Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Hrad Buchlov – jeden z nejstarších a nejmohutnějších královských hradů
Hrad Buchlov, Kudy z nudy
Památky

Hrad Buchlov – jeden z nejstarších a nejmohutnějších královských hradů

Asi 3 kilometry severozápadně od Buchlovic stojí na vysokém kopci zdaleka viditelný a majestátný hrad Buchlov. Hrad je ukázkou středověké pevnostní architektury a hradní interiéry dokumentují vývoj bytové kultury od 15. do 19. století.

Počátky hradu se datují do 1. poloviny 13. století. Byl založen českým králem jako strategicky obranná pevnost a správní středisko se soudní pravomocí tzv. loveckým právem. Do návštěvnického okruhu jsou zahrnuty gotické, renesanční a barokní místnosti s expozicí životního stylu majitelů hradu od 14. do 19. století; ze sbírek vyniká rozsáhlá kolekce středověkých deskových maleb, pozoruhodná barokní rodová galerie, zbrojnice, knihovna, přírodovědné sbírky cestovatelů a přírodovědců Leopolda a Bedřicha Berchtoldových či poněkud tajuplná egyptská mumie. Prohlídka hradu je ukončena návštěvou rozhledny. Návštěvu hradu je možno spojit s prohlídkou hrobky majitelů v nedaleké kapli sv. Barbory.

Na Buchlově si můžete vybrat z mnoha možných prohlídek: Areál hradu Buchlova - bez průvodce, I. a II. hradní nádvoří, tematické výstavy ve vstupní místnosti. Areál hradu plus vyhlídka bez průvodce. Buchlov v proměnách času - s průvodcem, černá kuchyně, zbrojnice, knihovna, gotické a renesanční prostory, přírodovědecké sbírky a rodinné muzeum Berchtoldů, egyptologické sbírky, vyhlídková věž. S pastelkami po hradě Buchlov – dětský okruh s průvodcem a doprovodem.

Jinak nepřístupný hradní parkán a další prostory můžete v rámci speciálního prohlídkového okruhu s názvem Buchlovská spirála. Na trase se vydáte po stopách stavebního vývoje hradu, do kterého zasáhly i požáry či dobyvatelé. Tato prohlídková trasa je výběrová, limitovaná počtem osob a je určena především pro zájemce o poznání středověké architektury a dějin historických staveb. Průvodcem je odborný pracovník NPÚ, ÚOP Kroměříž. Dalším mimořádným okruhem je Po stopách buchlovského mordu.
 

Zrestaurované antependium

Na hlavní prohlídkovou trasu hradu Buchlova se vrátila přední ozdobná část oltáře z 15. století – antependium z kozinkové usně. Po kompletním zrestaurování je k vidění od začátku května 2018 v hradební kapli. Gotické antependium o rozměrech 80 x 190 centimetrů se skládá ze tří částí: dvě jsou boční, na kterých jsou ornamenty v červené a zelené barvě vykládané stříbrem. Uprostřed je oválný medailon s motivem svatého Petra.

Od roku 2023 si návštěvníci mohou na trase prohlédnout globus hvězdné oblohy, zhotovený v roce 1640 v Amsterodamu, který prošel restaurací. Restaurování umožnilo prozkoumat vnitřní strukturu a techniku zhotovení glóbu. Konstrukce byla vytvořena zkašírováním několika papírových vrstev. Jednu z vrstev tvoří třeba listy starého tisku se zeměpisnou tematikou, jeho titul se bohužel nepodařilo identifikovat.
 

