Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Vodní hamr Dobřív – místo, kde se naučíte kovářskému řemeslu
Vodní hamr Dobřív
Památky

Vodní hamr Dobřív – místo, kde se naučíte kovářskému řemeslu

Horní hamr je unikátní technickou památkou svého druhu v České republice s ukázkou dobového zařízení, které je stále v provozu. Bohaté strojní vybavení pochází z 19. století. Původně se v hamru zkujňovalo vysokopecní surové železo, ze kterého se vykovávaly tyčové polotovary.
Dobřívský horní hamr je největší a nejvýznamnější památka svého druhu v ČR. Dnešní zděná budova byla postavena začátkem 19. století na místě starších dřevěných hamrů z let 1658 a 1701. Bohaté strojní vybavení pochází z 19. století. Původně se v hamru zkujňovalo vysokopecní surové železo, ze kterého se vykovávaly tyčové polotovary. Po rozšíření modernější ocelářské technologie přešel hamr koncem 60. let 19. stol. na výrobu těžkého kovaného nářadí. Ve druhé polovině 20. století byla výroba v hamru i v huti pod ním zastavena. Prostor hamru se stal muzejní expozicí, která slouží jako doklad staré průmyslové výroby.

Co u nás můžete vidět / zažít
  • plně funkční technickou památku z konce 19. století
  • expozici k dějinám železářství na Podbrdsku a hutnictví v Dobřívě
  • kovářskou výheň a předváděcí pracoviště kovářů
  • kovářské práce pod buchary
  • ruční práce na kovadlině
  • Hamernický den
  • pamětní síň Jindřicha Mošny (nachází se mimo areál hamru)

Zajímavosti a unikátní předměty
  • nadhazovací buchar
  • důmyslně konstruovaná stojanová vrtačka
  • excentrické nůžky na stříhání silných plátů železa
  • doplňkové hamernické stroje (brusky, dynamo)
  • dřevěný kazetový měch pro vyhřívací pec
  • čtyři vodní kola, která výše uvedené uvádí do pohybu
  • vantroky (dřevěná koryta na vodu, která slouží jako přívod vody pro vodní kolo)
 
 

Aktuality

Den pozemního vojska – Bahna 2024

Největší společná ukázka současné i historické vojenské techniky v Evropě v Zadních Bahnech u Strašic. Kluby vojenské historie inscenují ukázky z dramatických a vojensky zajímavých okamžiků z první světové války, z válečné operace na východní či západní frontě nebo na území protektorátu.
Strašice, Plzeňský kraj

Dětská kopaná a tenis ve Strašicích

Akce Dětská kopaná a tenis ve Strašicích je určena pro fotbalovou a tenisovou mládež Plzeňského a Středočeského kraje. Tvoří ji 12. ročník fotbalového turnaje mladších a starších přípravek registrovaných i neregistrovaných hráčů a 6. ročník tenisového turnaje neregistrovaných hráčů do 15 let.
Strašice, Plzeňský kraj

Cesty české vědy

Výstava je výstupem projektu Živá mapa: Topografie dějin přírodních věd v českých zemích, realizovaného na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a doplněna o sbírkové předměty Muzea Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech.
Rokycany, Plzeňský kraj

Příměstský sportovní tábor

Kemp vítězů je inovativní příměstský tábor pro děti 6-15 let, zaměřený na zábavu a radost z pohybu. S heslem "Bavte se pohybem" si klade za cíl ukázat dětem, že sport není jen soutěž, ale především zdroj zábavy a spokojenosti.
Rokycany, Plzeňský kraj

Příměstský sportovní tábor

Kemp vítězů je inovativní příměstský tábor pro děti 6-15 let, zaměřený na zábavu a radost z pohybu. S heslem "Bavte se pohybem" si klade za cíl ukázat dětem, že sport není jen soutěž, ale především zdroj zábavy a spokojenosti.
Rokycany, Plzeňský kraj

Legiovlak 2024

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.
Rokycany, Plzeňský kraj

Oslavy osvobození s doprovodným programem v Rokycanech

V letošním roce oslaví město Rokycany dne 4.5.2022 výročí konce II. světové války. Program bude zahájen položením věnců a kytic u pomníků ve městě Rokycany. Od 13.00 hod. bude probíhat bohatý doprovodný program v areálu Muzea na demarkační linii.
Rokycany, Plzeňský kraj

Bav se golfem

Chceš si vyzkoušet sport, který tě může provázet celý život? Rád soutěžíš a máš chuť si vydařený zážitek okořenit výhrou? Přijď se pobavit na náš den Bav se golfem! Akce otvírá možnost pravidelných tréninků pro obyvatele z okolí Kokšínu – a nejen pro ně.
Spálené Poříčí, Plzeňský kraj

Švédský kamenný most Dobřív

Kamenný most přes Padrťský potok ze 17. století spojoval obec Dobřív se starým hamrem, který je dnes technickou památkou.
Dobřív, Plzeňský kraj

