Úvod > Co chcete dělat? > Příroda > Koněpruské jeskyně v Českém krasu – za tajemstvím penězokazců
Příroda

Koněpruské jeskyně v Českém krasu – za tajemstvím penězokazců

Koněpruské jeskyně jsou zatím největším objeveným jeskynním systémem v Čechách. Vznikly v devonských vápencích starých až 400 milionů let. Jsou vyvinuty ve třech výškových úrovních s denivelací více jak 70 m. Jejich celková délka přesahuje 2 km, zpřístupněná trasa je dlouhá cca 620 m.

Prohlídka Koněpruských jeskyní

Jeskyně jsou od roku 1959 přístupné veřejnosti (objeveny byly o devět let dříve) a návštěvníci mohou obdivovat krápníkovou výzdobu ve dvou zpřístupněných patrech (cca 620 m). Nejstarší a zcela unikátní výzdobu jsou krápníkové útvary připomínající růžičkovou kapustu. Jeskyně jsou jedinečné také paleontologickými nálezy, byly zde nalezeny až 1,5 milionu let staré kosterní pozůstatky zvířat.

Koněpruské jeskyně jsou nejdelším jeskynním systémem v Čechách se třemi jeskynními patry a délkou přes 2 kilometry. Část tohoto jeskynního systému si můžete projít s průvodcem po návštěvnickém okruhu, navíc se zárukou, že vás nebude rušit mobilní telefon. V létě se v jeskyni můžete i příjemně ochladit. Prohlídka trvá 50 až 60 minut a překonáte na ní 483 schodů. Teplota se zde drží mezi 9-10,5 °C.
 

Zajímavosti Koněpruských jeskyní

Zajímavý je již samotný vstup do jeskyně. Ten je umístěný ve stěně lomu, ze kterého byly při těžbě vápence jeskyně objeveny. V Koněpruských jeskyní jsou k vidění rozmanité typy výzdoby od jednotlivých krápníků přes krápníkové útvary, náteky, záclonky až po celé sintropády.  K té nejstarší a nejzajímavější patří tzv. Koněpruské růžice, které si návštěvníci mohou zblízka prohlédnout v Proškově dómu. Tato výzdoba je unikátní nejen svým stářím, ale i chemickým složením, protože navíc obsahuje opál. Působivé jsou také excentrické krápníky, které rostou "všemi" směry a někdy se dokonce i větví.
 

Jak vznikly Koněpruské jeskyně

Jeskyně vznikly krasovou činností vod, které prosakovaly vápencovým masívem (starým 400 milionů let) a vytvořily systém tří jeskynních pater s převýšením více než 70 metrů. Předpokládá se, že hlavní etapa vývoje jeskynních prostor jako takových probíhala před 25 – 30 miliony lety. V jeskyních se střídá hned několik generací krápníkové výzdoby. Z usazenin pochází velké množství paleontologických i kosterních nálezů.


Odkud pochází název Koněprusy?

Možná vás při vyslovení jména Koněprusy napadne, odkud tohle podivné slovo pochází. V dávné minulosti znamenalo slovo „prusý“ bílý... Řada badatelů se domnívá, že oblast Zlatého koně a Koněprus byla kdysi významným kultovním místem. Známější je ale fakt, že za panování krále Jiřího z Poděbrad (v 15. století) byla v jeskyních provozována penězokazecká dílna. Penězokazci vyráželi mince z měděného plechu, střížky máčeli do amalgámu stříbra, žíháním odstranili rtuť, takže postříbřené padělané mince vypadaly jako pravé. Vyrazili jich přibližně 5 000 kusů, což by jedné osobě postačilo na obživu na dva roky. Nikdo nebyl přistižen, a tak se neví, kdo falešné dílo provozoval. Rekonstrukce dílny je k vidění ve svrchním patře jeskyní.
 

Jak se k jeskyním dostat

Od Prahy jsou Koněpruské jeskyně vzdálené jen 30 kilometrů. Jeskyně najdete u obce Koněprusy (při dálnici EXIT 18 a železnici z Prahy do Plzně, 30 km jihozápadním směrem od Prahy a přibližně 12 km od Karlštejna). U východu z jeskyní začíná zrekonstruovaná povrchová naučná stezka s barevnými informačními tabulemi, na kterých zjistíte řadu zajímavých údajů o krajině, fauně i flóře chráněného území.


