Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka – největší železniční muzeum v ČR
Muzeum Českých drah v Lužné, kudy z nudy
Kultura

Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka – největší železniční muzeum v ČR

Muzeum v Lužné u Rakovníka je největší tuzemské železniční muzeum. Železniční muzeum Českých drah se nachází v prostorách bývalé výtopny společnosti Buštěhradské dráhy. V areálu je vybudován okruh úzkorozchodného kolejiště o rozchodu 800 mm s možností svezení pro návštěvníky.

Vzniklo v prostorách historické výtopny Buštěhradské dráhy Lužná – Lišany. Najdete tu jak nablýskané parní lokomotivy širokého věkového rozpětí a mnoho osobních i nákladních vagónů, tak nejrůznější předměty z historie železnic, například signalizační a zabezpečovací techniku, již téměř nepoužívané nářadí, modely vlaků a také železniční dílny, kde se opravují a renovují staré exponáty.

Přijďte se pokochat největší sbírkou parních lokomotiv na našem území, z nichž některé pamatují ještě období Rakouska-Uherska. Více než 30 lokomotiv od úzkorozchodných přes supersilné nákladní až po rychlíkovou s dvoumetrovými koly je jedinečnou ukázkou, jaký význam měla pára pro rozvoj dopravy.

K železniční historii nerozlučně patří i motoráky, dieselové lokomotivy a lokomotivy poháněné elektřinou. Řada z nich má stejně bohatou historii jako oblíbené parní stroje. Lze si prohlédnout také služební vozy a zástupce restauračních poštovních vozů. Z kategorie speciálních vozidel je ve sbírce kolejový jeřáb, sněhomet a kolejový sněhový pluh. Součástí expozic je rovněž úzkorozchodná dráha o rozchodu 800mm, které včetně vozidel pochází z podnikové dopravy kladenských hutí POLDI. Vyhlídkové jízdy po této dráze lákají malé i velké návštěvníky.

Pro děti je navíc k dispozici dětský koutek, pro všechny návštěvníky pak občerstvení v jídelním voze. V průběhu celého roku jsou pod záštitou muzea pořádány nejrůznější akce, především nostalgické vlaky s parními lokomotivami.
 

Expozice a výstavní areál muzea 

Expozice jsou rozčleněny podle jednotlivých odvětví železniční dopravy. Úvod tvoří ukázky známek s tématikou železnice, názorné pomůcky k objasnění principu lokomotivy a dokumentace historické Buštěhradské dráhy. K dispozici je také videosál. Nejrozsáhlejší expozice je zaměřená na lokomotivní hospodářství. Dokumentuje provoz a opravy parních lokomotiv. Kromě historických písemností je zde řada výkresů, trojrozměrných exponátů a také modelů. Fotograficky je zdokumentováno zprovoznění lokomotiv 310.0 a 354.1 na pracovišti oprav železničního muzea. Část expozice se věnuje pomocným činnostem jako je zásobení lokomotiv uhlím a vodou.

Expozice odvětví dopravy a přepravy obsahuje řadu návěstních pomůcek, charakteristických železničních předmětů, jako je čepice výpravčího a výpravka. Zajímavostí je historický průřez použití jízdenek – od koněspřežné dráhy přes první železnice na našem území až po ukázky z posledního období. Traťové hospodářství je prezentováno řadou ukázek různého ručního nářadí, strojního vybavení pro opravy tratí, předpisových pomůcek a částí kolejového svršku. Zajímavostí jsou instalované představníky výhybek, přenosná návěstidla a ruční mechanizmy. Zabezpečovací a sdělovací zařízení je prezentováno sbírkou telefonních aparátů, různých přístrojů a zařízení z hradel, stavědel a dopravních kanceláří. Je doplněno venkovní expozicí skutečných návěstidel, která se stále rozlišuje. V muzeu nemůže chybět ukázka železničního modelářství. Hlavně děti zaujme předvedení modelového kolejiště ve velikosti HO.
 

Z historie muzea

Lužná byla jednou z posledních služeben ČSDparním provozem, který zde skončil až na sklonku sedmdesátých let. Proto příznivci historie železnic výtopnu stále častěji navštěvovali a jejích prostor začalo být využíváno pro vystavování historických kolejových vozidel. Provoz depa jako služebny ČD byl ukončen v roce 1996 v souvislosti s omezením dopravy a okolních tratích. Již o rok později dobrovolnou aktivitou řady spolků zabývajících se historií železnic zde byla zahájena pravidelná výstavní činnost. Na ní pak v roce 1999 opět navázaly České dráhy založením svého Železničního muzea.

