Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Grabštejn v srdci Trojzemí – Česka, Německa a Polska
Hrad Grabštejn, kudy z nudy
Památky

Hrad Grabštejn v srdci Trojzemí – Česka, Německa a Polska

Klenotem prohlídky hradu Grabštejn je renesanční kaple sv. Barbory s bohatou malířskou výzdobou z období pozdní renesance, která je v Čechách naprosto unikátní. Po rekonstrukci je opět k vidění v celé své kráse.

Z historie hradu Grabštejna

Hrad Grabštejn čnící na skalnatém kopci nad obcí Chotyně nedaleko Hrádku nad Nisou je poprvé zmíněn v listině z roku 1286, kde je jako majitel hradu uveden Ota II., purkrabí z Donína a na Grabštejně. Gotický hrad byl v průběhu 16. století přestavěn v reprezentativní renesanční sídlo. Největší rozmach zažilo panství i s hradem zřejmě v době, kdy jej ve svých rukách držel rod Clam-Gallasů.

Grabštejn v minulosti kontroloval cestu do Čech v uzlovém, hraničním místě, kde se i dnes dotýkají hranice tří států, České republiky, Německa a Polska. Cesta pod hradem je považována za jakousi páteř frýdlantského vévodství. Je nejefektivnější spojnicí mezi dánským králem Kristiánem IV. na severu (případně i švédským králem Gustavem Adolfem) a císařem Ferdinandem II. ve Vídni. V době frýdlantského knížectví to byly válčící strany. Vojensky významného Grabštejna se ve třicetileté válce zmocnil Albrecht z Valdštejna.

Po jeho smrti a v nastalých zmatcích posledního období války byl hrad obsazen švédskou posádkou, která odtud ovládala okolí až do uzavření míru v roce 1648. Z rozkazu císaře byly proto ve druhé polovině 17. století pobořeny hradby Grabštejna, aby se napříště nemohl stát nepřátelskou pevností.

Roku 1843, kdy byl majitelem hradu Eduard Clam-Gallas, do hradní věže udeřil blesk, čímž vznikl rozsáhlý požár, který zachvátil i střechy a nejvyšší patro přilehlého severního křídla horního hradu. Při opravách vyhořelých prostor dostala věž novou podobu s novogotickým zakončením do špice, jež si ponechala až do roku 1992. Od konce 80. let 20. století zde probíhala rekonstrukce, díky níž se podařilo poodkrýt krásu někdejšího sídla.

V objektu se nabízí možnost svateb i komerčních pronájmů, oživené prohlídky i prohlídky pro rodiny s dětmi, sezónní výstavy a kulturní akce, hudební festivaly.
 

Prohlídkové okruhy

Prohlídka grabštejnského sídla (základní okruh)
Základní okruh nabízí návštěvníkům procházku staletími „proti proudu času“ od poloviny 16. století do počátku 20. století pokoji šlechtických majitelů i jejich služebnictva a úředníků spravujících panství. Součástí prohlídky je i výstup do hradní věže.

Grabštejnské poklady
Chcete-li poznat to nejcennější, co Grabštejn ve svých zdech skrývá, navštivte tento okruh. Zavede vás nejen do grabštejnského sklepení, ale i do jedinečné renesanční kaple svaté Barbory. Nově na vás čeká i archeologická expozice. Otevřeno červen až září.

Věž (samostatná prohlídka)
Samostatná prohlídka – výstup na hradní věž bez průvodce můžete uskutečnit kdykoli v běžné návštěvní době hradu. Z hradní věže je pěkný kruhový výhled do okolní krajiny Čech, Německa a Polska.

Kaple sv. Barbory
Kaple svaté Barbory na Grabštejně je unikátní prostor, přesahující svou historickou a uměleckou hodnotou daleko za regionální hranice. Můžete ji navštívit v doprovodu průvodce jako samostatný okruh. V hlavní sezóně (červen až září) je kaple přístupná pouze jako součást okruhu Grabštejnské poklady.

Dětská prohlídka
Pro naše malé návštěvníky nabízíme speciální zkrácené prohlídky hradu. Prohlídky jsou určeny především dětem (a jejich rodičům) od 3 do 8 let. V sezóně 2023 uvádíme prohlídku s názvem Hraběcí poklad.

Veterinární muzeum
Navštivte jediné muzeum vojenských polních veterinárních souprav v České republice a objevte dějiny nejen československé vojenské kynologie. Otevřeno ve vybrané termíny.


Cestování bez bariér

Prohlídky hradních okruhů nejsou bezbariérové. Historické interiéry se nacházejí v 1. a 2. patře.

V případě zájmu handicapovaných návštěvníků o prohlídku je nutný vlastní doprovod a předchozí ohlášení na tel.: správy hradu: +420 482 724 301 z důvodu zajištění individuálního přístupu.Do 1. patra expozice vede zdvihací plošina, 2. patro je přístupné pouze po schodech. 

Pro zrakově postižené návštěvníky nabízíme zapůjčení haptických pomůcek.

Pro sluchově postižené návštěvníky se schopností číst máme připravené české texty s výkladem. 

