Úvod > Co chcete dělat? > Životní styl > Ekofarma Křišťan – poznejte život na venkově
Životní styl

Ekofarma Křišťan – poznejte život na venkově

Ekofarma Křišťan a spol. v Milotičkách u Pelhřimova je zemědělská usedlost obhospodařovaná rodinou Křišťanů, jejíž kořeny sahají až do roku 1625. Zabývá se pěstováním brambor, obilovin, chovem ovcí, drůbeže a včel.
Na farmě se hospodaří ekologicky, což znamená, že zde nepoužívají průmyslová hnojiva ani prostředky pro ochranu rostlin (pesticidy). Farma pěstujepřevážně brambory, obiloviny a také se zde chovají ovce, drůbež a včely, takže v případě zájmu můžete ochutnat zdejší biobrambory, domácí med, vejce nebo jehněčí maso.

Na ekofarmě si můžete užít pohodlí plně vybaveného apartmánu, romantické prostředí kempu, domácí kuchyni, případně si koupit výše uvedené produkty. V prostorách statku je apartmán se třemi trojlůžkovými pokoji s možností přistýlky, kuchyňkou, sociálním zařízením, společenskou místností a terasou.


O farmě Křišťan

Ekofarma Křišťan a spol. je zemědělská usedlost obhospodařovaná rodinou Křišťanů, jejíž kořeny sahají až do roku 1625. Statek je obklopen vzrostlými stromy (i třistaletými lípami), má uzavřený dvůr a velkou zahradu s malým rybníčkem. V bezprostřední blízkosti jsou lesy, kde můžete narazit nejen na několik rybníků vhodných ke koupání, ale můžete vidět i divokou zvěř a najít mnoho hub. Okolní krajina nese typický ráz Vysočiny.

V roce 2000 získala v rámci Nadačního fondu rytíře Františka Horského ocenění Bartákův hrnec za rok 1999 pro nejlepšího ekozemědělce roku a pořádala celostátní dožínky, kterých se účastnil i prezident Václav Klaus. Často hostí návštěvy z vysokých škol nebo univerzit a organizuje pro ně exkurze po farmě.

Na farmě jsou vítáni všichni, kteří chtějí poznat život na venkově nebo jen vidět, co to v praxi znamená hospodařit a starat se o zvířata.

Aktuality

Trnava Xrace

Extrémní vodácký závod na nejtěžším slalomovém kanále v Evropě. Víkend plný závodů, které prověří všechny dovednosti závodníků. Čeká sprint, fun slalom, team race a v neposlední řadě nová olympijská disciplína extreme slalom, též známý jako kayakcross, která se pojede již letos v Paříži.
Želiv, Kraj Vysočina

Jarní slavnosti piva v klášteře Želiv 2024

Přijďte si užít 2. ročník Jarních slavností piva, které se konají v sobotu 4. května 2024 v Opatské zahradě kláštera Želiv.
Želiv, Kraj Vysočina

Street Food Festival Pelhřimov

Třetí ročník Street Food Festivalu v Pelhřimově je tady!
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Festival rekordů a kuriozit – Pelhřimov město rekordů 2024

34. ročník festivalu Pelhřimov – město rekordů se uskuteční druhou červnovou sobotu. Vstup na náměstí je zdarma, otevřeny budou obě expozice Muzea rekordů s několika exponáty.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Pokoj, něha, krása

Výstava prezentuje něžnou malířskou tvorbu Aleny Matiáškové a netradiční paličkovanou krajku Jany Krausové.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Běh pro úsměv

Běh pro úsměv je sportovní akce pro celou rodinu, která se koná na Masarykově náměstí v Pelhřimově, letos již podesáté. Akci pořádá Michaela Tulachová, Radnice Pelhřimov, SKIklub Pelhřimov a Atletika Pelhřimov na podporu Nadačního fondu Julinka, který bojuje proti dětské obezitě.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Křemešnická pouť

Srdečně zveme všechny na tradiční pouť na Křemešník, která byla zapsána na seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Legiovlak 2024

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Zámek Červená Řečice

Areál zámku v Červené Řečici patří mezi nejhodnotnější příklady české renesance. K typickým rysům patří především lunetová římsa a sgrafitová výzdoba fasády, jež se na architektuře řečického zámku bohatě uplatňuje.
Červená Řečice, Kraj Vysočina

Naučná stezka v Červené Řečici u Pelhřimova

Naučná stezka po pamětihodnostech a krásách Červené Řečice má 12 zastavení a začíná přímo na návsi v centru obce.
Červená Řečice, Kraj Vysočina