Pamětní síň Jindřicha Mošny v Dobřívě

V Dobřívě můžete navštívit stálou expozici, která je věnována životu a dílu Jindřicha Mošny. Jindřich Mošna byl český divadelní herec, ve své době jeden z nejlépe hodnocených českých herců.
Dobřív, Plzeňský kraj

Florián – lesní zátiší v Dobřívě

Tak se na dobových pohlednicích popisovalo oblíbené romantické skalisko, tvořící nápadný závěr severovýchodního výběžku, vyrůstajícího z brdského vrcholu Převážení (607 m).
Dobřív, Plzeňský kraj

Vrchol Vlč v západních Brdech – místo s krásným výhledem

Nad silnicí, spojující Strašice a Dobřív, se jihovýchodně ostře zvedá zdaleka viditelný brdský vrchol Vlč (602 m). Náhorní partie za dobrého počasí umožňuje pohled jak na Přírodní park Trhoň s Bílou skálou (659 m), tak zejména na pásmo brdských vrcholů.
Dobřív, Plzeňský kraj

Železárny v Hrádku u Rokycan

Vznik Nové Huti je spojen s počátky českého železářství. V roce 1900 byla v obci Hrádek, místní části Nová Huť, postavena železárna (dnes technická památka). Jde o velký komplex budov, do jehož areálu vede potok i železniční vlečka.
Hrádek, Plzeňský kraj

Přírodní park Trhoň

Přírodní park Trhoň byl zřízen roku 1979 v rozloze cca 45 km². Nachází se v Plzeňském kraji, v okrese Rokycany, mezi obcemi Holoubkov a Strašice. Na severu sousedí s PřP Radeč (hranici mezi oběma přírodními parky tvoří silnice II/605), na jihu se Středními Brdy.
Medový Újezd, Plzeňský kraj

Zámek Mirošov

Dominantou obce Mirošov, ležící necelých deset kilometrů od Rokycan, je barokní zámek, který vznikl přestavbou renesanční tvrze. Jedná se o tzv. maison de plaissance, typ menšího zámku určeného především k letnímu pobytu majitele a jeho rodiny.
Mirošov, Plzeňský kraj

Bílá skála v Přírodním park Trhoň

Vrchol Bílé skály (659 m) se zvedá severozápadně nad Strašicemi a je součástí Přírodního parku Trhoň. Je z něj pěkná vyhlídka na západní část Středních Brd.
Strašice, Plzeňský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Campus Dobřív

Campus Dobřív je místo pro odpočinek, budování vztahů a komunitního života ležící na okraji CHKO Brdy. Sestává se z bývalé fary, která dnes slouží jako penzion a modernizované kaple se sálem pro větší skupiny.
Dobřív, Plzeňský kraj

Glamping Skořice

Opusťte na chvíli shon všedních dnů, hektických měst či vyspělých technologií a přijeďte si k nám neobyčejně obyčejně odpočinout. Slovo „glamping“ je označení pro komfortní kempování tzv. „glamour camping“. Najdete nás nedaleko malé vesničky s voňavým názvem Skořice, na okraji Brd.
Skořice, Plzeňský kraj

Vojenská noclehárna v Muzeu Středních Brd

Muzeum Středních Brd ve Strašicích nabízí možnost přespat ve staré vojenské noclehárně. Zabydlet se můžete ve velitelské vile, kde najdete ubytovnu s osmnácti lůžky.
Strašice, Plzeňský kraj

Borůvková farma San Anton

V Brdech se nachází borůvková farma San Anton.
Těně, Plzeňský kraj

Intercamp Habr u Rokycan – retro camp uprostřed přírody

Intercamp Habr TJ Volduchy se nachází v lesích 2 km u obce Volduchy a 5 km od města Rokycany. Nabízíubytování v kempu s možností koupání. Ubytovat se můžete v chatičkách nebo ve vlastních stanech či karavanech.
Volduchy, Plzeňský kraj

Resort Brdy

Filozofií hotelu & restaurace je vytvořit příjemné místo pro setkávání lidí v blízkosti brdských lesů. Nechte se inspirovat nádhernou přírodou a užijte si jedinečné chvíle pohody a odpočinku.
Mýto, Plzeňský kraj

Restaurace Lidový dům Zaječov

Pokud vás při výletě do Brd přepadne hlad či žízeň, navštivte příjemnou restauraci Lidový dům v Zaječově. Najdete jej mezi Strašicemi a Malou Vískou pod hradem Valdek. Cyklistí jsou zde vítáni, přijít můžete i s pejskem.
Zaječov, Středočeský kraj

Útulnoff – glamping Milínov

Nádherná útulna v polích nabízí svět sám pro sebe bez signálu a moderních technologií, kde budete usínat a probouzet se s pohledem do přírody. Útulnoff vznikl s jediným záměrem – odpočinout si a načerpat síly. Za nápadem stojí farmář Pavel Moulis.
Nezvěstice, Plzeňský kraj