Úvod > Co chcete dělat? > Zážitky > Úzkorozchodná železnice Třemešná – Osoblaha
Úzkorozchodná železnice Třemešná – Osoblaha, kudy z nudy
Zážitky

Úzkorozchodná železnice Třemešná – Osoblaha

Na Osoblažsku v podhůří Jeseníků se nachází unikátní úzkorozchodná dráha, která je jediná svého druhu v Českém Slezsku. Trať vede z Třemešné ve Slezsku (napojení na normálněrozchodnou trať z Krnova do Jeseníku) přes Slezské Rudoltice do Osoblahy.

Historie trati

V roce 1872 byla uvedena do provozu trať Olomouc – Krnov s odbočkami do Opavy a Jindřichova. Díky tomu se obce v okolí železnice rychleji rozvíjely. Osoblaha pociťovala potřebu připojení k železnici z důvodu možnosti odvozu zemědělských produktů, hlavně cukrovar potřeboval možnost odvozu a návozu surovin. S výstavbou úzkorozchodné železnice o rozchodu 760 mm se začalo na jaře 1898. Dráha byla tehdy provozována Rakouskými státními dráhami. V prosinci téhož roku se trať stala majetkem ČSD. Poměrně dlouhé jízdní doby vlaků se podařilo krátit až s příchodem nových motorových vozů v roce 1928. Druhou světovou válku přežila trať bez větších poškození.

Podstatnou změnou v provozu byl až příchod nových motorových lokomotiv v roce 1958 a později i nových osobních vozů, což mělo za následek rozloučení se s parním provozem (16. prosince 1960) i původním vozidlovým parkem. V poválečném období se třikrát velmi vážně jednalo o zrušení dráhy, koncem 50. let, v 70. letech a naposledy v roce 1985, její poslední oprava toto zrušení zatím odložila na neurčito. Provoz se omezil jen na osobní dopravu, nákladní doprava byla omezena v r. 1997 jen na přepravu uhlí, ale nyní je i ta zrušena. Posledním velkým zásahem do života úzkorozchodky byla rekonstrukce trati, provedená v letech 1985 až 1988. Od roku 2004 se navíc po trati prohání parní lokomotiva s výletními vozy, která tak především v letní sezóně oživuje turistický ruch na Osoblažsku.


Úzkorozchodná trať

Tuto úzkorozchodnou dráhu s rozchodem 760 mm najdete v západní části Moravskoslezského kraje, v Osoblažském výběžku, patřícím okresu Bruntál. Na normálněrozchodnou síť je trať napojená ve stanici Třemešná ve Slezsku, ležící 17 km severozápadně od Krnova.

Úzkorozchodný vláček vyjíždí z opačné strany budovy, než je nástupiště pro trať Krnov – Jindřichov ve Slezsku. Trať začíná klesáním až 26‰ k ocelovému mostu v obci Třemešná, o třech polích, který přechází silnici Krnov – Jindřichov a potok Mušlov. Dále trať stoupá nejvyšším stoupáním na trati, 27‰, a překonává krátce za druhým kilometrem zlomový bod trati, který je pouze o jeden výškový metr níž, než stanice Třemešná ve Slezsku.

Z tohoto místa už trať převážně klesá až do Osoblahy. Kousek za vrcholkem následuje oblouk o poloměru pouhých 75 m, kde je rychlost snížena na 20 km/hod. Za obcí Liptaň sleduje trať severovýchodní směr, před zastávkou Dívčí Hrad se obrací na jihovýchod a zvolna sjíždí do Oderské nížiny. Tímto směrem vede dále přes Horní Povelice a Amalín do Slezských Rudoltic, kde se trasa opět stáčí k severu a postupně mění směr spolu s potokem Lužná. Za zastávkou Koberno vjíždí dráha do romantického lesnatého úseku říčky Osoblahy a kolem zříceniny hradu Fulštejna směřuje do Bohušova a dále ke svému cíli na okraji Osoblahy, přímo u česko-polské hranice.  

