Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Cesta do pravěku v Brně – pavilon Anthropos a rekonstrukce mamuta
Brno, pavilon Anthropos, kudy z nudy
Kultura

Cesta do pravěku v Brně – pavilon Anthropos a rekonstrukce mamuta

Ojedinělé muzeum dokumentuje nejstarší dějiny osídlení Moravy a celého evropského kontinentu. Značnou pozornost dětí i dospělých přitahuje zejména 3,5 m vysoký model mamuta v životní velikosti, provázený mládětem. Rozsáhlá muzejní expozice patří k největším a nejmodernějším svého druhu v Evropě.
Pavilon Anthropos obsahuje rozsáhlou expozici o původu a vývoji člověka a počátcích jeho kultury. Expozice o nejstarších dějinách osídlení Moravy i celého evropského kontinentu je tvořena 3 základními celky, na jejichž tvorbě se podíleli naši přední vědečtí odborníci: "Morava lovců a sběračů" a "Nejstarší umění Evropy" (autor scénáře M. Oliva) a "Paleolitické technologie" (autoři Z. a P. Nerudovi).

V druhé části pak divák nalezne aktuální poznatky z výzkumu evoluce člověka a počátků jeho kultury: "Genetika ve vývoji člověka" (J. Sekerák), "Příběh lidského rodu" (Z. Šmahel, M. Dočkalová), doplněné navíc představením chování a života člověku nejbližších tvorů – primátů, prezentované v části "Primáti naše rodina" (V. a M. Vančatovi). Expozice nepřibližuje jen aktuální poznatky z výzkumů archeologie, antropologie, genetiky apod., ale přináší i interaktivní prezentace díky moderní audiovizuální technice a je obohacena řadou dioramat a rekonstrukcí prostředí i života paleolitických lovců a sběračů. Návštěvníci pochopitelně nepřijdou ani o oblíbenou rekonstrukci mamuta, který je nyní navíc obklopen přirozeným přírodním prostředím.
 

Stálá expozice Zdeněk Burian

Viděl světy dávno minulé… Galerie obrazů Zdeňka Buriana ze sbírek Moravského zemského muzea Moravské zemské muzeum opatruje ve svých depozitářích největší sbírku Burianových děl, která čítá přes 200 olejů a kvašů, doprovázených velkým množstvím kreseb a studií, kterou v podobě nově instalované galerie prezentuje při příležitosti připomenutí 30 let od úmrtí Zdeňka Buriana (1905-1981).
 
Z velkého množství Burianových děl, obsahujících jak pohledy do života pravěkých lidí a předvěkých předchůdců člověka, tak i známé rekonstrukce dávno vymřelých zvířat z dob před milióny let, je vybráno padesát reprezentativních olejů. K výstavě je vydána doprovodná publikace.

Aktuality

Výstava Když Brnem táhli mamuti – Galerie Zdeňka Buriana v Pavilonu Anthropos

Po delší době se do Pavilonu Anthropos navrátí atraktivní obrazy Zdeňka Buriana. Nová instalace by však měla být oproti těm minulým inovativní.
Brno, Jihomoravský kraj

Velikonoce u paní Hermíny ve vile Stiassni

Pro všechny hledače bude kromě odměny připraven i doprovodný program a občerstvení v Café Ernst.
Brno, Jihomoravský kraj

Divadelní prohlídky "artie červeného dragouna v kulisách vily Stiassni

Známý příběh zasazený do kouzelých let třicátých nejen o záletech a mordu tak, jak ho ještě neznáte...
Brno, Jihomoravský kraj

Tvorba architekta Petra Franty

Vila Stiassni zve na výstavu.
Brno, Jihomoravský kraj

Sportovní den ve vile Stiassni

Velká zahrada obklopující vilu Stiassni je jako stvořená pro sportovní aktivity.
Brno, Jihomoravský kraj

Sny – Smetana 200

Jubilující ProART se v roce 2024 inspiroval Rokem české hudby a dvěma výročími. Dílo skladatele Bedřicha Smetany je v roce 2024 v centru hudebního dění, kdy si připomínáme 200. výročí skladatelova narození.
Brno, Jihomoravský kraj

Galerie Zdeňka Buriana v Pavilonu Anthropos

Do Pavilonu Anthropos se vrátily atraktivní obrazy Zdeňka Buriana!
Brno, Jihomoravský kraj

