Zpestřete si letní návštěvu
Velkých Karlovic neobvyklým zážitkem, naučte se
péct pravé valašské frgály pod vedením pekařek
Resortu Valachy. Získáte nové dovednosti, dozvíte se více více o tomto typickém valašském koláči a užijete si spoustu zábavy.
Valašské koláče
frgály jsou společně s kyselicí či slivovicí
nejtypičtější specialitou valašského regionu a od roku 2013 jsou pod ochranou EU. Právě ve
Velkých Karlovicích se také každoročně během podzimního Karlovského
gastrofestivalu koná jediná soutěž o nejlepší valašský frgál na
Valašsku.
Letní kurzy vedou
zkušené pekařky Resortu Valachy. Ten se zabývá vlastní výrobou frgálů od 2013. Zásobuje jimi restaurace svých tří hotelů
Lanterna,
Horal a
Galik, a prodává je na hotelových recepcích i volně přímo "od pece". Při kurzu se dozvíte zajímavosti o výrobě koláčů, o jejich historii i specifikách.
Vyrobíte si také svůj vlastní frgál, který si můžete odvézt s sebou domů. Kurz je vhodný nejen pro dospělé, ale i pro děti a může se také stát vítaným rodinným zážitkem během letní dovolené v
Beskydech.
Kurzy
pečení frgálů se konají
v letním období od 3. 7. – 30. 8. 2022 v hotelu
Galik (termíny na 3. a 5. července jsou již vyprodané). Během necelých tří hodin se jejich účastníci dozví vše důležité a zajímavé o tomto typickém valašském koláči a naučí se ho péct. Je to zábavné a všichni si na závěr kromě vlastnoručně vyrobeného frgálu odnesou domů i certifikát o přijetí do valašského cechu pekařského. Letošní letní
Kurzy pečení frgálů probíhají v červnu jednou a v
červenci a srpnu 2x týdně,
vždy v úterý a neděli, od 10 do 13 hodin. Hosté, kteří si rezervují týdenní pobyt, mají kurz dokonce již v ceně.
Nejen děti si užijí kurz pečení pizzy!
Pro velký ohlas připravil
Resort Valachy další kuchařský kurz, tentokrát určený především
dětem s rodiči. V Bistru Razula, kde se kromě burgerů a grilovaných specialit peče vyhlášená
pizza, se mohou zájemci naučit její výrobu
od chystání těsta a jeho nahazování přes přípravu náplně až po upečení.
První z letních kurzů pečení pizzy pod vedením šéfkuchaře
Spa hotelu Lanterna Josefa Tydlačky se bude konat v
pondělí 4. červece, poté každé prázdninové pondělí. Každou středu v červenci a srpnu si na terase hotelu
Horal užijete
podvečery s živou muzikou. Zaposlouchejte se do oblíbených hitů, zasněte se při západu slunce s drinkem či skleničkou vína v ruce nebo ochutnejte valašskou gastronomii v moderním pojetí včetně výborných dezertů nebo
frgálové zmrzliny. Venkovní terasa je částečně krytá proti slunci a má kapacitu minimálně 100 míst. K dispozici jsou i komfortní sedačky pro pohodlnou relaxaci. Atmosféru terasy dotváří vodní jezírko ukončené vodopádem.