Úvod > Aktuality > Velké Karlovice zažijí Noc bílých lanýžů, kuchaři je přivezou přímo z Piemontu

Velké Karlovice zažijí Noc bílých lanýžů, kuchaři je přivezou přímo z Piemontu

Vydáno 18. listopadu 2019 Gurmánská turistika
Vzácné bílé lanýže, považované za vrcholnou delikatesu a po kaviáru druhou nejdražší kuchařskou surovinu na světě, budou moci letos opět ochutnat gurmáni na Valašsku. Přímo do italské „lanýžové“ oblasti Piemont se pro ně z Velkých Karlovic vypravili kuchaři hotelů Resortu Valachy. Noc bílých lanýžů, zasvěcená ochutnávce této jedinečné podzemní houby i dalších delikates z Piemontu, nabídne gurmánům 21. listopadu zážitková restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna.
Lanýž na trhuLetošní lanýžová degustace se uskuteční ve čtvrtek 21. listopadu 2019 v zážitkové restauraci Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna, která se jako jedna z prvních začala ve Zlínském kraji zaměřovat na zážitkovou gastronomii.

Bílé lanýže se vyskytují jen na několika místech na světě, nejhojněji právě v Piemontu, kde jsou díky příznivým přírodním podmínkám podle znalců také nejchutnější. Rostou pod zemí a dají se nalézt jen po čichu, k čemuž zdejší hledači využívají speciálně cvičené psy. Bílé, ale i černé lanýže, jež se v piemontských lesích rovněž vyskytují, pak vozí na trh v Albě. Bílý lanýž má specifickou pronikavou vůni a chuť. Do pokrmů se přidává v malém množství, nejčastěji do těstovin zvaných tajarin, syrový a strouhaný na tenké plátky.
 

Noc bílých lanýžů letos dvakrát po sobě!

Lanýž jídloMenu Noci bílých lanýžů představí typické pokrmy a speciality kuchyně Piemontu a může být dotvořeno či upraveno v inspiraci na suroviny, které kuchaři na trzích vyberou a nakoupí. Těšte se tedy i na trochu gurmánského překvapení. 

Ve čtvrtek 21. listopadu se hosté hotelu Lanterna mohou těšit například na filírovanou hovězí kýtu s křenovou pěnou, zauzené kachní prosciutto s ostružinou, tataráček z telecího masa či pomalu pečený jelení hřbet, vše dochucené právě lanýži. Nebude chybět ani lanýžová zmrzlina.
 
Prase hledá lanýžePrávě podzim je obdobím, kdy bílé lanýže, označované za nejdražší kuchařskou surovinu světa, dorůstají. Tuto houbu nelze vypěstovat uměle, roste pouze pod zemí a dá se najít prakticky jen po čichu, k čemuž se využívají speciálně cvičená prasata i psi.

Cena za bílé lanýže se pohybuje od 100 do 130 tisíc korun za kilogram. Lanýž by se měl zkonzumovat do deseti dnů od vyjmutí ze země. Kuchaři proto budou mít se vzácným nákladem naspěch a degustace se uskuteční hned po jejich návratu. Hosté za menu s víny zaplatí 3 990 Kč. Mohou také využít zvýhodněný balíček s ubytováním na jednu noc ve Spa hotelu Lanterna a neomezeným vstupem do spa za cenu od 5 490 Kč.
Zážitková restaurace Vyhlídka ve Velkých Karlovicích

Zážitková restaurace Vyhlídka ve Velkých Karlovicích

Velké Karlovice na Valašsku přinášejí novinku pro všechny gurmány a labužníky. Ve Spa hotelu Lanterna byla otevřena jedna z prvních zážitkových restaurací na Východní Moravě. Vznikla v prostorách bývalé zimní zahrady hotelové restaurace.

Další aktuality

20.11.
2019
Ve Velkých Karlovicích se chystá oblíbený Kateřinský jarmark

Ve Velkých Karlovicích se chystá oblíbený Kateřinský jarmark

Východní Morava | Gurmánská turistika
13.11.
2019
Zlín čekají svatomartinské hody

Zlín čekají svatomartinské hody

Východní Morava | Gurmánská turistika
7.11.
2019
Východní Moravu provoní husí speciality i mladá vína

Východní Moravu provoní husí speciality i mladá vína

Východní Morava | Gurmánská turistika
11.10.
2019
Klobáskobraní oživí v sobotu Valašské Meziříčí

Klobáskobraní oživí v sobotu Valašské Meziříčí

Východní Morava | Gurmánská turistika