Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Tradiční řemesla
Kalendář 2024: Řemeslné trhy, poctivá řemesla, farmářské tržiště a jarmarky

Tradiční řemesla Celá ČR

Láká vás návštěva míst, kde odhalíte tajemství a půvab starých řemesel? Zavzpomínat na staré časy nemusíte jen v muzeích řemesel, v technických expozicích a ve starých mlýnech či hamrech, řemeslníky pravidelně potkáte také na jarmarcích, historických slavnostech a ve skanzenech.

Na prohlídku do skanzenu, do hamru nebo do mlýna?

Tradice a ukázky práce mistrů starých řemesel poznáte třeba při prohlídce Podorlického skanzenu v Krňovicích, Muzea lidových staveb v Kouřimi anebo skanzenu ve Strážnici. Nevšedním zážitkem pro vás bude prohlídka Buškova hamru u Trhových Svinů, vodního hamru v Dobřívi anebo některého z řady mlýnů – třeba zlatorudných mlýnů u Zlatých Hor, vodního mlýna ve Slupi anebo větrného mlýna ve Velkých Těšanech.
 

Když jde práce pěkně od ruky

Dílny pro malé i velké bývají tradiční součástí řady trhů, historických jarmarků a slavností. Kde ještě si můžete vyzkoušet nejrůznější rukodělné činnosti na vlastní pěst? Třeba v keramické dílně na statku Bernard u Sokolova, nebo ve svíčkárně a mýdlárně v Šestajovicích, v žerotínské ruční papírně ve Velkých Losinách, v Návštěvnickém centru dřevařství na Modravě nebo každé léto v řemeslných dílnách na hradě Šelmberk u Mladé Vožice.
 

Slavnosti a akce

Líbí se vám pozorovat řemeslníky při práci? Pak se zajeďte podívat na některou z řady akcí, které během roku pořádá Valašské muzeum v příroděRožnově pod Radhoštěm anebo Národní zemědělské muzeumPraze. Máte rádi hrnčířské trhy a slavnosti? Ty nejlepší se pořádají na v Berouně, v Kostelci nad Černými lesy, v Kunštátu a na Kampě. Úžasnou podávanou nabízí také hrad Helfštýn, dějiště každoročního mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston se stálou expozicí kovářství a historickou mincovnou.

Tradice a ukázky mistrů starých řemesel: své umění vám předvedou tesaři, kováři, hrnčíři a další řemeslníci

Zobrazit více

Areál Dolní Vítkovice – unikátní industriální památka

Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje.
Ostrava, Moravskoslezský kraj

Národní muzeum – Historická budova Národního muzea

Jedna z nejvýznamnějších pražských budov byla prohlášená už v roce 1962 za národní kulturní památku. Čechy milovaná a cizinci obdivovaná, osudově spjatá s novodobými českými dějinami, časem neoddělitelně splynula s představou o Národním muzeu jako instituci.
Praha 1, Praha

Národní zemědělské muzeum – obory zemědělství ve všech podobách v Praze

Hlavní budova Národního zemědělského muzea na Letné nabízí unikátní pohled na zemědělství a fenomény s ním spojené. Zabývá se lesnictvím, rybářstvím, gastronomií, myslivostí, zemědělskou technikou a dalšími obory. Na střeše je vyhlídková terasa a příjemný trávník na posezení.
Praha 7, Praha

Hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou – strážce Moravské brány

Hrad Helfštýn je od Lipníka nad Bečvou vzdálen pouhé 4 km. Je přirozeným kulturním centrem regionu a známým místem mezinárodních setkání uměleckých kovářů "Hefaiston" se stálou expozicí. Po dlouhé rekonstrukci je hrad s torzem renesančního hradního paláce opět zpřístupněn.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Babiččino údolí v Ratibořicích – na skok do románu Boženy Němcové

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa Východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého díla Babička. Tady někde chodily skutečné předobrazy babičky, vévodkyně Zaháňské, Barunky a jejích sourozenců, psů Sultána a Tyrla i bláznivé Viktorky.
Česká Skalice, Královéhradecký kraj

Skanzen Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě

Když se v Česku řekne skanzen, mnozí si představí právě ten v Rožnově pod Radhoštěm. Největší a nejstarší skanzen ve střední Evropě byl založen v roce 1925 a v jeho třech expozicích, Dřevěném městečku, Valašské dědině a Mlýnské dolině, je rozmístěno téměř 100 památkových objektů.
Rožnov pod Radhoštěm, Zlínský kraj

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici

Technické muzeum Tatra dokumentuje a chrání obraz zrození a historického vývoje prvních dopravních prostředků v tehdejším Rakousko-Uhersku. Právě tady si uvědomíte, že dnes si život bez aut už ani nedokážeme představit.
Kopřivnice, Moravskoslezský kraj

Hospital Kuks – zcela ojedinělá barokní architektura

Hospital Kuks naleznete ve stejnojmenné obci Kuks nedaleko městečka Jaroměř. V malebném údolí Labe na začátku 18. století nechal postavit František Antonín Špork (Sporck – 1662 – 1738) nejprve lázeňské budovy se zámkem a panským hostincem, a to díky léčivému pramenu, který zde vyvěral.
Kuks, Královéhradecký kraj

Skanzen Veselý Kopec – pohled do vesnické historie

V malebném kraji na pomezí Železných hor a Žďárských vrchů, jehož rozmanitá přírodní krása okouzlovala a okouzluje mnohé známé malíře, navštivte jediné muzeum v přírodě v Pardubickém kraji, Muzeum v přírodě Vysočina.
Hlinsko, Pardubický kraj

Zlatá ulička – jedno z nejrozmanitějších míst Pražského hradu

Dlouhá řada drobných domků je jedno z nejmalebnějších míst Prahy. Romantická pověst spojuje název uličky s alchymisty na dvoře Rudolfa II., kteří zde však ve skutečnosti nikdy nebydleli. Zdejší pitoreskní prostředí zaujalo řadu spisovatelů a výtvarných umělců, žil zde i spisovatel Franz Kafka.
Praha 1, Praha

Hornické muzeum Příbram – fárání do podzemí a cesta důlním vláčkem

Národní kulturní památka Hornické muzeum Příbram patří k největším hornickým muzeím v tuzemsku i v Evropě. Ke zhlédnutí nabízí více než 70 stálých expozic a několik kilometrů historického podzemí.
Příbram, Středočeský kraj

Schwarzenberský plavební kanál

Schwarzenberský plavební kanál byl postaven na česko-rakousko-bavorském trojmezí před zhruba 220 lety. Dílo bylo vybudováno pro splavování polenového dříví z nepřístupných šumavských hvozdů k řece Große Mühl, odkud následně po Dunaji putovalo až do císařského hlavního města a odbytiště Vídně.
Nová Pec, Jihočeský kraj