Úvod > Co chcete dělat? > Zážitky > Sklárna Novosad a syn Harrachov – nejstarší fungující sklárna v Čechách
Zážitky

Sklárna Novosad a syn Harrachov – nejstarší fungující sklárna v Čechách

Muzeum skla, minipivovar s restaurací a hotel s pivními lázněmi, to vše stihnete při jediné návštěvě sklárny Novosad. Sklárna byla založena na počátku 18. století a řadí se mezi ty nejstarší v Česku. Jejím unikátem je historická brusírna skla, poháněná transmisemi a vodní turbínou.

Sklárna Novosad a syn je soukromá, nejstarší fungující sklárna v Čechách. Byla založena před rokem 1712 na jilemnickém panství hrabat Harrachů. Vše je v téměř původní podobě a plně funkční. Sortiment výroby tvoří luxusní nápojové sklo, užitkové sklo a křišťálové lustry. V roce 2002 byl přímo v areálu sklárny přistaven minipivovar s restaurací. Zde se naskýtá vyhlídka do hutní haly s pecemi a tak návštěvníci restaurace mohou zhlédnout skláře přímo při práci.

Muzeum skla vystavuje sbírku historického skla z harrachovské produkce. Unikátní je 100 let stará historická brusírna skla, která je poháněná transmisemi a vodní turbínou. Muzeum skla obsahuje historicky a technologicky ucelenou sbírku historického skla z produkce harrachovské sklárny. Zde je možné si zakoupit videokazetu se záběry výroby ve sklárně. Instalována je zde expozice Dějin sklářské hutě a tradiční výroba broušeného, malovaného a leptaného skla. V moderně pojaté instalaci jsou představeny výrobky sklářských mistrů minulosti i současnosti, najdete zde ukázky téměř všech sklářských technik.

Součástí areálu sklárny v Harrachově jsou od roku 2021 dvě kulturní památkykaple sv. Alžběty, která v sobě ukrývá unikátní zvon; a také o relikt stoupy na drcení křemene a hlíny.

 

Hotel a pivní lázně v Harrachově

Nejmladším objektem areálu je hotel s Pivními lázněmi, které byly otevřeny v roce 2007. Zde si můžete dopřát terapii v klidném a malebném prostředí. Můžete si ji vychutnat zcela sami ve vaně pro jednotlivce a nebo jako pár ve dvojvaně. Tento zážitek můžete obohatit o relaxační masáž. Při každé fázi této terapie si můžete vychutnat jedno malé pivo z místního pivovaru, odkud také pochází veškeré používané pivní produkty.

Hlavní přísadou koupele je 5 litrů světlého a 5 litrů tmavého nefiltrovaného nepasterizovaného kvasnicového piva a drcený chmel. Pro zvýšení účinku koupele a umocnění relaxačního zážitku je hostům podávána sklenice jedinečného nefiltrovaného nepasterovaného piva obsahující živé kultury kvasnic příznivě působících v celém trávicím traktu. Léčba tak působí vně i uvnitř těla.

Provozovatel

Sklárna a minipivovar Novosad & syn Harrachov s.r.o.

Harrachov 95
512 46 Harrachov
Tel.:
+420 481 528 141
Tel.:
+420 481 528 142
Email:
turistik@sklarnah...
Facebook:
https://www.faceb...
Instagram:
https://www.insta...
WWW:
https://www.sklar...
WWW:
https://www.sklar...
GPS:
50,782471 15,419490
 
Region:
Liberecký kraj
Oblast:
Krkonoše
Město:
Harrachov
Tipy na výlet:
Harrachov a okolí
 

Časová náročnost

2,5 hodiny

 
 

Aktuality

Open air festival Keltská noc Harrachov 2024

Tradiční krkonošský hudební festival již zakořenil v Harrachově. Díky místu konání v areálu velkých skokanských můstků získal punc nejvýše pořádaného českého festivalu s nejhezčím výhledem.
Harrachov, Liberecký kraj

Rozsvícení vánočního stromu v Harrachově

Rozsvícení vánočního stromu v Harrachově s Krakonošem a andělem.
Harrachov, Liberecký kraj

Příjezd Krakonoše do Harrachova

77. ročník – Příjezd Krakonoše se bude v Harrachově konat 15. března 2025.
Harrachov, Liberecký kraj

Ukliďme Česko – ukliďme Harrachov

Harrachov, úklid, Ukliďme Česko,
Harrachov, Liberecký kraj

Skibusy Krkonoše 2023/2024

V Krkonoších v letošní zimní sezoně můžete opět využít skibusů, abyste se pohodlně dostali do hor. Skibusy tu jezdí až do druhé poloviny března 2024, někde až do dubna!
Harrachov, Liberecký kraj

Silvestrovský sjezd v Harrachově

Nenechte si ujít úchvatný pohled na každoroční sjezd instruktorů lyžařských škol s hořícími pochodněmi v 18:00.
Harrachov, Liberecký kraj

Velikonoční Crystal Market

Přijďte si udělat radost ručně foukaným sklem za výhodné ceny již od jednoho kusu.
Harrachov, Liberecký kraj

