Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Romantická zřícenina Vítkův Hrádek
Vítkův Hrádek, Kudy z nudy
Památky

Romantická zřícenina Vítkův Hrádek

V nejjižnější části jižních Čech leží romantická zřícenina nejvýše položeného hradu v Čechách, strážního hradu Vítkova Hrádku (1035 m n. m.).
Hrad Vítkův Hrádek byl založen v polovině 13. století Vítkem z Krumlova jako správní a obranné středisko nově osídlené oblasti. Pro svoji zdaleka viditelnou polohu na nezalesněném hraničním hřebeni a bohatou historii se stal Vítkův Hrádek romantickým inspiračním zdrojem malířů a spisovatelů. Adalbert Stifter (1805-1868) sem zasadil děj své povídky Hvozd i svého stěžejního románu Vítek a zvěčnil i dobovou podobu hradu na svých obrazech. Básník Adolf Hejduk (1835-1923) věnoval tomuto místu dvě rozsáhlé poémy – Dřevorubec a Pod Vítkovým Kamenem.

Za dobrého počasí lze z vrcholu zhlédnout panorama rakouských Alp s masivy Velkého Prielu, Dachsteinu a Watzmanu i velkolepý výhled do vltavského údolí a českého vnitrozemí.

Aktuality

Mezinárodní závody v dálkovém plavání

Formou dvoudenního závodu přístupného pro širokou mezinárodní veřejnost bude zorganizován již 20. ročník soutěže v plavání volným způsobem na otevřené vodě ve věku od 7 do 100 let na vzdálenost 500 – 5 000 m v kategoriích dívky, chlapci, dorostenci, junioři, muži a ženy.
Černá v Pošumaví, Jihočeský kraj

ČEZ Lipno Sport Festival 2024

Ve druhé polovině srpna ožije lipenský areál sportem a také kulturou.
Lipno nad Vltavou, Jihočeský kraj

Modrá stuha Lipna 2024

Tradiční jachtařský závod, který je určen pro všechny věkové kategorie a všechny druhy oplachtěných lodí i surfy. Start závodu je poblíž jachetního klubu, trasa představuje jedno kolo podle povětrnostních podmínek s časovými limitem 3-4 hodin. Po skončení závodu následuje společenský program.
Černá v Pošumaví, Jihočeský kraj

Čertovy proudy – Devils Extreme Race 2024

Na legendárních Čertových proudech se pojede mistrovství Evropy a finále evropského poháru v extrémním kajakingu. Mezinárodní závod v disciplínách slalom, sprint, kajak-cross a team race, to je závod Devils Extreme Race.
Loučovice, Jihočeský kraj

Kuželkářský maraton

Úkolem účastníků je během více než 24 hodin udržet v plynulém provozu všechny čtyři dráhy a současně uhrát minimálně 1 000 her, přičemž každá hra znamená 15 hodů do plných. Akce je určená pro všechny věkové kategorie. Po celou dobu soutěže bude zajištěno občerstvení.
Loučovice, Jihočeský kraj

Velký knižní bleší trh

Tisíce knih všeho druhu za pár korun.
Hořice na Šumavě, Jihočeský kraj

Street food festival Vyšší Brod

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v pátek 5. července na 1. ročníku akce Street food festival Vyšší Brod.
Vyšší Brod, Jihočeský kraj

Drei Engel

V nejstarší stavbě jižních Čech, sudetském boletickém kostele z 12. století, zazní barokní lamentace a responsoria v podání „tří andělských“ hlasů: sopranistek Pavly Radostové a Markéty Klaudové, altistky Lucie Karafiátové, v doprovodu cembalisty Jiřího Havrlanta.
Boletice, Jihočeský kraj

Osada Svatý Tomáš nad přehradou Lipno

Svatý Tomáš je horská vesnice ležící nad přehradou Lipno v nadmořské výšce 995 m, patřící do obce Přední Výtoň, přístupná po dlouhých úzkých horských silničkách.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Kostel sv. Tomáše v horské osadě svatý Tomáš

Gotický kostelíkv zaniklé obci Svatý Tomáš v pohraničním pásmu, který byl v roce 1991 rekounstruován a zachráněn před zřícením.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Wellnes hotel Svatý Tomáš – lázně na konci světa

