Úvod > Co chcete dělat? > Gurmánská turistika > Templářské sklepy Čejkovice – víno plné emocí a hrdosti
Gurmánská turistika

Templářské sklepy Čejkovice – víno plné emocí a hrdosti

Historické vinné sklepy templářských rytířů ze 13. století – nabízíme prohlídky spojené s degustací dle individuální domluvy. Historie firmy Templářské sklepy Čejkovice je spojena s příchodem tajemného řádu templářských rytířů.
Tradiční pěstování hroznů a výroba vína je pro nás věcí cti, úcty, nadšení, ale i pýchy z vykonané práce. Pokračování zkušeností a tradice, jež se dědí z pokolení na pokolení začalo již v dobách temného středověku.

Historie firmy Templářské sklepy Čejkovice je spojena s příchodem tajemného řádu templářských rytířů. Ti přišli do Čejkovic ve 30. letech 13. století, přičemž první písemná zmínka o jejich působení je z roku 1248. Společně se stavbou templářské tvrze začala i výstavba rozsáhlých vinných sklepů, které neměly na našem území obdoby. Zároveň začíná i nová epocha pěstování vinné révy v oblasti Čejkovic a okolních obcí. Čejkovickým panstvím prošlo po staletí několik významných rodů a řádů – páni z Lipé, rod Víckovců, Jesuité a Habsburkové. Novodobí Templáři jsou na tuto vinařskou tradici náležitě hrdí. Svou pracovitostí a poctivým přístupem ji stále udržují. Dokladem jsou mnohá prestižní vinařská ocenění. Tyto soudobé templářské poklady můžete ochutnat v rámci komentované prohlídky.

Templářské sklepy Čejkovice vyrábí přírodní révové víno – archivní, přívlastkové, ročníkové, barikové, jakostní, ledové a slámové. Kromě vína je v originálním historickém sklepení mimo jiné k vidění také unikátní kóje pro rozsáhlý archív lahvově zralých vín postavená za okupace a ve které bylo uloženo víno, které se podávalo při inauguraci prezidenta Václava Havla v roce 2003. K dalšímu z pokladů patří největší sud v ČR stále používaný na víno, který pojme 20 250 litrů vína, výroční sudy, které od založení družstva vyrábí již v páté generaci rodina místních bednářů, největší vinná láhev u nás s objemem 200 litrů a s největší vinnou etiketou zapsaná v knize rekordů ČR v roce 2013, největší vinný korek a to určitě není z rekordů vše.
 

Co ještě navštívit v Čejkovicích

Kromě templářských sklepů můžete v Čejkovicích navštívit i původní templářskou tvrz, nebo domek, ve kterém v chlapeckém věku vyrůstal T. G. Masaryk, první československý prezident, či očichat si bylinkový ráj. Milovníci seriálů zde najdou místo, kde se natáčel seriál Vinaři a na jehož koprodukci se podílely právě Templářské sklepy Čejkovice.

Aktuality

Velikonoční otevřené sklepy 2024, Čejkovice

Přijďte si užít krásné Velikonoce plné chutí a vůní vína!
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Čejkovická vinná stezka

12. ročník Čejkovické vinné stezky, kdy můžete poznat krásu místních vinic a ochutnat vína z produkce 28 místních vinařství každoročně první víkend v květnu!
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Čejkovické slavnosti vína

Přijeďte si za námi do zámecké zahrady v Čejkovicích užít první červnovou sobotu v plné parádě! Čeká vás zahradní párty jak se patří! Vína od 28 místních vinařství, skvělé food trucky, cimbálová hudba, zábava pro děti, relax zóna a večerní taneční zábava s kapelou EREMY! Začátek akce v 11 hodin.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Letní otevřené sklepy v Čejkovicích

Navštivte během prázdninových víkendů vinaře z Čejkovic!
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Den otevřených sklepů v Čejkovicích

20. ročník putování po sklepních uličkách Čejkovic s degustací vín.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Den otevřených zahrad v Bylinkové zahradě sv. Hildegardy v Čejkovicích

Bylinková zahrada Sv. Hildegardy je oázou klidu, která je otevřená celoročně. Právě v sobotu 8.6. se můžete těšit na novou prohlídku naší zahrady, ve které se vše dozvíte pohodlně sami buď prostřednictvím svého mobilního telefonu nebo zapůjčením audio průvodce na recepci.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Z kopca do kopca – otevřené sklepy Vrbice 2024

Pravidelné jarní putování po otevřených vinných sklepech na Vrbici. 18 otevřených vinných sklepů, usměvaví vinaři v nich, neomezené degustace a prima atmosféra.
Vrbice, Jihomoravský kraj

Vrbecká dědina aneb zpívání mužáků v hodové búdě

Srdečně Vás zveme 8.6. na našu přehlídku Vrbecká dědina.
Vrbice, Jihomoravský kraj

Vinný lis v Čejkovicích

Víte jak vypadá vinný lis, ale ne ten, který se používá dneska?
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Kostel sv. Kunhuty v Čejkovicích

Čejkovický kostel sv. Kunhuty ukazuje na založení německými templáři (13. stol.). V roce 1673 byl opraven jezuity, ale již roku 1692 vyhořel. Záhy byl znovu postaven, ale opět vyhořel při vpádu Uhrů.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Turistická trasa Cesta T. G. Masaryka

Cesta T.G.M. křižuje jižní Moravu od Hustopečí přes Čejč a Čejkovice až do Hodonína. Za městem pokračuje dále k hraničnímu přechodu Hodonín/Holíč na řece Moravě. Celkem trasa měří 60,5 km a lze ji doporučit pěším turistům i cyklistům na trekových kolech.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Domek T. G. Masaryka v Čejkovicích

T. G. Masaryk v Čejkovicích navštěvoval školu. Domek, v němž bydlel, dnes slouží jako muzeum s expozicí, která je věnována životu našeho prvního prezidenta.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Bylinková zahrada sv. Hildegardy v Čejkovicích

V areálu firmy Sonnentor v Čejkovicích, která se zabývá výrobou bio-čajů a koření, najdete bylinkovou zahradu sv. Hildegardy ve stylu středověkých klášterních zahrad, které se vyznačovaly pravidelnou geometrií a hlavně funkčností.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Budova Solis se zeleným srdcem v Sonnentoru

Sluneční areál Sonnentor se rozšířil o budovu, která je nejen moderní a krásná, ale splňuje také nejnáročnější ekologické aspekty. Inspirativní místo je plné pozitivní energie a pohody. Její součástí se stala také zážitková exkurze výrobou bio-čajů.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Bylinkový ráj Sonnentor v Čejkovicích

Už jste někdy navštívili místo, kde roste radost? Co takhle podniknout výlet do Čejkovic na Hodonínsku, kde sídlí firma Sonnentor?
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Přírodní památka Čejkovické Špidláky

Čejkovické Špidláky se rozprostírají na 17 hektarech v nadmořské výšce 200 metrů mezi Čejkovicemi a Čejčí.
Čejč, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Rodinné vinařství Konečný v Čejkovicích

Velké vinařství se neurčuje podle množství, ale kvality vína. Přijeďte a poznejte, že u nás je opravdu mnoho velkých vín.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Vinařství Jakub Šamšula – simply wine

Vinařství Jakub Šamšula – simply wine – prostě víno, se vám vybaví při sklence našeho vína a o to přeci jde, zahoďte všední starosti a nechte víno ať vás pohltí, simply wine...
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Hotel Zámek Čejkovice

Hotel Zámek Čejkovice nabízí ubytování v historických prostorách, které mají svoji neopakovatelnou atmosféru.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Víno Drábek – rodinné vinařství z Čejkovic

Malé rodinné vinařství z obce Čejkovice. Vína přímo od vinaře s dopravou až domů. Vína, která jsou pečlivě vyrobená s láskou a tradicí.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Sklep Na Bařině Čejkovice – Sigillum Qualitatis

Špičková moravská zemská vína. Vinařství hospodaří na ploše 1,2 hektaru a každoročně produkuje na 15 různých odrůdových vín, mezi nimiž nechybí jak slámová, tak ledová vína. Vyrábíme omezené šarže vín, což jim dodává punc jedinečnosti a kvality.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Víno Sýkora – posezení ve sklípku v Čejkovicích

Firma Víno Sýkora v Čejkovicích nabízí posezení v příjemném prostředí vinného sklípku. Využít můžete také služeb infocentra nebo cyklooázy.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Vinařství Škrobák v Čejkovicích

Víno chutná nejlépe tam, kde se zrodilo. Přijměte proto pozvání do Vinařství Škrobák v Čejkovicích, kde poznáte snoubení vín s domácí gastronomií, lidi, kteří víno vyrobili a nahlédnout můžete i do vinic, kde hrozny vyrostly.
Čejkovice, Jihomoravský kraj

Boutique hotel Škrobák

Boutique hotel Škrobák se nachází v nejvyšším patře vinařství, v klidné části obce Čejkovice nedaleko zámku. Moderní architektura se tu snoubí s kvalitním vínem a jídlem.
Čejkovice, Jihomoravský kraj