Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích
Kultura

Památník Bedřicha Smetany v Jabkenicích

Obec Jabkenice nedaleko Mladé Boleslavi je pevně spojena s posledním desetiletím života a tvorby hudebního skladatele Bedřicha Smetany (1824-1884). V jabkenické myslivně v bezprostřední blízkosti rozsáhlé, dodnes zachované obory knížat Thurn-Taxisů, působil od r. 1875 Smetanův zeť Josef Schwarz.

Ztráta sluchu v roce 1874 zbavila Smetanu pevné existence a od r. 1875 proto žil se svou rodinou trvale v Jabkenicích u své dcery. Zde také vznikla většina jeho nejvýznamnějších děl: opery Hubička, Tajemství, Čertova stěna, oba smyčcové kvartety, klavírní cykly Sny a České tance, řada sborových děl, dokončil zde cyklus Má vlast.

V roce 1888 byla Smetanovi na myslivně odhalena pamětní deska, 1928 zde byla jako malé muzeum zpřístupněna jeho pracovna. Nová stálá expozice je věnována především jabkenickému období Smetanova života. Obrazovými a písemnými dokumenty i řadou osobních a rodinných předmětů přibližuje život Smetanovy rodiny i rodiny Žofie a Josefa Schwarzových v Jabkenicích, kontakty B. Smetany s Mladoboleslavskem ještě před jeho příchodem do Jabkenic a dokumentuje Smetanovu tvorbu jabkenického období – především její provozování a šíření na koncertech, operních scénách a prostřednictvím hudebních vydavatelství v Čechách i v zahraničí.

Jádrem expozice jsou interiéry Smetanovy pracovny a rodinného salónu zrekonstruované podle dobových svědectví a zařízené zčásti i původním dochovaným nábytkem ze Smetanovy rodiny a dalšími autentickými památkami. V sále s malou galerií obrazů skladatelova vnuka Zdeňka Schwarze je možný nerušený poslech Smetanových skladeb dle vlastního výběru.

Památník Bedřicha Smetany spravuje pražské Muzeum Bedřicha Smetany

Aktuality

Smetanovy Jabkenice 2024 – Slavnostní zahájení

103. ročník nejstaršího hudebního festivalu k uctění památky našeho národního skladatele. Smetanovy Jabkenice 2024 – hudební festival pro slyšící i neslyšící je umělecky tlumočen do znakové řeči.
Jabkenice, Středočeský kraj

Smetanovy Jabkenice 2024 – Kukal Quartet

Kukal Quartet a Doubravka Součková – koncert z cyklu ROK NA 4 DOBY v rámci festivalu Smetanovy Jabkenice 2024.
Jabkenice, Středočeský kraj

Smetanovy Jabkenice 2024 – Figarka

Lektoři a děti ZUŠ Nymburk a zkrácená verze Figarovy svatby W. A. Mozarta v italském originále.
Jabkenice, Středočeský kraj

Smetanovy Jabkenice 2024 – dopolední koncert

Program pro děti základních škol: dopolední koncert ZUŠ Nymburk a prohlídka Památníku Bedřicha Smetany.
Jabkenice, Středočeský kraj

Smetanovy Jabkenice 2024 – Den dětí

Podvečerní piknik pro děti s rodinami.
Jabkenice, Středočeský kraj

Smetanovy Jabkenice 2024 – Smetana dětem

Program pro děti základních škol: dopolední koncert Čachovického ženského komorního sboru a prohlídka Památníku Bedřicha Smetany.
Jabkenice, Středočeský kraj

Jabkenice Open Air 2024

Jabkenice Open Air vás přenese do historie. Výjimečný koncert se koná v autentickém prostředí Památníku Bedřicha Smetany v Jabkenicích – v domě, kde Smetana žil v posledních letech svého života a vytvořil svá nejslavnější díla.
Jabkenice, Středočeský kraj

Putování za rodokmenem Bedřicha Smetany

Výstava v Památníku Bedřicha Smetany v Jabkenicích přibližuje rodopisné pátrání spojené s osobností Bedřicha Smetany. Základem výstavy jsou dva ilustrované genealogické stromy, nahlédnete i do rodinných fotografií.
Jabkenice, Středočeský kraj

Jabkenická obora

Jabkenická obora leží 1 km východně od Jabkenic. Byla založena roku 1750 rodem Fürstenberků pro chov divoké a cizokrajné zvěře. Roku 1943 byla zrušena a po roce 1964 opět obnovena. Dnes se využívá pro chov daňků a přístupná je jen po vyhrazených cestách.
Jabkenice, Středočeský kraj

Svatojiřský les na Nymbursku

Pojmenování oblasti je starodávné a označuje rozsáhlý lesní komplex ve Středních Čechách na Nymbursku v okolí Loučeně, který je navíc opředen pověstmi. Jedna z nich vypráví o klášteru sv.Jiří , který stál uprostřed těchto lesů při cestě vedoucí z Prahy do Jičína.
Pěčice, Středočeský kraj

