Česká republika si ho letos připomíná o něco intenzivněji, než je zvykem. Karel IV. české země zvelebil, z
Prahy udělal
hlavní město Svaté říše římské a zasadil se o rozkvět vzdělávání,
lázeňství nebo
vinařství. Proto mu Češi přezdívají otec vlasti a proto je rok 2016 významný – od
narození krále Karla IV. totiž v květnu
uplyne 700 let. V České republice se proto Karlovi věnuje mnoho výstav, které se zaměřují na promyšlenou strategii jeho vládnutí, ale i na
aspekty každodenního života… Víte třeba, co patřilo na královskou tabuli ve středověku?
Oblíbená zvěřina
Zvěřinu měl Karel IV. rád – ať už
na talíři nebo v lese. Kromě toho, že si často pochutnával třeba na
křepelkách,
srncích,
zajících nebo silně prouzením
kančím mase, také rád
lovil. Třeba v berounských lesích, kde leží jeho milovaný hrad
Karlštejn.
Podle legendy objevil Karel IV. na lovu také
horké prameny v lesích u hradu
Loket. Se svou družinou pronásledoval jelena, který mu ale uprchl tak, že
skočil ze skály. Karel IV. si pak všiml, že je u jejího úpatí
horká voda. Na vlastní kůži si ověřil, že má
léčivé účinky a založil dnes už
světoznámé lázeňské město Karlovy Vary. To tak za svou existenci vděčí Karlově vášni k lovu a zvěřině vůbec.
Zvěřina byla důležitým jídlem i ze symbolického hlediska – na stolech šlechty nesměla chybět, protože byla
znakem bohatství. Chudá tabule prostě ze státnického hlediska nepřipadala v úvahu.
Koření pro pány i poddané
Karel IV. měl rád kořeněná jídla.
Aromatické pokrmy a výrazné chutě byly znakem kuchyně aristokratů a vůbec typickou vlastností středověké gastronomie. Mezi koření se počítaly i
ořechy nebo ovoce. Na
hradech a zámcích se kořenilo bílým zázvorem nebo skořicí, poddaní si do jídla přidávali hořčičná semínka nebo
šafrán.
Koření mělo ve středověké kuchyni mnoho funkcí; kromě té
dochucovací jídlu dodávalo
barvu, upravovalo ho tak, aby bylo vstřícnější k tělesným lidským šťávám a na apetitu hostů ukazovalo, jak dobře se
domácnosti daří. Někdy však také překrývalo již, mírně řečeno, značně navinulé maso...
Nejoblívenější pochoutka? Chléb s máslem!
Chléb byl ve středověku důležitou a každodenní součástí života poddaných, šlechty i císaře. Karel IV. jako silně věřící křesťan jedl
chléb bílý. Navíc si jako král dopřával
bochníky speciální velikosti, které
padly přesně do ruky.
Velkou
slabostí krále Karla bylo i
máslo. Toho bylo nedostatek, jako většiny mléčných výrobků, protože hospodářská zvířata často umírala během různých epidemií. Král Karel si prý během svého pobytu na
Karlštejně nebo v
Praze dopřával krajíce chleba, kde bylo másla
na šířku prstu.
Půst, který císaři zachránil život
Máslo a maso byla jídla spojená s obžerstvím, tělesností a tedy i s
hříchy. Karel IV. se jako správný křesťan často postil a to mu jednou
zachránilo život.
Najatý vrah mu v roce 1331 jako mladému kralevici v Paříži otrávil snídani. Karel IV.
pokusu o atentát unikl, protože se
postil před mší. Mnoho dvořanů ale zemřelo a mladý šlechtic si tehdy domyslel, že ho chrání vyšší moc.
Během půstu mohli lidé ve středověku jíst
ryby. I ty měl Karel IV. rád. Nedaleko
Karlštejna nechal
vybudovat velkou káď, kde ryby chovali. Nejraději viděl Karel na talíři
štiku s mandlovou nádivkou.
Mezinárodní kuchyně na panovnickém stole
Láska prochází žaludkem – v případě Karla IV. to platí ale trochu jinak než v běžném smyslu. Panovník měl
čtyři manželky, každou z jiné části Evropy, a tak se na jeho stůl dostávaly pochoutky z Lucemburska, Francie nebo Německa.
Navíc měl sám ještě z mládí mezinárodní zkušenost –
žil ve Francii a v Itálii. Z první země do Česka přivezl
vinnou révu a dal tak základ
českému vinařství, z druhé země pak
lásku ke sladkému.