Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Prachovské skály v Českém ráji
Prachovské skály v Českém ráji, kudy z nudy
Příroda

Prachovské skály v Českém ráji

Nejznámější částí Českého ráje jsou bezpochyby Prachovské skály, ráj pro horolezce. Toto skalní město leží necelých 10 km severozápadně od města Jičín. Vybrat si můžete z několika prohlídkových okruhů.
Silně rozčleněná plošina vznikla z usazenin pískovců, slínovců a opuk v druhohorách. Křídovými horninami pronikly v neogénu drobná vulkanická tělěsa a přispěly tím k rozrušení celistvosti plošiny, která se začala působením vody a větru rozpadat na jednotlivé skalní bloky, věže a sloupy. Skalní útvary Prachovských skal dosahují výšky až 40 metrů.
 
Hustá síť turistických značek vás provede roklemi, stržemi, úžlabinami, po vršcích pískovcových skal s vyhlídkami a kouzelnými zákoutími. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj, vyhlídka prof. Hekena či Císařská chodba. V horkých letních dnech se unavení turisté mohou osvěžit v přírodním koupališti U Pelíška, pojmenovaném po duchu těchto skal.
 

Okruhy Prachovských skal

Velký okruh vás seznámí s velkým množstvím zajímavých míst Prachovských skal a je nejatraktivnější a nejzajímavější cestou skalními masívy.

Pro méně náročnou prohlídku skal vám poslouží kratší Malý okruh, asi 1,5 km dlouhý, který vede nádherným prostředím Císařské chodby a najdete zde dvě vyhlídky.

Trasa pro kočárky vede na čertovu kuchyni a k rozcestí U buku (buk tu po orkánu Kirill již bohužel nestojí). Odtud se můžete vydat po červené turistické značce od Křížkovského vyhlídky až po vyhlídku Pechovu. Zpět se musíte vrátit stejnou trasou. Upozorňujeme, že kočárek by měl být vhodný na cestování, nejlépe sportovní. S kočárky se také varujte vstupu na schodiště turistických okruhů, kde byste brzy narazili na neschůdné části!

Středem skal prochízí červená turistická značka, která však není okružní. Vede od vstupu do skal v Prachově k turistické chatě a výstupu ze skal v Zámostí-Blatech. Prochází kolem vyhlídek a také Císařskou chodbou.
 

Ráj pro turisty i horolezce

V roce 1933 bylo území prohlášeno za přírodní rezervaci a v roce 2002 byla rezervace připojena k Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Nachází se tu pozůstatky středověkého hradu Pařez a velké množství vyhlídek. Z lesa vystupují obří pískovcové skály, mezi kterými vedou úzké cestičky a strmé schůdky. Mají také nejstarší lezeckou historii v zemi. Střed tvoří romantické skalní město štíhlých vysokých věží a pilířů, mezi kterými jsou hluboké a těsné rokle.

Omezení pro horolezce: z důvodu hnízdění dravců jsou pro horolezectví do 30. 6. uzavřeny následující skalní objekty: věže Vrak, Vráček, Kobyla, Kobylí věž a Hříbě v obvodu Lahole.

Prachovské skály

Provozovatel

Sdružení J.M.Schlik - Kontinuum

Vokšice 1 - zámek
506 01 Jičín
Tel.:
+420 493 534 763
Tel.:
+420 777 917 646
Email:
j.m.schlik@seznam.cz
Email:
info@prachovskesk...
WWW:
https://prachovsk...
GPS:
50,468000 15,293800
 
Region:
Královéhradecký kraj
Oblast:
Český ráj
Město:
Jičín
Tipy na výlet:
Jičín a okolí
 

Cena

Cena: 120 Kč

Snížená cena: 60 Kč

Rodinná cena: 300 Kč

Poznámka:

Pes: 10 Kč. Snížené vstupné: děti 6+ let, studenti do 26 let, senioři 65+ let, invalidé (po předložení příslušného dokladu). Mimo sezónu od 1. 10. do 31. 5. platí levnější vstupné: 100/50/250 Kč.

