběhové ústrojí, poruchy pohybového aparátu a také se onkologické nemoci a nemoci z poruch látkové výměny.

Známým moravským lázním s léčivými minerálními prameny vtiskl neopakovatelný charakter na přelomu 19. a 20. století architekt Dušan Jurkovič, autor řady staveb, inspirovaných lidovou architekturou Valašska a Kysuce. Atmosféru dotvářejí četné lázeňské vily, kolonáda a rozlehlý park. K nejznámějším léčivým pramenům Luhačovic patří Vincentka, Aloiska a Ottovka.

V minerálkách je obsažený například dobře vstřebatelný hořčík, dodávající energii, nebo vápník, potřebný pro pevnost zubů a kostí, pro silné srdce a normální hladinu cholesterolu. Pro svalovou činnost a přenos nervových vzruchů je prospěšný sodíkjód zase celkově posiluje a vzpružuje kůži, vlasy, nehty a zuby.


Léčebné procedury a wellness

Léčebné procedury jsou poskytovány v balneoprovozech léčebných zařízení a hotelů. Balneoprovozy jsou vybaveny moderní technikou pro poskytování vodoléčebných procedur, elektroléčebných procedur, inhalací, obkladů a různých forem masáží (klasické, reflexní, podvodní). Nabízí se zde relaxační pobyty pro seniory, ženy a manažery včetně wellness pobytů.

Léčebné lázně Luhačovice slavily v roce 2022 úspěchy s postcovidovou terapií pomocí speciální modulace laserového záření, která je nejen účinná, ale také velmi bezpečná. Od roku 2023 se lékaři v Sanatoriu Miramare zaměřují i na léčbu dalších chronických respiračních onemocnění pomocí této léčebné metody a rozšiřují tak využití laserové terapie na základě zkušeností z výzkumu v zahraničních zdravotnických zařízení, které se na tento druh léčby specializují.

Novinkou v nabídce Lázní Luhačovice pro rok 2023 je pobyt Lázně na zkoušku. Hosté si mohou vyzkoušet zdejší stěžejní procedury, mezi které patří uhličitá koupel, inhalace a pitná kúra luhačovických minerálních vod.


Kolonáda Luhačovice a lázeňský park

Přirozeným centrem lázeňského života je luhačovická kolonáda, vybudovaná v polovině 20. století dle architekta Oskara Pořísky. Kolonádu začínající u Jurkovičova domu vytvářejí tři propojené objekty – Velká kolonáda, Malá kolonáda a hala Vincentky. Luhačovická kolonáda velmi získala po rozsáhlé rekonstrukci v letech 2018–2019. Stala se opět příjemným procházkovým místem pro korzující lázeňské hosty a turisty stejně jako lázeňský park.
 

Luhačovice a minerální prameny

Vincentka - nejproslulejší luhačovický minerální pramen, který vyvěrá na severním úpatí Velké Kamenné. Již v roce 1680 byl znám jako „Hlavní pramen“, pojmenování Vincentka dostal až koncem 18. století.

Ottovka - vyvěrá na pravém břehu Horní Olšavy na úpatí svahu Malé Kamenné o 10 m výše než ostatní prameny. Je nejlidovějším luhačovickým minerálním pramenem.

Aloiska - patří k nejstarším minerálním pramenům. Vyvěrá v parku nad Bílou čtvrtí o 30 m výše než ostatní prameny. Původně dřevěná studánka byla známa jako Luisin pramen, Lesní pramen nebo také Pramen v hoře.

Nový Jubilejní – tento pramen byl veřejnosti zpřístupněn v roce 2013 a najdete jej mezi Společenským domem a vilou Alpská růže.

Pramen Dr. Šťastného - je nejzajímavějším luhačovickým minerálním pramenem. Vyvěrá v blízkosti Lázeňského divadla.

Viola - nachází se v lese nad minerálním pramenem Ottovky. Byl naražen dne 2.11.2010. Minerální voda je využívána pro pitné kúry lázeňských pacientů a hostů,  pro uhličité koupele, inhalace a kloktání.

Pramen Marie - nachází se v lese poblíž dřevěného altánku u turistické cesty k Jezírku lásky.

