Úvod > Co chcete dělat? > Gurmánská turistika > Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou
Gurmánská turistika

Pivovar Velké Popovice – prohlídky s ochutnávkou

Seznamte se na vlastní oči s Pivovarem Velké Popovice. Nahlédněte pod pokličku velkopopovických sládků při výrobě piva Velkopopovický Kozel. Zúčastněte se exkurze do pivovaru spojené s ochutnávkou piva na původní varně z roku 1928.
Nechte se vtáhnout do pozoruhodného příběhu pivovaru ve Velkých Popovicích, malebné obci nedaleko Prahy, a vydejte se na prohlídkovou trasu Po stopách Kozla. Historie velkopopovického pivovaru se píše již od roku 1874 a pojí se s významným rodem průmyslníků Ringhofferových.

Čeká na vás bezbariérové Návštěvnické centrum, Kozlí obchod se suvenýry pro každého a rozšíření prohlídkové trasy o novou expozici varního procesu s netradiční prezentací historie pivovaru. Během prohlídky se návštěvníci zajímavou a zábavnou formou seznámí s bohatou historií i současností slavného pivovaru. Proniknou také do tajemství výrobního procesu piva Velkopopovický Kozel. Po prohlídce doporučujeme navštívit i pivovarskou restauraci Kozlovna s tankovým nepasterovaným pivem Velkopopovický Kozel Medium a dalším pivním sortimentem s tradiční českou gastronomií.
 

Prohlídková trasa Po stopách kozla

Návštěvníci prohlídkové trasy Po stopách Kozla nejprve nahlédnou pod pokličku velkopopovickým sládkům, kteří stále dodržují původní tradiční recepturu. Pak se přesunou do historické i současné varny a podívají se do sklepů, v nichž kvasí a zraje pivo. Ve sklepích návštěvníci ochutnají čerstvého nefiltrovaného Kozla. Tunel s pivovodem je zavede do stáčírny lahví a sudů, kde se dozvědí o exportních úspěších pivovaru a dalších zajímavostech. Na závěr nebude chybět setkání s maskotem pivovaru, kozlem Oldou.


Trasa exkurze (90 min.):
  • Návštěvnické centrum (nádvoří pivovaru)
  • Varna č. III – ochutnávka piva Velkopopovický Kozel, historie pivovaru, suroviny, krátký úvodní film
  • Nová varna – osobnost a rod zakladatele barona Ringhoffera, vývoj pivovaru a značky
  • Ležácký sklep, stáčírna lahví a sudů
  • Živý maskot pivovaru – kozel Olda
  • Kozlí obchod v Návštěvnickém centru

Cena ochutnávky 0,3 l piva Velkopopovický Kozel světlý je zahrnuta v ceně exkurze. V případě zájmu lze zajistit degustaci většího sortimentu piva Velkopopovický Kozel. Řidičům a dalším návštěvníkům, kteří nemohou ochutnat pivo v rámci ochutnávky, je nabídnuta náhradní varianta – nealkoholické pivo Birell.
 

Baron František Ringhoffer

Výraznou postavou byl baron František Ringhoffer, známé Ringhofferovy závody na Smíchově se zaměřovaly na průmyslové zpracování mědi. Tovární produkce zahrnovala pivovarnické pánve, varní kotle, zařízení pro vybavení sladoven, ale také vagóny. Ringhofferovy závody jako první vyrobily zařízení parní varny piva. Františku Ringhofferovi učarovala Kamenice, ve které se usadil a postupně začal zvelebovat její okolí. Následně skupoval pozemky a nemovitosti ve Velkých Popovicích, kde se zasloužil o vybudování velkopopovického pivovaru spolu se sladovnou na břehu městského rybníka. Na počátku 20. století byl velkopopovický pivovar třetím největším v Čechách a neustále pracoval na modernizaci.

Aktuality

Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice

Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice se zabijačkovými specialitami a dopravou retro motorákem. Jedinečnou příležitost zažít autentickou atmosféru, vůně a chutě tradiční zábavy našich předků nabídnou Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice.
Velké Popovice, Středočeský kraj

Den Kozla 2024

Nenechte si ujít 29. ročník Dne Kozla, který se uskuteční ve Velkých Popovicích! Kromě ochutnávky výborného piva nabídne akce i prohlídku pivovaru, vynikající jídlo a koncerty známých kapel.
Velké Popovice, Středočeský kraj

Street food Velké Popovice

O tom, že street food nejsou jen hamburgery a hot dogy se budete moci přesvědčit v sobotu 11. května ve Velkých Popovicích
Velké Popovice, Středočeský kraj

Kozel expres

Přemýšlíte kam o víkendu na výlet? Co takhle v sobotu 20. dubna jízda vláčkem na Vepřové hody v pivovaru Velké Popovice? Spojte ochutnávku piva a zabijačkové speciality s jízdou retro motorákem.
Velké Popovice, Středočeský kraj

D+D Real Czech Masters 2024 – golfový turnaj

Nepropásněte šanci vidět světový golf na vlastní oči. Jediný turnaj série European Tour v Česku, který se hraje pod názvem DP World Tour, čeká slavnostní 10. ročník, na kterém opět nebudou chybět hvězdy nejen evropského, ale i světového golfu.
Popovičky, Středočeský kraj

Zaječický bůr – přespolní běh pro celou rodinu

Zaběhněte si 6. ročník přespolního běhu pro všechny věkové kategorie v krásné přírodě okolí Pyšel. Věcné ceny, medaile a diplomy pro první tři v každé kategorii, drobné občerstvení pro každého. Doporučuje 11 z 10 běžců!
Pyšely, Středočeský kraj

