Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Kostel sv. Petra z Alkantary – unikát v Karviné
Památky

Kostel sv. Petra z Alkantary – unikát v Karviné

V místě centra původního města Karviná, dnes Doly, najdeme kostel postavený v roce 1736 v barokním slohu, který je zasvěcený sv. Petru z Alkantary. Kostel je známý také pod pojmem "šikmý" kostel v Karviné.
V důsledku nepříznivých vlivů těžby uhlí na tomto území byla původní vysoká věž snesena. Během desítek let poklesl zdejší terén o 37 m a způsobil naklonění objektu a hluboké trhliny ve zdech. Vzhledem k tomu, že poklesy terénu byly postupně stabilizovány, mohla být v letech 1996-1997 provedena rekonstrukce stavby. Okolí kostela je dnes pěkně upraveno v přírodně krajinářském stylu a kostel je opět přístupný veřejnosti.

Ve městě Karviné se dochovalo několik dalších významných umělecko historických památek soustředěných většinou na území městské památkové zóny. Je to především farní kostel Povýšení sv. Kříže s gotickým jádrem z počátku 14. stol., s "moravskou kaplí" z r. 1611 a epitafem Václava Cigána ze Slupska z roku 1577, a zrekonstruovaný zámek z konce 18. stol., který je opět přístupný veřejnosti.

K výjimečným přírodně krajinářským pokladům města náleží zámecký park, jeho založení se datuje r. 1804, který plní funkci centrálního reprezentačního parku. Dochovala se v něm řada vzácných druhů dřevin a zdejší rekreační areál přispívá k oddechu a dobré pohodě všem návštěvníkům. Spolu s Lázeňským parkem a menšími lesními celky, které se na území města nacházejí, slouží k rekreačním účelům.
 

Nejšikmější stavba a nejšikmější věž v ČR

Karvinský kostel je nejšikmější stavbou u nás. Nejšikmější věž má ústecký kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Aktuality

Pálení čarodějnici na Lodičkách v Karviné

Otevření kulturní sezony je tady! Pálení čarodějnic na Lodičkách. Tento starobylý svátek slavíme jako symbol rozloučení se zimou a přivítání jara.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Dobrodošli – festival cestování a dobrého jídla v Karviné

Třetí ročník karvinského cestovatelského festiválku DOBRODOŠLI je tady! Milovníci dobrodružství a cestovatelských příběhů, zpozorněte! Připojte se k nám na nezapomenutelný večer plný vzrušujících cestopisů, smíchu a inspirace.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Karvinský Majáles

Na Karvinském Majálesu vystoupí řada českých a slovenských interpretů jako například Kali & Peter Pan, Paulie Garand, Redzed, ATMO music a další.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Smacznego – Food festival v Karviné 2024

V parku Boženy Němcové v Karviné v prostoru Lodičky dokořán se koná čtvrtý ročník gastrofestivalu Smacznego. Kromě dobrého jídla a pití se můžete těšit i na koncerty.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Opera divas

Koncert se koná v evangelickém kostele v Orlové – Městě a vstupenku ve výši 300 Kč je možné zakoupit v Městském informačním centru v Orlové. Pořadatelem je Nadační fond Přátel kulturní památky Kostel SCEA v Orlové, která má za cíl získávat prostředky na opravy této významné orlovské kulturní památky
Orlová, Moravskoslezský kraj

Zahájení sezony na zámku Fryštát v Karviné

Na zahájení hlavní turistické sezony roku 2024 jsme si pro vás na zámku Fryštát připravili představení Tři mušketýři.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Zimní prohlídky zámku Fryštát

Až do konce března roku 2024 můžete přijít v sobotu nebo v neděli na jeden z okruhů zámku Fryštát.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Revírní pohodová padesátka

Jedinečný běžecký závod pro velké i malé závodníky, zasazený do dechberoucí přírody v okolí Karvinského moře s trasou pro každého 50 km, 21 km, 10 km, 6 km, štafeta 4x6 km, dětské závody. Běží se pod heslem „Běhej v POHO!“ a s radostí z pohybu.
Karviná, Moravskoslezský kraj

POHO Park – důl Gabriela v Karviné

Projekt POHO Park usiluje o vybudování důstojného centra pohornické krajiny, které nabídne zázemí nejen návštěvníkům dolu Gabriela, ale také přilehlého kostela sv. Petra z Alkantary. Vzniknout by měl do roku 2026.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Javorová alej ke kapli důlního neštěstí v Karviné-Dolech

Výjimečná alej tvořena převážně javory se nachází v opuštené oblasti bývalých dolů v Karviné, místní části Doly. Vede z ulice Ostravská ke kapličce Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, která byla posatvena v epicentru výbuchu na dolech Jan-Karel, Hlubina a Františka dne 14. června 1894.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Golf Resort Karviná-Lipiny nedaleko Karviné

Golfové hřiště v karvinské oblasti Lipiny vzniklo v industriální krajině mezi dvěma činnými šachtami. Dominantu areálu tvoří kopie těžební věže, ze které je krásný výhled na celé hřiště. Golf Resort Lipiny je jedinečnou příležitostí pro všechny, kteří chtějí vstoupit do krásného světa golfu.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Důl Darkov v Karviné

Historie Dolu Darkov a jeho předchůdců začala v roce 1854. Od té doby se v něm vytěžilo 310 milionů uhlí. Horníci se rozloučili s těžbou v únoru 2021, průmyslový areál by měl dostat status památkově chráněného místa.
Stonava, Moravskoslezský kraj

DinoPark Ostrava – pravěký svět na dlani

Přemýšlíte, kam s dětmi na výlet? Navštivte zábavný a vzdělávací park určený dětem všech věkových kategorií. DinoPark Ostrava se nachází 13 km od centra Ostravy mezi Orlovou a Doubravou. Na ploše 35 ha je 70 modelů druhohorních zvířat v životních velikostech a nově uvidíte i roztomilá mláďata.
Doubrava, Moravskoslezský kraj

Lodičky dokořán v Karviné

Lodičky dokořán je místem konání různorodých, ale převážně hudebních akcí, pořádaných Iniciativou Dokořán v Parku Boženy Němcové.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Evangelický kostel v Orlové

Kostel Slezské církve evangelické v Orlové byl vystavěn stavitelem Josefem Grosem ve stylu doznívajícího klasicismu jako zděná jednolodní stavba s částečně přestavěnou věží a polygonálně uzavřeným presbyteriem a byl vysvěcený v r. 1862.
Orlová, Moravskoslezský kraj

Zookoutek u zámku Fryštát v Karviné

Zookoutek Karviná-Fryštát se nachází mezi bývalou Laryschovou maštalí (hasičskou stanicí) v zámeckém parku Boženy Němcové a loděnicí u slepého ramena řeky Olše a kynologického cvičiště.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Darkov v Karviné

Hotel Darkov má v Karviné dlouhodobou tradici. V nedávné době prošel generální rekonstrukcí a jeho cílem je profilovat se jako malý rodinný hotel s klidnou atmosférou. Leží v poklidné části stejnojmenné lázeňské čtvrti města Karviné – Darkově.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Cafe BB Bar Karviná

Nekuřácký bar s originálním interiérem je ideálním místem pro obchodní jednání nebo posezení s přáteli. Čeká na vás stylový interiér s příjemným posezením, letní terasa a kulinářské speciality našich kuchařů.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Rest&rt restaurant-bar

Naše myšlenka a filosofie je úplně jednoduchá – vaříme dle sezónnosti, převážně z farmářských produktů s jasným původem, v maximální čerstvosti a kvalitě. Toto je jednoduše naše krédo a na to klademe velký důraz.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Bistro BOK of Ka Dinos v Karviné

Na jaře 2023 otevřelo v Karviné bistro BOK of Ka Dinos, kde si můžete pochutnat jak na slaném, tak sladkém jídle. Každý den mají polední nabídku.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Dvůr Olšiny v Karviné

Původní panský dvůr, který prošel rekonstrukcí, nyní nabízí hotelové služby, ale také se zde nachází jízdárna.
Karviná, Moravskoslezský kraj

Hájenka Orlová

Restaurace je zaměřena na širokou nabídku piva. Ve stálé nabídce máme piva z pivovarů Nachmelená opice, Koníček a Svijany. Točíme opravdové pivní speciály, menších i větších, jak českých tak i zahraničních pivovarů.
Orlová, Moravskoslezský kraj

Hotel Sport Orlová – na dosah přírody

Hostům hotelu nabízíme široké možnosti sportovního vyžití ve sportovním areálu, který vám může být k dispozici. alei příjemné posezení v hotelové restauraci či vinárně se skvělou kuchyní a příjemnou obsluhou.
Orlová, Moravskoslezský kraj

Hotel a Restaurace Amerika v Havířově

Jednotlivé pokoje nejsou očíslovány, ale protože jsme Amerika, tak mají svá jména. U nás proto můžete bydlet v pokoji Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, Niagara Falls, Montreal, New York, Orlando, Miami Beach, Chicago, Hawaii, Grand Canyon, Yellowstone, Sequoia, Lake Tahoe a Yosemite.
Těrlicko, Moravskoslezský kraj