Minerální pramen Sv. Josefa – vyvěrá v blízkosti kostela Svaté Rodiny, pro veřejnost je pak určena kašna tohoto pramenu Pro nízkou mineralizaci je voda velmi vhodná k pitné léčbě při onemocnění trávicího ústrojí, dýchacích cest a k uhličitým koupelím. Vydatnost pramene je 30 l/min.

Elektra 1 – jeden z nejkoncentrovanějších pramenů v luhačovické zřídelní základně vyvěrá poblíž Kulturního domu Elektra. Pro vysoký obsah nerostů se Elektry užívalo k výrobě zřídelní soli. Pramen původně volně vytékal do řečiště řeky Horní Olšavy. Teprve v roce 1908 byl vyhlouben, vyzděn a řádně zachycen (1910). Při další úpravě byl sveden až na Lázeňské náměstí a sloužil pro pitnou léčbu. Ke konečným úpravám došlo v letech 1938–1939. Při výkopu studny byly v hloubce 9 metrů nalezeny zvířecí kosti, parohy, dutý kmen a stopy po ohništi. Stáří pozůstatků odhadují archeologové na 30 000 let. V současné době je používána v hotelech Palace a Morava k inhalacím a uhličitým koupelím. Elektra má zvýšený obsah kyseliny borité, jodu a lithia. Průměrná vydatnost pramene je 14 l/min. 

Bystrica – pramen byl navrtán v roce 1972 v ulici Dr. Veselého poblíž stejnojmenného lázeňského domu. Nevyužívá se, má charakter pozorovaného zdroje. Jeho vydatnost činí 15 l/min.

Nová Čítárna – navrtána v roce 1987 vedle Společenského domu směrem k budově ředitelství. Odvádí se do vodojemu minerálních vod ke zvýšení kapacity koupelových směsí pro podávání uhličitých koupelí.

Nová Janovka – je odváděna do akumulační nádrže k uhličitým koupelím, ale je jí možno užít i k inhalacím.

Vincentka 2 – vrt se nachází před východní stranou Jurkovičova domu směrem ke Kruhové fontáně. Pramen se zatím nevyužívá, je připraven pro pitnou léčbu, inhalace a uhličité koupele.

Pramen Vladimír – zachycen v roce 1988 v hloubce 42 m. Nachází se v ulici Nábřeží na levé straně řeky Horní Olšavy. Používá se k uhličitým koupelím, je vhodný i k inhalacím.

Minerální pramen Jaroslava - nejmladší luhačovický pramen. Nachází se v areálu léčebny Miramare II. Tato silně mineralizovaná kyselka se od roku 1998 užívá pro koupele při onemocnění pohybových orgánů a pro uhličité koupele v Sanatoriu Miramare.
 

Ubytování v Lázních Luhačovice

V Lázních Luhačovice si můžete vybírat ze široké nabídky hotelů a penzionů. V samém centrum lázeňského města se nachází Hotel Společenský dům, Hotel Dům Bedřicha Smetany****, Hotel Jurkovičův dům****, Lázeňský penzion Myslivna, Vila Chaloupka****, Vila Alpská Růže****, Vila Pod Lipami*** Superior, Vila Bystrica, Villa Dagmar, Lázeňský penzion Taťána, Penzion Slavia, Hotel Vltava, Penzion Dr. Veselého, Apartmány Luhačovice, Apartmán Anežka, Apartmány Gizela, Apartmány Kolonáda, Hotel Litovel, Hotel Palace****. Pod Jestřábí horou naleznete Hotel Jestřabí***, Boutique hotel Vládní vila, Centrální lázně, Lázeňská vila Vlastimila, Villa Emausy, Vila Pernštýn nebo Lázeňská vila Vlastimila.


Luhačovice pro filmové fanoušky

Lázeňské město je také rájem filmařů. Natáčely se zde filmy, seriály, dokumentární pořady a i samotní herci si je oblíbili a často je navštěvují, aby se zde léčili, nebo si odpočinuli. To, že si tvůrci pro natáčení často vybírají právě Luhačovice, svědčí o tom, že jsou nejen populární lázeňskou destinací, oblíbeným cílem jednodenní turistiky, relaxačních víkendových či wellness pobytů, ale s oblibou je vyhledávají právě filmaři pro zachovalou architekturu i atraktivní atmosféru s prvorepublikovou noblesou.
 

