Úvod > Co chcete dělat? > Zážitky > Zámek Nasavrky s expozicí Keltů
Zážitky

Zámek Nasavrky s expozicí Keltů

V expozici Po stopách Keltů na zámku Nasavrky v Železných horách se dozvíte o historii Keltů v České kotlině i v Evropě. Seznámí vás s řemesly, kulturou, všedním životem i spiritualitou Keltů.

Expozice v renesančním zámku v Nasavrkách představuje historii Keltů v České kotlině i v Evropě. Uvidíte ukázky bydlení, předmětů denní potřeby a přiblíží vám tehdejší život, hospodaření i řemesla. Na žernovu si vyzkoušíte, jak se mlelo obilí, prohlédnete si keltskou zbroj a zkusíte vztyčit vlastní kromlech.
 
Expozice představuje mimo jiné i zpracování železné rudy, hrnčířskou pec, tkalcovský stav i keltské hroby, "křemencovou hlavu" a archeologické nálezy z oppida v Českých Lhoticích – Hradiště. Velkoplošná ozvučená maketa oppida vám pomůže představit si, jak se zde žilo před 2000 lety. Představuje jeho hrubou podobu z 2. století před naším letopočtem.

S keltskou civilizací a oppidy ve střední Evropě seznamuje Multimediální informační systém. V přednáškové místnosti je možné zhlédnout dokumentární hraný film "Příběh kamene" o cestě kamenného rotačního mlýnku z dílny kameníka v 1. století př. n. l. do současné Keltské expozice.

Expozice je připravena jako zážitková - vstupíte zde do mladší doby železné a díky řadě interaktivních prvků si sami vyzkoušíte život našich keltských předků:

  • ukázky keltských řemesel - mletí na kamenném mlýnku, keltské mince, soustruh na švartnu, výroba keramiky...
  • pohřbívání a náboženství - ukázky keltských hrobů, archeologické nálezy
  • model oppida České Lhotice o rozměrech 3x4 metry
  • multimediální infomační systém o keltských oppidech
  • válka a krása - hmatová expozice keltského šperku, ukázky zbraní a výstroje
  • ukázka keltského obydlí, interiér panského domu, diorámata ze života Keltů
 

Skanzen a naučná stezka

Keltský archeoskanzen představuje život předků ve vesničce z doby laténské, tedy z doby druhého až prvního století před naším letopočtem. Návštěvníci v něm najdou 36 budov rozdělených do šesti dvorců, například kováře, kovolitce, hrnčíře či elity. Archeoskanzen se nachází na ulici Lesní za jižním okrajem města.

Těm, kteří mají rádi procházky přírodou, doporučujeme Naučnou keltskou stezku Železnými horami – je dlouhá 9,5 km, má 12 zastavení a začíná i končí v Nasavrkách. Zavede vás do malebného údolí řeky Chrudimky, k areálu dávného oppida, i k nové rozhledně Boiika s výhledy na Krkonoše, Orlické hory i Kralický Sněžník.
 

O zámku Nasavrky

Původně tvrz byla vybudována v 10. – 11. stol. jako strážiště pro celníky, kteří udržovali bezpečnost na zemských stezkách. Kolem roku 1600 nechal Václav Záruba z Hustířan zbourat nevyhovující tvrz a na jejím místě vystavěl nový moderní dvoupatrový zámek se dvěma věžičkami, zdobený psaníčkovými sgrafity. Před rokem 1839 byla vedle zámku postavena velká úřední budova, dnešní městský úřad a menší budova, kde bylo později zřízeno vězení. Roku 1939 koupila celý zámecký objekt Lidová záložna (řízená Lidovou stranou), která v dolní místnosti zřídila kancelář a v další prodejnu spotřebního zboží. Jeden čas zde byla i knihovna, prodejna zeleniny, sběrna mléka a výrobna prádla.