 

Časová náročnost

4,0 hodiny

 
 

Aktuality

Valdštejnské slavnosti v Jičíně 2024

Tři dny plné oslav a událostí spojených s dobou Albrechta z Valdštejna. Celé město Jičín, zejména náměstí, park a Lodžie – ožije slavnostmi, ke kterým tradičně patří dobové kostýmy, tradiční řemesla, trhy a dobová hudba, výstavy, hry, průvod masek nebo ohňostroj.
Jičín, Královéhradecký kraj

Jičín – město pohádky 2024

V září se Jičín stane dějištěm již 33. ročníku multikulturního festivalu nejen pro děti. Pohádkový týden s podtitulem Voda voděnka nabídne tvůrčí dílny, pouliční divadélka, koncerty, jarmark a spoustu dalších nezapomenutelných zážitků.
Jičín, Královéhradecký kraj

Blanka Hrušková – Keramika – můj svět

Od řemesla přes profesi ke koníčku... Výstava představující průřez tvorbou Blanky Hruškové, absolventky SPŠK v Bechyni a profesionální keramičky, která se svému milovanému řemeslu věnuje v poslední době jako naplňujícímu koníčku ve volných chvílích.
Železnice, Královéhradecký kraj

Zdobené kraslice

Velikonoční výstava kraslic vytvořených různými technikami doplněná pohlednicemi s motivy Velikonoc. Vždy ve čtvrtek od 13 do 18 hodin ukázka zdobení kraslic vrtáním (tzv. madeira) nebo voskem.
Železnice, Královéhradecký kraj

Kros Popelka 2024

Závod v přespolním běhu pro všechny věkové kategorie v okolí skokanského lyžařského areálu V Popelkách v Lomnici nad Popelkou.
Lomnice nad Popelkou, Liberecký kraj

Velikonoční prohlídky na hradě Kost

Od 28. března do 1. dubna můžete navštívit velikonočně vyzdobený hrad Kost. Brány hradu se otevřou už na Zelený čtvrtek a otevřené zůstanou každý den včetně Velikonočního pondělí od 10:00 do 15:30.
Libošovice, Královéhradecký kraj

Sobotecký jarmark a festival řemesel 2024

Městečko Sobotka v Českém ráji se promění na obří mraveniště plné hudby, divadel, jídla, pití a hlavně řemesel. Tradiční přehlídka řemesel s bohatým doprovodným programem. Jarmark a řemesla pouze v sobotu, v pátek pouze hudební rozjezd s kapelou Wohnout.
Sobotka, Královéhradecký kraj

Exkurze Za obojživelníky Českého ráje

Chcete se skamarádit s obojživelníky Českého ráje? Pokud jste odpověděli "Ano", máme pro Vás program na neděli 21. dubna!
Hrubá Skála, Liberecký kraj

Nová naučná stezka v Prachovských skalách

Původní stezka, klikatící se mezi skalními útvary, postupem času zastarala a neplnila dostatečně svoji funkci. Proto se členové Českého svazu ochránců přírody Prachovské skály rozhodli vybudovat naučnou stezku novou.
Jičín, Královéhradecký kraj

Vrch Přivýšina v Českém ráji s vyhlídkou Václava Čtvrtka

Skalnatý vrch Přivýšina (464 m) leží na východní straně Prachovského hřebenu. Na jeho vrcholu se nachází vyhlídka Václava Čtvrtka, ze které se otevírá nádherný výhled na Veliš, Zebín, Jičín, Prachov a do jičínské kotliny. Jedná se o nejvyšší bod Prachovské pahorkatiny.
Holín, Královéhradecký kraj

Rumcajsova jeskyně pod hradem Brada

Rumcajsovu jeskyni najdete pod zříceninou hradu Brada, nedaleko Jičína. Je pěkně upravená, s ustlanou postelí, na malék stolku nechybí kytička pro Manku a dokonce zabalená svačina pro Cipíska.
Brada-Rybníček, Královéhradecký kraj

