Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Žleby – kouzlo staré Anglie
Zámek Žleby, Kudy z nudy
Památky

Zámek Žleby – kouzlo staré Anglie

K návštěvě láká romantický zámek vybavený jedinečnou sbírkou zbraní, historickým divadelním sálem či vzácně dochovanou zámeckou kuchyní. Úžasná je i procházka zámeckým parkem, kterým protéká řeka Doubrava.
Zámek Žleby má svou neopakovatelnou atmosféru a nachází se v půvabném romantickém prostředí. Zámek je zcela jedinečný svými bohatě vybavenými historickými interiéry, které byly vytvořeny v průběhu 19. století podle původních anglických předloh knížaty z Auersperka. A tak můžete při prohlídce vskutku knížecí rezidence obdivovat skvostné sbírkové kolekce uměleckých předmětů, rozsáhlou sbírku historických chladných i palných zbraní, rozličných starožitností, skla, porcelánu i keramiky, sbírku vzácných okenních vitráží, obrazů, textilií, historického nábytku od renesance po 20. století a mnohé další.

Ojedinělé je i původní provozní zázemí zámku – malý technický zázrak v podobě plně vybavené zámecké kuchyně s přilehlými historickými kuchyňskými provozy, důmyslně řešené hygienické zázemí, nabízející zajímavý exkurs do každodennosti běžného života na zámeckém sídle.

Unikátem je jedno z mála dochovaných zámeckých divadel z 19. století, s původním vybavením, historickou scénou, kulisami a množstvím vzácně zachovaných divadelních kostýmů.

Výstup na Velkou věž nabízí vyhlídku do širokého okolí, ke kterému patří rozsáhlý zámecký park anglického typu. Romantický park s řekou Doubravou láká k příjemné procházce, odpočinku či pikniku v přírodní scenérii s jedinečnými průhledy na pohádkový žlebský zámek.
 

Prohlídkové trasy na zámku Žleby

1. Reprezentační sály a salóny (základní okruh)

Kouzlo romantického zámku: reprezentační sály a salóny, zámecká zbrojnice s ojedinělou sbírkou zbraní a zbroje, romantické interiéry, renesanční arkádové nádvoří s ochozy, zámecká kuchyně s historickým provozním zázemím a přípravnou jídel.
 

2. Soukromé apartmány (základní okruh)

Život na zámku: soukromé salóny, ložnice a pracovny knížecí rodiny Auerspergů, každodenní život na šlechtickém sídle v 19. století, příběh a osudy rodiny Auerspergů, pokoje zámeckého služebnictva, dobová hygiena, renesanční arkádové nádvoří s ochozy, zámecká kaple Zvěstování Panny Marie.
 

3. Zámecké divadlo a zákulisí (výběrový okruh)

Zábava na zámku: zámecké divadlo, zákulisí, šatny a příslušenství, sbírka historických divadelních a karuselových kostýmů, svět malých aristokratů (výchova, vzdělávání a hry).
 

4. Velká věž a sklepení (výběrový okruh)

Od gotiky k romantismu: Velká věž s výstupem na vyhlídkový ochoz, věžní pokoje pro hosty, středověké hradní sklepení a ochozová chodba. Pozor, okruh překonává více než 350 schodů.
 

Z historie zámku Žleby

Původně gotický hrad prošel množstvím přestaveb, až mu Vincenc Karel Auersperg vtiskl dnešní romantickou podobu ve stylu anglické neogotiky. Bohatě vybavené interiéry jsou často realizovány přesně podle anglických předloh. Při prohlídce můžete obdivovat rozsáhlou sbírku zbraní, starožitností, skla a nábytku. Přístupná je i vybavená zámecká kuchyně či jedno z mála dochovaných barokních divadel. Výstup na zámeckou věž nabízí vyhlídku do okolí, ke kterému patří rozsáhlý anglický park.

Cca 5 min od zámku je situován ZOO parkbílými jeleny, dravými ptáky, černou i domácí zvířenou, (není provozován správou zámku).

