Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou
Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Kudy z nudy
Kultura

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou

Pojďte si prohlédnout zdejší sbírky skla, bižuterie, knoflíků, mincí, medailí, plaket a vánočních ozdob ve stálých expozicích Nekonečný příběh bižuterie, Čarovná zahrada – České sklo sedmi století a nově též Svět zázraků ve skleněném krystalu. Vydejte se za třpytivou krásou!

V nádherné secesní budově představuje muzeum své stálé expozice Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada – České sklo sedmi století.

Pod názvy Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada – České sklo sedmi století zde vznikly otevřené a vstřícné stálé expozice, kde jsou informace návštěvníkům podávány v několika rovinách. Umožňují nahlédnout do hlubších souvislostí, ale poskytují i možnost pouze meditovat nebo si jen s částmi expozic pohrát.

Nekonečný příběh bižuterie byla doplněna o unikátní soubor historických šperků a oděvních doplňků ze sbírky Waldes, z nichž některé jsou staré téměř tři tísíce let. Sbírka prezentuje historický vývoj zdobení člověka a ukazuje pradávné spojení účelu a krásy. Exkluzivní šperky a doplňky jsou uspořádané podle jednotlivých evropských uměleckých stylů od doby železné po secesi.

Expozice byla také obohacena o stovky nových exponátů, interaktivních prvků a dalších zajímavostí. Rozšířená kolekce knoflíků obsahuje přes 2000 jedinečných vzorů. Muzeum dalo také více prostoru bižuterii z plastu a dřeva a vystavuje i v minulosti populární céčka a korálkové závěsy. Současně muzeum vytvořilo také efektní akvárium se svítícími perličkovými rybičkami nebo peep show — tříminutovou smyčku nejpovedenějších kalendářů někdejšího Jablonexu.

Změn doznala i expozice skla, která je největší stálou výstavou svého typu u nás. Ve vitrínách najdete mimo jiné set navržený v roce 1913 pro následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d´Este, toaletní lisované a broušené sklo z meziválečného období či výběr z produkce luxusní rakouské značky Riedel, která má své kořeny v Jizerských horách.

Pro zájemce je připraven audio průvodce stálými expozicemi v pěti jazycích.
 

Skleněný krystal a Svět zázraků

Broušený skleněný krystal zvenku a unikátní výstavní prostor uvnitř. Tak vypadá přístavba Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou ceněná titulem „Stavba roku 2020“. Muzeum tím rozšířilo prostor pro své rozsáhlé sbírky.  Výstavba probíhala od roku 2017 do června roku 2020. Část přístavby se veřejnosti otevřela dříve, konkrétně 3. podlaží, kde jsou prezentována současná česká svítidla v propojení s tematickými výstavami.    

Od roku 2022 se ve 2. podlaží přístavby nachází nová stálá expozice vánočních ozdob Svět zázraků (World of Wonders – WoW). Více než 15 000 skleněných vánočních ozdob tvoří největší veřejnou sbírku na světě. Většina z nich jsou dary firmy Jablonex, která v roce 2008 muzeu přenechala celou vzorkovnu foukaných, bohatě dekorovaných unikátů. Sbírka je průběžně aktivně doplňována, její součástí je také současná produkce nebo historické ozdoby z počátku 20. století, zejména z období první republiky (včetně daru potomků rodiny výrobce Václava Bergera z Bílé Třemešné), nebo z let socialismu. Autorem scénografického řešení je známý designér Jakub Berdych Karpelis z pražského QUBUS DESIGN STUDIA, logo expozice vytvořil David Matura. Návštěvník se při prohlídce může jen nechat unášet pestrostí tvarů a dekorů, nebo sledovat symbolický příběh cesty české ozdoby na jejich nejdůležitější zámořský trh v USA. Proto jsou nainstalovány do podoby pestrých mořských vln, nechybí zaoceánský parník či mrakodrapy Manhattanu. Záměrem vedení muzea nebylo připravit běžnou muzejní stálou expozici, ale především nabídnout neopakovatelný emocionální zážitek, aby dojem z ní byl zkrátka WOW!
 

Muzeum dětem

Děti jsou u nás vítány. Pod dohledem rodičů si mohou prohlédnout celé muzeum.