Pravidelný provoz zde zajišťují České dráhy letitými motorovými lokomotivami řady 705.9. V letní sezoně zde ale můžete potkat turistické vlaky Slezských zemských drah vedené parní lokomotivou.
 

Akce na Osoblažce

Parní vlak vyjíždí poprvé v novém roce zpravidla 8. května na Slavnostní zahájení turistické sezony na Osoblažsku. V červnu potom návštěvníky sveze každou sobotu s tím, že na konci června návštěvníky čeká již každoroční Den dráhy. V červenci a srpnu pak jezdí parní vlak s Pivním vagónem každou sobotu, neděli a svátek. Mezi oblíbené akce patří například Strašidelný vlak do strašidelného zámku ve Slezských Rudolticích na konci srpna nebo Gastrovlak, který se vypravuje na začátku září na Gastrofestival do Osoblahy. V září jezdí parní vlaky stejně jako v červnu pouze v soboty.

Sezónu poté uzavírají listopadový Svatomartinský parní vlak, který veze návštěvníky za husou do Bohušova a Mikulášský vlak pro všechny děti s Mikulášem, Čertem a Andělem na začátku prosince.

Úzkokolejka je také zapojena do projektu Technotrasa, který propojuje významné industriální památky v Moravskoslezském kraji. Jednou z akcí je tak i Fajné léto, což je letní putovní akce po technických památkách.

Aktuality

Parní vlak na Osoblažce 2024

Od června do září jezdí parní vlak na Osoblažské úzkokolejce po trase Třemešná – Osoblaha a zpět. Svézt se můžete v červnu a září v sobotu, v červenci a srpnu i v neděli a o státních svátcích.
Třemešná, Moravskoslezský kraj

Májové setkání na Hraničním vrchu

Prvomájový výšlap – pěšky i na kole – na rozhlednu Hraniční vrch nad Městem Albrechticemi.
Krnov, Moravskoslezský kraj

Tondův memoriál smíšených družstev ve volejbale 2024

Tondův memoriál smíšených družstev ve volejbale je tradičním turnajem mixů (2 ženy + 4 muži), který se hraje na třech antukových hřištích v areálu parku v Osoblaze. Akce je určena široké veřejnosti, pravidelně se jí účastní 10-12 týmů z celé republiky.
Osoblaha, Moravskoslezský kraj

Pálení čarodějnic na kosárně Karlovice

Ve spolupráci se Základní a Mateřskou školou Karlovice pořádáme druhý ročník pálení čarodějnic. Pro žáky bude připraven dopolední zábavný program, odpoledne se pak budeme těšit na širokou veřejnost.
Karlovice, Moravskoslezský kraj

Křížová stezka 2024

Křížová stezka je závod horských kol v okolí Zlatých Hor s nejvyšším bodem Příčný vrch.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Mistrovství světa v rýžování zlata ve Zlatých Horách

Město Zlaté Hory vděčí za svou existenci středověkému dobývání zlata. Své zkušenosti si mezi sebou poměří ostřílení zlatokopové i začátečníci.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Biketape

Cyklokrosový závod pro děti a mládež v Krnově.
Krnov, Moravskoslezský kraj

Orca Summer Cup 2024

Orca Summer Cup 2024 je florbalový turnaj, který se hraje na malém hřišti. Letos vyrostou na zimním stadiónu v Krnově čtyři takové plochy.
Krnov, Moravskoslezský kraj

Osoblažská úzkokolejka

Úzkorozchodnou dráhu s rozchodem 760 mm najdete v západní části Moravskoslezského kraje, v Osoblažském výběžku, patřícím okresu Bruntál. Na normálně rozchodnou síť je trať napojená ve stanici Třemešná ve Slezsku, ležící 17 km severozápadně od Krnova.
Třemešná, Moravskoslezský kraj

Liptaňský bludný balvan

Bludný balvan je připomínkou období před 250 – 800 tisíci lety, kdy ho na Osoblažsko zavlekl pevninský ledovec až z jižního Švédska.
Liptaň, Moravskoslezský kraj