Zámek Žleby

Aktuality

Velikonoční prohlídky na zámku Žleby

V rámci Velikonoc návštěvníci uvidí jarně vyzdobené salóny prvního zámeckého okruhu.
Žleby, Středočeský kraj

Oživená zámecká kuchyně na zámku Žleby

Kuchtíci a kuchtičky v historických kostýmech se postarají nejen o doprovodný program, ale i o zajímavý exkurs do každodenního života na zámku v dobách dávno minulých.
Žleby, Středočeský kraj

Odemykání Doubravy 2024

První dubnový víkend se uskuteční tradiční Odemykání Doubravy spojené s vodáckým sjezdem. Díky dostatečné zásobě vody ve VD Pařížov poteče voda oba dva dny.
Ronov nad Doubravou, Pardubický kraj

Ekologické zemědělství – Zodpovědná volba II

Výstava Ekologické zemědělství. Zodpovědná volba II v NZM Čáslav přibližuje ekologické zemědělství, jeho historii, odlišnost, výhody i nevýhody a další aspekty. Výstava potrvá od 1. 4. do 31. 10. 2024.
Čáslav, Středočeský kraj

Den bezpečnosti v Čáslavi

Již 8. ročník akce Den bezpečnosti se bude letos konat dne 18. 4. 2024 od 7 do 12 hodin v areálu muzea zemědělské techniky v Čáslavi. Zvány jsou děti z mateřských škol, žáci škol základních, ale i rodiče s dětmi.
Čáslav, Středočeský kraj

Den otevřeného depozitáře – NZM Čáslav

Letošní Den otevřeného depozitáře v Národním zemědělském muzeu Čáslav se koná v neděli 12. května. Kurátoři muzea vás nechají nahlédnout do vybraných prostor včetně technického zázemí a přiblíží vám práci s uloženými sbírkovými předměty.
Čáslav, Středočeský kraj

Příměstský cyklo kemp

Cyklo kempy jsou zaměřeny na výuku jízdy na kolech, bezpečnost pohybu jednotlivců i skupin a jízdu přes cyklo překážky. Pro děti je také připraven celodenní výlet na koloběžky. Vyvrcholením týdne je rychlostně-obratnostní závod o věcné ceny. Kempy jsou pro začátečníky, tak i pro pokročilé cyklisty.
Čáslav, Středočeský kraj

Pradědečkův traktor v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi

První červnový víkend, 1. – 2. 6. 2024, bude v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi patřit oblíbené předváděcí akci Pradědečkův traktor. Přijďte si prohlédnout historické zemědělské stroje od těch nejstarších parních po traktory, které možná ještě pamatujete na polích, v akci!
Čáslav, Středočeský kraj

Obora Žleby – bílí jeleni a dravci

Obora Žleby nedaleko Kutné Hory je proslulá unikátním chovem bílých jelenů. Obora o rozloze cca 121 ha navazuje na park státního zámku Žleby. Její součástí je tzv. ukázková obůrka s prezentací chovů bílých jelenů, expozicí dravců a sov. Dále jsou zde k vidění mufloni, vodní ptáci a další zvířata.
Žleby, Středočeský kraj

Zámecké náměstí s empírovými domy a mariánským sloupem ve Žlebech

Volně stojící empírové domy (čp. 119 a čp. 120) z 19. století jsou chloubou Zámeckého náměstí ve Žlebech. Na náměstí je také budova bývalé radnice (čp. 12), což je jednopatrová budova z roku 1881 s novogotickou fasádou.
Žleby, Středočeský kraj

Kostel Narození Panny Marie ve Žlebech

Renesanční orientovaná stavba kostela pochází z roku 1540, poté byla v 19. století upravovaná. Kostel nechal postavit majitel zdejšího panství Kuneš Bohdanecký z Hodkova. Vybudoval také zvonici na protějším vrchu na druhém břehu řeky Doubravy. Pro zvonici obstaral dva zvony, Marka a Marii.
Žleby, Středočeský kraj

