Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Rozhledna na hoře Velký Blaník
Příroda

Rozhledna na hoře Velký Blaník

Na Velkém Blaníku v nadmořské výšce 638 m se nachází dřevěná krytá věž vysoká 29,5 m. Součástí věže je výklenek, který se nazývá oltářní mensa. Zde se v současné době na přání snoubenců může konat svatební obřad.

Pokud se rozhodnete navštívit rozhlednu z Louňovic pod Blaníkem, čeká vás nenáročný výstup cestou, která vás povede kolem pověstmi opředené Veřejové skály. Odměnou za výstup na Blaník, a poté i na vrchol rozhledny, vám bude pohled do krásné podblanické krajiny.

Při dobré viditelnosti je vidět až na okraj hlavního města Prahy. Po výstupu na rozhlednu jistě každý rád uvítá malé občerstvení, které rozhledna nabízí. Také si zde můžete koupit malé suvenýry z rozhledny.

Velký Blaník byl osídlen již před začátkem našeho letopočtu. Žili na něm lidé tzv. halštatskolaténské kultury. V době osídlení naší země Kelty zde bylo hradiště kruhového tvaru se dvěma řadami kammených valů, tzv. oppidum, později tvrz. Na Velkém Blaníku jsou patrné pozůstatky opevnění v podobě mohutných kamenných valů. V letech 1868 – 1871 se zde konaly tábory lidu za české státní právo a právě odtud byl vzat i jeden ze základních kamenů Národního divadla.

Hora Blaník je opředená spoustou zajímavých legend. Nejznámější z nich je pověst o bájných blanických rytířích, kteří odpočívají uvnitř hory. Velitelem rytířů je sám světec a patron země České svatý Václav. Ve chvíli, kdy bude naše vlast v největší tísni, zazelená se suchý dub na Blaníku a pramen pod ním vydá tolik vody, že studánku přeplní a voda poteče až po stráni dolů. Pak se v hoře otevře tzv. Veřejová skála, rytíři uvnitř se probudí z hlubokého spánku a pod vedením patrona české země vyrazí proti nepřátelům, porazí je a v Čechách nastane opět klid a mír. Legenda o Blaníku vznikla patrně v 15. století mezi prostými lidmi na základě události, kdy bylo podivuhodným až zázračným způsobem na jihovýchodním úpatí Blaníka, u vesnice Býkovice, poraženo nepřátelské vojsko.

Blaník je však spojován s řadou vidění a podivných zmizení lidí, kteří se v hoře ztratili a po několika letech se vrátili s přesvědčením, že v nitru hory prožili jen několik hodin.

Aktuality

Ševcovský staročeský jarmark v Načeradci

Již 10. ročník Ševcovského staročeského jarmarku v Načeradci zahájíme v 9.00 hod. Pořadatele : Obecní úřad Načeradec a Živé tradice Podblanicka – Načeradec z.s. Najdete nás kolen kostela v Načeradci,
Načeradec, Středočeský kraj

Velíšskej přespolňák – 9. ročník

Velíšskej přespolňák je přespolní běh určený pro zdatné běžce, nadšence, amatéry i rodiny s dětmi – bez ohledu na věk či sportovní výkonnost. Na závodníky čekají dětské trasy situované na fotbalové hřiště a jeho okolí. Pohodová, pětikilometrová a pro zkušené běžce náročnější.
Veliš, Středočeský kraj

Běh zámeckým parkem

Běh zámeckým parkem je závod určený všem kategoriím od nejmenších dětí až po běžce vytrvalce.
Vlašim, Středočeský kraj

První jarní bublání – sraz amerik

Český klub majitelů amerických automobilů ve spolupráci s časopisem Chrom & Plameny vás zvou na první sraz US cars v roce 2024. Vítány jsou ameriky všech ročníků a kategorií a také motocykly Harley-Davidson a Indian.
Čechtice, Středočeský kraj

VlčkoviceFest 2024

VlčkoviceFest 2024 multižánrový festival, na kterém se návštěvníci mohou těšit na hudební vystoupení, divadla, promítání filmů, fotbalový turnaj, workshopy a spontánní atmosféru, kterou ocení všechny generace včetně dětí.
Neustupov, Středočeský kraj

Středověké slavnosti na zámku Neustupov 2024

Přijďte nasát atmosféru starých časů a užít si středověké slavnosti na zámku Neustupov. Rádi bychom vás pozvali na středověké slavnosti na zámku Neustupov, které se budou konat druhou červnovou sobotu.
Neustupov, Středočeský kraj

Dokud nás milenky nerozdělí

Kolik milenek je zapotřebí ke zkáze jednoho manželství. Francouzská komedie.
Bystřice, Středočeský kraj

7 pádů Honzy Dědka

Večer plný zábavy zajistí Honza Dědek a jeho dva známí hosté z řad populárních hereckých osobnost
Bystřice, Středočeský kraj