Pohádková stezka ke krtečkově studánce u Města Albrechtic – stezka uzavřena

Z důvodu ochrany zdraví a bezpečnosti všech návštěvníků se Lesy ČR rozhodly 31. 8. 2023 tuto stezku uzavřít.
Město Albrechtice, Moravskoslezský kraj

Hrobka Keilů v Městě Albrechticích

Rod Keilů založil Železárny a drátovny Bohumín. Svůj vztah k Městu Albrechticím Keilové projevili tím, že si zde postavili hrobku s kaplí.
Město Albrechtice, Moravskoslezský kraj

Rozhledna Strážiště u Liptaně

Rozhledna Strážiště u Liptaně se nachází na Osoblažsku, na kopci nad obcí Liptaň. Dřevěná stavba s 37 schody je vysoká 9 metrů a nabízí výletníkům výhled i na Praděd nebo na Opolskou nížinu v Polsku.
Liptaň, Moravskoslezský kraj

Minimuzeum kočárků a panenek Město Albrechtice

Prohlédněte si rodinnou sbírku kočárků a panenek v Městě Albrechticích. Najdete zde na 80 kočárků různých typů i velkostí a přes 90 panenek. Atmosféru starých časů a dětských snů doplňují další hračky jako jsou plyšoví medvědi, dřevěná autíčka, kuchyňka nebo dřevěný panáček, který louská ořechy.
Město Albrechtice, Moravskoslezský kraj

Městský turistický okruh Města Albrechtice

Městský turistický okruh spojuje atraktivní cíle Města Albrechtic: Vrch Doubí, Poutní horu, zříceninu Burkvíz, zámek Linhartovy a rozhlednu Hraniční vrch. Celá trasa měří 28 kilometrů a vede krásnou krajinou.
Město Albrechtice, Moravskoslezský kraj

Kostel Navštívení Panny Marie v Albrechticích

Pozdně baroktní kostel Navštívení Panny Marie je dominantou Města Albrechtice. Jeho dnešní podoba je z poslední čtvrtiny 18. století.
Město Albrechtice, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Komorníček – ubytování Holčovice

Ubytovat se můžete buď v hlavní budově nebo v malých dřevěných chatkách. V rámci areálu je zde velká kuchyň a jídelna. Budova poskytuje 36 lůžek a k výběru jsou 2lůžkové a 8lůžkové chatky.
Holčovice, Moravskoslezský kraj

Restaurace Western

Útulná rodinná restaurace ve westernovém stylu, kde jídlo připravujeme s láskou. Posedět si u nás můžete uvnitř v restauraci s výhledem na zahradu nebo na zahrádce. Děti zabavíte na dětském hřišti a v naší mini zoo.
Vysoká, Moravskoslezský kraj

Rekreační areál Bohušov

Kemp a Rekreační areál nabízí ubytování ve stanech a chatkách.
Bohušov, Moravskoslezský kraj

Ubytování na faře v Bohušově

Zrekonstruovaná fara v Osoblažském výběžku nabízí levnou možnost ubytování.
Bohušov, Moravskoslezský kraj

Penzion Maya

Penzion na samotě v Jeseníkách je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Hotel Praděd Thamm

Hotel Praděd Thamm se naleznete v nedotčené přírodě divokých Jeseníků. Překrásná a liduprázdná příroda je ideálním místem pro odpočinek a nabízí celou řadu příležitostí pro aktivní i pasivní relax.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Larischova vila

Penzion Larischova vila je nově otevřený a kompletně zrekonstruovaný objekt v blízkosti centra města Krnov.
Krnov, Moravskoslezský kraj

Pivovar Nachmelená opice

Nachmelená opice je nezávislý řemeslný pivovar, který v roce 2015 založila rodina Valentů z Krnova spolu s rodinou Kuřeců zastoupenou sládkem Michalem Kuřecem z nedalekého Města Albrechtic.
Krnov, Moravskoslezský kraj