Úvod > Co chcete dělat? > Památky > Tajemné znojemské podzemí – největší systém podzemních chodeb a sklepů v ČR
Znojemské podzemí, kudy z nudy
Památky

Tajemné znojemské podzemí – největší systém podzemních chodeb a sklepů v ČR

Znojemské podzemí je labyrint proplétajících se podzemních chodeb, místy až čtyřmi patry nad sebou, o celkovém rozsahu cca 25 km. Podzemní síť chodeb dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami. Do tajemna můžete nahlédnout na prohlídkové trase až s hororovým laděním.

Znojemské podzemí je jedno z nejrozsáhlejších podzemních labyrintů ve střední Evropě, jehož počátky vzniku se datují  do 14. století.  O přesném datu a účelu jejich vzniku neexistují žádné písemné záznamy v městských kronikách. Spletitá podzemní síť chodeb dodnes udivuje důmyslně budovanými větracími šachtami, kouřovody a studnami.

Rozlehlé bludiště podzemních chodeb a sálů, situované pod celým areálem středověkého města, vzniklo propojením sklepních prostor jednotlivých měšťanských domů a paláců. Smyslem tohoto propojení byla snaha ochránit obyvatele města před útrapami spojenými s obléháním města a případným rabováním cizích vojsk přímo ve městě po jeho dobytí.

Labyrint pod městem je několika chodbami propojen s okolní krajinou, což mohlo právě v dobách války a obležení být klíčové pro zásobování měšťanů. Podzemí mohlo poskytnout útočiště obyvatelům města i na dlouhou dobu – prostory byly odvětrány řadou šachet, sklepní ohniště či krby byly propojeny s komíny městských domů, vykopáno zde bylo několik studen a odvodňovací systém. Znojemské podzemí bylo budováno za pomoci jihlavských či kutnohorských havířů na několika úrovních. Vytěžený materiál mohl sloužit na stavbu či opravu městských hradeb. V případě, že by do labyrintu pronikl nepřítel, mohlo znojemské podzemní bludiště plné kluzkých a úzkých přechodů a propadel sloužit i jako smrtonosná past.

Prohlídkový okruh podzemním labyrintem je zaměřen na prohlídku podzemních chodeb s výkladem o historii vzniku podzemí a jeho dalšího vývoje v průběhu doby. Od března 2009 byl prohlídkový okruh rozšířen o expozici „Tajemné podzemí“, ve kterém uvidíte alchymistickou dílnu, postavy z městských pověstí, oživlé skály, netopýry, skřety, ukázku vězeňských kobek nebo kostlivce v rakvích. Atmosféru dotváří speciální světelné a zvukové efekty.


Adrenalinové trasy podzemím

V roce 2013 se zájemcům otevřely adrenalinové trasy podzemím. Místo poklidné procházky širokými pohodlnými chodbami prochází zájemci místy vskutku krkolomnou cestu úzkými chodbami, vodou a blátem. Zdolávat musí kluzké hrbolaté schody, malými průlezkami se budou protahovat po čtyřech. Než se na jednu z tras vydáte, musíte okusit, jestli se se svou tělesnou konstrukcí vůbec do úzkých profilů vejdete. Tato část podzemí je dlouhá 4,6 kilometru a je rozdělena do tří tras obtížnosti podle toho, kolik je tam prostoru pro průchod.

Na první úrovni obtížnosti se budete muset zohýbat, abyste někudy prošli, ve třetí je ale nutné se místy i proplazit nebo jít hodně do kolen. Na každé z tras čekají kromě úzkých chodeb a neobvyklých překážek také speciálně vybudované expozice. Zajímavostí prohlídky je také to, že na třech místech jsou trasy v podzemí propojeny s městským kamerovým systémem. Lze se tak podívat, co se děje několik desítek metrů na povrchu.
 

  • trasa 1: jezuitský vodovod, velké podzemní sály, kouřovody-průduchy-šachty, expozice „Vinařství“ a „Archeologie“; cca 1  h 15 minut (děti od 12ti let v doprovodu zákonného zástupce). Vstupné 150 Kč.
  • trasa 2: jezuitský vodovod, originální  vytesaný znak  budovatelů podzemí z roku 1402, netradiční náhledy do klasické prohlídkové trasy, expozice  „Kámen v architektuře“; cca 1 h  30 min (děti od 15 let v doprovodu). Vstupné 180 Kč.
  • trasa 3: jezuitský vodovod, středověká studna, ukázky originálních chodeb ve  skále,  expozice „Historie podzemí“. Vysoká obtížnost, cca 2 h 30 minut; (děti od 15ti let v doprovodu), vstupné 280 Kč.
 

