Úvod > Co chcete dělat? > Kultura > Muzea a galerie
Zábavní vědecký park Vida! v Brně

Muzea a galerie Jihomoravský kraj

Snažíte se marně rozhodnout, co s volným časem a vybíráte si mezi několika muzei a galeriemi? Inspiraci můžete načerpat v žebříčku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis, českých muzejních oskarů. Když návštěvy nejlepších institucí zahrnete do svých výletních plánů, rozhodně neuděláte chybu!

Zábavní vědecký park Vida! v Brně

Zapomeňte na muzeum. V brněnském zábavním vědeckém parku VIDA! se exponátů dotýkat prostě musíte. Ale pozor – možná pak nevyjdete z údivu. Objevujte, bavte se a učte se hrou.
Brno, Jihomoravský kraj

Cesta do pravěku v Brně – pavilon Anthropos a rekonstrukce mamuta

Ojedinělé muzeum dokumentuje nejstarší dějiny osídlení Moravy a celého evropského kontinentu. Značnou pozornost dětí i dospělých přitahuje zejména 3,5 m vysoký model mamuta v životní velikosti, provázený mládětem. Rozsáhlá muzejní expozice patří k největším a nejmodernějším svého druhu v Evropě.
Brno, Jihomoravský kraj

Modelový Svět v Brně

Obdivovat obří železniční kolejiště se 40 vláčky, ale i další zajímavosti v malém měřítku můžete v Modelovém Světě v Brně. Prohlédnete si tak modelové kolejiště s asi půl kilometrem kolejí, 140 výhybkami a 1500 postavičkami. S rozlohou 60 m² se jedná o největší trvale vystavené kolejiště na Moravě.
Brno, Jihomoravský kraj

Hrad Špilberk v Brně

Hrad Špilberk vytváří už více než sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Dnes je sídlem Muzea města Brna, jedním z brněnských kulturních center a významným turistickým cílem.
Brno-střed, Jihomoravský kraj

Vila Tugendhat v Brně

Architektonická čistota, prolínání prostor – interiéru i exteriéru, nadčasové technické vybavení, ušlechtilé a exotické materiály, a především vysoká míra zachovalosti – to jsou hlavní atributy, díky nimž byla vila Tugendhat v roce 2001 zapsaná na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
Brno, Jihomoravský kraj

Slovanská epopej na zámku Moravský Krumlov

Cyklus 20 monumentálních obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů, Moravanů a Slezanů se během let 2021-2026 vrací na zámek Moravský Krumlov. Opravené prostory zámku splňují nejpřísnější kritéria vyžadující pro vystavení pláten.
Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj

Klášter Porta coeli v Předklášteří u Tišnova

V Předklášteří u Tišnova leží klášter Porta coeli, kde i dnes zde žije komunita sester cisterciaček. V areálu kláštera se nachází Podhorácké muzeum, ve kterém mohou návštěvníci zhlédnout několik stálých expozic.
Předklášteří, Jihomoravský kraj

Archeopark Pavlov

Moderní interaktivní archeologická expozice věnovaná lovcům mamutů, s jedinečnou architekturou a geniem loci na svahu Pavlovských vrchů.
Pavlov, Jihomoravský kraj

Moravská galerie v Brně – druhé největší muzeum umění v České republice

Moravská galerie v Brně je druhé největší muzeum umění v České republice. Je výjimečná šíří svého záběr – jako jediné muzeum umění v Česku se zabývá výtvarnou kulturou zcela komplexně. Vlastní čtyři architektonicky objekty: Pražákův palác, UMPRUM, Místodržitelský palác a Jurkovičovu vilu.
Brno, Jihomoravský kraj

Café Robot

V nové kavárně se sci-fi designem v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně obsluhuje robotická ruka. Do minuty připraví kávu, horkou čokoládu nebo limonádu.
Brno, Jihomoravský kraj

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Ozdobnou zámku jsou barokní zahrady. V zámku na návštěvníka čekají prohlídkové okruhy ke stálým expozicím i sezónní výstavy Regionálního muzea v Mikulově.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Muzeum letecké a pozemní techniky Vyškov

Na letišti ve Vyškově najdete expozici letecké a pozemní techniky. Prohlédnete si zde i fragmenty ze sestřelených letounů z 2. světové války vykopané především na území Moravy, a dále zbraně a letecké motory.
Vyškov, Jihomoravský kraj