Co si v okolí ještě prohlédnout aneb koněpruské zajímavosti

  • Dům přírody Českého krasu – poutavá expozice Českého krasu vzniká u Koněpruských jeskyní, v geologicky pozoruhodném území národních přírodních památek Kotýz a Zlatý kůň nad velkolomem Čertovy schody. Když se stavba podaří podle plánu, bude nový Dům přírody otevřen v průběhu roku 2024.
  • Stačí jít jen pár kroků od jeskyně a dojdete na vrchol Zlatého koně s výhledem do krajiny, nedaleko je další vyhlídka na vápencový lom. Ve starém lomu u jeskyní můžete najít zkameněliny. Máte-li více času můžete pokračovat v romantické procházce i dalšími opuštěnými lomy a projít se i starou štolou.
  • Kde je kůň musí být i Kobyla. Lom tohoto jména objevíte cca 1,5 km JV od jeskyně. K vidění je tu geologická porucha, tzv. Očkovský přesmyk, kdy se během horotvorných procesů nasunuly starší vrstvy usazených hornin na vrstvy mladší.

Aktuality

Otevření Domu přírody Českého krasu

U Koněpruských jeskyní vzniká nové návštěvnické středisko Dům přírody Českého krasu se stálou expozicí o tomto geologicky pozoruhodném území. Dům přírody bude pro veřejnost otevřen od 29. března 2024.
Koněprusy, Středočeský kraj

Tetínské farmářské trhy – Vítání jara

Matthew (Matěj) V. Duras, majitel velkostatku Tetín, vždy toužil po založení regionálních farmářských & řemeslných trhů v rodinném duchu. Myšlenka se stala skutečností.
Tetín, Středočeský kraj

Koncert skupiny Keks

V rámci dalšího ročníku Kulturního léta uslyšíte v pátek 9. srpna 2024 na letní scéně na zámku v Králově Dvoře populární benešovskou rockovou kapelu KEKS, která má stále velmi mnoho fanoušků. Skupinu Keks není třeba dlouze představovat. Její působení na hudební scéně započal již na přelomu roku 198
Králův Dvůr, Středočeský kraj

Rockovej Královák XII.

Na letní scéně zámku v Králově Dvoře se v sobotu 3. srpna 2024 uskuteční další ročník rockového festivalu Rockovej Královák. Letošní, už dvanáctý ročník, přinese pořádný nářez rockové muziky.
Králův Dvůr, Středočeský kraj

Královský průvod Berounskem – Pouť císařovny Elišky

První červnový víkend bude patřit průvodu české královny a císařovny římské Elišky, která poputuje Berounskem v doprovodu vévody Štěpána II. Bavorského. Těšit se můžete na rytíře, jezdce na koních, dobové vozy a bohatý doprovodný program, který bude připraven v každém městě a obci na trase průvodu.
Králův Dvůr, Středočeský kraj

Královský průvod Berounskem – Pouť císařovny Elišky

První červnový víkend bude patřit průvodu české královny a císařovny římské Elišky, která poputuje Berounskem v doprovodu vévody Štěpána II. Bavorského. Těšit se můžete na rytíře, jezdce na koních, dobové vozy a bohatý doprovodný program, který bude připraven v každém městě a obci na trase průvodu.
Tetín, Středočeský kraj

Karlštejnská tlapička 2024

Dvanáctý ročník turistického pochodu Českým krasem pořádaný KČT Trilobit Barrandov.
Beroun, Středočeský kraj

S Trilobitem do Holyně bez holinek

Turistický pochod ze Zlíchova či Berouna do Holyně.
Beroun, Středočeský kraj

Dům přírody Českého krasu

Návštěvnické středisko Českého krasu vzniká u Koněpruských jeskyní, v geologicky pozoruhodném území národních přírodních památek Kotýz a Zlatý kůň nad velkolomem Čertovy schody. Nový Dům přírody bude otevřen pravděpodobně na sezónu 2024.
Koněprusy, Středočeský kraj

Naučná stezka Zlatý kůň v Českém krasu

Naučná stezka Zlatý kůň začíná u východu z Koněpruských jeskyní a provede návštěvníky po zajímavostech v blízkém okolí jeskyní. Naučná stezka prochází národními přírodními památkami Zlatý kůň a Lom na Kobyle.
Koněprusy, Středočeský kraj

Vydejte se Cestou do Barrandienu s netradičními průvodci

Geopark Joachima Barranda rozprostírající se od západního okraje Prahy ku Berounu a ještě dále vás zve k výletům, na kterých poznáte něco víc, než tradiční Karlštejn či Koněpruské jeskyně. Na vybraných místech si zdarma vyzvedněte originální putovní knížku a nechte se unášet příběhem...
Koněprusy, Středočeský kraj