Prostory zámku jsou dnes užívány ke kulturním účelům. Probíhají zde výstavy Nasavrcké palety, hudební večery, svatby (obřadní síň zdobí velká socha známého českého sochaře Olbrama Zoubka), vítání občánků a další akce. V přízemí je Informační centrum a cestovní kancelář. Ve prvním patře je celoroční expozice „Po stopách Keltů“. Pod zámkem jsou zasypaná stará sklepení s těžkým žalářem – temnicí, která jsou však uzavřena.

Aktuality

Beltine – Barbarské hry v Zemi Keltů

Skanzen Země Keltů zve na svátek keltské kultury Beltine. Akce proběhne v sobotu 4. května v Nasavrkách. Program bude začínat v 10:00 hodin a těšit se můžete na tematické Barbarské hry pro děti i dospělé.
Nasavrky, Pardubický kraj

Mezinárodní festival keltské kultury Lughnasad – Nasavrky 2024

Oslava keltského svátku Lughnasad v Zemi Keltů 26.-27.7.2024 – festival Lughnasad. Přijeďte si užít keltské hudbu, velkou bitvu, dobré jídlo a pití a supr náladu Těšit se můžete na dobová řemesla, skvělé kapely, přednášky o historii i workshopy.
Nasavrky, Pardubický kraj

Vítání jara na skanzenu v Zemi Keltů

Oblíbené místo turistů, rodin s dětmi a všech kteří, touží po zajímavém zážitku opět zahajuje sezónu. Skanzen Země Keltů zve všechny nadšence jarních tradic do Nasavrk. Během víkendu 30. a 31. března 2024 proběhne kulturní akce Vítání jara.
Nasavrky, Pardubický kraj

Dětský den

Venkovní akce.
Krásné, Pardubický kraj

Pivní slavnosti v Hospůdce pod věží

Mnoho druhů piv, soutěže, zábava, živá hudba, tombola i dobroty z grilu.
Krásné, Pardubický kraj

Klášter Sázava – speciální prohlídka kláštera a jeho okolí pro malé i velké

Přijďte na jarní průzkumnou výpravu svatoprokopskou krajinou.
Sázava, Středočeský kraj

Zimní prohlídkový okruh hřebčínů v Kladrubech nad Labem a Slatiňanech

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem a ve Slatiňanech nabízí nový Zimní prohlídkový okruh. Navštívit stáje i císařský zámek můžete v zimních měsících vždy od středy do pátku.
Slatiňany, Pardubický kraj

Šlechtická sídla ve stínu prezidentských dekretů

Výstava.
Slatiňany, Pardubický kraj

Keltská naučná stezka v Nasavrkách

Keltská stezka Železnými horami vás provede místy původního keltského osídlení v okolí Hradiště a Nasavrk. Prochází nádhernou přírodou Železných hor, především pak údolím řeky Chrudimky, potoků Debrného a Krkanka (Hradišťský potok).
Nasavrky, Pardubický kraj

Vlastivědná stezka krajem Chrudimky

Stezka na své dlouhé a náročné trase, jejíž osu tvoří řeka Chrudimka a také rozhraní dvou chráněných krajinných oblastí Žďárské vrchy a Železné hory, seznamuje s historickými, kulturními a přírodními zajímavostmi zdejšího kraje. Měří 82 km a začíná u pramene řeky nedaleko Svratky a končí v Chrudimi.
Nasavrky, Pardubický kraj

Chráněná krajinná oblast Železné hory

V roce 1991 byla za účelem ochrany nejcennější části Železných hor založena chráněná krajinná oblast. Zaujímá 284 km² nejvyššími vrcholy je Vestec a Spálava. Oblast se rozkládá kolem Chotěboře a Ždírce nad Doubravou, táhne se dále na sever k Chrudimi a pokračuje také za Seč k Ronovu nad Doubravou.
Nasavrky, Pardubický kraj

Via Czechia – Centrální stezka

Centrální stezka je třetí nejdelší samostatnou trasou Via Czechia, spojuje nejzápadnější a nejvýchodnější body ČR a vede přibližně centrem země. Stezka prochází přes několik středových bodů ČR: geometrický střed v Číhošti, střed diagonál v Golčově Jeníkově a střed podle hranic v Senešnici.
Nasavrky, Pardubický kraj

