Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích
Klášter Rosa Coeli, Dolní Kounice, Kudyznudy
Památky

Klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích

Podobně jako v Panenském Týnci i trosky kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích působí na citlivější jedince svou pozitivní energií. Už jen pouhých pár minut pobytu v magických prostorách syrové gotiky bývalého kláštera vám vylepší náladu.
A nejen to – zdejší kladná síla působí blahodárně na celý lidský organismus. Své o tom věděl i Jan Skácel, na kterého pobyt v Rose Coeli udělal takový dojem, že o tom napsal stejnojmennou báseň:

Na celém světě není tolik ticha, jako když sněží v Dolních Kounicích
a probořenou střechou katedrály snáší se k zemi bílý sníh…

(J. Skácel)  

Dolní Kounice jsou starobylou obcí, jejíž původ se odvíjí od nejstaršího ženského kláštera na Moravě (1181), přesněji od kláštera premonstrátek zvaného Rosa coeli (Růže nebes). Klášter byl roku 1420 za husitských válek vypálen a v roce 1526 byl zrušen docela. Po zániku kláštera se pod vlivem nedalekých husitských Ivančic do Dolních Kounic rozšířily sekty novokřtěnců, českých bratrů a valdenských.

Zřícenina bývalého klášterního kostela (chrámu Panny Marie) je úchvatná gotika v nejsyrovější kamenné podobě. Namísto klenutého stropu obdivujeme oblaka a ptáky a místo varhan kvílí v kamenných portálech vítr. V noci z kůru volá sýček… a chrámovou loď nasvěcuje měsíc…V létě pokrývá zemi vysoká tráva, v zimě bělostný sníh.

Starobylé město Dolní Kounice se nachází 25 kilometrů jihozápadně od Brna v údolí řeky Jihlavy, které obklopují okolní kopce s nepřehlédnutelnou siluetou zámku a poutního kostela svatého Antonína. Ve městě je možno nalézt mnoho památek vypovídajících o jeho bohaté historii. Ať už se jedná o romantickou zříceninu kláštera Rosa coeli, židovskou synagogu a hřbitov, několik kostelů a kaplí, historické měšťanské domy a v neposlední řadě kamenné kříže a boží muka stojící u cest vedoucích do celého okolí.

Aktuality

Za Kounickou Frankovkou 2024

Chtěli bychom vás pozvat na již 9. ročník otevřených sklepů Za Kounickou Frankovkou do Dolních Kounic, Moravských Bránic, Nových Bránic a Trboušan.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Jarmark a zvaní na historické slavnosti Rosa coeli

Celodenní rodinný program je pro všechny návštěvníky zdarma.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Svatogothardské slavnosti 2024

Svatogothardské slavnosti propojují historii a víno.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Historické slavnosti Rosa coeli

Slavnosti oslavující znovuzískání statutu města.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Zahájení turistické sezony města Dolní Kounice

Památky, zimní atmosféra a poutavý výklad naších průvodců o celé historii města i jednotlivých památek.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Dolnokounická 25

Další ročník tradičního turistického pochodu.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Folklorní jaro v Dolních Kounicích

Průvod městem Dolní Kounice, následovat bude taneční vystoupení místních a hlavně přespolních chas a souborů. Celý den zakončíme volnou taneční zábavou u cimbálové muziky.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Kounické deskohraní – Dolní Kounice

Akce pro všechny milovníky deskových a karetních her, larpu a RPG her
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Synagoga a židovský hřbitov Dolní Kounice

Synagoga byla postavena v roce 1652–1655 v raně barokním slohu a patří k nejstarším synagogám na Moravě. V roce 1851 byla přistavěna ženská galerie s pavlačí. Od druhé světové války sloužila převážně jako skladiště.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Kaple sv. Antonína v Dolních Kounicích

Poutní kaple sv. Antonína se vypíná na stejnojmenném kopci nad řekou a je působivým objektem poutajícím ze široké vzdálenosti pozornost návštěvníků města.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Kaple sv. Antonína a křížová cesta v Dolních Kounicích

K nejvýraznější kounické dominantě kapli sv. Antonína vede z města křížová cesta s 14 zastaveními. Začíná na konci náměstí Míru za restaurací U Gottwadů. Zastavení křížové cesty jsou chráněna jako kulturní památka České republiky.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Hrad a zámek Dolní Kounice

Tajuplný a turisty dosud neobjevený je hrad a zámek v Dolních Kounicích, který patří bezesporu mezi zajímavá místa v ČR. Téměř 700 let historie na jednom místě.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Okolím řeky Jihlavy a Dolních Kounic

Vydejte se po vodě, na kole i pěšky okolím Jihlavky. Výlety v okolí Dolních Kounic jsou vhodné i pro rodiny s dětmi a rozhodně je zde hodně zajímavých míst k poznání.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Zelenina Kratochvílovi Kupařovice – samosběry

Jsme Jiří a Kateřina Kratochvílovi a zajišťujeme pro vás prodej zeleniny v Kupařovicích, a to od poloviny května do října. Můžete sem přijet nakoupit anebo na samosběr ovoce a zeleniny podle aktuální zralosti.
Kupařovice, Jihomoravský kraj

Torzo železničního viaduktu mezi Dolními Kounicemi a Ivančicemi

V druhé polovině 19. století se začalo budovat nové železniční spojení Brna s Vídní. Trasa vedla značně členitým terénem a tak si vyžádala stavbu několika mostů a tunelů. Všechny byly dvojkolejné, kromě jednoho, toho největšího mostu. Najdete jej u řeky Jihlavy Mezi Ivančicemi a Dolními Kounicemi.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Rozhledna Bratčický vodojem

Šestimetrový cihlový vodojem, který zároveň slouží jako turistická rozhledna, naleznete u obce Bratčice mezi Dolními Kounicemi a Rajhradem na jižní Moravě. Pokocháte se zde kruhovým výhledem na Bratčice a okolí či Pálavskými vrchy a Bílými Karpaty na obzoru.
Syrovice, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Vinum Coeli

Hotel v centru Dolních Kounic, v historickém měšťanském domě, jenž téměř po tři staletí sloužil pohostinským účelům.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Penzion Rosa coeli

Původní budova kláštera v sousedství zříceniny klášterního kostela Rosa coeli byla částečně zrekonstruována, přebudována pro účely ubytování a nově vybavena. Provozovatelem Penzionu Rosa coeli je Biskupství brněnské.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Vinařství Trpělka a Oulehla

Vinařství bylo založeno v roce 1991, dnes hospodaří již na 30 ha vinic. Majitelé přistupují k práci s péčí a láskou, což se projevuje v hroznech ve výsledném víně. Vinařství získalo v roce 2017 ocenění Vinařství roku 2017 v kategorii středních vinařství.
Dolní Kounice, Jihomoravský kraj

Zámecký pivovar v Bratčicích

Zámecký pivovar se dříve nacházel v objektu oslavanského zámku v přízemí západního křídla tohoto památkového objektu. V roce 2012 byla z technických a kapacitních důvodů výroba piva přesunuta z objektu oslavanského zámku do nově vybudované provozovny v Bratčicích u Rajhradu.
Bratčice, Jihomoravský kraj

Stellplatz Železňák

Stellplatz Železňák se nachází přímo pod ivančickým železničním viaduktem vedle řeky Jihlavy. Nabízí klidné a bezpečné parkování, elektrické přípojky, výlevku chemického WC, výpusť na šedivou vodu, možnost dopuštění pitné vody, popelnice a možnost dojít si na WC.
Ivančice, Jihomoravský kraj

Vinařství Perla vín – vinný mošt i vinné želé

Vinařství Perla vín nabízí Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Müller Thurgau, Modrý Portugal, Frankovka, Rulandské modré a Cabernet Sauvignon barrique. Mimo to vyrábí také certifikované regionální produkty jako je vinný mošt a želé.
Jezeřany-Maršovice, Jihomoravský kraj

Sýrárna Jezeřany-Maršovice

Sýrárnu Jezeřany-Maršovice poblíž Brna provozují manželé Palánovi. Jejich delikatesy pravidelně získávají cenu Regionální potravina.
Jezeřany-Maršovice, Jihomoravský kraj

Restaurace a Penzion U Urbanů Ivančice

V restauraci U Urbanů v Ivančicích se kromě profesionálně vyškoleného personálu můžete těšit na široký výběr specialit a nápojů. V příjemném prostředí restaurace bude i pracovní oběd vždy příjemnou záležitostí a večeře s rodinnou či přáteli radostným zážitkem.
Ivančice, Jihomoravský kraj