Aktuality

Modelářský víkend v Muzeu ČD v Lužné u Rakovníka

Největší modelářská akce letošního roku, která oslaví již 11. ročník, se koná v Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka.
Lužná, Středočeský kraj

Muzejní noc v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka

V letošním roce se k 20. ročníku Festivalu muzejních nocí přidává i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka.
Lužná, Středočeský kraj

Parním vlakem z Lužné u Rakovníka do Kolešovic

Jízda výletním vlakem do Krupé a poté krajinou chmele po běžně neprovozované trati do Kolešovic.
Lužná, Středočeský kraj

Setkání drezín v Muzeu ČD v Lužné

Tematické setkání drezín Zinopa, Muzea drezín Čachrov, Správy železnic a dalších. Jízdy na drezíně po areálu muzea v Lužné.
Lužná, Středočeský kraj

Setkání Hektorů v ČD Muzeu Lužná u Rakovníka

První tematické setkání lokomotiv T 435.0 a T 458.1 přezdívaných Hektor. Těšit se můžete nejen na přehlídku lokomotiv na točně ale také na jízdy zvláštních vlaků či ranní a noční fotografování v areálu muzea.
Lužná, Středočeský kraj

Poslední parní víkend v Lužné u Rakovníka

Dorazte poslední říjnový víkend do Lužné u Rakovníka, kde se v železničním muzeu koná tradiční akce pojatá jako stylové rozloučení s letošními nostalgickými zážitky na kolejích – Poslední parní víkend.
Lužná, Středočeský kraj

Zahájení sezony Muzea ČD v Lužné u Rakovníka

Už je tomu více než dvacet let, co bylo v někdejším depu v Lužné u Rakovníka otevřeno železniční muzeum Českých drah. Letos přivítá první návštěvníky v sobotu 27. dubna. Přijeďte se podívat a dopřejte si pořádnou dávku nostalgie.
Lužná, Středočeský kraj

Zahájení sezony Muzea ČD v Lužné u Rakovníka

Už je tomu více než dvacet let, co bylo v někdejším depu v Lužné u Rakovníka otevřeno železniční muzeum Českých drah. Letos přivítá první návštěvníky v sobotu 27. dubna. Přijeďte se podívat a dopřejte si pořádnou dávku nostalgie.
Lužná, Středočeský kraj

Kostel Církve československé husitské v Lužné

Kostel postavený v roce 1925 podle návrhu známého pražského architekta Tomáše Šaška je ojedinělou modernistickou sakrální stavbou zachovanou v původním stavu. Prohlídka interiéru je možná v době konání akcí.
Lužná, Středočeský kraj

Muzeum amerických historických automobilů JK Classics v Lužné u Rakovníka

Muzeum amerických historických automobilů JK Classics v obci Lužná u Rakovníka vás zve na výlet za historií vonící po benzínu. Ve 4 halách a venkovních expozicích naleznete přes 80 těch nejzajímavějších luxusních veteránů americké produkce. Hlad a žízeň uhasíte v místním stylovém bistru BAR59.
Lužná, Středočeský kraj

Kostel sv. Barbory v Lužné u Rakovníka

Kostel v Lužné je doložen již ve 14. století, fara však zanikla za husitských válek a zprávy o kostele od roku 1422 chybějí. Současná stavba je pozdně barokní.
Lužná, Středočeský kraj

Naučná stezka Louštín u Lužné

Naučná stezka Louštín prochází revírem Lužná. Stezka začíná i končí v lokalitě Sládkův kříž za obcí Lužná u nádraží. Na trase stezky se nacházejí krásná místa pro odpočinek.
Krušovice, Středočeský kraj

Muzeum pivovarnictví Krušovice

Vaření vynikajícího piva má na Rakovnicku tradici stejně dlouhou jako pěstování toho nejlepšího chmele, onoho nenahraditelného koření piva, které dává pivu jeho nezaměnitelnou vůni a chuť. V minulosti vařily pivo na Rakovnicku téměř tři desítky pivovarů a modely některých z nich si můžete prohlédnout v unikátní expozici pivovarnictví, kterou najdete v budově Obecního úřadu v Krušovicích, vzdálené doslova jen pár kroků od zdejšího známého pivovaru.
Krušovice, Středočeský kraj