Kaštanka – sad jedlých kaštanů v Nasavrkách

Přírodní památka Kaštanka je sadem kaštanovníků setých s plody jedlými kaštany o rozloze téměř 2 ha. Založil ji kníže Auersperg v roce 1774 a jedná se o nejvýše položenou alej jedlých kaštanů v Evropě. Překvapivé je, že Kaštanka dosud plodí.
Nasavrky, Pardubický kraj

Skate a Bikepark v Nasavrkách

V sousedství základní školy se nachází hřiště pro skateboarding, kola bmx a in-line bruslení.
Nasavrky, Pardubický kraj

Včelařské vzdělávací centrum Nasavrky

Střední odborné učiliště včelařské – Včelařské vzdělávací centrum, o. p. s. je obecně prospěšná společnost, založená Ministerstvem zemědělství České republiky a Českým svazem včelařů.
Nasavrky, Pardubický kraj

Včelařské arboretum v Nasavrkách

Včelařské arboretum a včelí inspiromat vybudovalo Střední učilistě včelařské – Včelařské vzdělávací centrum.
Nasavrky, Pardubický kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Hotel Šustr v Nasavrkách

Hotel Šustr byl nově otevřen 30. března 2007. Název zůstal po původních majitelích, přičemž historie budovy sahá do 17. století. Hotel Šustr se nachází v obci Nasavrky na severovýchodním úpatí Železných hor 15 km jižně od Chrudimi.
Nasavrky, Pardubický kraj

Apartmány Pod Čápy v Nasavrkách

Z nových apartmánů v Nasavrkách můžete objevovat přírodu Železných hor i krásy malého městečka a místní tradiční akce. Tady si odpočinete, načerpáte sílu a poznáte spoustu nového.
Nasavrky, Pardubický kraj

Mlýn Skály ve Slatiňanech

Mlýn na řece Chrudimce na okraji Slatiňan stával už v 16. století. Svůj název získal od okolních pískovcových skal v údolí Škrovádu, kde se dlouhá léta těžil kámen pro velké stavby a sochy v nedaleké Chrudimi.
Slatiňany, Pardubický kraj

Penzion a bar Kůlna

Bar Kůlna ve Škrovádě mezi skalami a řekou Chrudimkou. Místo dýchá pohodou a symbiózou stavby s okolím. Použitými přírodními materiály jsou především pískovec z místního lomu a modřínové dřevo,
Slatiňany, Pardubický kraj

Oáza Srdce

Vzdělávací a meditační centrum Oáza Srdce. Účastníci pobytů zde nachází prostor ke společné práci a k práci na sobě. Soukromí pro nalezení klidu a relaxaci skýtá i nádherná příroda v okolí budovy.
Horní Bradlo, Pardubický kraj

Hostinec Obora ve Slatiňanech-Trpišově

Hostinec Obora ve Slatiňanech-Trpišově nabízí příjemné posezení v pěkném prostředí, s nabídkou pokrmů české kuchyně. Stylově zařízená restaurace a ubytování nabízí tradiční speciality, jídla na grilu a jiné pokrmy.
Slatiňany, Pardubický kraj

Výletní restaurace Monaco ve Slatiňanech

Restaurace se nachází na úpatí Železných hor s krásným výhledem do široké krajiny. Naše restaurace navazuje na rekreační lesy Podhůra a je tak velmi oblíbenou zastávkou pro turisty i cyklisty. Přijďte ochutnat skvělou gastronomii a zažít chvilku klidu v malebném prostředí a okolí restaurace.
Slatiňany, Pardubický kraj

Motorest Bonet ve Slatiňanech

Motorest Bonet nabízí ubytování ve Slatiňanech v moderním penzionu. Součástí areálu je i restaurace s několika sály, která nabízí kvalitní polední menu, výrobu a rozvoz pizzy, prostory pro svatby, školení, přednáškové a předváděcí akce včetně jejich zajištění.
Slatiňany, Pardubický kraj