Zřícenina hradu Brada v Českém ráji

Zalesněnému hřebeni nad Jinolickými rybníky vévodí Přivýšina – 463 m a nedaleko, východně pod tímto vrcholem, stával raně gotický hrad Brada. Dnes jsou na vrcholu na památku prusko-rakouské bitvy umístěny sochy sv. Petra a Pavla s dřevěným křížem.
Brada-Rybníček, Královéhradecký kraj

Prague Active Tours – organizované cyklistické a pěší výlety

Prague Active pořádá jednodenní výlety nejen do Českého ráje. Převážně pro menší skupiny do 8 lidí. Jedná se o velmi privátní zážiteky, kdy kladem důraz na individuální přístup ke klientům.
Holín, Královéhradecký kraj

Sportovní rybolov bez rybářského lístku v Českém ráji

Rybaření na soukromém rybníku Ráj v Holíně u Jičína. Rybník se nachází v poklidném místě cca 3 km po turistické stezce od Jičína směr Prachovské skály, Jinolice. Nabízíme možnost rybolovu bez rybářského oprávnění se širokým sortimentem ryb, včetně kapitálních úlovků!
Holín, Královéhradecký kraj

Muzeum přírody Český ráj

Ve stálé expozici Muzea přírody v Prachově se seznámíte s přírodou a historií Českého ráje, zejména Prachovských skal. V zahradě muzea poznáte dřeviny a byliny Českého ráje a volně žijící živočichy ve venkovních teráriích a výbězích.
Holín, Královéhradecký kraj

Lanový park Ostružno

Lanový park obsahuje 14 lanových překážek a 5 visutých lanovek různých obtížností.
Ostružno, Královéhradecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Pod šikmou věží

Hotel pod Šikmou Věží je jedinečný svou polohou přímo v centru Prachovských skal v Českém ráji – 5 km od Jičína, 95 km od Prahy.
Jičín, Královéhradecký kraj

Turistická chata Prachov

Roubená turistická chata se nachází hned u vstupu do skalního města Prachov a díky své unikátní poloze je tradičním turistickým cílem. Chata s kapacitou 30 lůžek je otevřena celoročně. Pochutnáte si zde na vynikajících jídlech domácí kuchyně.
Jičín, Královéhradecký kraj

Čajový altán Plující oblaka v Prachovských skalách

Několik desítek metrů od Turistické chaty v Prachovských skalách najdete altánek z modřínového dřeva, kteří zde vybudovali prachovští milovníci čaje po čínském vzoru, kdy u velkých skalních měst existují čajové altány klidu a pohody.
Zámostí-Blata, Královéhradecký kraj

Autokemp Jinolice

V srdci Českého ráje na okraji Prachovských skal a Jinolických rybníkù najdete autokemp, do kterého se můžete vydat se svou rodinou i přáteli.
Jinolice, Královéhradecký kraj

Penzion v Českém ráji Pařezská Lhota

Malý, útulný pension, vzdálený pouhých půl hodiny chůze od centra Prachovských skal v Pařezské Lhotě nabízí všem milovníkům přírody a sportovniho vyžití své služby.
Jičín, Královéhradecký kraj

Vila Prachovka v Prachovských skalách

Příjemné a pohodlné ubytování v prvorepublikové vile s úžasnou dobovou atmosférou v samém srdci Prachovských skal. Vila Prachovka se nachází téměř mezi skalami přímo pod známou skalní vyhlídkou Šikmá věž.
Jičín, Královéhradecký kraj

Statek Ostružno – ubytování v zemědělské usedlosti

Ubytování ve stylové zemědělské usedlosti v malé obci Ostružno nedaleko města Jičín. Statek disponuje s kapacitou 17 lůžek a 2 přistýlkami, je zde také možnost stanování.
Ostružno, Královéhradecký kraj

Rekreační areál a kemp Ostružno

Chcete si vyzkoušet ubytování v treehousu nebo glamping? Rekreační areál a kemp Ostružno je tak pro vás ideální lokalitou.
Jičín, Královéhradecký kraj