Koupaliště Riviéra Brno

Koupaliště Riviéra se řadí mezi nejdelší koupaliště v České republice. Svým situačním rozložením je vhodné nejen pro relaxaci, ale také pro aktivně strávené chvíle v blízkosti centra Brna. Areál je vyhledávaným místem především pro své malebné prostředí v údolí řeky Svratky.
Brno, Jihomoravský kraj

Vila Stiassni v Brně-Pisárkách

Městská vila manželů Alfreda a Hermine Stiassnych s velkoryse koncipovanou zahradou, postavená mezi lety 1927-28 podle návrhu Ernesta Wiesnera, je jedním z dokladů mezinárodního významu brněnské meziválečné architektury.
Brno, Jihomoravský kraj

Šťastná katalpa – vzácný strom na zahradě vily Stiassni v Brně

Katalpa trubačovitá je velmi působivým stromem, který se nachází na mlatové terase před lodžií vily. Jde o majestátí houževnatý strom, který má obdivuhodnou schopnost regenerace, neboť někdy v mládí byl pravděpodobně vyvrácen větrem.
Brno, Jihomoravský kraj

Šifra Špilberk – pátrací hra na Špilberku

Přijďte k hlavní pokladně hradu, čeká vás hra Šifra Špilberk. Na osmi stanovištích poznáte ty největší tajemství hradu Špilberku. Odhalte šifru ukrytou ve zdejších zdech!
Brno, Jihomoravský kraj

Bauerův zámeček v Brně

Zámeček je nejstarší stavbou na brněnském výstavišti. Byl postaven na začátku 19. století. Interiéry upravoval na začátku 20. století architekt Adolf Loos. Zámek je veřejnosti přístupný pouze omezeně.
Brno, Jihomoravský kraj

Brnem #olympijsky

Vydejte se na trasu Brnem, která vám přiblíží místa spjatá s českým olympijským hnutím a představí některé naše slavné sportovce.
Brno, Jihomoravský kraj

Adrenalinové dobrodružství v korunách stromů – lanové centrum Jungle park

Jungle Park je lanové centrum nacházející se v samém srdci Brna. Rozléhá se v nádherném prostředí lesa kolem řeky Svratky v bezprostřední blízkosti městského koupaliště Riviéra. V současné době nabízí 4 lezecké trasy s 83 překážkami.
Brno, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Zahrádka Na Střeláku v Brně

Občerstvení, pohoštění na vašich cestách, poblíž cyklostezky, v areálu zdejšího parku v překrásném prostředí. Přijděte či přijeďte pohodu u nás najdete.
Brno, Jihomoravský kraj

Zámecký hotel Parkhotel Brno

Stylový zámecký hotel z konce 19. století, je umístěn v těsné blízkosti brněnského výstaviště a přitom v zeleni a tichu údolí řeky Svratky. Interiéry i exteriéry hotelu jsou zdobeny štukovými a kovářskými prvky, stěny potaženy lyonským hedvábím.
Brno, Jihomoravský kraj

Café Ernst ve vile Stiassni – jediná expozice, která je současně funkční kavárnou

Café Ernst je poctou architektu Ernstu Wiesnerovi a připomínkou legendární prvorepublikové kavárny Esplanade. Především je ale životaschopným počinem studia RAW architektů Rusína a Wahly, kteří vytvořili výstavní expozici a pojali ji jako funkční kavárnu.
Brno, Jihomoravský kraj

Qb coffee roasters

Pražírna výběrové kávy s espresso barem
Brno-Jundrov, Jihomoravský kraj

Penzion Integrity u brněnského výstaviště

Penzion se nachází poblíž vstupu do Brněnské výstaviště. Pokoje s vlastním příslušenstvím či rodinný apartmán vám poskytnou příjemné zázemí při návštěvě jihomoravské metropole.
Brno, Jihomoravský kraj

Hotel Global v Brně

Rodinný hotel Global s restaurací v krásné přírodě v blízkosti centra města Brna a v těsné blízkosti BVV.
Brno-Kohoutovice, Jihomoravský kraj

Areál hotelu Myslivna v Brně – Nová Myslivna

Areál Hotelu Myslivna patří nejen díky lokalitě, ale i své historii k významným místům města Brna. Stará budova prošla demolicí a postaví se zde nový areál s byty a restaurací.
Brno, Jihomoravský kraj

Restaurace Prominent – skvělá gastronomie v Brně

Restaurace Prominent nabízí spojení jedinečného místa pro setkání s přáteli či obchodními partnery a zajímavé kulinářské zážitky. Netradiční zpracování tradičních surovin vychází z tradice české a moravské kuchyně.
Brno, Jihomoravský kraj