Zřícenina hradu Hlavačov u Lužné

Západně od Lužné, v lese, který dnes známý jako Hlavačov , byl zřejmě na počátku 12. století založen lovecký hrádek. V historických pramenech je nazýván Starým hrádkem a je jisté, že patří k nejstarším a svého času k nejvýznamnějším královským hradům.
Lužná, Středočeský kraj

Vrch Amálie s altánkem

Na vrchu Amálie u lesní cesty mezi Hředlemi a Krušovicemi nechal v roce 1823 kníže Karel Egon II. z Fürstenberku vystavět pro svou ženu, kněžnu Amálii Bádenskou, romantický altán. Přes vrch vede červená značka z Krušovic do Hředle.
Krušovice, Středočeský kraj

Vysoká brána – součást městského opevnění Rakovníka

Vysoká brána byla původně jednou ze 4 bran. V roce 1471 získalo město od panovníka právo opevnit se zděnými hradbami. K vlastní realizaci došlo až v roce 1516 (stavba Pražské brány), poté začala stavba Vysoké brány na severní straně města Rakovníka.
Rakovník, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Vitenplant – Květinová a bylinková biofarma

Jsme malá rodinná firma specializující se na zemědělskou prvovýrobu v ekologickém režimu. Obhospodařujeme zhruba 6 hektarů zemědělské půdy na Rakovnicku.
Lišany, Středočeský kraj

Pivovar Krušovice – opravdu královské pivo

Skoro na půl cesty mezi Prahou a Karlovými Vary se poblíž silnice nachází Královský pivovar Krušovice, který je díky rostoucímu věhlasu královského piva lákavým turistickým cílem pro návštěvníky Rakovnicka a Křivoklátska.
Krušovice, Středočeský kraj

Restaurace U lípy v retro stylu

Z naší vyhlášené kuchyně vám můžeme nabídnout široký výběr tradiční české hotovkové kuchyně – nechybí ani klasická pečená kachna.
Krušovice, Středočeský kraj

Penzion Bezděkov nedaleko centra Rakovníka

Penzion se nachází v klidové zóně královského města Rakovníka nedaleko centra. Máme vlastní letní zahradu s posezením, dětským hřištěm, pískovištěm, minigolfovou drahou, pergolou, houpačkami a šipkami.
Rakovník, Středočeský kraj

Pivo Bakalář – značka, která proslavila staročeské pivo daleko za hranicemi

Doporučujeme k ochutnání všechna rakovnická piva, vařená tradičním způsobem, dobře chmelená rakovnickým chmelem, zvláště pak jubilejní osmnáctistupňové pivo, vařené k letošnímu 555. výročí založení pivovaru a také pivo kvasnicové, které je na čepu v restauraci U Zlatého hroznu v Rakovníku.
Rakovník, Středočeský kraj

Camping Bucek u Řevničova

Camping Bucek se nachází 30 km západně od Prahy, v malebné části středních Čech. Leží v přírodním parku Džbán na břehu Buckého rybníka. Nedaleko leží také Krušovice a Rakovník. Oblast je v těsné blízkosti CHKO Křivoklátsko.
Nové Strašecí, Středočeský kraj

Hotel Lions Nesuchyně

Vyhlášená kuchyně, kvalitní a plná vinotéka a blahodárné wellness procedury vás v Hotelu Lions v Nesuchyni dokonale zregenerují a odjíždět budete odpočatí. Na perfektně střiženém anglickém trávníku před Hotelem Lions stojí dva kamenní lvi a hlídají tu vaše blahobytné dny a klidné noci.
Nesuchyně, Středočeský kraj

Poddžbánský pivovar a restaurace v Mutějovicích

Navštivte restauraci s tradiční domácí českou kuchyní a dopřejte si Poddžbánské pivo, které pro vás vaříme dle originální receptury. Na přání vám zajistíme svatební hostiny, oslavy narozenin, podnikové večírky a firemní semináře. K dispozici je také ubytování.
Mutějovice, Středočeský kraj