Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Tradiční řemesla
Větrný mlýn v Kuželově

Tradiční řemesla Jihomoravský kraj

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Větrný mlýn v Kuželově

Expozici mlynářství a života na Horňácku můžete zhlédnout v areálu u větrného mlýna v Kuželově. Samotný mlýn je jedním z mála dodnes zachovalých větrných mlýnů tzv. holandského typu. Větrný mlýn se nachází na nezalesněném hřbetu Bílých Karpat nad obcí Kuželov, jihozápadně od Velké nad Veličkou.
Kuželov, Jihomoravský kraj

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Ozdobnou zámku jsou barokní zahrady. V zámku na návštěvníka čekají prohlídkové okruhy ke stálým expozicím i sezónní výstavy Regionálního muzea v Mikulově.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Větrný mlýn Klobouky u Brna

Historie větrných mlýnů v Kloboukách je velmi bohatá a proto se skupina místních nadšenců rozhodla, že nepřipustí, aby navždy zanikla. Z podobného mlýna se podařilo zajistit hlavní části a ty byly převezeny do Klobouk. V letech 1983 – 1985 byl mlýn renovován a postaven na původním místě, kde stával.
Klobouky u Brna, Jihomoravský kraj

Moravská galerie v Brně – druhé největší muzeum umění v České republice

Moravská galerie v Brně je druhé největší muzeum umění v České republice. Je výjimečná šíří svého záběr – jako jediné muzeum umění v Česku se zabývá výtvarnou kulturou zcela komplexně. Vlastní čtyři architektonicky objekty: Pražákův palác, UMPRUM, Místodržitelský palác a Jurkovičovu vilu.
Brno, Jihomoravský kraj

Zámeček Pohansko – archeologická expozice

Empírový lovecký zámeček z let 1810 – 1812 vybudovaný podle návrhu architekta Josefa Hardtmutha, v němž byla po rozsáhlé rekonstrukci v roce 1997 otevřena archeologická expozice dokumentující výsledky výzkumů slovanského hradiště.
Břeclav, Jihomoravský kraj

Otevřená zahrada

Otevřenou zahradu najdete v samém centru Brna, pod hradem Špilberkem. Je ideálním místem pro odpočinek, vzdělání i zábavu.
Brno, Jihomoravský kraj

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně

Originální současný design najdete v novém Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie v expozici Art Design Fashion. Ve sbírkovém a výstavním rozsahu je největší v Česku. Muzeum otevřelo po rekonstrukci v listopadu 2021.
Brno, Jihomoravský kraj

Zámek Strážnice – Národní ústav lidové kultury

Zámek, obklopený rozsáhlým parkem je ozdobou města Strážnice. Stálý prohlídkový okruh s historickou knihovnou a nově otevřená zámecká kaple s vysoce cenným oltářem.
Strážnice, Jihomoravský kraj

Loucký klášter ve Znojmě

Vřelého přijetí se vám dostane v premonstrátském klášteře v Louce u Znojma, který byl po staletí jedním z nejvýznamnějších klášterních komplexů ve střední Evropě. Současné dění v Louckém klášteře je úzce propojeno se jménem společnosti Znovín Znojmo.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Zetor Gallery Brno – dočasně uzavřeno

Zetor Gallery je nová víceúčelová hala, která přiblížuje fanouškům traktorů tradiční českou značku Zetor. V prosinci 2022 se návštěvníkům do odvolání uzavřela.
Brno-Líšeň, Jihomoravský kraj

Tatra veteran museum Bítov

Výstava historických osobních automobilů značky Tatra zahrnuje i takové unikáty jako Tatru 87, která do povědomí veřejnosti vstoupila hlavně díky filmu Šakalí léta nebo originál vozu, ve kterém se před kamerou proháněl sám Josef Abrhám.
Bítov, Jihomoravský kraj

Vodní mlýn ve Slupi

Dějiny vodního mlýna jsou úzce spojeny s vývojem rozsáhlého krhovicko-jaroslavického vodního náhonu, který po staletí spoluutvářel vodní poměry povodí Dyje na hranici Moravy a Rakouska. Mlýn se čtyřmi funkčními vodními koly patří mezi nejvýznamnější a architektonicky nejpozoruhodnější objekty u nás.
Jaroslavice, Jihomoravský kraj