Úvod > Co chcete dělat? > Gurmánská turistika > Česká kuchyně a regionální produkty

Česká kuchyně a regionální produkty celá ČR

Silné chutě a pestré variace jídel a nápojů – to je poctivá česká kuchyně! Pokud se rádi vracíte k původní typické gastronomii, která staví na tradici a historii, jste na správném místě: máme spousty tipů pro milovníky původních receptur a regionálních dobrot, měnících se podle ročních období.

Oplatky, trubičky, uši a tvarůžky

Protože láska k cestování prochází žaludkem, některá místa budete mít už navždy spojená s určitými chutěmi a vůněmi. Ostatně proč lázeňské oplatky nejlépe chutnají v lázních, kdežto doma už to nikdy není ono? Dobře to ví i ti, kdo putují jižní Moravou za vínem, i ti, kteří si v Hořicích koupí slavné hořické trubičky. Podobně musíte v Pardubicích ochutnat sladké perníčky, ve Štramberku pověstné perníkové uši a v Lošticích na Olomoucku tvarůžky.
 

Kuchyně jako ve středověku

Chcete si pochutnat na tradičních jídlech a vychutnat si gastronomii se zapálením pro věc? Vyzkoušejte středověké krčmy, které se snaží napodobit autentické prostředí nejenom jídelním lístkem, ale také oblečením a mluvou personálu, interiérem a dalšími detaily. K těm nejvyhlášenějším patří středověká krčma se středověkým hotelemDětenicích, ŠatlavaČeském Krumlově či krčma U Rudolfovy kratochvíle na zámku Zbiroh. Dávné časy na vlastní kůži zažijete i ve Středověké krčměPísku.
 

Sláva meruňkám aneb expozice regionální kuchyně

Rádi byste navštívili muzea, věnovaná regionálním potravinám a dobrotám? V jejich čele stojí Muzeum olomouckých tvarůžkůLošticích, v Ekocentru Trkmanka ve Velkých Pavlovicích objevíte expozici věnovanou oblíbeným meruňkám; vyhovuje jim místní půda i klima a v okolí se pěstují už 200 let. Raritou je Muzeum másla ve středočeských Máslovicích; co na tom, že název obce není odvozen od másla jako potraviny, ale od starobylého rodu Masloviců, když se v jejím znaku hrdě skví máselnice?
 

České speciality pro čtyři roční období

Portál Kudy z nudy nabízí skvělé menu pro každé roční období! Na podzim vám naservírujeme tradiční výlovy rybníků, jablečné slavnosti a pečené husy, zalévané Svatomartinským vínem, pak přijdou na řadu Vánoční trhy provoněné svařeným vínem a punčem. Zima patří polévkám, uzenému a masopustním dobrotám, které na jaře vystřídají bylinky a chřest, zatímco léto voní jahodami, borůvkami, meruňkami a dalšími sezonními dobrotami. Pokud se vám už nyní sbíhají sliny, stačí sledovat náš kalendář akcí!

Czech Specials
Gastronomický projekt Czech Specials  vznikl jako reakce na zvýšený zájem o kulinářskou turistiku ve světě a jeho hlavním cílem je podpořit atraktivitu České republiky a jejích regionů. Cílem je přes jedinečnou českou gastronomii přiblížit různé turistické destinace a představit zahraničním a domácím turistům naše kulinářské speciality. Czech Specials je vlastně jedinečnou certifikační značkou, která stvrzuje, že hosté v certifikovaných restauracích dostanou tradiční české pokrmy v odpovídající kvalitě. Tento projekt je partnerským projektem agentury Czech Tourism, Asociace hotelů a restaurací a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Zobrazit celý popis
Pochutnejte si na Gulášfestu ve Valašském Meziříčí
16. červenec 2019 8:00

Pochutnejte si na Gulášfestu ve Valašském Meziříčí

Valašské Meziříčí
Další ročník Gulášfestu je tady! Už od čtvrtka 18., až do soboty 20. července 2019 probíhá na fotbalovém stadionu ve Valašském Meziříčí. Festival během tří dnů nabízí návštěvníkům přes třicet druhů guláše a připraveny jsou také večerní koncerty. Sobotní odpoledne bude patřit dětem.
Pohádkové peklo Čertovina u Hlinska

Pohádkové peklo Čertovina u Hlinska

Hlinsko, Východní Čechy
Středověká krčma Dětenice

Středověká krčma Dětenice

Dětenice, Český ráj
Na celý den do města Štramberk

Na celý den do města Štramberk

Štramberk, Severní Morava a Slezsko