Prameniště Boží voda v Loučeni

Studánku Boží Voda dala vybudovat Marie Alžběta, vdova po generálu Karlu Boromeovi, knížeti z Furstenberku současně s pomníkem knížete padlého v napoleonských válkách.
Loučeň, Středočeský kraj

Labyrintárium Loučeň – první v České republice, jediné v Evropě

Jestliže hledáte něco, co nemá obdoby v Čechách, ba ani v Evropě, pak jste se ocitli na správné adrese. Přesně takovou raritou, kterou hledáte, ať už vědomě, či podvědomě, je labyrintárium, umístěné v loučeňském zámeckém parku.
Loučeň, Středočeský kraj

Zámek Loučeň – zámek, kde to žije

Zámek Loučeň – romantický zámek s rozlehlým parkem, labyrintáriem a celou řadou dalších zajímavostí. Expozice české větve rodiny Thurn-Taxis a života na zámku na přelomu 19. a 20. století. Dozvíte se tak nikoli suchá fakta, ale příběh života na zámku zhruba před sto lety.
Loučeň, Středočeský kraj

Národní přírodní rezervace Čtvrtě u Mcel

NPR Čtvrtě na Loučeňsku nedaleko městečka Mcely je chráněna z důvodu pestré mozaiky lesních typů a růstem vzácné květeny. Patří sem například bledule jarní či kruštík drobnolistý. Ze živočichů zde můžete pozorovat skokana štíhlého či ještěrku obecnou.
Mcely, Středočeský kraj

Dobrovická muzea – prohlídkový okruh cukrovaru

Během řepné kampaně (říjen–prosinec) lze návštěvu Dobrovických muzeí spojit s prohlídkou do průmyslového závodu cukrovaru a lihovaru včetně vnitřních prostor.
Dobrovice, Středočeský kraj

Dobrovické muzeum plné cukru i lihu

Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice připravilo pro návštěvníky čtyři expozice ve třech prohlídkových okruzích, které je možné kombinovat.
Dobrovice, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Piknik v zámeckém parku na Loučeni

Máte smysl pro romantiku? Pak pocit prázdného žaludku nezaháněje jen tak obyčejným způsobem. Objednejte si piknikový koš v zámeckém parku na Loučeni!
Loučeň, Středočeský kraj

Zámecký hotel Maxmilián – romantika zámecké noci na zámku Loučeň

Noc na zámku je snem mnoha romantických duší. Splňte si ho na Zámku Loučeň. Zaručený způsob, jak potěšit svého partnera: romantika zámecké noci v zámeckém hotelu Maxmilián, zámeckém apartmánu nebo Domečku knížete Alexandra.
Loučeň, Středočeský kraj

Cukrová homole z Polabí

Dnes se s homolemi cukru běžně nesetkáváme, a tak působí trochu exoticky. V současnosti se vyrábí snadněji než za dob našich prababiček a slouží především jako suvenýr. Stále se však jedná o ruční výrobu a její tvar připomíná počátky řepného cukrovarnictví.
Dobrovice, Středočeský kraj

Restaurace Piano Nobile

Restaurace Piano Nobile sídlí v Chateau Mcely, necelou hodinu jízdy z Prahy uprostřed přírody. Pravidelně se řadí mezi nejlépe hodnocené restaurace v České republice dle Maurerova výběru, průvodce nejlepších restaurací oceněných Zlatými lvi i Gastromapy Lukáše Hejlíka.
Mcely, Středočeský kraj

Chateau Mcely – zámecký eco-chic hotel

Zámecký eco-chic hotel leží necelou hodinu jízdy z Prahy. Je ideálním místem pro romantické pobyty, odpočinek v lázních, rodiny s dětmi, svatby i netradiční firemní setkání.
Mcely, Středočeský kraj

Lovecký hotel zámek Jívák

Hotel stojí na hrázi rybníka Jívák, uprostřed lesa. Původní stavba byla zbudována v roce 1935 jako pivnice s tančírnou. Později byla přestavěna na zájezdní hostinec. Zdejší kuchyně je známá nejen svými zvěřinovými specialitami, ale také přípravou na lávovém venkovním grilu a v domácí udírně.
Loučeň, Středočeský kraj

Pivovar Tahoun

Ležák s názvem Tahoun je základem a vlajkovou lodí pivovaru Všejany. Vaří tu také lehká a moderní piva svrchně kvašená, ochutnáte i kyseláče co vás zvednou a zase usadí a na čepu májí i černý ležák. Pro dobrý mix, děti a řidiče vaří i přírodní limonádu.
Všejany, Středočeský kraj

Restaurace Štěpánka v Mladé Boleslavi

Nově otevřená moderní restaurace v netradičních prostorech. Nachází se ve 3. patře nové budovy Kliniky Dr. Pírka, přináší nádherný výhled na lesopark Štěpánka a potok Klenice.
Mladá Boleslav, Středočeský kraj