Lázně Luhačovice a jejich ocenění

Ocenění ESPA Innovation Awards 2016
Za balneoprovoz uhličitých koupelí získaly Lázně Luhačovice jako jediné v ČR prestižní certifikát za vítězství v soutěži ESPA Innovation Awards 2016, což je ocenění za nejlepší evropskou inovaci v oblasti léčebného lázeňství od Evropského svazu léčebných lázní.

Lázně Luhačovice – excelentní evropská destinace EDEN 2019
Téma: „Léčené lázeňství a well-being tourism“
Luhačovice získaly titul evropské excelentní destinace EDEN 2019 za udržitelný cestovní ruch a zdravý životní styl. Destinační agentura Zlínsko a Luhačovicko přihlásila do soutěže svůj produkt „Well, well…Lázně Luhačovice“, který oslovil hodnotící porotu především díky propojení tradičního a moderního lázeňství, bohatstvím pramenů, péčí o přírodní zdroje, malebností Jurkovičovy architektury, unikátní spoluprací komerčních i nekomerčních subjektů, snahou o snižování regionálních disparit destinace a v neposlední řadě i panenskou přírodou v chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, za což se mohou titulem excelentní destinace právem pyšnit.

Luhačovice – tady pramení zážitky

V Luhačovicích bylo, je a bude krásně v každé době. O tom svědčí i výhra o excelentní evropskou destinaci v soutěži EDEN, kterou město ve spolupráci s destinační společnosti Zlínsko a Luhačovicko vyhrálo v roce 2019 v kategorii lázeňství, wellness a wellbeing. Přijeďte zažít jedinečnou atmosféru Luhačovic!

Lázně Luhačovice - fontána

Provozovatel

Lázně Luhačovice a.s.

Lázeňské náměstí 436
763 26 Luhačovice
Tel.:
+420 577 682 111
Email:
info@lazneluhacov...
WWW:
https://www.lazne...
GPS:
49,108301 17,762299
 
 

Časová náročnost

4,0 hodiny

 
 

Aktuality

Divadlo dětem – Malá čarodějnice

Hraje: Malá scéna Zlín.
Luhačovice, Zlínský kraj

Třináct u stolu

Hrají: Simona Stašová, Miroslav Etzler, Simona Postlerová/Miroslava Pleštilová, Julie Štandera/Nela Štefanová, Otto Rošetzký, Čestmír Gebouský, Martin Cikán/Kryštof Zapletal.
Luhačovice, Zlínský kraj

Aneta Langerová

Turné – Zázračná písně krajina 20 let.
Luhačovice, Zlínský kraj

Líheň – Jaroslav Dušek, Ondřej Smeykal a Petr Nikl

Jedinečné spojení tří osobností, tří forem umění...
Luhačovice, Zlínský kraj

Všechno je dovoleno

Hrají: Ivo Šmoldas, Michaela Kuklová, Miluše Bittnerová, Miroslav Šimůnek alt. Tomáš Krejčíř.
Luhačovice, Zlínský kraj

Abeceda hvězd – Vladimír Hron

Unikátní imitátorská show hudebních hvězd v abecedním pořadí.
Luhačovice, Zlínský kraj

Kytice – Metropolitní divadlo Praha

Kytice je sbírka básní inspirována z národních tradic, bájí a pověstí.
Luhačovice, Zlínský kraj

Fragile

FRAGILE je slovenská vokální skupina složená z výrazných pěveckých osobností, které bez použití hudebních nástrojů, tedy a cappella.
Luhačovice, Zlínský kraj

Vila pod lipami v Luhačovicích

Návštěvníkům Luhačovic a lázeňským hostům začala opět sloužit věhlasná Vila pod lipami. Přes půl století sloužila jako sídlo místního muzea, po rozsáhlé rekonstrukci jí Lázně Luhačovice a. s. vrátily původní podobu i ubytovací účel.
Luhačovice, Zlínský kraj

Vila Alpská růže – lázeňský odpočinek v Luhačovicích

Vila Alpská růže se nachází v klidném centru lázní Luhačovice, nedaleko kolonády a minerálních pramenů. Tato kulturní památka je charakteristickou ukázkou architektury tzv. alpského stylu, který určoval podobu luhačovických lázní ve druhé polovině 19. století.
Luhačovice, Zlínský kraj

