ÚvodAktualityZvažujete na jaře změnu v jídelníčku? Inspirujte se u krále Karla!
Gurmánská turistika

Zvažujete na jaře změnu v jídelníčku? Inspirujte se u krále Karla!

  • 26. února 2016
Rok 2016 je v Česku rokem Karla IV., který se narodil před 700 lety. Tento král je po všech směrech inspirativní osobnost evropských dějin. Inspirovat se lze třeba v i tom, co jedl – vyzkoušet můžete to, co císaři nejvíce chutnalo: štika s mandlovou nádivkou, zvěřina, víno nebo chléb, patřily k jeho nejoblíbenějším jídlům.
Česká republika si ho letos připomíná o něco intenzivněji, než je zvykem. Karel IV. české země zvelebil, z Prahy udělal hlavní město Svaté říše římské a zasadil se o rozkvět vzdělávání, lázeňství nebo vinařství. Proto mu Češi přezdívají otec vlasti a proto je rok 2016 významný – od narození krále Karla IV. totiž v květnu uplyne 700 let. V České republice se proto Karlovi věnuje mnoho výstav, které se zaměřují na promyšlenou strategii jeho vládnutí, ale i na aspekty každodenního života… Víte třeba, co patřilo na královskou tabuli ve středověku?
 

Oblíbená zvěřina

ZvěřinaZvěřinu měl Karel IV. rád – ať už na talíři nebo v lese. Kromě toho, že si často pochutnával třeba na křepelkách, srncích, zajících nebo silně prouzením kančím mase, také rád lovil. Třeba v berounských lesích, kde leží jeho milovaný hrad Karlštejn.

Podle legendy objevil Karel IV. na lovu také horké prameny v lesích u hradu Loket. Se svou družinou pronásledoval jelena, který mu ale uprchl tak, že skočil ze skály. Karel IV. si pak všiml, že je u jejího úpatí horká voda. Na vlastní kůži si ověřil, že má léčivé účinky a založil dnes už světoznámé lázeňské město Karlovy Vary. To tak za svou existenci vděčí Karlově vášni k lovu a zvěřině vůbec.

Zvěřina byla důležitým jídlem i ze symbolického hlediska – na stolech šlechty nesměla chybět, protože byla znakem bohatství. Chudá tabule prostě ze státnického hlediska nepřipadala v úvahu.
 

Koření pro pány i poddané

KořeníKarel IV. měl rád kořeněná jídla. Aromatické pokrmy a výrazné chutě byly znakem kuchyně aristokratů a vůbec typickou vlastností středověké gastronomie. Mezi koření se počítaly i ořechy nebo ovoce. Na hradech a zámcích se kořenilo bílým zázvorem nebo skořicí, poddaní si do jídla přidávali hořčičná semínka nebo šafrán.

Koření mělo ve středověké kuchyni mnoho funkcí; kromě té dochucovací jídlu dodávalo barvu, upravovalo ho tak, aby bylo vstřícnější k tělesným lidským šťávám a na apetitu hostů ukazovalo, jak dobře se domácnosti daří. Někdy však také překrývalo již, mírně řečeno, značně navinulé maso...
 

Nejoblívenější pochoutka? Chléb s máslem!

chleba-a-maslo-119149235.jpgChléb byl ve středověku důležitou a každodenní součástí života poddaných, šlechty i císaře. Karel IV. jako silně věřící křesťan jedl chléb bílý. Navíc si jako král dopřával bochníky speciální velikosti, které padly přesně do ruky.

Velkou slabostí krále Karla bylo i máslo. Toho bylo nedostatek, jako většiny mléčných výrobků, protože hospodářská zvířata často umírala během různých epidemií. Král Karel si prý během svého pobytu na Karlštejně nebo v Praze dopřával krajíce chleba, kde bylo másla na šířku prstu.
 

Půst, který císaři zachránil život

ŠtikaMáslo a maso byla jídla spojená s obžerstvím, tělesností a tedy i s hříchy. Karel IV. se jako správný křesťan často postil a to mu jednou zachránilo život. Najatý vrah mu v roce 1331 jako mladému kralevici v Paříži otrávil snídani. Karel IV. pokusu o atentát unikl, protože se postil před mší. Mnoho dvořanů ale zemřelo a mladý šlechtic si tehdy domyslel, že ho chrání vyšší moc.

Během půstu mohli lidé ve středověku jíst ryby. I ty měl Karel IV. rád. Nedaleko Karlštejna nechal vybudovat velkou káď, kde ryby chovali. Nejraději viděl Karel na talíři štiku s mandlovou nádivkou.
 

Mezinárodní kuchyně na panovnickém stole

VínoLáska prochází žaludkem – v případě Karla IV. to platí ale trochu jinak než v běžném smyslu. Panovník měl čtyři manželky, každou z jiné části Evropy, a tak se na jeho stůl dostávaly pochoutky z Lucemburska, Francie nebo Německa.

Navíc měl sám ještě z mládí mezinárodní zkušenost – žil ve Francii a v Itálii. Z první země do Česka přivezl vinnou révu a dal tak základ českému vinařství, z druhé země pak lásku ke sladkému.
Vyhlídka Jelení skok nad Karlovými Vary – Mayerův gloriet Příroda

Vyhlídka Jelení skok nad Karlovými Vary – Mayerův gloriet

Jelení skok je nejstarší vyhlídkovou stavbou v Karlových Varech. Dřevěný altánek na skalním ostrohu nechal postavit v roce 1804 karlovarský rodák, bohatý vídeňský obchodník Mayer, podle něhož se stavba někdy také nazývá Mayerův gloriet.

Hrad Loket – impozantní prostory ukrývají zábavu i poučení Památky

Hrad Loket – impozantní prostory ukrývají zábavu i poučení

Středověký hrad na výrazném skalním ostrohu, za tří stran obklopený řekou Ohří, je srdcem malebného městečka. Díky 26 m vysoké hradní věži si můžete všechno pěkně prohlédnout z ptačí perspektivy, včetně náměstí s barokním sloupem Nejsvětější Trojice, historických měšťanských domů a zbytků hradeb.

Litoměřický hrad – svatostánek českého vinařství Památky

Litoměřický hrad – svatostánek českého vinařství

Bývalý královský středověký hrad patří mezi nejstarší stavby Litoměřic. Byl postaven ve druhé polovině 13. století, ale přestavby se dočkal za panování Karla IV. Později byl přebudován na pivovar. Rekonstruovaný objekt však nyní patří vínu – k vidění je zde moderní expozice českého vinařství.

Karlštejn – hrad ochraňující korunovační klenoty Památky

Karlštejn – hrad ochraňující korunovační klenoty

Hrad Karlštejn, gotický skvost na jihozápad od Prahy, nechal v roce 1348 vystavět Karel IV., aby zde uchoval vzácné korunovační klenoty. Na hradě Karlštejn můžete prozkoumat nejen české korunovační klenoty a sbírku svatých relikvií, ale také prožít svůj Den na Karlštejně.

Další aktuality

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!
21. leden 2025 18:32
Gurmánská turistika

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 18:10
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 17:51
Gurmánská turistika

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
21. leden 2025 15:09
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika