Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Zámek Nižbor – poznejte každodenní život Keltů
Památky

Zámek Nižbor – poznejte každodenní život Keltů

Na zámku Nižbor je již několik let zřízeno Keltské informační centrum, které se stalo střediskem nejen kultury dávno zaniklé, ale i Keltství nově se probouzejícího.
Tato neobvyklá výstava zcela jistě zaujme všechny vaše smysly a alespoň v první chvíli získáte pocit, že jste se přenesli v čase. Výjevy a symboly promítané na stěny spolu s podmanivou hudbou navozují atmosféru, v níž se s chutí začtete do podrobností o životě Keltů. Informace získáte pomocí dotykových obrazovek, na nichž můžete listovat a procházet jednotlivé odkazy. Ovládání je intuitivní, nemáte-li problém s používáním počítačové myši, jistě nebudete mít problém ani použít místo myši ukazováček.

Keltská expozice zabírá chodbu a tři místnosti a je rozdělena na čtyři tématické celky. Na chodbě najdete letecké fotografie a informace týkající se našich oppid, z nichž tři (Stradonice, Závist u Zbraslavi a Hrazany) se nacházejí blízko sebe, západně od Prahy. Na chodbě jistě nezůstane nepovšimnut koutek, kde vedle sebe leží kostra muže a vedle něho figura pro srovnání, jak pravděpodobně vypadal zesnulý. Jiný kout je stylizován jako keltské obydlí. Třetí a poslední místnost podává informace o každodenním životě Keltů. Dozvíte se podrobnosti o jejich řemeslné šikovnosti, i o tom, jak těžili a zpracovávali suroviny, jak bydleli a čím se živili.
 

Z historie zámku

Hrad Nižbor se nad Berounkou tyčí již od druhé poloviny třináctého století. Založil ho pravděpodobně Přemysl Otakar II. (první zmínka o něm se objevuje v roce 1265), ale není vyloučeno, že to byl již jeho otec, náruživý lovec Václav I. Po roce 1601 byl hrad prodán z přímého majetku panovníka rodu Šanovců a ti jej renesančně přestavěli. Hrad, nyní vlastně již zámek, znovu změnil majitele během pronásledování mnoha českých pánů po bitvě na Bílé Hoře a nakonec jej získal i s přilehlým panstvím rod Valdštejnů. Ve čtvrtině 18. století došlo k poslední přestavbě, tentokrát barokní, a v této podobě známe zámek dodnes. Rok 1903 je v historii obce významným mezníkem, protože tehdy byla v Nižboru založena sklárna. Její zakladatel, Antonín Rückl, byl členem známého sklářského rodu.
 

Aktuality

Beltain na zámku Nižbor 2024

Tradiční zahájení návštěvnické sezony na zámku Nižbor.
Nižbor, Středočeský kraj

Svátek Beltain ve sklárně Rückl

K Nižboru patří Keltové a ke Keltům zase Beltain. Tak jako minulý rok, připojujeme se k oslavě tohoto magického svátku jara, tepla, ohně a života, stejně jako zámek Nižbor, informační centrum keltské kultury. Před tím, než vyrazíte přes most na zámek, začněte tento den zážitkem v naší sklárně.
Nižbor, Středočeský kraj

První máj ve sklárně v Nižboru

„Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!“ a vy všichni, přijeďte oslavit svátek lásky První máj hezky česky do naší sklárny v Nižboru.
Nižbor, Středočeský kraj

Sklářská show a workshop

Pro letošní léto jsme si pro vás připravili novinku! Sklářská show a workshop bude probíhat každý den, od pondělí, 29.7. do soboty 3.8.2024, odehrávat se bude v huti, v srdci naší sklárny. V hlavních rolích se můžete těšit na známé a zkušené mistry skláře, Vladimíra Veverku a Zdeňka Koláře.
Nižbor, Středočeský kraj

Sportovní den

Sportovní den v Hudlicích je určen pro členy SK Hudlice i veřejnost. Příchozí děti a mládež si změří své síly nejen v tradičních hudlických sportech, což jsou házená a fotbal.
Hudlice, Středočeský kraj

HudliceFest 2024

5. ročník jednodenního charitativního hudebního festivalu, který se uskuteční v sobotu 22.6.2026 od 13.00 ve sportovním areálu v Hudlicích.
Hudlice, Středočeský kraj

Staročeské Máje v Chyňavě

Přijměte pozvání na Staročeské Máje, které se tradičně konají v obci Chyňava a to 18. května. Průvod obcí začne ve 12:30. Následovat bude předtančení České besedy v 18:30. Poté následuje Májová taneční zábava, která začíná ve 20:00 a jste na ní srdečně zváni.
Chyňava, Středočeský kraj

Koncert skupiny Olympic

V rámci Tour 2024 skupiny Olympic vystoupí tato legendární kapela také v areálu zámku v Králově Dvoře. Své fanoušky a příznivce, které má už v několika generacích, potěší v sobotu 20. července od 19 hodin. Jako předkapela zahraje místní populární Moped 56.
Králův Dvůr, Středočeský kraj

Berounka – řeka, kterou proslavil spisovatel a vášnivý rybář Ota Pavel

Berounka je největším levobřežním přítokem Vltavy. Měří necelých 140 km a na své cestě její tok obohacují vody 45 přítoků, z toho 24 levobřežních. Původní název řeky byl Mže a právě ta je jednou z řek, z níž Berounka vzniká.
Nižbor, Středočeský kraj

Keltské hradiště Stradonice

Keltské oppidum Stradonice patří mezi nejznámější české pravěké objekty, a to hlavně díky tisícům nálezů a „zlaté horečce“, která se rozpoutala v roce 1877, po nálezu pokladu, jenž obsahoval asi 200 zlatých a stříbrných mincí.
Nižbor, Středočeský kraj

Sklárna Rückl v Nižboru – výroba skla na vlastní oči

Nahlédněte do světa unikátní výroby tradičního ručně broušeného českého křišťálu a tvořte spolu s mistry ve sklárně Rückl, která je tu s vámi již více než 120 let. Během prohlídek sklárny máte možnost spatřit jednotlivé fáze a tradiční techniky výroby skla a také vyzkoušet foukání a broušení skla.
Nižbor, Středočeský kraj

Vodní turistika na Berounce

Vypůjčte si u nás lodě a nechte se unášet proudem Berounky. Uvidíte nádherné přírodní scenérie, poznáte množství kulturních, historických a přírodních zajímavostí.
Nižbor, Středočeský kraj

Koníci Stradonice

Stáj Stradonice nabízí vyjížďky na koních i ponících za krásami středočeských lesů.
Nižbor, Středočeský kraj

Stradonické vodopády nedaleko Berouna

Stradonické vodopády jsou jedním z mála míst, kam zatím značky nevedou. Leží na bezejmenném potoce kousek za vesnicí Stradonice, která se nachází mezi Nižborem a Berounem. Vodopády se ukrývají v menší úzké rokli, která je obestavěna chatami. V horní části rokle se nachází několik kaskád a vodopád.
Nižbor, Středočeský kraj

Lovecký zámeček Dřevíč

Bývalý lovecký zámeček Dřevíč byl vybudován v hlubokých lesích nad údolím potoka Vůznice severně od Nižboru v obci Sýkořice. Zámek je veřejnosti nepřístupný.
Sýkořice, Středočeský kraj

Radnice s hodinovou věží v Holýšově

Budova radnice je historickou dominantou Holýšova. Stavba secesní radnice probíhala v letech 1926 – 1927. Dominantním prvkem radnice je hodinová věž.
Holýšov, Plzeňský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Cukrárna a kavárna pod Zámkem

Kavárna s posezením a dětským koukem se nachází v ulici Křivoklátská pod nižborským zámkem. Je vyhlášená výrobou dortům cukroví a makronek. Vše je zde dělané poctivě a s láskou.
Nižbor, Středočeský kraj

Nádražní výletní restaurace Zastávka Nižbor

Před pár lety chátrající dřevěný železniční sklad – "magacín" – z roku 1876 se rozhodl zachránit a změnit herec Tomáš Hanák. V současné době tady provozuje vyhlášenou restauraci.
Nižbor, Středočeský kraj

Ubytování v Zastávce Nižbor

U vyhlášené restaurace Zastávka v Nižboru, která vznikla ze skladu na nádraží, je možné se i stylově ubytovat v několika vagonech.
Nižbor, Středočeský kraj

Hotel Ok1 v Berouně

Hotel Ok1 se nachází se nedaleko dálnice D5. Má dobrou dostupnost do Prahy, na letiště, na hrady Karlštejn, Křivoklát apod. Sportovní vyžití v okolí – aquapark, golf, cyklostezky. Pro děti Crazygolf anebo Chaloupkovi medvědi na Městské hoře. Možné exkurze do sklárny nebo pivovaru.
Beroun, Středočeský kraj

Berounský medvěd znovu ožil

Tradice vaření piva v královském městě Berouně je přibližně 550 let stará. Roku 1872 postavilo právovarečné měšanstvo Berouna svůj pivovar, který vařil pivo až do roku 1978. Po dvacetileté odmlce oživili manželé Mayerovi tradici vaření piva v Berouně a založili SOUKROMÝ RODINNÝ PIVOVAR BEROUNSKÝ MEDVĚD.
Beroun, Středočeský kraj

Hotel Maxim v Berouně

Hotel je situován u hlavní silnice v centru města, přesto je zaručena klidná a odpočinková atmosféra. Všechny hotelové pokoje mají balkon s výhledem na řeku Berounku a krásné okolí.
Beroun, Středočeský kraj

Black Dog

Eva a Scott Van Wagenen začali dělat burgery ve stánku u berounského nádraží. Jen nebyly z lančmítu se zelím a za dvacku. Bojovali, ale rozjelo se to. Přestěhovali se do Cantiny, blíž k náměstí, a bojovali podruhé. Rozjelo se to ještě víc.
Beroun, Středočeský kraj

Tábořiště U Jezu Račice

Tábořiště U Jezu se nachází v krásném prostředí Křivoklátských lesů, v Račicích, u řeky Berounky. Tábořiště je vyhledávané vodáky, trempy i rybáři.
Račice, Středočeský kraj