Historie hradu Buchlova

Nejstarší část hradu tvořily obranné věže s obytným palácem a kaplí. Kaple byla vystavěna v 80. letech 13. století pražskou kamenickou hutí po vzoru St. Chapelle – královského hradu v Paříži. I když byl hrad v trvalém majetku krále až do 16. století, byl často dáván do zástavy šlechtickým rodům. Na konci 15. století jej vlastnili páni z Cimburka, za kterých byl vystavěn v pozdně gotickém slohu reprezentační rytířský sál. V roce 1511 přechází hrad do soukromého držení. Od 16. do 18. století se v jeho vlastnictví vystřídaly moravské rody pánů se Žerotína, ze Zástřizl a Petřvaldu. Na Buchlově probíhaly stavební úpravy ještě v duchu renesance a baroka. Avšak již v roce 1701 byl dostavěn zámek v Buchlovicích, do kterého se majitelé přestěhovali natrvalo až v roce 1751. Posledními držiteli Buchlova se stali v roce 1800 hrabata Berchtoldové z Uherčic. Zásluhou dvou nevlastních bratrů, osvícenců, dr. Leopolda I. Berchtolda a dr. Bedřicha Berchtolda vzniklo v prostorách hradu rodinné muzeum, které bylo již v polovině 19. století zpřístupněno veřejnosti.

Hrad Buchlov

Aktuality

Velikonoce na hradě Buchlově

Nikdy nedobytý středověký hrad Buchlov otevře své brány na velikonoční neděli a pondělí 31. 3. a 1. 4. 2024.
Buchlovice, Zlínský kraj

Den vína v Buchlovicích 2024

Okolo pětistovky vín vybraných odrůd k ochutnání, literární konference s autorským čtením i dobročinná aukce raritních lahví. Takový je program tradičního Dne vína, který uspořádá Folklorní studio Buchlovice v sobotu 20. dubna v areálu hotelu Buchlov.
Buchlovice, Zlínský kraj

Slavnosti česneku na zámku Buchlovice

Netradiční festival v duchu hesla "Česnek je hrdost a pýcha" proběhne v Buchlovicích na konci července. Můžete zde ochutnat česnekový koláč, zúčastnit se soutěže "čichačů", nebo pletení česnekových copů.
Buchlovice, Zlínský kraj

Tulipománie na zámku Buchlovice 2024

Oblíbená výstava tulipánů v prostorách zámku Buchlovice láká k výletu všechny milovníky květin. K vidění bude na 50 druhů řezaných tulipánů.
Buchlovice, Zlínský kraj

Sportovní den s Fotbalovou akademií Zlechov

Akce určená všem klukům a dívkám, který baví nejen fotbal, ale i jakýkoliv sport.
Zlechov, Zlínský kraj

Cimburský košt vín 2024

Kulturní akce na hradě Cimburk u Koryčan. Hudební doprovod: Cimbálová muzika Hantál.
Koryčany, Zlínský kraj

Den múz na hradě Cimburk 2024

Tvůrčí setkání umělců a řemeslníků na Cimburku u Koryčan. 3.8.2024 Den múz – oslava 30 let vzniku spolku Polypeje.
Koryčany, Zlínský kraj

Šermířský víkend na hradě Cimburk

Šermířský víkend na hradě Cimburk. Známá zřícenina hradu, který za třicetileté války odolal i Švédům, se nachází na Kroměřížsku nedaleko Koryčan.
Koryčany, Zlínský kraj

Chřiby na kole – cyklotrasa ikonickými místy hor kolem Velehradu

Dvě rozhledny a hrad Buchlov jsou hlavními cíli této kopcovité trasy, která Vás provede ikonickými místy Chřibů. Trasa začíná krátkým stoupáním nad Velehrad.
Buchlovice, Zlínský kraj

Naučná stezka Okolo Buchlova

Naučná stezka Okolo Buchlova zavede výletníky kolem známého hradu Buchlova u obce Buchlovice, v okrese Uherské Hradiště, ve Zlínském kraji. Jedenáct informačních tabulí seznámí výletníky s místní lesnickou činností a historií.
Buchlovice, Zlínský kraj

Kaple sv. Barbory v Chřibech

Kaple svaté Barbory, lidově zvaná Barborka, stojí na místě někdejšího raně gotického kostelíka zasvěcenému stejné patronce. Kaple sloužila především jako rodová hrobka pro majitele buchlovského panství, ale jsou zde pohřbeni také soudcové loveckého práva a poustevníci řádu sv. Františka.
Buchlovice, Zlínský kraj