Kryt v podzemí – novinka 2023

Od sezony 2023 se rozšířily trasy Znojemským podzemím o nově objevený kryt civilní obrany. Ten se nachází pod Masarykovým náměstí. Návštěvník se seznámí se všemi podobami podzemích chodeb od počátku vybudování, až po moderní historii. Výklad nové prohlídkové trasy nabídne také souhrnné a zásadní informace o druhé světové válce, o studené válce, o budování protiradiačních krytů se závěrem, kdy systém civilní obrany zaniknul. Prohlídka o délce téměř 700 metrů je doplněna o exponáty jako je protichemický oblek, plynová maska, funkční radiometr, polní telefon, ale i dýchací přístroj, oživovací zařízení Spireta V. a chemické průkazníky. Na chodbách návštěvníci najdou informační panely se snímky původních dokumentů, mezi kterými jsou také mapy plánovaných zásahů amerických zpravodajských služeb v případě napadení. Upozorňujeme, že prohlídková trasa krytu civilní obrany má charakter adrenalinových tras. 

Aktuality

Festival vína VOC Znojmo 2024

Festival vína VOC Znojmo, který se letos uskuteční už po šestnácté, vyhledávají vedle Znojmáků návštěvníci z celé republiky i ze zahraničí. Pokud chcete být mezi nimi, zaškrtněte si v kalendáři první květnovou sobotu 4. 5. 2024.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Znojemské vinobraní 2024

Znojemské historické vinobraní, které přinese 13.–15. 9. 2024 oblíbené historické i hudební scény, odpočinkové zóny, kvalitní víno a gastronomii nebo třeba sběratelské mince. Během slavností se můžete těšit i na velkolepý ohňostroj.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Znojemské kulturní léto

Znojemské kulturní léto nabízí v době prázdnin různorodou programovou skládanku tak, aby si v ní našel zábavu podle svého každý zájemce – od nejmenších po seniory. Program obsahuje hudební a divadelní festivaly, gastronomické zážitky, ochutnávky vín, koncerty různých žánrů i pohádková představení.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Dialogy v Jihomoravském muzeum ve Znojmě

Výstava Dialogy, kterou můžete zhlédnout ve výstavních sálech Domu umění, přináší umělecký dialog mezi malířem a fotografem Pavlem Kašpárkem a přední textilní výtvarnicí a malířkou Miroslavou Krausovou.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Znojemská muzejní noc 2024

Znojemská muzejní noc v pátek 17. května otevře brány muzejních objektů. Letošní téma je Známí/neznámí Znojemané. Připomene zapomenuté, méně známé i známé osobnosti spojené s městem Znojmem.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Záviš na pivovaru Old Cock

Každoroční vystoupení ambasadora pivovaru Old Cock ve Znojmě.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Pivní slavnosti Znojmo 2024

Pivní slavnosti ve Znojmě pořádá Znojemská Beseda ve spolupráci se Znojemským městským pivovarem.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Adolf Oborny – Homo botanicus v Jihomoravském muzeu ve Znojmě

Adolf Oborny – Homo botanicus, to je název nové výstavy Jihomoravského muzea ve Znojmě, kterou budou moci návštěvníci zhlédnout od 20. ledna ve velkém výstavním sále minoritského kláštera.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Střelniční (Hranolová) věž naproti Dolnímu parku ve Znojmě

Milovníci gotického stavitelství a fortifikačních systémů by si neměli nechat ujít prohlídku Střelniční věže ve Znojmě. Průvodce vás zavede do jejího interiéru, kde si budete moci prohlédnout unikátně dochované pozdně gotické střílny.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Výlety na kole krajem vína po Moravských vinařských stezkách

Vinařské stezky na jihu Moravy jsou unikátní! Více než tisíc kilometrů dlouhá síť značených cyklistických tras protkává území všech jihomoravských vinařských oblastí.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Vinné sklepy – posezení, ochutnávky, degustace