Středověký kamenný most v obci Kamenné Mosty

Obec Kamenné Mosty je součásti Žleb a byla pojmenována právě po starobylém kamenném mostu přes říčku. Most má tři oblouky a je dvakrát zakřivený. Postaven byl nejspíše ve 14. století.
Žleby, Středočeský kraj

Galerie Antonína Chittussiho – Bílkova vila v Ronově nad Doubravou

Galerie Antonína Chittussiho se nachází ve vile projektované sochařem Františkem Bílkem v roce 1932.
Ronov nad Doubravou, Pardubický kraj

Zámek Ronov nad Doubravou

Jedná se o třípodlažní stavbu podélného tvaru s centrálním klenutým vchodem. Budova dřívějšího zámku byla stržena v roce 1823 a roku 1825 postavena nová, tzv. úřednická.
Ronov nad Doubravou, Pardubický kraj

Turecká líska v Ronově nad Doubravou

Uprostřed náměstí v Ronově nad Doubravou stávalo torzo starobylého stromu. Jednalo se o tureckou lísku, kterou místní považovali za ochránkyni města. Během času však musela být bohužel pokácena.
Ronov nad Doubravou, Pardubický kraj

Barokní domy v Ronově nad Doubravou

Domek ve Svatokřížské ulici (čp. 25) je památkově nejcennější budovou v Ronově nad Doubravou. Průčelí s pozdně barokním štítem je ukázkou nevšední architektury.
Ronov nad Doubravou, Pardubický kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Ranč ve Vinařích

Na našem ranči ve Vinařích u Čáslavi nabízíme možnost ubytování v zahradním domku, stanování, parkování karavanů a obytných aut. Děti a vychovaní mazlíčci mají u nás neomezený prostor k vyžití.
Vinaře, Středočeský kraj

Pivovar Tupadly

Rodinný Pivovar Tupadly obnovil řemeslnou výrobu piva v obci Tupadly u Čáslavi od července roku 2020. Navázal tak na tradici původního pivovaru, který byl dostavěn roku 1931 pro F. J. Auersperga a jehož provoz skončil v roce 1961.
Tupadly, Středočeský kraj

Hotel Grand v Čáslavi

Počátky domu se datují až k létům okolo roku 1522. Hostinec zde fungoval od roku 1814, později vznikl sál, kde vystupovali místní ochotníci. Hotel již dlouhodobě nesloužil svému účelu. Od roku 2017 zde opět funguje restaurace a společenský sál a od června 2018 byla otevřena ubytovací část.
Čáslav, Středočeský kraj

Restaurace a penzion Česká koruna Čáslav

Restaurace a penzion Česká koruna v Čáslavi je podnik s tradicí od roku 1870, který nabízí možnost využít příjemné prostředí restaurace k pořádání různých akcí.
Čáslav, Středočeský kraj

Wellness hotel Lihovar Třemošnice

Jako moderní Wellness hotel v Železných horách nabízíme ve stylovém prostředí historické budovy bývalého družstevního lihovaru širokou škálu služeb. K dispozici jsou hotelové pokoje mezonetové a exkluzivní s celkovou kapacitou 40 lůžek.
Třemošnice, Pardubický kraj

Klub Gumárna

Klub Gumárna v Čáslavi je příjemné a inspirující místo pro trávení volného času. Najdete zde bar, bowling, galerii, konají se zde přednášky, filmové projekce, koncerty i vědomostní kvízy.
Čáslav, Středočeský kraj

Penzion a restaurace U Mnicha

Toužíte po klidném prostředí, krásné přírodě či aktivním odpočinku? Přijeďte strávit dovolenou, víkend nebo odpoledne s rodinou či přáteli do rodinného penzionu na okraji Železných hor.
Vilémov, Kraj Vysočina

Autokemp Seč Pláž

Autokemp leží u přehrady Seč. Je vhodný pro rodiny s dětmi, rybáře i mládež. Ubytování je možné kromě vlastních stanů a karavanů také v chatkách a mobilních domech.
Seč, Pardubický kraj