Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Tradiční řemesla
Hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou – strážce Moravské brány

Tradiční řemesla Olomoucký kraj

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou – strážce Moravské brány

Hrad Helfštýn je od Lipníka nad Bečvou vzdálen pouhé 4 km. Je přirozeným kulturním centrem regionu a známým místem mezinárodních setkání uměleckých kovářů "Hefaiston" se stálou expozicí. Po dlouhé rekonstrukci je hrad s torzem renesančního hradního paláce opět zpřístupněn.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Větrný mlýn Partutovice – nejzachovalejší dřevěný větrný mlýn v Česku

Jedná se o větrný mlýn dřevěný, nazývaný beranní neboli německý. Má tvar dřevěného čtyřstěnného hranolu a celá stavba se proti větru otáčí i s perutěmi – na rozdíl od méně obvyklého holandského typu mlýna, který je zděný, stavba má válcovitý, kónický tvar, zužující se do výšky.
Partutovice, Olomoucký kraj

Zámek Čechy pod Kosířem

Spjatý zejména s působením rodu Silva-Tarouca a s pobytem vynikajícího českého malíře Josefa Mánesa. Zámek obklopuje jeden z nejcennějších zámeckých parků v ČR. Od roku 2016 je zámek otevřen veřejnosti.
Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj

Venkovský skanzen s ovčí farmou v Domašově

Muzeum je umístěno v bývalé zemědělské budově v Bělé pod Pradědem. Expozice skanzenu zahrnuje především historické zemědělské stroje a nástroje, ale i předměty, běžně používané v domácnostech a hospodářstvích horského venkova Jeseníků, zejména 19. a 20. století.
Bělá pod Pradědem, Olomoucký kraj

Muzeum olomouckého opevnění na Fortu XVII.

V Křelově si můžete prohlédnout Muzeum olomouckého opevnění na Fortu XVII., které nabízí prohlídku jednoho ze čtyř Fortů habsburské pevnosti z 2. pol. 19. století. Prostory areálu Fortu XVII. a hostince Citadela je možné využít pro pořádání kulturních, firemních akcí či svateb nebo teambuldingů.
Křelov-Břuchotín, Olomoucký kraj

Zámek Konice – stálá expozice zvyků a řemesel a největší česká sbírka seker

V přízemí konického zámku najdete ojedinělou expozici zvyků a řemesel s ukázkami vzácných exponátů. Za nejvzácnější je považován nejstarší věžní hodinový stroj na Konicku. Zámek v Konici na Prostějovsku ukrývá největší sbírku seker zapsanou do Guinnessovy knihy rekordů, největší tesařskou sekeru.
Konice, Olomoucký kraj

Muzeum silnic ve Vikýřovicích – stálá silniční expozice

Stálá expozice, zachycující vývoj silnic od nejstarších stezek až po dnešní moderní silnice, kde je možné vidět nespočet historických map, dobových dokumentů nebo vzácných fotografií.
Vikýřovice, Olomoucký kraj

Zámek Dřevohostice – renesanční zámek v podhůří Hostýnských vrchů

Krásný renesanční zámek se nachází v podhůří Hostýnských vrchů. Čeká tu na vás mnoho stálých expozic, prohlídka interiérů s průvodcem, výstup na zámeckou věž a unikátní muzeum historické hasičské techniky. Raritou je zde také první muzeum psychotroniky v České republice.
Dřevohostice, Olomoucký kraj

Andělárium – galerie pod širým nebem

Andělárium se nachází na louce v obci Rejchartice na Šumpersku. Skulptury andělských bytostí vznikly během prvních dvou ročníků místního sochařského a řezbářského sympozia. Další čtyři andělé jsou k vidění v městském lese na zelené a modré turistické značce. Andělská stezka začíná na Tulince.
Rejchartice, Olomoucký kraj

Hanácké muzeum v Tovačově

Soukromá sbírka pana Miroslava Navrátila na hanáckém gruntu v Tovačově ukazuje, jak se dříve žilo obyčejným lidem na Hané.
Tovačov, Olomoucký kraj

Hřebčín Chrastice – chov starokladrubského koně

Starokladrubský vraník je živoucí umělecké dílo a jediné původní plemeno koní v ČR. V malebném údolí říčky Krupé, na rozhraní masívu Kralického Sněžníku, Rychlebských hor a Jeseníků naleznete hřebčín s chovem starokladrubského koně.
Staré Město, Olomoucký kraj

Muzeum rapotínské sklárny

Desítky exponátů od skleněných lustrů přes stínidla na lampy či staré sklářské nástroje jsou k vidění v novém muzeum v Rapotíně. Místní skláry byly po desítky let největším výrobcem osvětlovacího skla a jejich výrobky jste mohli najít ve většině kuchyní, ložnic a obýváků.
Rapotín, Olomoucký kraj