Pozůstatky keltského hradiště u Louňovic pod Blaníkem

Pověstmi opředená hora Velký Blaník neskrývá pouze Blanické rytíře, ale také hradiště z pozdní doby halštatské.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Hora Blaník – posvátný český vrch

Hora Blaník je legendární český vrch. V těžkých chvílích naší historie byl vždy symbolem naděje na získání svobody a svébytnosti českého národa.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Veřejova skála – magický vchod do nitra hory Blaník

Na severozápadním úpatí hory Velký Blaník se nachází výrazný skalní útvar zvaný Veřejová skála. Podle mnoha legend se právě v této skále nachází vstup do bájného podzemí hory, kde odpočívají blaničtí rytíři, kteří vyjedou ze skály na pomoc, až nám bude nejhůř.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Kamenná hlava na hoře Blaník

Kamenná hlava Blanického rytíře se nachází na červené turistické značce, která prochází přírodní rezervací Velký Blaník a vede k Domu přírody Blaník v Krasovicích.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Kaple Máří Magdaleny na Malém Blaníku

Hora Malý Blaník je již od pradávna spjat s Máří Magdalenou. Vůbec první zmínka o tomto poutu pochází z roku 1543, kdy na vlašimskou faru přišla žena z Kouřimi s žádostí o přenocování během svého putování za Máří Majdalenkou na Blaníku. Po té, co žena okradla farní kuchařku, beze stopy zmizela.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Přírodní rezervace Malý Blaník

Malý Blaník leží jihozápadně od svého velkého bratra. Jeho hřebenitý skalnatý vrchol se tyčí do výšky 564 m.n.m. a od svého souseda je oddělen úzkým údolím, kterým se táhne pruh silnice z Louňovic pod Blaníkem do Načeradce.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Chráněná krajinná oblast Blaník

Mozaika lesů, polí a luk s malebnými vesnicemi a zrcadly rybníků pod památnou horou Blaník – to je nejmenší chráněná krajinná oblast v České republice – CHKO Blaník. Důvodem jejího vzniku byla ochrana harmonické, vyvážené krajiny Středních Čech, jejíž ústřední dominantou je památná hora Blaník.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Via Czechia – Centrální stezka

Centrální stezka je třetí nejdelší samostatnou trasou Via Czechia, spojuje nejzápadnější a nejvýchodnější body ČR a vede přibližně centrem země. Stezka prochází přes několik středových bodů ČR: geometrický střed v Číhošti, střed diagonál v Golčově Jeníkově a střed podle hranic v Senešnici.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Podblanický Pivovar Špácal

Podblanický Pivovar Špácal je producent poctivého nepasterizovaného a nefiltrovaného spodně kvašeného piva z Louňovic pod Blaníkem, které se pyšní svou dlouholetou tradicí a vyhlášenou chutí.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Med z Blaníků

Med z Blaníků patří právem mezi vyhledávané regionální produkty, které je možné zakoupit ze dvora v Louňovicích pod Blaníkem.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Restaurace U Matoušků

Vyhlášenou restauraci s klasickou domácí kuchyní najdete v centru Kondrace, hned naproti kostelu sv. Bartoloměje.
Kondrac, Středočeský kraj

Klokočkův mlýn – odpočinek pod bájnou horou Blaník

Klokočkův mlýn leží na samotě pod bájnou horou Blaník. Místo je jako stvořené pro manažerská setkání, tak i pro zdokonalování produktivních týmů v rámci školení a teambuildingových akcí.
Načeradec, Středočeský kraj

Mr. Salatoff

Mr. Salatoff je malý rodinný podnik, ve kterém objevíte originální saláty a polévky, rozvoz freshe, hummusu nebo dezertů. Nabízí zdravé fermentované produkty, třeba kimchi, a ledovou srdcovku cold brew coffee. To vše ve skle a bez chemie.
Načeradec, Středočeský kraj

Farma Štamberk

Farma Štamberk se věnuje regenerativnímu zemědělství. Hospodaří tak, aby půda a krajina zůstala v lepším stavu, než ji přebrali. Farma nabízí kvalitní čerstvá vejce z výběhu, med, mošt, microgreens, biouhel nebo carbon offsetting, a to nejen v Načeradci, ale také v Praze s dovozem domů.
Načeradec, Středočeský kraj

BioFarma Dolejší Mlýn

Malá rodinná farma v údolí řeky Blanice. Ráj na zemi, pro děti, zvířata a každého, kdo potřebuje pauzu.
Louňovice pod Blaníkem, Středočeský kraj

Hotel Vorlina Vlašim

Hotel Vorlina leží nedaleko centra města Vlašimi. K dispozici je vám zde ubytování, restaurace a bowling. Využít můžete i možnost pořádání společenských akcí, svatby a školení a uskladnění kol.
Vlašim, Středočeský kraj