Koněpruská vápenice u Čertových schodů

Pod vrstvou hlíny a odpadků se až do jara 2020 skrývala poměrně dobře zachovalá cihlová topeniště bývalé vápenné pece. V současné době jsou částečně odkryta a pracuje se na jejich zpřístupnění.
Koněprusy, Středočeský kraj

Lom Čertovy schody v Českém krasu

Velkolom Čertovy schody je největším výrobcem vápenných a vápencových výrobků u nás. Vápenec jako hlavní surovina se těží v přilehlých ložiscích Koněprusy a Suchomasty I. Z hlediska chemického složení obsahuje tato geologicky významná oblast nejkvalitnější vápence v České republice.
Tmaň, Středočeský kraj

Přírodní rezervace Kobyla v Českém krasu

Opuštěný lom v severním úbočí a zalesněné východní úbočí vrchu Kobyla se nachází 1500 m jihovýchodně od Koněprus. V lomu je možné spatřit ukázku geologické poruchy, Očkovského přesmyku, kdy se během horotvorných procesů nasunuly starší vrstvy usazených hornin na vrstvy mladší.
Koněprusy, Středočeský kraj

Národní přírodní památka Kotýz

Kotýz se nachází nedaleko Berouna na západním okraji CHKO Český kras. Územím prochází naučná stezka a je známé především dvěma skalními mosty, Aksamitovou bránou a Jelínkovým mostem, a archeologicky významnou Děravou jeskyní.
Tmaň, Středočeský kraj

Aksamitova brána v Českém krasu

Zajímavý přírodní útvar se nachází na turistické značce nedaleko Koněpruských jeskyní, na vrchu zvaném Kotýz. Jedná se o zbytek vstupního portálu ještě v 19. století existující jeskyně. Její strop se propadl, vstup do dalších podzemním prostor zatarasil a zůstala jen tato brána.
Tmaň, Středočeský kraj

Ubytování a restaurace v okolí

Restaurace Kulturák v obci Tmaň

Restaurace Kulturák pro vás připravuje denně z čerstvých surovin skvělá jídla převážně tradiční, ale též moderní české kuchyně. Zvláštní péči pak věnujeme našemu pivu. To vaše perfektně vychlazené na vás už čeká.
Tmaň, Středočeský kraj

Vinotéka Tetín – Víno Hruška

Vinotéka Tetín v prostorách staré kovárny je malou firemní vinotékou s posezením v malebné vesničce Tetín nad Berounkou. U vinotéky je vysazena malá vinička s posezením pod slunečníkem.
Tetín, Středočeský kraj

Velkostatek Tetín

Šetrný přístup ke zvířatům, vlastní krmení bez antibiotik a hormonů, vlastní porážka a bourárna, suché zrání hovězího masa a vakuové balení jsou naším klíčem k úspěchu. Steakům z Velkostatku Tetín nikdo neodolá!
Tetín, Středočeský kraj

Hotel Ok1 v Berouně

Hotel Ok1 se nachází se nedaleko dálnice D5. Má dobrou dostupnost do Prahy, na letiště, na hrady Karlštejn, Křivoklát apod. Sportovní vyžití v okolí – aquapark, golf, cyklostezky. Pro děti Crazygolf anebo Chaloupkovi medvědi na Městské hoře. Možné exkurze do sklárny nebo pivovaru.
Beroun, Středočeský kraj

Stellplatz Tetín

Stellplatz Tetín se nachází u fotbalového hřiště (příjezd ul. Hájka z Libočan) a celkem zahrnuje 8 karavanových stání.
Tetín, Středočeský kraj

Hotel Grand Beroun

Hotel Grand nabízí kvalitní ubytování a kongresové prostory až pro 200 osob v centru města Berouna. Celková kapacita hotelu řetězce Best Western je 100 pokojů vybavených tv, satelitem, telefonem, elektronickým zámkem, wi-fi připojením, minibarem, trezorem a vysoušečem vlasů.
Beroun, Středočeský kraj

Hotel Parkán

Hotel Parkán byl postaven v roce 1994 který se nachází v centru města Berouna.
Beroun, Středočeský kraj

Pivovar Srbecký lok

Pivovar Srbecký lok se nachází tam, kde se pivo také rovnou čepuje a pije. Najdete ho hned vedle hospody v Campu Srbsko.
Srbsko, Středočeský kraj