Lesní běh Říčany XCR 2024

Běžecký závod pro všechny věkové kategorie od nejmenších dětí až, po veterány. Délky tratí jsou přizpůsobeny věku závodníků Děti běží od 350 m po 1,7 km, dospělí 5,5 km a 11 km – podle kategorií.
Říčany, Středočeský kraj

Pyšelský kopeček 2024

Pyšelský kopeček je trailový běh a je vypsán na tratích 6,5 km, 11,5 km, 21 km a 82 km. Závod v canicrossu je vypsán na tratích 6,5 km, 11,5 a 21 km.
Pyšely, Středočeský kraj

Aktivity v okolí

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením

Vypravte se s kamarády na Kozlí výpravu do Velkých Popovic! Seznámíte se s historií pivovaru, poznáte, jak se vaří pivo, a ochutnáte nefiltrovaného Kozla přímo v ležáckých sklepech.
Velké Popovice, Středočeský kraj

Kozlova škola čepování

Skupinám od 10 osob nabízí pivovar tříhodinový zážitkový program Kozlova škola čepování piva nebo pětihodinový program Kozlí výprava do pivovaru. Program ale může absolvovat i individuální návštěvník.
Velké Popovice, Středočeský kraj

Dětský ráj na zámku Berchtold

Hledáte krásné místo pro firemní akci, dovolenou, sportování či zajímavý výlet? Zveme vás na prohlídku zámku, do nové restaurace a víceúčelového areálu Hotelu zámek Berchtold. V zámeckém parku objevíte „Dětský ráj“ s pohádkovou zemí a stálou expozicí miniatur českých hradů a zámků.
Kunice, Středočeský kraj

Dětský Fotbal Park na zámku Berchtold

Fotbal park Berchtold se nachází na Zámku Berchtold v malebném kraji Josef Lady ve Středních Čechách nedaleko Prahy. Jedná se o první dětské fotbalgolfové hřiště, které je koncipované dle pravidel Světové fotbalgolfové asociace.
Kunice, Středočeský kraj

Zámecký park Štiřín

S velkou barokní přestavbou vznikl při zámku ve Štiříně v druhé polovině 18. století park se skleníkem. Základ dnešní krajinářské kompozice byl položen na konci 19. století , v letech, kdy panství vlastnila rodina Rinhofferova.
Kamenice, Středočeský kraj

Oaks Prague – golfové hřiště v Nebřenicích

Oaks Prague je domovem golfového hřiště s licencí PGA National. Dominantou, zázemím a golfovou klubovnou bude klasicistní zámeček, který byl v 19. století domovem rodiny von Schüttelsberg.
Popovičky, Středočeský kraj

Botanická zahrada v Dubinách

Sbírka dosáhla takového rozsahu, že byla zahradapřijata do Unie botanických zahrad české republiky. Je zde největší sbírka rodu Cedrus a Sequoiadendron v ČR a více jak 600 taxonů ostatních rostlin.
Velké Popovice, Středočeský kraj

Samoobslužné bistro U Námořníka

Cestou na krásnou rozhlednu Vlkovou, narazíte na samoobslužné bistro u Námořníka. Prodej turistických známek a samolepek.
Kamenice, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Zámecký hotel Berchtold v Kunicích u Prahy

Zámecký hotel Berchtold a jeho přilehlé zahrady s řadou originálních miniatur a jedinečnou parkovou architekturou je vhodným výletním místem pro rodiny s dětmi.
Strančice, Středočeský kraj

Hotel Zámek Štiřín – uzavřeno

Zámek Štiřín se nachází v malebném prostředí anglického parku s golfovým hřištěm. V současné době slouží zámek jako luxusní ubytovací zařízení se širokou škálou sportovních aktivit. Zámek Štiřín uzavřen od 1.1.2023.
Kamenice, Středočeský kraj

La Bottega Oaks Deli Bistro

Přichází s konceptem prvotřídního bistra a obchodu s prémiovými italskými produkty a surovinami.
Popovičky, Středočeský kraj

Oksford – restaurace, letní bar a knihovna

Unikátní koncept místa setkávání místních i přespolních, s poctivou domácí kuchyní, výborným pivem a kulturním programem.
Pyšely, Středočeský kraj

Park Hotel Popovičky – ochutnejte flank steak ze tří plemen

Ochutnejte v Park Hotelu Popovičky flank steak ze tří plemen – Hereford z Urugvaje, Dexter z Austrálie nebo Angus z USA. Přijďte, ochutnejte a porovnejte, který je ten nejlepší!
Popovičky, Středočeský kraj

Restaurace Mandava

Srubová,nekuřácká restaurace je zaměřena na poctivou českou kuchyni, připravenou z čerstvých surovin. Nabízí možnost organizace svateb ve stylovém prostředí. Stejně tak rodinné oslavy, narozeninové večírky, promoce, firemní akce, posezení u živé hudby a možnost ubytování.
Sulice, Středočeský kraj

Zas a znova

Kamarádi Karel Šimůnek a Petr Hajný vystřídali tolik špičkových restaurací, až si na „stará kolena“ otevřeli svůj podnik, kde chtějí lidi rozmazlovat tak, aby se k nim zas a znova vraceli.
Sulice, Středočeský kraj

Hotel Sen Senohraby

Hotel Sen se rozprostírá uprostřed malebné přírody Ladova kraje, jen 20 minut od Prahy. Dopřejte si dokonalou souhru všech služeb. Pohodlné ubytování, pohádkové wellness, gurmánskou restauraci, kongresové prostory a svatební palouk, kde si můžete říci své ano, nebo jen tak nechat čas plynout.
Senohraby, Středočeský kraj