Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > České muzeum hudby
Člověk – nástroj – hudba
Kultura

České muzeum hudby

České muzeum hudby schraňuje ve svých sbírkách více než 700 000 hudebních exponátů. Kromě notového archivu, sbírky hudebních nástrojů nebo hudební fonotéky také pozůstalosti Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a dalších významných hudebních osobností.

Vydejte se na procházku naší hudební historií, poznávejte, jak jednotlivé skupiny hudebních nástrojů tvoří tóny, jak vypadá zápis hudby i jak a při jakých společenských příležitostech se na ně hrálo.

Zajímalo by vás, jak náročné je hrát na harfu, varhánky nebo jak rychle zvládnete složit klarinet? Nejen to si můžete v expozici Člověk – nástroj – hudba sami vyzkoušet. Poslechové body nabízejí unikátní nahrávky vystavených historických nástrojů. Součástí expozice jsou také interaktivní prvky.

České muzeum hudby představuje návštěvníkům hudební nástroje jako doklady řemeslné a umělecké zručnosti a jako základního prostředníka mezi člověkem a hudbou.

Expozice je členěna do oddílů věnovaných jednotlivým druhům hudebních nástrojů. Návštěvník postupně prochází sály věnovanými nástrojům klávesovým, smyčcovým i dechovým.

Vystavena jsou díla významných stavitelů nástrojů a vedle děl českých nástrojařů, např. ze slavného houslařského rodu Špidlenů, lze vidět intarzované housle světoznámého italského houslaře Nicoly Amatiho. Samostatné místnosti jsou věnovány nástrojům lidové hudby, hracím strojkům a také unikátní kolekci nástrojů tzv. rožmberské kapely ze 16. století. Mezi výjimečné exponáty patří kladívkový klavír z dílny Franze Xavera Christopha, na který hrál v roce 1787 Wolfgang Amadeus Mozart při první návštěvě Prahy na své veřejné produkci v Ústavu šlechtičen na Novém Městě pražském.

K pozoruhodnostem expozice patří skleněné harmoniky – módní nástroje z přelomu 18. a 19. století, čtvrttónový klavír zhotovený ve 30. letech 20. století z podnětu skladatele Aloise Háby fi rmou August Förster, dále kolekce nástrojů Josefa Šedivy, tzv. šedifonů – „dvouhlavých“ žesťových nástrojů, které se na počátku 20. století staly oblíbenou součástí ruských vojenských kapel.

V sále s názvem „Hudba pod proudem“ se dozvíte nejen, jak se do hudebních nástrojů vtělila elektřina, ale můžete si i některé z vystavených nástrojů vyzkoušet. Zajímavostí je například theremin, na který hrajete, aniž byste se ho museli dotknout.
 

Doprovodné programy, výstavy

V rámci doprovodných programů ke stálé expozici a výstavám pořádá České muzeum hudby vzdělávací workshopy, tematické koncerty a další akce pro návštěvníky nejrůznějšího věku. Odborné veřejnosti, vědcům, studentům a hudebním interpretům jsou sbírky muzea zpřístupněny ve studovně.

Díky bohaté historii často návštěvníci Českého muzea hudby obdivují také unikátní architekturu a prostory. České muzeum hudby se nachází na místě bývalého dominikánského kostela sv. Máří Magdalény na Malé Straně, který zde nechali v 17. století vystavět řádoví bratři za finanční podpory rodu Michnů z Vacínova, jejichž velký rodinný erb je zde k vidění dodnes. Po Josefínských reformách sloužil bývalý kostel jako vrchní poštovní úřad, Státní úřední archiv nebo četnické kasárny. Právě za dob četnictva zde byly vystavěny charakteristické ochozy a majestátní hlavní schodiště, které mělo četníkům sloužit k rychlejšímu pohybu po budově.

V přízemí Českého muzea hudby probíhají krátkodobé tematické výstavy.

Aktuality

Noc kostelů 2024

Noc kostelů vstupuje v roce 2024 již do 16. ročníku celorepublikové akce. Uskuteční se v pátek 7. června. Letošní jubilejní ročník se bude věnovat několika významným výročím spojených s výraznými osobnostmi z oblasti duchovna, kultury i vědy.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

29. Mezinárodní varhanní festival

Navštivte 29. ročník mezinárodního varhanního festivalu.
Praha 1, Praha

Aktivity v okolí

Muzeum Bedřicha Smetany v Praze

Budova muzea se řadí k nejkrásnějším novorenesančním stavbám v Praze. Nalézá se v sousedství Karlova mostu a náleží ke komplexu budov dřívějších Staroměstských mlýnů. Je odtud jedinečný pohled na řeku Vltavu a panorama Pražského hradu.
Praha 1, Praha

Národní galerie Praha – největší sbírka výtvarného umění

Národní galerie Praha je státní organizací, která spravuje největší sbírku výtvarného umění v ČR. Hlavním cílem galerie je shromažďování, evidence, uchovávání, odborně zpracování a vědecký výzkum, ale také vystavování malířských, sochařských a grafických děl domácího i cizího umění.
Praha 1, Praha

Památník Františka Palackého a Františka Ladislava Riegra

Byt v domě, kde žili a tvořili František Palacký (1798-1876) a František Ladislav Riegr (1818-1903) v centru Prahy, uchovává původní životní a pracovní prostředí těchto výrazných osobností 19. století. Expozici odborně spravuje Oddělení starších českých dějin Historického muzea Národního muzea.
Praha 1, Praha

Galerie Rudolfinum v Praze

Galerie Rudolfinum je státní instituce řízená a financovaná Ministerstvem kultury České republiky. Společně s Českou filharmonií sídlí v nově zrekonstruované historické budově pražského Rudolfina.
Praha 1, Praha

Národní galerie Praha dětem

V Národní galerii se baví a vzdělává celá rodina! Nechte se unést světem umění nejen skrze vlastní tvorbu v hernách, víkendových dílnách či ateliérech, ale i v interaktivních studiích přímo ve výstavách.
Praha 1, Praha

Little Town hotel – přijeďte objevovat krásy Prahy s celou rodinou

Little Town budget hotel – nabízí levné ubytovaní přímo v centru Prahy, v blízkosti Pražského hradu, v tesne blizkosti Karlova mostu. Kazdy apartment ma vlastni kouplenou a plne vybavenou kuchyn. Děti do 18 let mají ubytování s rodiči zdarma.
Praha 1, Praha

Půjčte si kolo v Praze

Praha má tolik zajímavých zákoutí, která čekají na objevení a určitě nadchnou každého člověka milujícího nejen architekturu tak starého a malebného města, kde stavební slohy se prolínají mezi sebou už po tolik let. Půjčte si kolo a poznejte krásy města sami nebo s přáteli.
Praha 1, Praha

Varhany v bazilice sv. Jakuba Většího – největší varhany v Praze

Svatojakubské varhany pocházejí z počátku 18. století, ve 20. století byly přestavěny. Nástroj kombinuje barokní charakter s prvky romantického zvukového ideálu. S 91 rejstříky a 8277 píšťalami jsou to největší varhany v Praze .
Praha 1, Praha

Ubytování a restaurace v okolí

Piknik nebo grilování uprostřed metropole

Zajít si na piknik s grilováním nebo opékáním špekáčků do pražských lesů už není problém. V rámci Projektu čisté a zelené Prahy, Pro zdravé město, začaly v lesích hlavního města Prahy vznikat pikniková místa a místa pro grilování.
Praha 1, Praha

Café Imperial v Praze – vyjímečný kulinářský zážitek

Secesní kavárna Imperial, která byla otevřena již v roce 1914, vždy patřila mezi nejznámější podniky v Praze. Café Imperial pod vedením Zdeňka Pohlreicha navazuje na svou prvorepublikovou slávu díky pohostinnosti, výtečné kuchyni a skvostné historické výzdobě.
Praha 1, Praha

Designový hotel Perla v Praze

Díky skvělé poloze mezi Václavským náměstím a Starým Městem mají hosté na dosah ruky veškeré pamětihodnosti starobylé Prahy. 64 klimatizovaných nekuřáckých pokojů nabízí atraktivní design a pohodlí.
Praha 1, Praha

Bugsy’s Bar v Praze

Byl vždy o krok napřed. Není tedy divu, že nás jako jeden z prvních v ČR seznámil s koktejlem Mojito, časopisem Newsweek byl začleněn mezi „The Best bars of the World“, vychoval mnoho úspěšných barmanů, v letech 2008 a 2009 získal v prestižní anketě ocenění „Nejlepší cocktail bar ČR“.
Praha 1, Praha

Koktejlový bar – to je Hemingway bar Praha

Podnik inspirováný Ernestem Hemingwayem, jakožto jedním z nejznámějších barových milovníků, který proslavil nejeden koktejl, najdete v Praze. Bar nabízí odpočinek, ale i ochutnávku více než dvě stě druhů rumů, ale i dalších destilátů, koktejlů a výběr nejušlechtilejších šumivých vín.
Praha 1, Praha

La Bodeguita del Medio – kubánský cocktail bar a Music restaurant v Praze

Kubánský cocktail bar a Music restaurant v koloniálním stylu staré Havany najdete v centru Prahy nedaleko Staroměstského náměstí. Čeká vás výběr ze 150 druhů míchaných nápojů, krátké i dlouhé karibské drinky, kubánské doutníky i speciality z čerstvých mořských ryb.
Praha 1, Praha

Tretter´s Bar v Praze – koktejlové opojení

Tretter's cocktail bar je asi jediným místem v Praze, kde si podává ruku dnešní doba s nostalgií 30-tých let Paříže či New Yorku. Hluboká červeň interiéru, na který je majitel patřičně hrdý, neboť ho sám navrhoval, baru dodává na opravdovosti.
Praha 1, Praha

Buddha Bar Hotel Praha – luxusní ubytování v srdci Prahy

Pětihvězdičkový butikový hotel, který poskytuje ubytování v 35 luxusních pokojích a 3 apartmá se nachází v živoucím srdci Prahy jen pár kroků od Staroměstského náměstí.
Praha 1, Praha