ÚvodAktuality"Vinařský Michelin" má opět početné moravské zastoupení
Gurmánská turistika

"Vinařský Michelin" má opět početné moravské zastoupení

  • 17. srpna 2016
Aktuální vydání prestižní francouzské publikace 1000 Vins du Monde (1000 vín světa) přináší přehled nejlepších světových vín pro rok 2017 a Česká republika je ve věhlasné tisícovce zastoupena hned 25krát. Tak jako gurmáni v proslulém michelinském průvodci nacházejí ty nejlepší restaurace světa, tak i milovnicí vína mají svou publikaci, kde hledají vinnou inspiraci.
Nové vydání publikace 1000 Vins du Monde představuje výběr těch nejlepších vín, která byla na přelomu února a března po pět dnů hodnocena 130 mezinárodními porotci. Je až neuvěřitelné, že tolik nejlepších vín na světě pochází z České republiky, tedy země s pouhými cca 17,5 tisíci hektary vinic. Jen pro představu, jde o zhruba sedminu rozlohy vinic v Bordeaux, jedné z dvanácti francouzských vinařských oblastí.

Výrazná moravská stopa v prestižní publikaci vynikne i ve srovnání s některými dalšími vinařskými velmocemi. Chile má v 1000 Vins du Monde 43 vín, Itálie 36, Argentina 16, Německo 10, Austrálie 8, Rakousko 3. I letos počtem oceněných vín v publikaci dominuje Francie. Z českých a moravských vinařství nejvíce zabodovalo Vinařství Leoš Horák, Bohemia Sekt, Vinařství u Kapličky, Vinařství Krist, Vinařství Štěpánek, Vinselekt Michlovský a Znovín Znojmo. Z ostatních oceněných jsou to Habánské sklepy, Chateau Bzenec, Spielberg CZ, Vinařství Josef Dufek, Vinařství Čech a Vinařství Mikrosvín Mikulov.

Publikace 1000 Vins du Monde vychází v návaznosti na 22. ročník prestižní mezinárodní soutěže vín Vinalies Internationales, které se v Paříži pravidelně účastní moravská a česká vína za finanční podpory Vinařského fondu.
Vinařství Čech v Tvrdonicích Gurmánská turistika

Vinařství Čech v Tvrdonicích

Čistě rodinné vinařství na Slovácku v obci Tvrdonice, pokračuje v práci zakladatele Jana Čecha a hospodaří na vlastních vinicích, zařazených do režimu ekologického zemědělství. Zdejší vína se řadí mezi nejkvalitnější produkty vůbec a bývají vysoce ceněna na mnoha domácích i zahraničních soutěžích.

Rodinné Vinařství Štěpánek v Mutěnicích Gurmánská turistika

Rodinné Vinařství Štěpánek v Mutěnicích

Rodinné Vinařství Štěpánek se nachází na Moravském Slovácku, ve vinařské obci Mutěnice. Prioritou při výrobě vín je rodinu Štěpánků vinná réva té nejvyšší kvality, která je odrazem každodenní práce vinařů.

Vinařství Leoš Horák Gurmánská turistika

Vinařství Leoš Horák

Malé, butikové vinařství najdete v obci Vrbice, kterou proslavily zejména vinné sklepy v pískovcové skále. Specializuje se pouze na výrobu přívlastkových vín. Vinařství je oceněno v publikaci 1000 Vins du Monde, která představuje výběr těch nejlepších vín.

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích Gurmánská turistika

Habánské sklepy ve Velkých Bílovicích

Vinařství Habánské sklepy bylo založeno roku 1614 ve Velkých Bílovicích, v tradiční moravské vinařské obci v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě. Zakladateli vinařství byli Habáni – skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí.

Vinselekt Michlovský – kvalitní vína z Rakvic Gurmánská turistika

Vinselekt Michlovský – kvalitní vína z Rakvic

Miloš Michlovský založil svoji firmu roku 1993. Od samého počátku se zaměřil na produkci velmi kvalitních vín nejvyšších jakostních stupňů. Vsadil na citlivou péči o vinice, dlouholeté zkušenosti, precizní zpracování hroznů a využití nejmodernějších technologií.

Vinařství U Kapličky v Zaječí – relax uprostřed vinohradů Gurmánská turistika

Vinařství U Kapličky v Zaječí – relax uprostřed vinohradů

Vinařská obec Zaječí je odpradávna zajímavá svou polohou na rozhraní dvou největších vinařských podoblastí "Velkopavlovická" a "Mikulovská". Zdejší kraj je zcela protkán vinařskými stezkami a určitě nadchne každého milovníka vín. Zdejší sklepy skrývají mnohdy nádherná a zajímavá vína.

Vinařství Mikrosvín Mikulov Gurmánská turistika

Vinařství Mikrosvín Mikulov

Vinařství Mikrosvín Mikulov se řadí k prestižním butikovým vinařstvím, jehož největším pokladem jsou viniční tratě v těch nejšpičkovějších lokalitách mikulovské podoblasti. Naše prestižní vína můžete ochutnat v naší nově zrekonstruované degustační místnosti v Dolních Dunajovicích.

Vinařství Tomáš Krist Gurmánská turistika

Vinařství Tomáš Krist

Vinařství Tomáš Krist naleznete v Miloticích u Kyjova, v podoblasti slovácké. Bylo založeno v roce 1996, aby navázalo na mnohaleté rodinné zkušenosti ve výrobě vína.

Zámecké sklepy v Bzenci Gurmánská turistika

Zámecké sklepy v Bzenci

Při návštěvě Zámeckých sklepů Bzenec se seznámíte se s historií samotných sklepů, bzeneckého zámku i s výrobou vína, a také budete moci přímo ve sklepech víno ochutnat a to, co vám zachutná poté zakoupit v podnikové prodejně.

Zámecké vinařství Bzenec Gurmánská turistika

Zámecké vinařství Bzenec

Po celou historii jsme pevnou součástí zámeckého areálu ve městě Bzenec, ve východním cípu Jihomoravského kraje. Citlivě, s důrazem na efektivitu a ekologii, obhospodařujeme 540 hektarů vinic ve vinařských podoblastech slovácké, mikulovské a znojemské.

Perlivý svět Bohemia Sektu Zážitky

Perlivý svět Bohemia Sektu

Přijďte se ponořit do tajuplných hlubin bublinek sektu, které jsou plné alchymie chutí a vůní šumivých vín značky Bohemia Sekt. Dvouhodinový program je určený skupinám od 6 do 25 osob, během které návštěvníci ochutnají skvělé sekty a poodhalí tajemství výroby šumivých vín.

Další aktuality

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!
21. leden 2025 18:32
Gurmánská turistika

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 18:10
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 17:51
Gurmánská turistika

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
21. leden 2025 15:09
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika