Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Koloveč – muzeum techniky a řemesel i tradiční lidová keramika
Kultura

Koloveč – muzeum techniky a řemesel i tradiční lidová keramika

Muzeum techniky a řemesel s výstavní plochou 1000 m² a více než 7000 exponáty patří k nejobsáhlejším svého druhu v České republice. V expozicích jsou zastoupena všechna tradiční řemesla a živnosti, které se nacházely na vesnici. Od roku 2016 muzeum nabízí novou expozici keramiky.

V současnosti se v muzeu nachází 67 kompletních řemeslných dílen a živností a dalších dvanáct technických expozic. Prohlédnout si můžete například dílny: řeznickou, pekařskou, cukrářskou, vlásenkářskou, bednářskou, sedlářskou, kloboučnickou, kartáčnickou, kamenickou, hřebenářskou, hodinářskou. Ze živností zaujme holičství a kadeřnictví, hostinec, koloniální obchod, řeznický obchod, tkalcovna i ordinace dentisty s laboratoří. Dále je k vidění expozice hodin a hracích strojů, kočárků a hraček, elektropřístrojů, zařízení kuchyně, pastí na zvířata,zpracování mléka i hasičskou zbrojnici.

Nechybí ani dílny kožešníka, zlatníka, zedníka, kominíka, kamnáře či zaniklá řemesla hřebenáře nebo slaměnkáře.

V roce 2016 zde byla otevřena nová expozice keramiky. Komentované prohlídky s průvodcem se letos konají v úterý, ve čtvrtek a v sobotu, vždy od 12 do 17 hodin. Předvádění hrnčířského řemesla je ve stejný den ve 12, 14 a 16 hodin. Volně si můžete prohlédnout historickou hrnčířskou dílnu. Nově se také můžete vyfotit u jedinečného kolovečského mlýna na přemílání starých bab.

Již od roku 1785 vyrábí v Kolovči rod Volfů tradiční lidovou keramiku. Hrnčířské řemeslo se v této rodině již po sedm generací předává z otce na syna. Rodinnou tradici založil Lambert Wolf a v současnosti v ní pokračuje Rudolf Volf se synem Martinem. Kolovečská keramika je charakteristická svým červenohnědým střepem a tradičním dekorem. Od roku 1900 se vyrábí také tmavě modrá keramika. Všechny výrobky jsou vyráběny ručně a do dnešních dnů jsou dodržovány původní technologické postupy. Za svou práci byl Rudolf Volf jmenován „Mistrem lidové umělecké výroby“ a v roce 2001 obdržel z rukou ministra kultury titul „Nositel tradice lidových řemesel“.

Muzeum techniky a řemesel Koloveč

Aktuality

Staňkovský festival vína 2024

Srdečně vás zveme na 2. ročník Staňkovského festivalu vína, který se uskuteční na prostranství mezi mosty u řeky Radbuzy 15. června 2024.
Staňkov, Plzeňský kraj

Street food festival Kdyně

To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 18.května již na 2.ročníku akce Street food festival ve Kdyni na náměstí
Kdyně, Plzeňský kraj

Festival minipivovarů a street food Kdyně

Ochutnejte ta nejlepší piva z malých okolních i vzdálenějších minipivovarů v sobotu 6.července na Náměstí ve Kdyni na prvním ročníku Festivalu minipivovarů.
Kdyně, Plzeňský kraj

Kdyňský festival vína 2024

Srdečně vás zveme na 3. ročník Kdyňského festivalu vína, který se uskuteční v sobotu 31. srpna 2024 na Náměstí ve Kdyni.
Kdyně, Plzeňský kraj

Brnířovské setkání starých traktorů a veteránů

Obec Brnířov zve na již 12. ročník setkání starých traktorů a veteránů v Brnířově. Termín je v sobotu 25. května 2024, místo konání je na krásné brnířovské návsi.
Brnířov, Plzeňský kraj

Anenská pouť Horšovský Týn 2024

Zveme vás na Anenskou pouť a slavnosti města Horšovský Týn se staročeským jarmarkem.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj

Velikonoční hledačka v zámeckém parku

Velikonoce na zámku.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj

Můžem i s mužem 2

Romantické divadelní představení.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj

Barokní kostel Zvěstování Panny Marie Koloveč

Původní gotický kostel byl do dnešní podoby přestavěn po požáru barokně. V 19. stol. došlo k prodloužení chrámové lodi.
Koloveč, Plzeňský kraj

Zámek Depold Kanice na Domažlicku

Renesančně-barokní zámek v Kanicích na Domažlicku je vybudován na místě, kde dříve stávala gotická tvrz. Až do roku 2014 byl v dezolátním stavu. Poté ho koupil soukromý majitel a postupně ho opravuje.
Kanice, Plzeňský kraj

České Stonehenge u Těšovic nedaleko Kolovče

Chcete-li vidět Stonehenge, nemusíte zrovna cestovat až do Anglie, kde se tato jedna z nejslavnějších megalitických památek nachází. I v Čechách se dají podobné stavby vidět. Jednou z nich jsou novodobé menhiry u Těšovic nedaleko Kolovče.
Srbice, Plzeňský kraj

Kostel sv. Víta v Srbicích na Domažlicku

Románsko-gotická stavba kostela pochází již ze 13. století. Stojí na pahorku Hůrka u Srbic a je vidět ze širokého okolí.
Srbice, Plzeňský kraj

Hrad Netřeb na Domažlicku

Zříceniny hradu Netřeb naleznete v zalesněné rezervaci stejného jména se starými tisy. Do dnešních dnů se z hradu zachovala část obvodového zdiva donjonu a fragmenty obvodové hradby.
Kanice, Plzeňský kraj

Kvapilovo jezírko u Chudenic

Jezírko, které inspirovalo Jaroslava Kvapila k napsání libreta k opeře Rusalka se nachází v lesích u Chudenic.
Chocomyšl, Plzeňský kraj

Americká zahrada u Chudenic

Pod jménem Americká zahrada je arboretum známé od roku 1844 a díky své zachovalosti, stáří a některým druhům zajímavých dřevin se jedná o jednu z nejvýznamnějších památek svého druhu u nás.
Chudenice, Plzeňský kraj

Chudenická douglaska – nejstarší svého druhu v Evropě

Chudenická douglaska roste v arboretu Americká zahrada u Chudenic, které založil hrabě Eugen Černín v roce 1828, kdy zde začal budovat sbírku cizokrajných dřevin. Díky své zachovalosti, stáří a formám některých dřevin patří mezi nejvýznamnější v republice.
Chudenice, Plzeňský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Pivovar a restaurace Stará Škola

Minipivovar byl vystavěn v prostorách restaurace Stará škola v Chudenicích, kde ještě do r. 1986 byla místní škola.
Chudenice, Plzeňský kraj

Autokemp Hájovna u Kdyně

Kemp nabízí ubytování ve dvoulůžkových až pětilůžkových chatách. Je zde také prostor pro stany či karavany. Využít můžete restauraci, společenskou místnost, společnou kuchyňku, sociální zařízení se sprchami, prádelnu, krytý altán pro stolní tenis a hřiště pro míčové hry.
Kdyně, Plzeňský kraj

Pension Country Relax a farma Galloway v Roupově

Pension, restaurace a steak house na rodinné biofarmě se zaměřením na chov dobytka Galloway a koní Appaloosa nacházející se v krásné krajině nedaleko hradu Švihov.
Roupov, Plzeňský kraj

Bývalý pivovar Kout na Šumavě

Obec Kout na Šumavě v poslední době proslula svým dokonale zachovaným, ale nepřístupným pivovarem. Od roku 2020 je pivovar v insolvenci.
Kout na Šumavě, Plzeňský kraj

Penzion a restaurace Parkur Horšovský Týn

Penzion s restaurací se nachází v centru městečka Horšovský Týn s krásným zámkem. Součástí penzionu je také prodejna jezdeckých a chovatelských potřeb.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj

Zámecká restaurace Horšovský Týn

Vychutnejte si zámeckou atmosféru v Horšovském Týnu a přijďte ochutnat skvělou kuchyni. Šikovní kuchaři vám v nově vybudované kuchyni připraví předkrmy, polévky, saláty, minutky i hlavní jídla české i zahraniční kuchyně.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj

Hotel Gurmán Horšovský Týn s minipivovarem

Komfortní rodinný hotel Gurmán v těsném sousedství zámku – Horšovský Týn. Nejnáročnějším zákazníkům můžeme nabídnout zámecké či královské apartmá s výhledem na zámek a vybavením pro prožití těch nejkrásnějších chvil.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj

Penzion U Nádraží

Penzion se nachází nedaleko historického centra města Horšovský Týn a nabízí ubytování ve čtyřech pokojích a jednom apartmánu.
Horšovský Týn, Plzeňský kraj