Posezení, ochutnávky a degustace ve vinných sklepech a sklípcích nejen na jižní Moravě, ale i v Čechách, pro skupiny od 12 osob. Vhodné pro skupiny přátel nebo jako rodinné oslavy, firemní teambuldingy či jako součást různých školení, seminářů apod. Jednodenní i vícedenní akce.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Pivní lázně ve Znojmě

Znojemské Pivní lázně se nacházejí v podzemí, naproti znojemské radnici. Naložte se do dřevěné kádě naplněné pivem, relaxujte a načepujte si skvěle vychlazené pivo podle libosti.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Ponocný ve Znojmě

V sezoně zahlédnete ve večerních hodinách v ulicích města Znojma ponocného. Noční hlídač, pan Miroslav Kubák, je připomínkou dnes již zaniklého povolání a zároveň i nedílnou součástí letních večerů ve Znojmě.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Radniční věž ve Znojmě – uzavřena z důvodu rekonstrukce

Radniční věž ve Znojmě je považována za symbol tohoto města. Byla postavena v letech 1447 – 1448 stavitelem Mikulášem ze Sedlešovic. Její výška činí 66,5 m a z ochozu lze dohlédnout na město i okolí. Mezi lety 2022 až 2024 je věž uzavřena z důvodu rekonstrukce.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Golčův palác – radnice ve Znojmě

Největší měšťanský dům ve Znojmě, takzvaný Golčův nebo Goltzův palác, vznikl sloučením tří gotických domů v polovině 16. století. Dnes má podobu renesanční a klasicistní a sídlí v něm městský úřad. Budova je památkově chráněna.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Kapucínská zahrada ve Znojmě

Prostor kapucínské zahrady vedle Vlkovy věže je přístupný veřejnosti. Nachází se zde nové dětské hřiště. Od léta 2018 bude zahrada zahrnuta do vznikající prohlídkové trasy Putování po znojemských věžích.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Vinařská oblast Morava

Vinařská oblast Morava zahrnuje území od jižního cípu Moravy až po polohy rozkládající se na západ od Brna. Nachází se zde téměř 96 % ploch všech vinic registrovaných v ČR. Jižní Morava a její unikátní přírodní podmínky vytvářejí základ pro jedinečný, a přitom různorodý charakter zdejších vín.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Balance coffee & wine

Kromě výběrové kávy vám naservírujeme také pestré snídaně po celý den.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Hotel Clemar

Hotel Clemar se nachází přímo v srdci Znojma, jen pár minut chůze od všech nejzajímavějších památek města.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Stará pekárna

Citlivě zrekonstruovaný historický dům ve Znojmě, jehož prapůvod sahá až do 13. století. Měšťanský dům odkazuje ve svém názvu na více jak 350 let zachovalou původní židovskou pec.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Hotel Lahofer – zažijte víc ve Znojmě

Nemusíte mít strach, že byste se ve Znojmě nudili! I když zrovna neholdujete pití dobrého vína, ale spíše cyklistice, romantickým procházkám či historii – jste na správném místě. Hotel Lahofer nabízí zážitkové programy na míru!
Znojmo, Jihomoravský kraj

Káva na Knopp

U Marka Knoppa se dá v souvislosti s kávou mluvit o milostném vztahu. Kolem roku 2010 ho ještě jako barmana bavilo házet flaškama, ale pak propadl kávě. Hltal vše, co se děje v Brně, Baristovi roku, ve světě, a rozjel to doma ve Znojmě.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Cyklopenzion U Mikuláše ve Znojmě

V cyklopenzionu U Mikuláše naleznete půjčovnu a úschovnu kol, kavárnu, vinotéku, vyhlídkovou terasu do NP Podyjí a výstavu historických fotografií. penzionu. Pro cyklisty je připravena úschovna a půjčovna kol a cyklo mapy zdarma. Cyklostezky jsou značeny od penzionu.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Vinařský dům Znojmo

Vinařský dům Znojmo snoubí znojemská vína z produkce Vinařství Nešetřil, gastronomii winebaru Chatka a odpočinek ve stylových apartmánech. Vše na jednom místě v renesančním domě na hlavním náměstí v historickém centru Znojma.
Znojmo, Jihomoravský kraj