Rytířská cesta – alej pod Hořínkovou hájenkou

Krásný výhled na hrad Buchlov a malebná cesta, to je javorová alej, kterou nechali vysázet tehdejší páni hradu Buchlova z rodu Berchtoldů na počátku 20. století. Širší cesta sloužila pro koňské povozy, užší pěšinka pro pěší.
Buchlovice, Zlínský kraj

Muzeum lesnictví a myslivosti Chřibů v Buchlovicích

Centrum environmentálního vzdělávání a lesní pedagogiky včetně malého muzea lesnictví a myslivosti Chřibů najdete v objektu bývalé hájenky pod hradem Buchlovem.
Buchlovice, Zlínský kraj

Hradisko Holý kopec – archeologická památka

Na Holém kopci bylo objeveno rozsáhlé hradisko z doby bronzové a železné. K vidění jsou zde zbytky mohutného valového opevnění, které dosahovalo výšky až 5 metrů.
Buchlovice, Zlínský kraj

Přírodní památka Břestecká skála

Přírodní památku Břestecká skála tvoří členité pískovcové skály s lesním porostem nacházející se na jižním úbočí vrchu Komínku
Břestek, Zlínský kraj

Běžkařská trasa v Chřibech

V Chřibech je běžkařům k dispozici značená lyžařská běžecká trasa. Chřibům se lidově říká také Buchlovské hory podle nepřehlédnutelné siluety středověkého hradu Buchlov. Na trase jsou vybudovány informační tabule a odpočinkové altány.
Buchlovice, Zlínský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Penzion a restaurace Pod Břesteckou skálou na Slovácku

Penzion Pod Břesteckou skalou v je ideálním místem pro odpočinek, oslavu, svatbu, či stmelení Vašeho pracovního kolektivu.
Břestek, Zlínský kraj

Haluškárna Maco

Přjďte na pravé moravské haluškárny!
Buchlovice, Zlínský kraj

Penzion Zikmundov v Chřibech

Penzion Zikmundov se nachází v samém srdci přírodního parku Chřiby a je neodmyslitelnou součástí historického statku Zikmundov, který v minulosti patřil šlechtickému rodu Berchtoldů, pánů z Buchlova.
Staré Hutě, Zlínský kraj

Restaurant u Buchlovského zámku

Restaurace si získala skvělé renomé díky vynikající české a moravské kuchyni, jíž dominují pečené kachny, husy a selátka. V letní sezónu je oblíbená zejména díky prostorné útulné zahrádce.
Buchlovice, Zlínský kraj

Penzion Na náměstí Buchlovice

Útulné ubytování v samém centru obce Buchlovice. Penzion je zárukou klidu, pohody a příjemného prostředí.
Buchlovice, Zlínský kraj

Kavárna Čokoládové království Buchlovice

Kavárna a prodejna čokoládových specialit a pralinek u zámku Buchlovice. Nabízíme čokoládové figurky, lízátka, filigrány, kávu Reserva, koktejly, poháry i míchané nápoje. K dispozici je celkem 91 míst k sezení včetně zahrádky.
Buchlovice, Zlínský kraj

Kemp Vlčák na okraji přírodního parku Chřiby

Kemp Vlčák je rekreační středisko na okraji přírodního parku Chřiby u obce Osvětimany, mezi Kyjovem a Uherským Hradištěm, ve Zlínském kraji. Nabízí ubytování v chatkách ve velmi klidném prostředí.
Osvětimany, Zlínský kraj

Hospůdka na Haldě v Boršicích se soukromým rybářských revírem

Hospůdka na haldě se nachází Boršicích se nachází v srdci Slovácka, nedaleko královského města Uherské Hradiště, téměř na úpatí chřibských lesů. V zimě je rybník Halda ideální pro lovy na dírkách.
Boršice, Zlínský kraj