Vodní nádrž Trnávka – klidné přírodní koupaliště

Klid, krásné okolí a příjemná atmosféra – přesně tak vypadá koupání ve vodní nádrži Trnávka u Želivy na Vysočině. Jako přírodní koupaliště je využívaná část vodní nádrže u obce Červená Řečice. V těchto místech najdete na březích přehrady upravené pláže.
Želiv, Kraj Vysočina

Pachtův špejchar – zemědělské muzeum Stanovice

Pozoruhodná patrová sýpka stojí v čele usedlosti č.p.10 v severozápadní části návsi a je nejvýznamnější památkou obce. Nachází se zde malé zemědělské muzeum. Expozice zachycuje život a práci na české vesnici začátkem minulého století.
Nová Cerekev, Kraj Vysočina

Malé muzeum Bible v Pelhřimově

I když má soukromé muzeum ve Starém Pelhřimově v názvu slůvko malé, najdete v něm přes tři sta šedesát Biblí různých výtisků v 59 jazycích, vydaných od 16. století až po současnost. V Česku unikátní sbírka byla zapsána i do České knihy rekordů.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Borůvková farma Samšín

Nejen borůvky, ale třeba i maliny, ostružiny a další rostliny pěstují na Borůvkové farmě. v Samšíně.
Samšín, Kraj Vysočina

Kaple sv. Haštala na Pelhřimovsku

Kaple svatého Haštala se nachází na okraji stejnojmenné osady, která je součástí obce Želiv na Pelhřimovsku. Kaple byla postavena v roce 1728 a je památkově chráněná od roku 1958.
Želiv, Kraj Vysočina

Stará prelatura v Želivi

V Želivském klášteře se v budově Staré prelatury nachází expozice Knihovna s historickými knihami a artefakty. Knihovna je součástí jinak uzavřené klášterní klauzury, prohlídky pro veřejnost probíhají příležitostně. Mimo to jsou zde také prostory s historickou a archeologickou expozicí.
Želiv, Kraj Vysočina

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion Okamžik Stanovice

Nově vybudovaný Penzion Okamžik Stanovice zve na pohodovou dovolenou v západní části Vysočiny.
Nová Cerekev, Kraj Vysočina

Gurmania Hotel Starý Pelhřimov – stylová restaurace a ubytování na Vysočině

Hledáte stylové a útulné ubytování v Pelhřimově v plně vybavených pokojích anebo místo, kde se dobře najíte? Pak zkuste hotel a restauraci Gurmania ve které panuje atmosféra působící klidem domova.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Želivský klášterní pivovar

V areálu premonstrátského kláštera se pivo pravděpodobně začalo vařit už ve 13. století. Zdejší piva nesou jména dřívějších představených kláštera a mají zajímavou chuť, např. višňovou nebo medovinovou.
Želiv, Kraj Vysočina

Hotel Klášter Želiv

Netradiční ubytování v bývalém barokním opatství s stylovými replikami dobového nábytku.
Želiv, Kraj Vysočina

Včelíny Želiv – glamping v maringotce

Včelín, glampingové ubytování v maringotce, je umístěn na kraji louky u lesa, s krásným výhledem do krajiny a vzrostlého lesa. Nabízí veškerý komfort hotelového ubytování uprostřed přírody, daleko od lidí.
Želiv, Kraj Vysočina

Cukrárna a kavárna Cafe Iveta v Pelhřimově

Cukrárna a kavárna Café Iveta se nachází na dohled od Muzea rekordů a kuriozit a na trase k expozici Zlaté české ručičky. Přijďte vychutnat exkluzivní italskou kávu s dezertem ruční výroby nebo sklenku moravského vína. V létě vás osvěží 16 druhů zmrzliny, včetně sorbetů.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Glamping Tři Stromky – ThreeTrees – maringotka Bonifác u rybníka

Odpočinek a napojení se na přírodu, být offline sami se sebou. To nabízí nevšední glampingové ubytování v designové maringotce Bonifác, která se nachází cca 9 km od Pelhřimova na Vysočině.
Pelhřimov, Kraj Vysočina

Restaurace a pivovar Na Čtyrce

Zdejší restaurace vystřídala různé názvy. Štamgasti, kteří se tu scházeli, však chodili raději „na čtyrku“, to kvůli číslu popisnému. Na jaře 2016 byla dokončena výstavba vlastního minipivovaru ve sklepních prostorách domu.
Pelhřimov, Kraj Vysočina