Úvod > Co chcete dělat? > Gurmánská turistika > Černokostelecký zájezdní pivovar
Černokostelecký zájezdní pivovar, kudy z nudy
Gurmánská turistika

Černokostelecký zájezdní pivovar

V prostorách pivovaru v Kostelci nad Černými lesy se nachází i zcela ojedinělé a rozsáhlé muzeum historie pivovarství a sladovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. V pivováru je v provozu pivovarská restaurace.
Objekty pivovaru se sladovnou se do dnešních dnů dochovaly tak jak byly původně vystavěny či rekonstruovány na konci 19. století. Pivovarský areál tvoří tři bloky budov do písmene U, otevřeného do dvora. Jeho dominantu tvoří významná technická památka – památkově chráněný unikátní oktagonální mlat s horizontálním žentourem, krýtý kuželovou střechou s mohutným dřevěným krovem, ve kterém dobytek otáčel kolo o průměru větším než sedmnáct metrů. Tato osmiboká budova žentourového mlýniště je s největší pravděpodobností největší stavbou svého druhu v Evropě.

Současnou podobu získal pivovar při přestavbě ve 20. letech 20. stol. V pivováru se nachází rozsáhlé pivovarské muzeum. Pivovar nabízí také různá piva nejrůznějších českých minipivovarů.
 

Pivovarské muzeum – Národní muzeum pivovarnictví

Vize vzniku černokosteleckého pivovarského muzea se začala naplňovat roku 2001, kdy vznikla společnost Dej Bůh štěstí spol. s r.o. a zakoupila silně zanedbaný pivovarský areál v Kostelci nad Černými lesy. V pivovaru vzniklo rozsáhlé pivovarské muzeum s původním strojním vybavením. K vidění je zde například měděná dvojitá varní garnitura s transmisním pohonem, chladící štoky, funkční parní stroj, funkční chladící čpavkové kompresory a stovky dalších strojů a exponátů na celkové výstavní ploše asi 4000 m2. Nedílnou součástí pivovarského muzea je rozsáhlá databáze informací o zaniklých pivovarech Čech, Moravy a Slezska.

Pivovarské muzeum otevřeno každou sobotu od 13:30 hodin. Exkurze trvá cca 60 minut, minimální počet návštěvníků je 5 a vstupné je 90 Kč. Vždy je třeba se předem objednat (606 409 102 nebo email prohlidky@nmpivovarnictvi.cz).
 

Svatba v pivováru

V tradičních i netradičních prostorách pivovaru se pořádají svatební hostiny "na klíč“, zážitkovou gastronomii, rauty, oslavy, promoce apod. Zajistí vám zde výzdoby všeho druhu, libovolné pohoštění, parkování, ubytování, ozvučení, prohlídky pivováru s překvapením a především unikátní prostory.

Aktuality

Street food Kostelec nad Černými lesy

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 6. dubna na 3. ročníku akce Street food v Kostelci nad Černými lesy.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Keramický den v Kostelci nad Černými lesy 2024

Další ročník Keramických trhů 2024 v Kostelci nad Černými lesy se uskuteční 25. května na náměstí Smiřických.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Velikonoční tradice ve Kšelích

Přijďte si s námi uplést pomlázku, ozdobit kraslice a/nebo perníčky, nebo se zapojit do soutěže o nejpovedenější velikonoční sladkost! Můžete také ochutnat tradiční velikonoční pochoutky jako je nádivka, mazanec nebo třeba jidáše!
Kšely, Středočeský kraj

Bitva Lipany – historická bitva husitů u Lipan

Rozhodující střetnutí husitských válek s tržištěm pro děti i dospělé se chystá na poslední květnovou sobotu, 25. května 2024. Rekonstrukce se uskuteční na Lipské hoře, poblíže Mohyly u obce Vitice. Areál se otevírá v 11 hodin, bitva se odehraje od 15 hodin.
Kouřim, Středočeský kraj

Kutilka v pohybu

Kutilka v pohybu je sportovní akce pro širokou veřejnost. Na pořádání akce se podílí většina místních sportovních organizací, děti si mohou vyzkoušet zábavnou formou základy mnoha sportů.
Český Brod, Středočeský kraj

Tesaque Antabus minifest

Návštěvou festivalu podpoříte kapely, mladé talenty a také zrakově postiženého Olivera.
Chrášťany, Středočeský kraj

Advent a Vánoce v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

V dávných tradicích tkví opravdové kouzlo vánoc! Připomeňte si tradice adventu, přijďte se do našeho skanzenu přenést do dob dávno minulých a seznámit se s tím, jaké obyčeje se na českém venkově udržovaly od začátku prosince do svátku Tří králů.
Kouřim, Středočeský kraj

