ÚvodAktualityUžijte si tradiční výlovy během října i listopadu
Gurmánská turistika

Užijte si tradiční výlovy během října i listopadu

  • 15. října 2024
Sedm hodin ráno, ranní mlhy. Desítky postav v dlouhých pláštích a vysokých botách roztáhnou sítě a vydají se do studeného bahna. Tradiční výlov rybníků začíná! Portál Kudy z nudy vás zve na desítky akcí, na nichž se rybáři rozloučí se sezonou a nebudou chybět rybí speciality i dobrá nálada.

Podzim a výlovy, to je především v jižních Čechách pevné spojení. A ani zářijové povodně neohrozily konání tradičních akcí u většiny rybníků v kraji. Výjimkou je Rožmberk, kde se letos lovit nebude. Návštěvníci však mají až do druhé poloviny listopadu z čeho vybírat. Mezi hlavní bude patřit výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou.

Rybníkářství má v českých zemích dlouhou tradici, která sahá až do 12. století. V té době patřily rybníky klášterům a sloužily především k chovu kaprů. Na Třeboňsku, oblasti proslulé rybníkářstvím, přichází zlatá éra se jmény Štěpánek Netolický a Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Zatímco první z nich byl úspěšný porybný, vytvořil méně rybníků, ale zato výnosných, druhý vynikal spíš jako odvážný stavitel. Dnes tvoří třeboňské rybníky 16 soustav spádovaných převážně z řek Lužnice a Nežárky.
 

Výlovy – rozlučka se sezónou

Vyvrcholením celoroční rybářské práce jsou podzimní výlovy rybníků. Jejich přípravy začínají strojením, jež může trvat den nebo až měsíc, závisí na velikosti rybníka a výpustního zařízení. Den před samotným výlovem rybáři staví nádobí, připravují kádě, brakovnice či nakladač. Výlov začíná v brzkých ranních hodinách, zhruba kolem sedmé hodiny. Rybáři rozdají síť  – nevod, jehož tažením se nabírá ryba v lovišti. Po úspěšném lovu se ryby roztřídí, naloží do beden a směřují do vodních nádrží sádků, a pak do prodejen. Ovšem pokud si ráno přivstanete, čerstvá ryba se dostane i k vám. U některých výlovů si budete moci pochutnat i na dalších gastronomických dobrotách či se zabavit.
 

Kde si užijete výlovy 2024 během října?

výlovVýlovy jihočeských rybníků potrvají přibližně do druhé poloviny listopadu. Návštěvníci se tak i přes zářijové povodně mohou těšit na tuto klasiku, která k podzimu zejména v jižních Čechách neodmyslitelně patří. Velká voda zrušila pouze výlov největšího českého rybníka. U Rožmberku měli rybáři napnout sítě od 11. do 13. října, ale akce musela být předem odložená na neurčito. Letos už se určitě konat nebude. Veřejnost však nemusí litovat. Tradiční rybářské řemeslo, rybí pochutiny či autentický zážitek prožijí i na jiných místech. Například rybáři z Blatné vás zvou v sobotu 19. října na výlov Podkostelního rybníka v Putimi. Pod hrází nebude chybět stánkový prodej a možnost ochutnání čerstvých specialit. Rybářství Hluboká se chystá vylovit 24. a 25. října rybník Blatec a na samém konci měsíce také rybník Dehtář. Své poklady bude vydávat od 31. října do 5. listopadu.

výlovyMezi nejvyhledávanější akce letošní sezóny určitě patří výlov Munického rybníka u Hluboké nad Vltavou. Ten připadá na datum od 27. do 29. října. Akce spadá do týdne rybích specialit, který bude v hlubockých restauracích od 25. do 31. října. Den před samotným výlovem můžete vyrazit na rybářský den v Národním zemědělském muzeu Ohrada. Na hrázi rybníka bude živo hlavně na státní svátek 28. října, kdy nebude chybět živá hudba a trhy. Své umění ukáže i šéfkuchař Vladimír Tůma. Nejvýše položený rybník v České republice, rybník Olšina na Šumavě, se bude lovit 26. října. I zde vás čeká doprovodný program, prodej čerstvých ryb přímo na hrázi a mnoho dalšího. Během posledních říjnových dní 29. – 31. října vydá své bohatství rybník Labuť na Písecku.

