Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Tradiční řemesla
Národní technické muzeum – Centrum stavitelského dědictví v Plasích

Tradiční řemesla Plzeňský kraj

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Národní technické muzeum – Centrum stavitelského dědictví v Plasích

V nově opraveném hospodářském zázemí cisterciáckého kláštera v Plasích vytvořilo Národní technické muzeum Centrum stavitelského dědictví – unikátní středisko dokumentace, prezentace a celoživotního vzdělávání v oblastech souvisejících se stavební historií a tradičním stavitelstvím.
Plasy, Plzeňský kraj

Kostel sv. Mořice v Mouřenci u Annína

Kostel s kostnicí se nachází na vršku v ohybu řeky Otavy u obce Annín, která je proslavena svou dodnes fungující sklárnou. Romantická osada pod vrchem Mouřenec leží asi 12 kilometrů jižním směrem od Sušice. Z vršku Mouřence se nabízejí pěkné výhledy do okolí a na hrad Kašperk.
Dlouhá Ves, Plzeňský kraj

Pivovarské muzeum v Plzni

V Pivovarském muzeu vás pohltí atmosféra středověku, sídlí totiž ve starobylém právovárečném domě pocházejícím z 15. století, který se jako zázrakem zachoval ve své původní podobě.
Plzeň, Plzeňský kraj

Pavilon skla Klatovy

Výstavní pavilon v zahradě u Muzea Dr. Karla Hostaše se věnuje především sklu. Základem expozice je unikátní soukromá sbírka šumavského skla firmy Lötz, doplňovaná příležitostnými výstavami českého i zahraničního skla.
Klatovy, Plzeňský kraj

Sklárna Annín na Šumavě

Jednou z nejdéle nepřetržitě fungujících skláren u nás je ta v Anníně na Šumavě. Najdete jí mezi Sušicí a Kašperskými Horami. Založena totiž byla již roku 1796 a její budovy jsou dnes kulturní památkou.
Dlouhá Ves, Plzeňský kraj

Cesta andělů Nečtiny

Obec Nečtiny se nachází na severu Plzeňského kraje a mnohým návštěvníkům bude už od první chvíle velice povědomá. To protože zde režisér Tomáš Vorel točil scény ke svým filmům Cesta z města a Cesta do lesa.
Nečtiny, Plzeňský kraj

Dětské expozice a programy v Centru stavitelského dědictví Plasy

Muzeum – místo, kde se dá objevovat, žasnout, přemýšlet, tvořit, být spolu, … velká výzva pro muzejníky i pro rodiče. Nabízíme vám přehled možností, ze kterých si můžete vybírat v Centru stavitelského dědictví Plasy.
Plasy, Plzeňský kraj

Chodský hrad a Muzeum Chodska s bohatými etnografickými sbírkami

V Domažlicích můžete navštívit Muzeum Chodska, které vám přiblíží nejen historii Chodska, ale představí také bohaté etnografické sbírky. Muzeum je nejstarším muzeem na Domažlicku a sídlí na Chodském hradu.
Domažlice, Plzeňský kraj

Muzeum Šumavy Sušice

V muzeu je k vidění hned několik expozic, které se vztahují jak Šumavě, tak i historickým faktům této oblasti. Asi nejzajímavější expozicí je Sušický mechanický betlém, který byl v roce 2014 po několikaměsíční pauze znovu zpřístupněn veřejnosti.
Sušice, Plzeňský kraj

Návštěvnické centrum dřevařství neboli Dřevák na Modravě

Stálá interaktivní expozice, která návštěvníka uvede do tajů vlastností dřeva. Mimo interaktivní expozici nabízí návštěvnické centrum aktivní účast v zážitkové dílně při tvorbě předmětů ze dřeva a levné, ale přitom velmi kvalitní ubytování v jednom apartmánu a dvou pokojích (čtyř a šestilůžkovém).
Modrava, Plzeňský kraj

Ketty keramika – chodská dekorační keramika

Chodská keramika je tradiční keramikou, která vychází z chodských motivů. Keramika je malována ručně malířkami z Klenčí, Dílů, Postřekova a dalších vesnic na Chodsku. Dílna nabízí rozmanitý sortiment výrobků ve dvou provedeních: černý a bílý dekor, popřípadě jiné dekory dle přání zákazníka.
Chlistov, Plzeňský kraj

Muzeum Šumavy Kašperské Hory

Muzeum Šumavy Kašperské Hory prochází nyní rekonstrukcí. Od 1. 11. 2023 je kvůli rekonstrukci otevřená pouze nová expozice skla s názvem Cesty šumavského sklářství.
Kašperské Hory, Plzeňský kraj