Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea v Kopřivnici – ráj nejen pro všechny kluky
Kultura

Muzea v Kopřivnici – ráj nejen pro všechny kluky

V Kopřivnici, městě, které proslavil Emil Zátopek, ale také automobily značky Tatra, najdete hned 4 muzea a jednu stálou expozici. Navštivte nejucelenější sbírku věnovanou kopřivnické vozovce, později proslavené jako fenomenální automobilka Tatra.

Technické muzeum Tatra

Technické muzeum Tatra dokumentuje a chrání obraz zrození a historického vývoje prvních dopravních prostředků v tehdejším Rakousko-Uhersku. Právě tady si uvědomíte, že dnes si život bez aut už ani nedokážeme představit. Automobilka Tatra se představí velkolepou sbírkou těch nejkrásnějších automobilů a zajímavostí. Jsou to aerodynamické vozy, které svým designem ovlivnily celosvětový vývoj, vozy se vzduchem chlazeným motorem, prototyp motorových saní, osmiválcový tankový motor, akrobatický dvouplošník, motorový vagón "Slovenská strela", podvozky, karosářské studie, ceny z řad soutěží a závodů z celého světa a samozřejmě vůbec první automobil "Präsident". Na šedesát osobních a nákladních automobilů ze všech etap výroby doplňují podvozky, motory, modely, designérské návrhy, trofeje ze sportovních klání, dobové fotografie a různé rarity.

Chcete-li se dozvědět o těchto slavných výrobcích na čtyřech kolech více, máte možnost využít elektronických průvodců rozmístěných po celé expozici. Nevidomým jsou v doprovodu zpřístupněny některé exponáty a podáván výklad v plném rozsahu. (tel. 556 871 106)
 

Muzeum nákladních automobilů Tatra

Nové muzeum nákladních automobilů Tatra vzniklo jako pobočka Muzea Novojičínska. Nachází se v hale bývalé slévárny a nabízí zde ke zhlédnutí sbírku unikátních vozidel jako je například legendární Drtikolka, kamion, s nímž Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž–Dakar, oba obytné vozy, s nimiž cestovatelé Zikmund a Hanzelka projeli svět, a dalších několik desítek skvostů nejstarší české automobilky.
 

Depo Slovenské strely

Slovenská strela našla domov v nově postaveném depozitáři v prostorách Muzea nákladních automobilů Tatra. Motorový vůz z roku 1936 dlouhou dobu stál před muzeem automobilů Tatra. Roku 2021 prošel renovací, která mu vrátila jeho původní lesk. Opět je schopný provozu a při zvláštních příležitostech vyjíždí na koleje v rámci nostalgických jízd.
 

Lašské muzeum – zavřeno do června 2022

Lašské muzeum v Šustalově vile dokazuje, že celých 150 let existovala v Kopřivnici také továrna na hliněné zboží. Vystavuje sbírku keramických talířů, hrníčků, džbánů, kachlů a především nádherná bohatě zdobená majoliková kamna, které vás nenechají na slavnou "Kachlovku" zapomenout. V jiné části expozice zabloudíte do pravěku a mezi indiány. Přesvědčí vás o nezaměnitelném talentu, jaký bezpochyby měl kopřivnický rodák malíř a ilustrátor Zdeněk Burian. Atmosféru světa plného fantazie a dobrodružství ještě podtrhuje projekce filmů sestříhaných z Burianových obrazů, archeologické nálezy z pravěku či uměle vytvořené kostry pravěkých zvířat. Zpestření se pak nabízí v podkrovním ateliéru, kde se obměňují zajímavé výstavy. (tel. 556 801 138).


Muzeum Fojtství

Muzeum Fojtství zobrazuje historii Kopřivnice jako řeku času. Roku 1822 se zde narodil zakladatel původní kočárovky Ignác Šustala. Sestrojil zde dokonce své první bryčky a fojtství tak stálo u zrodu dnešní automobilky Tatra. I dnes máte možnost vidět pár kočárů ve stodole v areálu fojtství. Vraťte se tedy k pramenům, jak továrny samotné, tak celé Kopřivnice. Poznejte historii, životy a zvyky našich předků a odhalte tajemství archeologických pokladů. I tady slouží podkroví jako galerie k příležitostným výstavám. (tel. 556 812 610).


Expozice Zátopkových

Expozice Emila a Dany Zátopkových se zcela liší od klasického ztvárnění výstav, jak je známe. Celé "dílo" je zahaleno do moderního kabátu a slavnou olympijskou dvojici vám tak představí netradičním způsobem. Symbolika atletického oválu se stupni vítězů, rozfázované postavy obou sportovců a letícího oštěpu, neobvyklé prvky, hra světel a stínů… To vše vás nutí pohrát si s fantazií a přenést se do role diváka sledujícího sportovní souboj. Nechybí zde Zátopkovo startovní číslo z legendárních OH v Londýně, reprezentační bunda, původní fotografie, životopisy, výsledkové listiny, trofeje, medaile, upomínkové předměty. Svou důležitost zde má dokumentární film vzniklý ve spolupráci s finskou TV, sestříhaný do délky 14 minut a šest vteřin. Právě tolik potřeboval kopřivnický rodák Emila Zátopek ke světovému rekordu na 5 km. (tel. 556 871 106).

Aktuality

Marie Rottrová

První dáma českého soulu, ostravská rodačka, skvělá zpěvačka, pianistka, skladatelka vystoupí 7.4.2024 v Kopřivnici.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

ČEZ RunTour Kopřivnice 2024

Proběhněte se s námi na trasách dlouhých 3, 5 a 10 kilometrů v jedinečném areálu Tatra Trucks Kopřivnice!
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Cyklo hobby maraton Kopřivnický drtič

Cyklo hobby maraton Kopřivnický drtič – trasa cca 130 km s převýšením 3000 m v podhůří a centrální oblasti Beskyd.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Zahájení hradní sezony 2024 ve Štramberku

Slavnostní otevření hradu Štramberk s věží Trúba.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Den města Štramberka 2024

Celodenní oslava města plná kulturního programu i dobrého jídla a pití.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Štramberská pouť 2024

Přijměte naše pozvání na Štramberskou pouť v roce 2024.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Slavnosti štramberských uší 2024

Tradiční akce podnikatelů a pekařů štramberských uší.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Jasoň 45

Závod Jasoň45 vede z Ostravice přes Lysou horu do Štramberka. Zúčastnit se mohou výkonnostní běžci, turisté a široká veřejnost. Povoleny jsou pouze běh nebo chůze, taktéž jsou povoleny turistické resp. běžecké hole. Tak směle do toho!
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici

Technické muzeum Tatra dokumentuje a chrání obraz zrození a historického vývoje prvních dopravních prostředků v tehdejším Rakousko-Uhersku. Právě tady si uvědomíte, že dnes si život bez aut už ani nedokážeme představit.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Expozice Dany a Emila Zátopkových v Kopřivnici

Českému Olympionikovi století Emilu Zátopkovi a jeho ženě, oštěpařce Daně je v prostorách Technického muzea v Kopřivnici věnována od roku 1998 expozice, která se neustále rozšiřuje a doplňuje. Expozice líčí život, osudy a sportovní úspěchy manželů Zátopkových.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Den na sněhu – máte na výběr: Pustevny, Radhošť nebo Kopřivnice

Celodenní aktivní program na sněhu – pod vedením zkušeného instruktora.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Taneční centrum Relax – výuka tance z různých koutů světa v Kopřivnici

Chcete se pobavit tancem a nemáte partnera? Přijďte na kurzy Tanečního centra Relax v Kopřivnici. Po celý rok se zde vyučujíe různé sólové taneční formy několika pokročilostí, pro širokou veřejnost bez rozdílu věku.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Hrobka rodiny Šustalů v Kopřivnici

Hrobka má podobu novogotické hřbitovní kaple a patřila rodině zakladatelů místní automobilové výroby – rodině Šustalů (Schustalů). Nachází se v areálu starého hřbitova v Kopřivnici.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Motorový železniční vůz Slovenská strela v Kopřivnici

Legendární vlak, technická národní kulturní památka Slovenská strela, prošel velkou revitalizací! Najdete jej v železničním depozitáři v areálu Tatry. V letech 1936 až 1939 jezdila na trati mezi Bratislavou a Prahou, ve své době představovala světovou špičku jak po stránce designu, tak techniky.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Auto moto muzeum – Oldtimer Kopřivnice

Zavítejte do nového muzea historických vozidel a motocyklů v Kopřivnici, ve kterém objevíte svět veteránů převážně z počátku minulého století.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Bowling Number 92 Kopřivnice

Za zábavou s přáteli na bowling do Kopřivnice...
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Interhotel Tatra Kopřivnice

Hotel se nachází v centrum města Kopřivnice, nabízí ubytovaní v turistické a business třídě. Ze svých služeb hotel nabízí množství restaurací, originální irish pub, vlastní sportovní centrum a wellness zařízení.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Hotel Olympia v Kopřivnici

Hotel Olympia nabízí kromě nadstandardního ubytování také krásné a příjemné posezení v kavárně či restauraci poskytující kvalitní gastronomické služby, dále pak wellness centrum se saunou, parní bylinnou lázní, whirlpoolem, masážemi a kosmetickými službami.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Minipivovar Polivar Kopřivnice

Minipivovar Polivar v Kopřivnici nabízí nefiltrovaná a nepasterizovaná piva vyrobena spodním kvašením. K výrobě piva je používán humnový slad ze Záhlinic a Žatecký chmel.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Městský pivovar Štramberk – restaurace, Kamenný šenk, Gotický sklep

Tradici vaření piva ve Štramberku obnovil Městský pivovar po 150 letech, a to na místě, kde se pivo vařívalo a šenkovalo už před staletími. Dnes se zde vaří světlý nefiltrovaný ležák plzeňského typu – Trubač a tmavý nefiltrovaný ležák flekovského typu – The Troobacz.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Hotel Gong Štramber

Ubytování v prostředí historického městečka v podhůří Beskyd.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Štramberské uši

V malebném městečku Štramberk, které se rozkládá v předhůří Beskyd a které je známé typickou věží nazývanou Štramberská trúba, se peče jedna z nejzajímavějších krajových specialit – Štramberské uši. Cukrářský výrobek z perníkového těsta ve tvaru kornoutu, se peče na památku dávné válečné události.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Ubytování v soukromí Marie Guznarová

Ve Štramberku, v podhůří Beskyd, se můžete ubytovat v soukromí u manželů Guznarových, kteří nabízejí pobyt ve svém domku se dvěma apartmány.
Štramberk, Moravskoslezský kraj

Hotel Roubenka Štramberk

Stylové ubytování v krásném hotelu ve Štramberku s výhledem na Trúbu. Ubytování je vhodné pro firemní klientelu, obchodní cestující i rodiny s dětmi.
Štramberk, Moravskoslezský kraj