výlovSváteční prodloužený víkend 26. – 28. října bude výlovy doslova nabitý i v dalších částech Česka. V sobotu 26. října proběhne výlov Štěpnického rybníka v Telči. Na hrázi bude velký výběr rybích pochoutek, včetně rybí polévky, uzeného kapra či pstruha, smažené ryby nebo rybní škvarky. Rybářství Mariánské Lázně zve 27. – 28. října na výlov rybníku Amerika u Františkových Lázní. Na hrázi bude možné zakoupit živé ryby, uzené ryby a další chutné občerstvení. Velkou akcí je také výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku, který proběhne rovněž 28. října.


Výlovy, které přinese blížící se listopad

RybářiSamozřejmě i v listopadu budou výlovy pokračovat. Rybářství Hluboká bude zatahovat sítě 31. října – 5. listopadu na Dehtáři a 11. – 13. listopadu přijde na řadu Volešek. Rybáři z Třeboně si vezmou do parády 4. – 7. listopadu Záblatský rybník a 18. – 21. listopadu se koná výlov Velkého Tisého.

Také mimo jižní Čechy budou mmít rybáři napilno. O víkendu 2. a 3. listopadu se můžete těšit na výlov rybníka Olšovec v Jedovnici v Moravském krasu. Nebude chybět prodej Jedovnického kapra (označení Regionální produkt Moravský kras), rybí speciality a prodej čerstvých ryb na hrázi, jak je amur, tolstolobik, plotice, štika nebo candát. Výlov rybníka Regent proběhne 7. – 8. listopadu. Jedná se o výlov v režii Rybářství Mariánské Lázně, které zve na prodej živých či uzených ryb a lahodné rybí občerstvení. Výlov rybníka Betlém v blízkosti obce Teplá v západních Čechách se uskuteční v sobotu 9. listopadu.
Podzimní cyklovýlety na Třeboňsku můžete spojit s návštěvou výlovů

Podzimní cyklovýlety na Třeboňsku můžete spojit s návštěvou výlovů

Třeboňsko je místem jako stvořeným pro podzimní dovolenou. Zdejší rovinatá krajina protkaná světově unikátní rybniční sítí je skutečným rájem všech milovníků pěších a cyklistických výletů. U hrází rybníků současně startují hlavní výlovy, které jsou v této oblasti každoročně mimořádně oblíbenou a atraktivní událostí. A to už je důvod k návštěvě. Naplánujte si pěkný podzimní výlet ozvláštněný rybími pochoutkami! A kdyby se vám žádný z termínu výlovů nehodil, zkuste některou z vyhlášených rybích restaurací.

Kalendář 2024: Podzimní výlovy rybníků 2024

Kalendář 2024: Podzimní výlovy rybníků 2024

Tak jako slunce a voda patří k létu, sníh a mráz k zimě, tak vypouštění a výlovy rybníků patří k podzimu. Vůně bahna, grogu či svařeného vína, rybářské sítě plné ryb a praktické ukázky rybářského řemesla dělají z výlovů vděčný divácký zážitek.

Rybářský den na zámku Ohrada 2025

31. 10.
Rybářský den na zámku Ohrada 2025

Rybářský den, který se uskuteční 31. 10. 2025 na zámku Ohrada a v jeho okolí, je letos spjat s výlovem rybníka Bezdrev.

Další aktuality

Známá jména: známí cukráři a cukrářky a kde se s nimi setkáte?