Přijeďte si odpočinout a načerpat nové síly do bývalé schwarzenberské Lesovny, která je nově zrekonstruována na horský hotel. Hotel se nachází ve velmi zachovalé části Šumavy, v oblasti Svatotomášského pohoří poblíž pravého břehu Lipenského jezera.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Přívoz Hrdoňov – Svatý Tomáš na Lipně

V letních měsících je možné využít přívoz z Hrdoňova na druhou stranu Lipenské přehrady, kde navazuje na cyklostezku Svatý Tomáš.
Frymburk, Jihočeský kraj

Zaniklá obec Rychnůvek u Přední Výtoně

V 50. letech 20. století se ocitla obec s kostelem v pohraničním pásmu a byla určena k demolici.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Běžkařský areál Pasečná – TraumArena na Lipensku

V Pasečné u Přední Výtoně vznikl velký běžkařský areál, kde je možné lyžovat na téměř 50 kilometrech udržovaných stop v Čechách i Rakousku. Stopy vedou od Svatého Tomáše k Penzion Dobík a na státní hranici s Rakouskem. Zde je možné lyžovat v běžkařském areálu TraumArena u obce St. Stefan – Afiesl.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Nordické bruslení na Lipně u penzion U Lipna

Nordické bruslení – tento sport původem ze severských zemí se v současné době stává v Čechách novým fenoménem. Vyzkoušejte jej i vy na nejdelší udržované bruslařské dráze v ČR, která se nachází co by bruslí dohodil od Penzionu U Lipna, kde vám nordické brusle zapůjčí.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Přívoz Frymburk – přístaviště do Frýdavy ve Frymburku

Pokud si chcete zkrátit cestu na pravý břeh Lipna o skoro 19 km, můžete využít lodního převozu z Frymburku na Frýdavu.
Frymburk, Jihočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion Dobík

Penzion se Nnachází v bývalém objektu Pohraniční stráže, která zde sídlila od roku 1951 až do svého zrušení v roce 1990. Doslova na dosah od penzionu lze provozovat nejrůznější letní a zimní sporty – cyklistika, turistika, lyže, běžky nebo si v jen odpočinout v panenské přírodě.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Obytný modul Kometa na hladině Lipna

Splňte si sen a zažijte jedinečné chvíle v unikátních prostorách přímo na vodní hladině. Svůj zážitek umocněte využitím ubytování v hausboatu nebo designovém obytném modulu, situovaných v romantické zátoce Lipno Blue Marine.
Frymburk, Jihočeský kraj

Hotel Maxant – povedená dovolená za každého počasí

Rodinný hotel s wellness centrem ve Frymburku na břehu Lipna. Místo pro aktivní dovolenou i relaxaci, kde se nudit určitě nebudete.
Frymburk, Jihočeský kraj

Camping Resort Frymburk

Camping Resort Frymburk se rozprostírá na břehu Lipenského jezera v Jižních Čechách v blízkosti malebné vesničky Frymburk. Koupání a rybaření je možné přímo v kempu na naší 800 metrů dlouhé pláži.
Frymburk, Jihočeský kraj

Apartmány pod lípou v Horních Heřmanicích

Apartmány Pod Lipou se nachází v Horních Heřmanicích a nabízí ubytování s možností vlastního stravování. Nachází se v srdci Orlických hor, kousek od lyžařského střediska v Červené Vodě.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Hotel Albatros v Přední Výtoni

Hotel Albatros naleznete u břehu Lipenské přehrady v krásné přírodě Šumavy, v klidné lokalitě jihočeské obce Přední Výtoň.
Přední Výtoň, Jihočeský kraj

Hotel Resort Relax v Dolní Vltavici

Díky své jedinečné poloze přímo na břehu lipenského jezera nabízí resort kromě komfortní ubytování také vlastní hotelovou pláž, přístaviště nebo půjčovnu sportovních potřeb. U nás budete v neustálém kontaktu s krásou okolní přírody.
Černá v Pošumaví, Jihočeský kraj

Amenity Resort Lipno

Amenity Resort Lipno je rekreační areál s vlastní písečnou i oblázkovou pláží, přímo na břehu Lipna, přibližně 1 km od centra obce Lipno nad Vltavou. Nabízí nejen komfortní ubytování, ale také možnost skvělé relaxace a sportovního vyžití.
Lipno nad Vltavou, Jihočeský kraj