Zoo Děčín začala s chovem těchto neobvyklých labutí již v roce 2007. Současný chovný pár však byl sestaven teprve v posledních letech: v roce 2019 do zoo dorazil
samec z německé zoo
Tiergarten Bernburg a v roce 2021 k němu přibyla mladá
samička z francouzského ornitologického parku
Parc de Camargue. Mladičká samička však potřebovala čas k dosažení pohlavní dospělosti, a tak si v
zoo na první mláďata tohoto páru museli pár let počkat.
Letos chovatele pár potěšil hned dvěma snůškami. První z nich sice obsahovala pouze neoplozená vejce, ale u druhé už byla situace příznivější! Dvě ze tří vajec byla oplozená. Po zhruba
35 dnech inkubace se vylíhla dvě mláďata a radost chovatelů byla obrovská. Mláďata krásně prospívala, ale bohužel po nějakém čase
Zoo Děčín o jedno z nich přišla. Na vině byl jiný druh opeřence –
predátor z volné přírody, který
mládě ulovil!

Protože
zoo nechtěla riskovat stejný osud i u druhého mláděte, rozhodla se přistoupit k ochrannému opatření. Chovný pár i se zbylým mládětem dočasně
přesunuli na měsíc do zázemí, kde mohlo mládě v klidu dorůst do věku, kdy už je odolnější. Toto opatření se ukázalo jako správné – a dnes se tak můžete na
mládě i s rodiči přijít podívat. Najdetet je společně s ostatními druhy kachen na rybníčku ve střední části zoo. Ačkoliv se ve volné přírodě
nejedná o ohrožený druh, v evropských zoologických zahradách je chov tohoto druhu poměrně vzácný. Věnuje se mu pouze 27 institucí, ale úspěšně jej množí pouze 5 z nich. O to větší radost mají v
Děčíně, že mohou přispět k udržení tohoto krásného jihoamerického druhu v lidské péči.
Labutí kráska z Jižní Ameriky
Labuť koskoroba je elegantní kráska původem z Jižní Ameriky. Je jediným zástupcem svého rodu a zaujímá zajímavé postavení mezi labutěmi a husami. Na rozdíl od běžně známých labutí je menší (dorůstá délky 90–115 cm) a má
čistě bílé peří, které kontrastuje s
růžovočerveným zobákem a
končetinami. Domovinou tohoto druhu je jižní část Jižní Ameriky, zejména Argentina, Uruguay, Brazílie a Chile. Obývá
mokřady a mělké laguny, kde se živí především vodními rostlinami, ale i drobnými živočichy.
Labuť koskoroba je monogamní pták – vytváří
dlouhodobé páry a oba rodiče se podílejí na výchově mláďat. Hnízdí na březích nebo plovoucí vegetaci, samice snáší 4–7 vajec, na kterých sedí přibližně 35 dní.
Mláďata zůstávají s rodiči až do doby, než jsou plně samostatná.