Pramen Dr. Šťastného – nejzajímavější luhačovický pramen

V blízkosti Lázeňského divadla v Luhačovicích vyvěrá Pramen Dr. Šťastného. Má zvýšený obsah kyseliny borité, fluoru, jodu, lithia a barya a používá se k pitné léčbě.
Luhačovice, Zlínský kraj

Ottovka – nejlidovější luhačovický pramen

Takzvaným nejlidovějším luhačovickým pramenem je Ottovka, který je zároveň třetím nejznámějším pramenem. Vyvěrá na pravém břehu Horní Olšavy, na úpatí Malé Kamenné.
Luhačovice, Zlínský kraj

Zvuková mapa Luhačovic

Luhačovice, největší moravské lázně v CHKO Bílé Karpaty, s pohádkovou architekturou Dušana Jurkoviče a léčivou minerální vodou Vincentka si užijete všemi smysly. A to doslova, jako průvodce po tomto krásném městě můžete využít Zvukovou mapu Luhačovic.
Luhačovice, Zlínský kraj

Nový Jubilejní pramen v lázních Luhačovice

Nový Jubilejní pramen byl získán v roce 1988 v bezprostřední blízkosti pramene Jubilejní – na pravém břehu Horní Olšavy vedle Společenského domu směrem k vile Alpská růže – vrtem do hloubky 50,5 m.
Luhačovice, Zlínský kraj

Bruselská fontána Luhačovice

Fontána od sochaře Jana Kavana má jednoduchý miskový tvar ozdobený keramickými reliéfními plastikami s motivy vodní flóry a fauny. Původně byla vytvořena pro nádvoří československého pavilónu na světové výstavě v Bruselu (EXPO 1958), roku 1960 byla přenesena do Luhačovic.
Luhačovice, Zlínský kraj

Lázeňská kolonáda v Luhačovicích

Lázeňská kolonáda v Luhačovicích, někdy také nazývaná jako Velká kolonáda, byla vybudována po 2. světové válce podle plánů architekta Oskara Pořísky.
Luhačovice, Zlínský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Dům Bedřicha Smetany Luhačovice

Secesní budova hotelu Dům Bedřicha Smetany leží v centru lázní Luhačovice, uprostřed krásného tichého parku. Hotel poskytuje nejnáročnějším hostům vysoký standard ubytování v pokojích se stylovými interiéry.
Luhačovice, Zlínský kraj

Restaurace Racek

Restaurace Racek se nachází v srdci lázní Luhačovic a to přímo nad lázeňskou kolonádou.
Luhačovice, Zlínský kraj

Vila Chaloupka v Luhačovicích

Reprezentativní lázeňská vila Chaloupka leží v centru lázní Luhačovice, v příjemném prostředí parku, v blízkosti kolonády a lázeňských zařízení.
Luhačovice, Zlínský kraj

Divadelní kavárna Luhačovice

Divadelní kavárna v Luhačovicích nabízí široký sortiment nejen kávy a nápojů, ale také zmrzlinových pohárů s pravou šlehačkou. Bezbariérový přístup, připojení k WiFi a přebalovací pult je zde samozřejmostí.
Luhačovice, Zlínský kraj

Vila Bystrica

Vila Bystrica leží v srdci lázní Luhačovice na pěší zóně a na úplném začátku kolonády.
Luhačovice, Zlínský kraj

Boutique hotel Vládní vila v Luhačovicích

V současné době slouží vila jako atraktivní boutique hotel s rodinnou atmosférou a individuálním přístupem pro náročnou klientelu.
Luhačovice, Zlínský kraj

Garni hotel Riviera Luhačovice

Lázně Luhačovice otevřely v roce 2018 nový hotel Riviera, který vznikl rozšířením a modernizací stejnojmenného penzionu. Hotel se nachází v klidné části lázeňského města Luhačovice, v blízkosti centra lázní, při vstupu do lázeňského parku.
Luhačovice, Zlínský kraj

Lázeňský hotel Palace v Luhačovicích

Komfortní lázeňský čtyřhvězdičkový hotel Palace je dominantou Luhačovic. Jeho ideální poloha, vysoká úroveň a rozsah poskytovaných hotelových i léčebných služeb umožňují hostům strávit příjemný lázeňský pobyt.
Luhačovice, Zlínský kraj