Úvod > Co chcete dělat? > Kultura

Kultura Olomoucký kraj

S portálem Kudy z nudy budete mít vždy dokonalý přehled, co se kde a kdy děje. Nabízíme vám tipy na filmová a divadelní představení, koncerty a festivaly, doporučíme i skvělé galerie, zajímavá muzea a expozice tradičních řemesel. Inspirujte se a vydejte se na výlet za kulturou!

Pevnost poznání v Olomouci

Pevnost poznání Olomouc je první interaktivní muzeum popularizace vědy na střední Moravě. Patří do kategorie tzv. science center, poskytujících neformální prostředí pro hravé objevování přírodních a společenských jevů.
Olomouc, Olomoucký kraj

Hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou – strážce Moravské brány

Hrad Helfštýn je od Lipníka nad Bečvou vzdálen pouhé 4 km. Je přirozeným kulturním centrem regionu a známým místem mezinárodních setkání uměleckých kovářů "Hefaiston" se stálou expozicí. Po dlouhé rekonstrukci je hrad s torzem renesančního hradního paláce opět zpřístupněn.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Pradědovo dětské muzeum

Pradědovo dětské muzeum představuje Jeseníky hravou, zábavnou a interaktivní formou. Zábavní park nabízí takřka 600 m² hravých expozic v interiéru a 0,2 ha velké přírodní dětské hřiště. Pradědovo muzeum je ideální za každého počasí, otevřeno má celoročně.
Bludov, Olomoucký kraj

Zámek Úsov – lovecko-lesnické muzeum

Zámek Úsov, původně gotický hrad, patří k nejstarším hradům na Moravě z první poloviny 13. století. V zámeckých interiérech dnes sídlí lovecko-lesnické muzeum, které je ojedinělým muzeem tohoto typu ve střední Evropě, prezentující lichtenštejnské lovecké a přírodní sbírky.
Úsov, Olomoucký kraj

Expozice historických kolejových vozidel ČD – železniční muzeum v Olomouci

Navštivte technické muzeum, které představuje skvosty, jež se proháněly po železnicích v minulém století. K vidění jsou parní lokomotivy i stroje z doby nedávno minulé. Celkem expozice představuje 9 vozů – parních, motorových i elektrických.
Olomouc, Olomoucký kraj

Muzeum Olomouckých tvarůžků

Jsme jediné muzeum svého typu v České republice, zabývající se historií i současnou výrobou Olomouckých tvarůžků.
Loštice, Olomoucký kraj

Arcidiecézní muzeum Olomouc a Zdíkův palác

Po rekonstrukci Zdíkova paláce, muzea a katedrály svatého Václava, se otevřel návštěvníkům nový pohled do dějin umění. Nad barokní obrazárnou vznikla nová expozice, která interaktivní formou představuje dějiny Svatováclavského návrší v Olomouci.
Olomouc, Olomoucký kraj

Muzeum internovaných řeholnic – klášter piaristů Bílá Voda

Muzeum připomíná internaci a život sester v Bílé Vodě u Javorníka. Obec na hranici s Polskem se od 50. let minulého století stala shromaždištěm stovek řeholních sester různých řádů a kongregací. Mnohé z nich odpočívají na místním hřbitově.
Bílá Voda, Olomoucký kraj

Veteran Arena Olomouc – muzeum historických automobilů

Přenesete se do pozoruhodného období, ve kterém design aut nebyl svázán dnešními přísnými zákony a nařízeními. Srdcem sbírky jsou automobily československé výroby, zejména Tatra, Praga, Aero, Škoda, Jawa a Walter. Najdete u nás také největší ucelenou sbírku prostějovské značky Wikov a vozů „Z“.
Olomouc, Olomoucký kraj

Zlatokopecký skanzen – za zlatou horečkou do Zlatých Hor

Středověký hornický skanzen na řece Olešnici u Zlatých Hor vám v místě zvaném Údolí ztracených štol nabídne k prohlídce repliku dobových zlatorudných mlýnů ze 14. století, časů největší slávy dobývání zlata ve zdejším kraji.
Zlaté Hory, Olomoucký kraj

Vodní tvrz Jeseník – expozice čarodějnických procesů v Jeseníku

Navštivte novou stálou expozici ve Vlastivědném muzeu Jesenicka ve Vodní tvrzi v Jeseníku. Expozice je věnovaná čarodějnickým procesům na Jesenicku v 17. století. Po stránce odborné, technické, stavební, ale i výtvarné jde o zcela mimořádný počin.
Jeseník, Olomoucký kraj

Muzeum umění Olomouc – tisíc let výtvarné kultury

Dvě muzea a tisíc let výtvarné kultury za jednu vstupenku s rozdílným programem: Arcidiecézní muzeum Olomouc – umění 12. až 18. století a národní kulturní památka Přemyslovský hrad včetně románského biskupského paláce Jindřicha Zdíka, Muzeum moderního umění – výstavy současného umění.
Olomouc, Olomoucký kraj

Prohlídka historických prostor Vily Primavesi

Komentovaná prohlídka historických prostor národní kulturní památky Vily Primavesi vystavěné ve stylu vídeňské secese. Přijďte si poslechnout příběh bankéřské rodiny Primavesi a jejich přátel významných umělců secese Gustava Klimta, Antona Hanaka a Josefa Hoffmanna.
Olomouc, Olomoucký kraj

FlorExpo Jaro

Již se nemůžete dočkat jara? Proto přijměte pozvání na druhý ročník celostátní prodejní výstavy FlorExpo JARO 2024, která je nejen pro všechny zahradníky a zahrádkáře. Výstava proběhne na Výstavišti Přerov od 18. do 21. dubna.
Přerov, Olomoucký kraj

Festival Academia Film Olomouc 2024

Festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc.
Olomouc, Olomoucký kraj

Flora Olomouc 2024

Největší svátek květin aneb mezinárodní květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc 2024.
Olomouc, Olomoucký kraj

Absolventi 2024 v Hranicích

Výstava absolventů výtvarného oboru Základní umělecké školy Hranice.
Hranice, Olomoucký kraj

Udělej si sám

Výstava představí fenomén kutilství a jeho produkty – předměty vyráběné svépomocí ve volném čase a nejčastěji z toho, co je po ruce. Zaměřena bude pouze na malou část z každodenní kultury, a to na vybavení interiérů domů a bytů.
Šumperk, Olomoucký kraj

Speciální kávové prohlídky Helfštýna s kastelánem

Prohlídka je určena všem milovníkům kávy. Jelikož kastelán kávu zbožňuje, tak spolu s ním při procházce Helfštýnem zavítáte do prostor H-studia na třetím nádvoří, kde bude připraven workshop alternativních příprav kávy.
Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Ekojarmark Ekologických dnů Olomouc 2024

Koncerty, divadlo pro děti, hravá zastavení, stánky s místními produkty a mnoho dalšího.
Horka nad Moravou, Olomoucký kraj