Velikonoční tvořivá dílna v Harrachově

Přijďte si vyzdobit vlastní skleničku.
Harrachov, Liberecký kraj

Muzeum skla Novosad a syn Harrachov

Muzeum skla je součástí sklárny. Obsahuje historicky a technologicky ucelenou sbírku historického skla z produkce harrachovské sklárny.
Harrachov, Liberecký kraj

Pivní lázně Harrachov

Pivní lázeň Vám poskytne nezapomenutelný zážitek spojený s regenerací vaší pokožky a omlazujícím efektem.
Harrachov, Liberecký kraj

Exkurze do sklárny Novosad a syn Harrachov

Navštivte jednu z nejstarších skláren v Česku, areál Sklárny a minipivovaru Novosad a syn se nachází v Harrachově. Kromě komentované exkurze, můžete vyzkoušet foukání skla na vlastní kůži.
Harrachov, Liberecký kraj

Vyhlídkový vláček v Harrachově

Okružní jízda trvá přibližně 1h 30 min, ale podle potřeby ji lze případně změnit. Jízda začíná před areálem Skláren Novosad a syn. První, dvacetiminutová přestávka je na Mumlavských vodopádech, kde je zároveň možnost malého občerstvení ve srubu U Lišáka.
Harrachov, Liberecký kraj

Kaple sv. Alžběty v Harrachově

Vedle sklárny v Harrachově stojí kaple sv. Alžběty se skleněným zvonkem. Ve zdejší sklárě jej odlil roku 1916 Julius Klinger. Zvonek vysoký 50 cm váží 10 kg. Nad svým portálem nese znak rodu Harrachovců – tři paví pera. Oltář uvnitř kaple se skládá z benátských zrcadel.
Harrachov, Liberecký kraj

Adrenalin – MonkeyPark Harrachov

Super zážitek pro děti i dospělé. MonkeyPark Harrachov je situován v okolí poslední zatáčky bobové dráhy Harrachov. Disponuje 14 překážkami a je 273 m dlouhý. Poslední dvě překážky lanového parku vedou adrenalinovým 117 m dlouhým skluzem po laně nad horským jezírkem.
Harrachov, Liberecký kraj

Harrachovský Hollywood

K přilákání návštěvníků přitom často stačí drobnost, například zajímavé místo pro vyfocení „selfíčka“. Své o tom vědí v Harrachově, kde se právě z tohoto důvodu u místní bobové dráhy stal atrakcí nápis Harrachov ztvárněný ve stylu obřích písmen Hollywood v Kalifornii.
Harrachov, Liberecký kraj

Lyžařský areál Amálka v Harrachově

Jedním z příjemných lyžařských areálů, kde můžete trénovat vaše lyžařské dovednosti, je ski areál Amálka v Harrachově. Široký svah uspokojí všechny lyžaře – od rekreačních přes sportovní až po závodní lyžaře.
Harrachov, Liberecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Camping Jiskra v Harrachově

Camping Jiskra je ideálním místem jak pro vyznavače jak letní turistiky, tak příznivce zimních sportů – kemp poskytuje ubytování celoročně. Ubytování je možné v karavanech, stanech nebo v chatkách. Nachází se na Novém Světě 200 m nad křižovatkou u hotelu Karolína, naproti Normě.
Harrachov, Liberecký kraj

Restaurace Terassa

Poctivá domácí kuchyně, pozorná obsluha, výběr ze špičkových moravských vín a posezení u krbu. To vše najdete v restauraci Terassa v centru Harrachova.
Harrachov, Liberecký kraj

Penzion Pohl v Harrachově

Tam, kde teče Mumlava a stékají Mumlavské vodopády, je pravý turistův ráj. Ke štěstí už schází jen příjemný pobyt. Prima ubytování nabízí penzion Pohl, který se nachází v Harrachově.
Harrachov, Liberecký kraj

Resident Harrachov

Unikátní resort spojující zázemí vašeho domova s komfortem hotelové péče.
Harrachov, Liberecký kraj

Chata Jiskra Harrachov

Chata TJ Jiskra Harrachov nabízí turistické ubytování v centru krkonošského horského centra Harrachov. Z chaty je výhled na Čertovu horu.
Harrachov, Liberecký kraj

Pension 7 v Harrachově

Ubytování v centru Harrachova Hory jsou mimořádně krásným výtvorem přírody.
Harrachov, Liberecký kraj

Wellness hotel Svornost v Harrachově

V blízkosti centra Harrachova, uprostřed krásné přírody, naleznete Wellness hotel Svornost, ve kterém prožijete nezapomenutelnou dovolenou. Ve wellness centru se oddejte odpočinku při masážích, prohřejte unavené tělo v sauně, nebo skočte do bazénu.
Harrachov, Liberecký kraj

Resort Sklář Harrachov

OREA Resort Sklář**** se nachází pouhých pět minut chůze od známého lyžařského centra Harrachov. Resort je díky své poloze a krásné okolní krajině s Mumlavskými vodopády vyhledávaným cílem milovníků zimních sportů i letní turistiky.
Harrachov, Liberecký kraj