Aktuality

Velikonoce na Grabštejně

Velikonoční a jarní výzdoba a prohlídky.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Kastelánské prohlídky hradu Grabštejn

Kastelánská prohlídka je prodloužená prohlídka interiéry (a někdy i exteriéry hradu), která se zaměřuje na konkrétní historické období či osoby z dějin hradu.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Pojďme se bavit

Igor Bareš a Jitka Škápíková.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Noc kostelů na Grabštejně

Na tradiční noc kostelů.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Vítání léta na Grabštejně

Léto na hradě.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Komorní koncert v kapli sv. Barbory

Koncert.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Lužická padesátka

Legendární dálkový pochod a horský běh s více než padesátiletou tradicí. Připraveny pro vás budou trasy 8 km, 15 km, 25 km, 35 km a 50 km krásnou krajinou Lužických a Žitavských hor.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

2. Pivní pochod

Klub českých turistů Hrádek nad Nisou pořádá 2. ročník pivního pochod v Hrádku nad Nisou. Start a cíl bude v areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou. Připravena je 12 km trasa se 7 pivními zastávkami. Degustovat můžete čepované pivo z regionálních pivovarů.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Galerie Věž na hradě Grabštejn

V roce 2023 otevřeli na hradě Grabštejn v srdci Trojzemí – Česka, Německa a Polska novou galerii Věž. Je v atypické kruhové místnosti o výšce zhruba pěti metrů, která je v přízemí věže. Po většinu času tam bylo dosud jen skladiště.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Golf Club Grabštejn

Klidné rodinné prostředí devítijamkového Golfového hřiště Grabštejn s mnoha atraktivními místy v blízkém okolí je ideální pro odpočinek a relaxaci. Hřiště se nachází v klidné lokalitě 20 km od Liberce v katastru obce Chotyně a nabízí možnost hry nejen zkušeným golfistům, ale i začátečníkům, kteří si chtějí golfovou hru teprve vyzkoušet.
Chrastava, Liberecký kraj

Hřebenovka Ještěd-Praděd: multifunkční turistická magistrála

Hřebenovka – vrcholová trasa vedoucí z Libereckého kraje přes Německo, Polsko a Královéhradecký, Pardubický a Olomoucký kraj až na Praděd. Poznejte trasu, která byla proznačena již na začátku 20. století a provede vás přes vrcholky všech pohoří při hranici.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Trojmezí u Hrádku nad Nisou

Trojmezí – místo, kde se setkávají hranice tří států. Na mapě Evropy jich najdeme desítky. Česko – německo – polské Trojmezí leží na soutoku Lužické Nisy a Oldřichovského potoka. Státní hranice vedou středem obou toků. Nachází se necelé 2 km od centra Hrádku nad Nisou a nedaleko německé Žitavy.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Stezka Českem – severní část 1000 kilometrů dlouhé trasy celou republikou

Stezka Českem je prvním oficiálním přechodem Česka! Jedná se o 1000 kilometrů dlouhou trasu a je jen na vás, kdy, kde a jak se na cestu vydáte. Můžete ji jít vcelku anebo po jednotlivých úsecích.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Kostel sv. Bartoloměje v Hrádku nad Nisou

Katolický kostel sv. Bartoloměje v Hrádku nad Nisou patří k nejvýznamnějším barokním stavbám v Trojzemí.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Schubertova vila v Hrádku nad Nisou

Výstavná vila pochází z roku 1924, a původně byla rodinným sídlem ředitele hrádecké přádelny Hermanna Schuberta. V roce 2016 byla kulturní památkou.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Chrám Pokoje v Hrádku nad Nisou

Někdejší luterský kostel v Hrádku nad Nisou vznikl ve slohu saské novorenesance na přelomu 19. a 20. století.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Mehl caffé

Na hradě Grabštejn, stejně jako na jiných hradech, se dříve nacházela konírna. Právě v těchto prostorách se nyní nachází stylové občerstvení MEHL caffé. Bývalá hradní konírna tak dnes nabízí množství nápojů i pochutin pro všechny.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Penzion La Campagna

Penzion La Campagna v Hrádku nad Nisou zajistí svým hostům klidný a příjemný pobyt ve stínu Jizerských hor.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Restaurace La Campagna

Restaurace v klidné části centra města Hrádek nad Nisou v těsném sousedství parku.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Areál Kristýna u Hrádku nad Nisou

Trasy pro kolečkové brusle, mnoho tras pro pěší i cykloturistiku. Celý areál je ukryt v krásném prostředí mladého lesa v těsné blízkosti vodní plochy. Děti zde mají dostatek místa ke svým hrám. Pro dospělé nebude těžké dětem připravit pestrý program ani v případě zhoršeného počasí.
Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj

Jítravský dvorec

Mají domácí bio jehněčí, chovají i aberdeen-anguské krávy. Dělají si kozí sýr a klobásy a z přilehlých honiteb disponují zvěřinou. To všechno je Jítravský dvorec v Lužických horách.
Rynoltice, Liberecký kraj

Ubytování na faře v Jítravě

V barokním, památkově chráněném areálu původní fary v severních Čechách najdete Boží klid a Relax.
Rynoltice, Liberecký kraj

Hotel Farma Vysoká v Chrastavě u Liberce

Koňská Farma Vysoká slouží jako hotel s jízdárnou a restaurací kousek od Liberce. Svou unikátní polohou je právem nazývána “Nebeskou pastvinou“ s výhledem na tři různá pohoří – Ještědské, Jizerské a Lužické. Nejen pro koňáky je zde k dispozici hotel, restaurace, ustájení či jezdecká škola.
Chrastava, Liberecký kraj

Boutique hotel V Bezovém Údolí

Boutique hotel V Bezovém Údolí je jako stvořený k odpočinku na místě s autentickým geniem loci, v souladu s přírodou a v úctě k tradičním hodnotám a udržitelnému stylu života.
Kryštofovo Údolí, Liberecký kraj