Jejich dorty a zákusky jsou spíš malá umělecká díla. Tak úžasná, že je vám občas líto je prachobyčejně sníst, slízat nebo vypít. Dokážou ušlehat, umíchat a upéct všechno, na co byste mohli mít chuť, a kromě známých dezertů vymýšlejí i vlastní originální kousky. Vítejte ve sladkém světě známých cukrářů a cukráren a tradičních i neobvyklých sladkých dobrot!
21. leden 2025 18:32
Gurmánská turistika

Známá jména: šest skvělých šéfkuchařek a kde se s nimi setkáte?

Restaurací, kterým šéfují ženy, sice není tolik, ale existují. Některé kuchařky jsou podobně jako šéfkuchaři pevně srostlé s jedním podnikem, jiné je střídají. Často volí menší restaurace, kde si užijí kompletní kuchařinu od přípravy až po konečnou úpravu. Kde vám tedy připraví jídlo ženy? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 18:10
Gurmánská turistika

Známá jména: mistři šéfkuchaři a místa, kde vaří

Mistři svého umění, šéfkuchaři par excellence. Kuchaři, kteří se umí postavit k plotně a z pár ingrediencí vykouzlit gastronomický zázrak. Vaří v restauracích i doma, procestovali svět, znáte je jako porotce z televizních soutěží, ankety Zlatý kuchař i z legendárního Michelinova průvodce. Kde můžete ochutnat jídlo od proslulých kuchařů? Podívejte se na tipy portálu Kudy z nudy.
21. leden 2025 17:51
Gurmánská turistika

Tradice české kuchyně: Slavné kuchařky aneb začalo to Rettigovou

Odkud se vzal oblíbený pokyn kuchařských kurzů „vraz do toho čtyři vejce“? Která dáma doufala, že prorazí na poli literárním, ale místo sladkobolných básniček se dodnes čtou její kuchařské recepty? Která ze známých českých kuchařek zaplatila z honoráře za svou první knihu pohřeb malé dcerky? A která vedla za první světové války vývařovnu pro chudé obyvatelstvo a válečné invalidy? Vítejte ve světě zkušených paní a dam, které hospodyňkám radily, jak se otáčet v kuchyni a proslavily se jako autorky kuchařských knih.
21. leden 2025 15:09
Gurmánská turistika

Kde si užijte pravé vepřové hody? Na tradičních zabijačkách 2025!

Jitrnice, jelita a další zabijačkové pochoutky budou v lednu, únoru a březnu k ochutnání na několika tradičních zabijačkách. Pozadu ovšem nezůstávají ani tradiční masopustní veselice, kde se také podávají pochoutky z vepřového masa. Vepřové hody a masopust 2025 doprovází vystoupení harmonikáře či dechovky a mnohdy jsou připraveny i ukázky „bourání“ vepřového masa.
19. leden 2025 9:01
Gurmánská turistika

Tradice: koláče na stovky způsobů na posvícení, svatby i pro domácí pečení

Máte rádi sladké a pečete alespoň občas koláče? Vydejte se s Kudy z nudy na velkou sladkou jízdu a ochutnejte koláče na stovky způsobů z rozmanitých koutů Čech, Moravy a Slezska. Co vám nabídneme? Koláče skládané, kecané, poschoďové, mřížkové, hnětené, vázané, pregulované i dvojctihodné, koláče pražské, chodské, milotické, hlučínské, berounské i rožmberské, slavné frgály i točenice. Všechny mají svátek 23. ledna, kdy slavíme Mezinárodní den koláčů.
17. leden 2025 9:25
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!
15. leden 2025 16:00
Gurmánská turistika

Ochutnejte masopustní sladkosti!

Od Tří králů až do Popeleční středy trvá období masopustu. K masopustu patří nejen průvody masek a bály, ale také skvělé jídlo. Ochutnejte křehké pečivo zvané boží milosti nebo masopustní koblihy. Připravte si je sami podle našich receptů. Milovníci tradic české kuchyně si rozhodně přijdou na své!
14. leden 2025 10:00
Gurmánská turistika