Dálkový pochod a cykloturistická jízda Krajem bitvy u Lipan

Dálkový pochod a cykloturistická jízda je pořádaná na památku bratrovražedné bitvy u Lipan, která se odehrála lety 30. května 1434.
Český Brod, Středočeský kraj

Muzeum kostelecké keramiky – Vondráčkova továrna

Zásluhou sběratele a kosteleckého patriota Jana Nováka vzniklo, v bývalé Vondráčkově továrně na keramiku v Kostelci nad Černými lesy, muzeum.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Zámek Kostelec nad Černými lesy

Nově otevřený zámek Kostelec nad Černými lesy nabízí expozici nábytku a způsobu života na zámku. Zámek v Kostelci nad Černými lesy je památkově chráněným objektem České zemědělské univerzity v Praze.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Galerie Jana Svatoše v Kostelci nad Černými lesy

Galerie Jana Svatoše v Kostelci nad Černými lesy je především orientována na keramickou plastiku a její ambicí je nabídnout výstavní prostor předním našim i zahraničním keramikům-sochařům, kteří nemají u nás příliš možností vystavovat v adekvátním noblesním prostředí.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Kostel svatých Andělů strážných v Kostelci nad Černými lesy

Barokní farní kostel z let 1735–37, postavený zřejmě podle návrhu oblíbeného lichtenštejnského architekta Tomáše Vojtěcha Budila.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Muzeum hrnčířství Kostelec nad Černými lesy

Muzeum Hrnčiřství bylo založeno v roce 1935. Součástí je také Galerie, kde se konají krátkodobé výstavy. Nachází v budově renesančního panského domu, který v roce 1613 daroval Albrecht Smiřický obci.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Kuželky v Kostelci nad Černými lesy

Zažijte pohyb a zábavu s kuželkami! Staňte se členem našeho kuželkářského oddílu v Kostelci nad Černými lesy a zažijte sport, který vás bude bavit na celý život.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Kuželna TJ Sokol Kostelec nad Černými lesy

Přijďte si k nám zpříjemnit volný čas a pobavit se s rodinou, přáteli nebo kolegy z práce a zahrát si kuželky. Kuželky se velice podobají bowlingu, ale sami zjistíte, že jsou úplně stejně zábavné.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Památník zastřelení posledního jelena v Kostelci nad Černými lesy

Památník stojí na místě, kde byl ve zdejší honitbě, revíru Oplany, zastřelen v roce 1876 poslední zdejší jelen.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Národní muzeum pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy

Stane se v budoucnu muzeem s největší funkční varnou na přímý otop dřevem na světě.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Hotel Vila Olga Jevany

Zrenovovaný rodinný hotel Vila Olga v Jevanech , který nabízí 8 komfortních pokojů se nachází v přírodní rezervaci Voděradské bučiny.
Jevany, Středočeský kraj

Hotel Vyžlovka

Nově zrekonstruovaný hotel v obci Vyžlovka nabízí ubytování v krásných moderních pokojích, které jsou vybavené vlastní koupelnou, WC a kabelovou televizi. Součástí hotelu je restaurace s krbem a venkovní zahradou.
Vyžlovka, Středočeský kraj

Pizzeria Ristorante Vyžlovka

Restaurace a pizzerie se zaměřuje na italskou kuchyni, připraví vám pizzu na dřevě i výborný hovězí steak.
Vyžlovka, Středočeský kraj

Ždánické vinice

Vinice nad obcí Ždánice je zajímavou lokalitou, která svou polohou, nacházející se v bezprostřední blízkosti Středočeské ovocné stezky rozšiřuje pěstovanými odrůdami vinné révy, už tak pestrou rozmanitost pěstovaných druhů ovoce v tomto regionu.
Kostelec nad Černými lesy, Středočeský kraj

Vinařství Klučov

Za příznivého počasí se otevírá také vinný stánek v Klučově u Českého Brodu. Vinařskou tradici zde obnovili teprve před pár lety.
Český Brod, Středočeský kraj

Kavárna a pražírna Zrníčko

Pro ty, co hledají výjimečně kvalitní kávový zážitek v Českém Brodě a okolí.
Český Brod, Středočeský kraj

Apartmány č.p. 9 – kouzelné ubytování v Kouřimi

Na náměstí v Kouřimi stojí jeden z historicky nejcennějších domů ve městě, s popisným čísle 9. Dnes zde naleznete pohodlné apartmány, kde se budete cítit jako doma.
Kouřim, Středočeský kraj