Čeká na ně celá řada zábavných prvků:

  • volně přístupný korálkovník s možností navlékání náramků pro radost i na památku

  • pracovní list Muzejníček, k vyzvednutí u pokladny

  • kukátka s překvapením v expozici bižuterie

  • perličkový vláček v expozici skla

  • možnost zakoupení upomínkových předmětů pro děti

  • tvůrčí dílny v ateliéru (ve vybraných dnech a po většinu celostátních prázdnin)

Budova je bezbariérová a pohodlně přístupná rodinám s kočárky (s výjimkou skleněné přístavby).
K dispozici je i přebalovací pult.
 

Svatební obřad v Krystalu

Máte rádi umění, architekturu a design a hledáte netradiční místo pro svůj velký den? Zkuste svatbu v unikátní skleněné přístavbě Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Skleněná přístavba muzea ve tvaru broušeného krystalu získala po svém otevření ocenění Stavba roku 2020. Interiér objektu byl už od počáteční fáze projektován jako multifunkční prostor, kde se mohou konat kromě výstav i společenské akce, přednášky, menší koncerty. Proč ho tedy nevyužít třeba ke svatbě? Termíny, kdy je možné svatbu v Krystalu pořádat se dozvíte na webu muzea. Kapacita sálu je 80 osob.
 

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou - jediné na světě!

Instituce byla oceněna v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis:
2010 – III. místo v kategorii Muzejní publikace roku 2010 – za publikaci „Skleněné vánoční ozdoby“
2004 – Cena Gloria musaealis v kategorii Muzejní počin roku 2004 – za filosofickou a fyzickou rekonstrukci muzea, vytvoření otevřeného a vstřícného prostoru pro návštěvníky, příjemného pro pracovníky a vhodného pro sbírky.

Aktuality

Umění, design i řemeslo v jabloneckém muzeu

Figurální plastika od světoznámé sklářky Gizely Šabókové a designové vánoční ozdoby z mezinárodního sympozia. To jsou dárky, které si Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou rozbalí 24. dubna ke svým 120. narozeninám.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Karolína Cingrošová (soprán) – Lubomír Brabec (kytara)

Historicky poprvé nabídne jablonecké Muzeum skla a bižuterie veřejně přístupný koncert ve skleněné přístavbě. Ve čtvrtek 25. dubna 2024 od 18 hodin se v ní rozezní zpěv sopranistky Karolíny Cingrošové a kytarové struny Lubomíra Brabce.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Jarní bižuterní kurz

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou zve zručné milovníky bižuterie na další lekci z cyklu oblíbených bižuterních kurzů pro pokročilé. Uskuteční se v sobotu 4. května od 10 hodin.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Jablonecké muzeum slaví 120 let!

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, zřizované Ministerstvem kultury České republiky, spravuje největší kolekci bižuterie na světě a jednu z největších evropských veřejných sbírek skla. Poprvé se muzeum otevřelo veřejnosti už v roce 1904. V roce 2024 tedy oslaví 120 let od svého založení.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Patrik Illo – Arterie

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie připravilo výstavu skleněných artových prací slovenského výtvarného umělce, designéra a pedagoga Patrika Illa. Pod názvem Arterie představuje zejména jeho volnou tvorbu, v níž rozvíjí svou originální imaginaci, která se nevyhýbá ani nadsázce, kontrastu a humoru.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Michal k snídani v Jablonci nad Nisou

Michal Nesvadba, jeho barevné samolepicí pásky a plno vytvořených snídaňových dobrot!
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Švanci

Show „JÁ SU JÁ“ exkluzivně ve speciální limitované tour po České republice.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Slavnosti svatého Patrika v Jablonci nad Nisou

Oslavte Slavnosti svatého Patrika stylově, irským tancem!
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Expozice Svět zázraků – vánoční ozdoby v Muzeu skla a bižuterie

Moře, parník nebo mrakodrap – i to nabízí stálá expozice vánočních ozdob jabloneckého Muzea skla a bižuterie pojmenovaná jako Svět zázraků. Více než tři tisícovky se jich vešly do atraktivní instalace designéra Jakuba Berdycha Karpelise.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Oříšek – studio pro děti v Jablonci nad Nisou

Studio Oříšek v Jablonci nad Nisou nabízí různorodé služby především pro děti a mládež. Najdete zde miniškolku, agenturu na hlídání, volnou hernu, ale i možnosti kurzů, výtvarných dílen či pořádání oslav pro vás a vaše děti.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Křišťálový ráj

Nové bižuterní centrum Křišťálové údolí bylo otevřeno od června 2022. Reprezentativní prodejna je největší svého druhu v České republice a nabízí návštěvníkům produkty 25 bižuterních firem, sklo a vánoční ozdoby. Pro návštěvníky provozuje velkou kreativní dílnu, workshopy a akce.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Studio Fit Jablonec nad Nisou

Odpočinek a zážitek přímo v srdci Jablonce nad Nisou.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Vyhlídka z radniční věže v Jablonci nad Nisou

Letní vyhlídky z radniční věže s průvodcem.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Naučná stezka manželů Jany a Josefa V. Scheybalových

Jen málo tvůrčích osobností bylo tak bytostně spjato s Jabloneckem i okolním krajem severovýchodních Čech jako Josef V. Scheybal a jeho žena Jana Scheybalová. Obsah naučné stezky vychází z odkazu manželů Scheybalových a je založen na hodnotách, které vyznávali.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Tandemové létání v Jizerkách i Českém ráji

Sdružujeme tandemové piloty za účelem ukázat turistům Jizerské hory, Maloskalsko a Český ráj ze vzduchu. „Vzdušný turista“ během vyhlídkového letu získá přehled o uvedených lokalitách.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Muzeum hraček v Jablonci nad Nisou

Jablonecké muzeum hraček je zaměřeno na hračky, které si pamatují naši rodiče a prarodiče. Ti se vrátí do dětských let a děti naopak poznají s čím si hráli jejich tátové, mámy, dědové a babičky. Vystavované hračky jsou převážně z období od roku 1940 do roku 1989, ale najdete zde i starší.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Domeček Neposeda na samotě pod Jizerskými horami

Glampingový domeček Neposeda stojí na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v malé obci jménem Haratice. Nabízí příjemné ubytování na samotě s veškerým komfortem pro váš dokonalý relax.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Hotel Rehavital

Hotel se nachází v samém srdci města Jablonci nad Nisou v blízkosti Jizerských hor. Hotel je ideální pro ty, kteří mají rádi přírodu a klid, ale nechtějí ztratit kontakt s městem.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Pralinqa v Jablonci nad Nisou

V Jablonci nad Nisou najdete Pralinqu, výrobnu pralinek, které vypadají jak šperky. Provozovatelé se zaměřují i na výrobu zmrzliny.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Q Burger Bar

Tak dlouho jezdil Aleš Kuncl na dobrý burger do Prahy, až se rozhodli se ženou Danielou a svými přáteli Alenou a Lukášem, otevřít vlastní podnik. Jeho tým si pohrává s recepty z Thajska, Vietnamu, Španělska, Itálie či Francie a jejich burgery rozhodně nenudí.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Apart Hotel Jablonec

U nás si pohodlí užije opravdu každý, ubytování nabízíme od jednolůžkových pokojů, přes prostorné rodinné apartmány s kuchyňkou, po velký mezonetový superior. K hotelu patří vlastní restaurace – Restaurant 59, zaměřená na moderní gastronomii.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Pivovar Volt

Dynamo, Jiskra, Elektrolít, Zesilovač, ale také Zkrat a Vypínač, to všechno jsou názvy piv sládka Martina Palouše z Pivovaru Volt. Ten sídlí v rozlehlé vile u jabloneckého moře, u vodní nádrže Mšeno.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Petřín v Jablonci nad Nisou – hotel, restaurace a rozhledna

Hotel Petřín v Jablonci nad Nisou nabízí ubytování ve 22 pokojích, dva sály pro firemní i soukromé akce a restauraci se zahrádkou, odkud je překrásný výhled na město a Jizerské hory nad ním. Rozhledna je již opět otevřená.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

Hotel Břízky – ráj pro sportovce v Libereckém kraji

Hotel Břízky v Jablonci nad Nisou nabízí spojení komfortního ubytování s rozsáhlým sportovním zázemím. Pro sportovní vyžití je připravena moderní tenisová hala, squashové a badmintonové kurty, venkovní antukové kurty, indoor golf, fotbalové hřiště a fitness centrum.
Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj