Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Jeskyně Na Turoldu – podzemní labyrint se smaragdovým jezírkem
Příroda

Jeskyně Na Turoldu – podzemní labyrint se smaragdovým jezírkem

Jeskyně Na Turoldu jsou jedinými zpřístupněnými jeskyněmi v jurském vápenci v ČR a leží v přírodní rezervaci vrch Turold na okraji města Mikulova. Místo krápníků jeskyni zdobí unikátní "turoldská výzdoba" – korozní tvary, podobné korálovým útesům, které evokují procházku po dně jurského moře.
Spolu s jeskyní Liščí díra tvoří 2,5 km dlouhý labyrint chodeb. Na rozdíl od ostatních zpřístupněných jeskyní vznikla na zlomech a puklinách ve vápencích druhohorního stáří, postižených mladým alpínským vrásněním. Jedná se vrstevní, korozně erozní jeskyně s pozdější remodelací dutin řícením a pohybem horninových bloků.

Zpřístupněn je i tzv. Jezerní dóm – část jeskyně, v níž se nachází jezírko se smaragdově zbarvenou vodou. Jezerní dóm je ze zpřístupněné části největším prostorem podzemního komplexu. Jeho délka dosahuje 30 metrů a šířka 17 metrů. Vedle jezírka můžete obdivovat jeskynní výzdobu, která vznikala chemickým rozpouštěním. Jedná se o jakousi "kamennou pěnu", ve které jsou krystalky kalcitu. Vyvolává proto pocit, že se procházíte po dně korálového útesu.

V červenci a srpnu zde probíhají oblíbené noční prohlídky jeskyně. Konají se každé pondělí od 19 do 21 hodin (po 15 min.).

Aktuality

Janek Ledecký a host Ivan Hlas

Koncert.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Kiss party Live 90's Mikulov 2024

Show.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Tublatanka

Koncert v rámci tour Dobrí priatelia 2024.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Richard Müller – 40 let na scéně

Richard Müller v letošním roce oslavuje neuvěřitelných 40 let na hudební scéně. Pojďme to společně s ním a jeho kapelou oslavit!
Mikulov, Jihomoravský kraj

Koncert filmové hudby v Mikulově

Pražský filmový orchestr pod taktovkou dirigenta Jiřího Korynty přináší velkolepý koncert, který představí v nezapomenutelné atmosféře prostor mikulovského amfiteátru při západu slunce.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Mirai Summer Fest

Dovezeme léto až k vám domů! Hromada zábavy, skvělé jídlo, drinky a kapela Mirai, jak jste ji nezažili.
Mikulov, Jihomoravský kraj

MKLV fest

Víkend plný hudby, jídla, drinků a pohodové atmosféry jižní Moravy v Mikulově.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Olympic – Trilogy Tour 2024

Legendární Olympic přijede do Mikulova!
Mikulov, Jihomoravský kraj

Naučná stezka Turold

Naučná stezka má délku 300 metrů a je na ní umístěno 8 informačních panelů. Stezka je určena pro pěší návštěvníky a prohlídka celé trasy trvá přibližně jednu hodinu. Je celoročně přístupná a z větší části je shodná s přístupovou cestou k jeskyni Na Turoldu.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Dovolená, víkend nebo výlet v Mikulově

Užijte si ve starobylém městě s kouzelnou atmosférou a mimořádnými přírodními a architektonickými krásami přívětivou pohostinnost zdejších obyvatel. Turistické informační centrum Mikulov má pro vás několit "balíčků" služeb.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Židovský hřbitov v Mikulově

Rozsáhlý mikulovský židovský hřbitov patří k nejvýznamnějším památkám tohoto druhu u nás. K prvním pohřbům zde po vzniku místní židovské obce došlo již někdy kolem poloviny 15. století.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Mikulovská vinařská – naučná vinařská stezka Mikulov, Sedlec, Mikulov

Přes 17 kilometrů má naučná vinařská stezka z Mikulova do Sedlce a zpět. Půlka vede po asfaltových cestách, druhá po polních cestách.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Aquarium wellness v Mikulově

Jednotlivé části wellness jsou privátní, prostory nejsou sdílené s ostatními návštěvníky.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Zřícenina Kozí hrádek u Mikulova

Kozí hrádek patří k jedné ze tří skalnatých dominant města Mikulova. Odedávna se podílel na strategické kontrole cest spojujících Brno s Vídní a spoluzabezpečoval tak náležitou ochranu.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Kočičí skála u Mikulova

Přírodní památka Kočičí skála leží asi 2 km severně od Mikulova a 2 km jihovýchodně od Bavor. Jedná se o malou vápencovou skálu s výskytem charakteristické flóry Pavlovských vrchů, například s kosatcem nízkým, lnem chlupatým a sápou hlíznatou.
Klentnice, Jihomoravský kraj

Galerie U Ní v Mikulově

Výstavní síň spojená s kavárnou, čajovnou a vinařským sklepem. Dramaturgie otevřená všem oborům výtvarného umění – malba, grafika, fotografie, socha, keramika, šperk, restaurátorství aj.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Pension Hana Mikulov

Pension se nachází asi 600 m od středu města Mikulova. Pokoje jsou vybaveny kuchyňkou. Součástí je vlastní parkoviště.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Za vínem do Mikulova – vinný sklep V Jámě

Vinný sklep V Jámě spojuje vinařskou tradici Mikulova s krásou a lehkostí moderní architektury. Novostavba vinného sklepa s penzionem je realizována v moderním duchu, avšak je citlivě zasazena do původní zástavby širšího centra Mikulova.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Apartmán Lípa Mikulov

Nachází se zde dva apartmány, jeden má dokonce vinný sklípek. Apartmány jsou plnohodnotně vybaveny a jsou vhodné i pro rodiny s dětmi.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Apartmány Magistr v Mikulově

Okolí tohoto jedinečného apartmánového domu má svou vlastní atmosféru, ze které přímo dýchá historie. Kozí hrádek, stojící kousek za domem patří k jedné ze tří skalnatých dominant města Mikulova, stejně tak jako Svatý kopeček. Oba tyto historické skvosty jsou viditelné přímo z domu, či ze zahrady.
Mikulov, Jihomoravský kraj

S přáteli na víno do Mikulova

Plánujete s rodinou či přáteli víkendovou akci? Myslíte si, že na firemní školení se jezdí pouze z povinnosti? Hledáte místo, kde byste mohli překvapit své obchodní partnery? Zkuste je vzít na sklenku dobrého vína a tradiční moravskou kuchyni do vinného sklepa Pod Kozím hrádkem v Mikulově.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Vinný sklep U Konšelů v Mikulově

Vinný sklípek U Konšelů v Mikulově na jižní Moravě nabízí nejen vynikající víno a domácí pohoštění, ale hlavně klidnou a harmonickou atmosféra vinného sklepa z konce 19.století. Sklep byl postaven v roce 1883 a díky vynikající řemeslné práci odolal zubu času a zachoval si svůj charakter.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Vinařství Orisek

Jediné vinařství u nás, které dělá pouze Ryzlink vlašský.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Putování nejen za vínem po křížové cestě na sv. Kopečku v Mikulově

Oblíbené záživné putování s místními průvodci po křížové cestě na sv. Kopečku v Mikulově. Dozvíte se nejen poznatky o vinohradnictví a místních vinařstvích, ale také spoustu zajímavostí, které se jinde nedozvíte. V průběhu řízená ochutnávka vín ve sklípku přímo pod. sv. Kopečkem.
Mikulov, Jihomoravský kraj