Úvod > Co chcete dělat? > Kultura

Kultura Jihomoravský kraj

S portálem Kudy z nudy budete mít vždy dokonalý přehled, co se kde a kdy děje. Nabízíme vám tipy na filmová a divadelní představení, koncerty a festivaly, doporučíme i skvělé galerie, zajímavá muzea a expozice tradičních řemesel. Inspirujte se a vydejte se na výlet za kulturou!

Zábavní vědecký park Vida! v Brně

Zapomeňte na muzeum. V brněnském zábavním vědeckém parku VIDA! se exponátů dotýkat prostě musíte. Ale pozor – možná pak nevyjdete z údivu. Objevujte, bavte se a učte se hrou.
Brno, Jihomoravský kraj

Vila Tugendhat v Brně

Architektonická čistota, prolínání prostor – interiéru i exteriéru, nadčasové technické vybavení, ušlechtilé a exotické materiály, a především vysoká míra zachovalosti – to jsou hlavní atributy, díky nimž byla vila Tugendhat v roce 2001 zapsaná na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.
Brno, Jihomoravský kraj

Rozhledna Holedná nad brněnským Jundrovem

Rozhledna Holedná v Brně byla koncem roku 2020 postavena na vrcholu na úbočí kopce Holedná, nad brněnskou čtvrtí Jundrov.
Brno, Jihomoravský kraj

Hrad Špilberk v Brně

Hrad Špilberk vytváří už více než sedm staletí výraznou dominantu města Brna, kterému v minulosti poskytoval ochranu a pocit bezpečí. Dnes je sídlem Muzea města Brna, jedním z brněnských kulturních center a významným turistickým cílem.
Brno-střed, Jihomoravský kraj

Cesta do pravěku v Brně – pavilon Anthropos a rekonstrukce mamuta

Ojedinělé muzeum dokumentuje nejstarší dějiny osídlení Moravy a celého evropského kontinentu. Značnou pozornost dětí i dospělých přitahuje zejména 3,5 m vysoký model mamuta v životní velikosti, provázený mládětem. Rozsáhlá muzejní expozice patří k největším a nejmodernějším svého druhu v Evropě.
Brno, Jihomoravský kraj

Klášter Porta coeli v Předklášteří u Tišnova

V Předklášteří u Tišnova leží klášter Porta coeli, kde i dnes zde žije komunita sester cisterciaček. V areálu kláštera se nachází Podhorácké muzeum, ve kterém mohou návštěvníci zhlédnout několik stálých expozic.
Předklášteří, Jihomoravský kraj

Modelový Svět v Brně

Obdivovat obří železniční kolejiště se 40 vláčky, ale i další zajímavosti v malém měřítku můžete v Modelovém Světě v Brně. Prohlédnete si tak modelové kolejiště s asi půl kilometrem kolejí, 140 výhybkami a 1500 postavičkami. S rozlohou 60 m² se jedná o největší trvale vystavené kolejiště na Moravě.
Brno, Jihomoravský kraj

Slovanská epopej na zámku Moravský Krumlov

Cyklus 20 monumentálních obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů, Moravanů a Slezanů se během let 2021-2026 vrací na zámek Moravský Krumlov. Opravené prostory zámku splňují nejpřísnější kritéria vyžadující pro vystavení pláten.
Moravský Krumlov, Jihomoravský kraj

Slovanské hradiště v Mikulčicích – místo, kde pocítíte dotek dávných dějin naší země

Slovanské hradiště v Mikulčicích patří bezpochyby mezi nejvýznamnější místa vztahující se k rané historii našeho státu. Patřilo k nejvýstavnějším opevněným sídlům Velké Moravy. Ve své době bylo hradisko Mikulčice vodním hradem, který obtékala členitá ramena řeky Moravy.
Mikulčice, Jihomoravský kraj

Archeopark Pavlov

Moderní interaktivní archeologická expozice věnovaná lovcům mamutů, s jedinečnou architekturou a geniem loci na svahu Pavlovských vrchů.
Pavlov, Jihomoravský kraj

Větrný mlýn v Kuželově

Expozici mlynářství a života na Horňácku můžete zhlédnout v areálu u větrného mlýna v Kuželově. Samotný mlýn je jedním z mála dodnes zachovalých větrných mlýnů tzv. holandského typu. Větrný mlýn se nachází na nezalesněném hřbetu Bílých Karpat nad obcí Kuželov, jihozápadně od Velké nad Veličkou.
Kuželov, Jihomoravský kraj

Znojemský hrad

Na západním okraji městského centra ve Znojmě se nachází Hradní ulice s hradním komplexem. Hrad samotný zaujímá ostrožnu nad soutokem Dyje a Gránického potoka ve Znojmě. Součástí hradního komplexu je také známá rotunda svaté Kateřiny.
Znojmo, Jihomoravský kraj

Mezinárodní kreativní a textilní výstava Brno Patchwork Meeting

Od 19. do 21. dubna 2024 se na Výstavišti v Brně představí na 700 quiltů od více než 300 autorek z celého světa, workshopy s renomovanými lektory pro začátečníky i pokročilé a specializované firmy prodávající šicí stroje, látky, pletací příze, korálky a další sortiment často s veletržní slevou.
Brno, Jihomoravský kraj

Dagmar Hochová – Retrospektiva

Moravská galerie v Brně si pro vás připravila retrospektivní výstavu české dokumentární fotografky Dagmar Hochové.
Brno-střed, Jihomoravský kraj

Kytara s Verčou

Příjemný hudební večer v O'Haře!
Mikulov, Jihomoravský kraj

Živá hudba U Zajíce – Víťův brácha

Živá hudba v Zahrádce U Zajíce.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Growfest 2024

Historicky první ročník Festivalu konopí Growfest oslaví Světový den konopí! Akce se koná v Brně ve dnech 19. až 21. dubna 2024 společně s designovými trhy MINT Market a bude hostit téměř 150 vystavovatelů.
Brno, Jihomoravský kraj

Destigmatizační slam poetry

Připravte se na večer plný emocí a poezie! Slam poetry CZ a Práh jižní Morava vás zvou na Destigmatizační slam poetry, benefiční akci, která bourá předsudky o duševních potížích v rámci letošního Měsíce bláznovství.
Brno, Jihomoravský kraj

Brnkání s ,,MY"

Večer s mikulovskou kapelou.
Mikulov, Jihomoravský kraj

Dagmar Hochová – Retrospektiva v Moravské galerii v Brně

Po deseti letech, během nichž fotografické oddělení Moravské galerie v Brně zpracovávalo objemnou pozůstalost významné domácí fotografky Dagmar Hochové (1926–2012), přišla chvíle, kdy se výsledky tohoto úsilí představí veřejnosti.
Brno, Jihomoravský kraj