Úvod > Co chcete dělat? > Kultura

Kultura Středočeský kraj

S portálem Kudy z nudy budete mít vždy dokonalý přehled, co se kde a kdy děje. Nabízíme vám tipy na filmová a divadelní představení, koncerty a festivaly, doporučíme i skvělé galerie, zajímavá muzea a expozice tradičních řemesel. Inspirujte se a vydejte se na výlet za kulturou!

Japonská zahrada Aizen v Říčanech

Jedna z nejrozsáhlejších japonských zahrad v Evropě se nachází v malebném prostředí Říčan, přibližně 20 km jihovýchodně od Prahy. Japonskou zahradu v Říčanech založil Ing. Petr Typlt v roce 1998 podle návrhu Takumi Mizokami. Zahrada byla zpřístupněna veřejnosti 7.7.2007.
Říčany, Středočeský kraj

Vodní dům Hulice u přehrady Švihov

Vodní dům je moderní návštěvnické středisko evropsky významné lokality Želivka. Pod jednou střechou zde najdete vše o vodě. Tématem moderně pojaté expozice jsou různé tváře vody – nenahraditelné suroviny, která si zaslouží naši ochranu. Neváhejte, čekají vás interaktivní exponáty a hrátky s vodou.
Hulice, Středočeský kraj

Arcade Hry – legendární retroherní zábavní centrum věnované arkádovým videohrám

Jedno z nejdéle otevřených muzeí videoher v Evropě, které poprvé otevřelo v roce 2011. V expozici naleznete 170 plně funkčních automatů, široké možnosti občerstvení, vytápění na zimu, chlazení na léto, ale hlavně desítky hodin úžasné retroherní zábavy a vzpomínek.
Červený Újezd, Středočeský kraj

Archevita – Stopami věků v Roztokách u Prahy

Muzeum v Roztokách u Prahy připravilo multimediální archeologickou expozici nazvanou Archevita – stopami věků, která vám umožní zažít dějiny všemi smysly, potkat pratura, podívat se, jak se vyráběla sekyra anebo jak se kdysi obchodovalo. Vše je podpořeno projekcemi, hologramy a virtuální realitou.
Roztoky, Středočeský kraj

Zámek Kačina u Kutné Hory a Muzeum českého venkova Kačina

V Muzeu českého venkova jsou uloženy sbírkové předměty, vztahující se k dějinám a současnosti venkova, zemědělství a potravinářského průmyslu. Prohlídkové okruhy nabízejí jak pohledy do dějin pěstování zemědělských plodin a chovu hospodářských zvířat, tak prohlídku sídla rodu Chotků.
Kutná Hora, Středočeský kraj

Muzeum Českých drah v Lužné u Rakovníka – největší železniční muzeum v ČR

Muzeum v Lužné u Rakovníka je největší tuzemské železniční muzeum. Železniční muzeum Českých drah se nachází v prostorách bývalé výtopny společnosti Buštěhradské dráhy. V areálu je vybudován okruh úzkorozchodného kolejiště o rozchodu 800 mm s možností svezení pro návštěvníky.
Lužná, Středočeský kraj

České muzeum stříbra v Kutné Hoře – jedinečná možnost poznat středověký důl

Vydejte se na výlet do Českého muzea stříbra a středověkého stříbrného dolu! Během prohlídky se v expozicích seznámíte s historií královského horního města, dozvíte se, jak se kutnohorské stříbro dobývalo a zpracovávalo a získáte informace o významných architektonických skvostech Kutné Hory.
Kutná Hora, Středočeský kraj

Hornické muzeum Příbram – fárání do podzemí a cesta důlním vláčkem

Národní kulturní památka Hornické muzeum Příbram patří k největším hornickým muzeím v tuzemsku i v Evropě. Ke zhlédnutí nabízí více než 70 stálých expozic a několik kilometrů historického podzemí.
Příbram, Středočeský kraj

Svatá Hora u Příbrami – obdivované mariánské poutní místo

Známé evropské mariánské poutní místo, barokní architektonický skvost, se tyčí nad městem Příbram již více než 300 let. Původní kapli ze 14. stol. roku 1647 přebudovali jezuité na svatyni, Svatá Hora stala jedním z nejznámějších poutních míst ve střední Evropě. V roce 2015 byla rekonstruována.
Příbram, Středočeský kraj

Hrad Český Šternberk

Hrad Český Šternberk patří k nejstarším hradům v Čechách a je dodnes v držení rodu Sternbergů, který ho v roce 1241 založil. Hrad si zachovává vnější gotickou podobu, ale interiéry byly raně barokní přestavbou přeměněny na zámecké.
Český Šternberk, Středočeský kraj

Zámek Zruč nad Sázavou – zámek opředený tajemstvím

Zámek ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku nabízí prohlídkový okruh, výstup na věž a pro nejmenší zábavně naučnou stezku rytíře Miloty z Kolowrat. V podkroví je otevřeno muzeum panenek a víceúčelový sál.
Zruč nad Sázavou, Středočeský kraj

Zámek Nelahozeves

Zámek Nelahozeves ze 16. století, jeden z mála dochovaných renesančních zámků v Čechách, leží ve stejnojmenné obci asi 35 km severně od Prahy na levém břehu řeky Vltavy. Pod zámkem se nachází rodný dům světoznámého skladatele Antonína Dvořáka.
Nelahozeves, Středočeský kraj

Trdlovačka s Tancovačkou

Hudební pořad.
Mělník, Středočeský kraj

Vlastimil Vavřín – autorské čtení v Muzeu umění a designu Benešov

V rámci doprovodného programu k výstavě Salon Benešovska s podtitulem O kraji: praxe, libost, užitek, která bude k vidění Muzeu umění a designu Benešov od 20. března do 19. května 2024, nabídneme návštěvníkům také autorská čtení spisovatelů, kteří mají vazbu na „kraj mezi horou a řekou“.
Benešov, Středočeský kraj

Alexander Hess – Letecké muzeum Metoděje Vlacha

Příběhy československých letců, kteří v období 2. světové války bojovali proti nacistům na křídlech britského Královského letectva, nás nepřestávají fascinovat. Letecké muzeum Metoděje Vlacha představuje od 17. 4. do 30. 9. 2024 letce Alexandra Hesse.
Mladá Boleslav, Středočeský kraj

Sondy do oblastí ticha

Výstava – Muzeum zlata.
Nový Knín, Středočeský kraj

Totální nasazení SPS a Dilemma in Cinema

Společný koncert dvou punk-rockových stálic.
Klecany, Středočeský kraj

Mig 21

Taneční, pěvecká a striptérská skupina z Prahy 5 Smíchova Mig 21 navštíví v rámci své jarní tour i Mladou Boleslav.
Mladá Boleslav, Středočeský kraj

V jeskyni – kulturní akce v Koněpruských jeskyních

Od jara 2024, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyně u Berouna cyklus pravidelných netradičních kulturních akcí nazvaný V jeskyni.
Koněprusy, Středočeský kraj

Legiovlak 2024

Legiovlak je projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií.
Hořovice, Středočeský kraj