Úvod > Aktuality > Uvařte si svojí várku piva
Gurmánská turistika

Uvařte si svojí várku piva

  • Vydáno18. srpna 2009
Pro zájemce, kteří se chtějí dozvědět o historii a výrobě piva podrobněji, pořádá Hostinský pivovar Moritz v Olomouci kurzy vaření piva. Kurz má část přednáškovou, kde se seznámíte s historií vaření piva v nejrůznějších historických obdobích. Budete vědět, z čeho se vaří pivo, jaké suroviny se k tomu používají. Dozvíte se, co se děje v procesu vaření a zrání piva a poté si sami jednu várku uvaříte. Po dozrání vaší várky si můžete pivo nasudovat do pětilitrového soudku a nechat posoudit kamarády a známé, jak jste vařili.
Rádi vám tu ukáží i  jak se pivo vaří! Pro skupiny hostů, kteří chtějí příjemně strávit čas a k tomu i něco zajímavého vidět, nabízí prohlídku pivovaru spojenou se stručným výkladem o tom, z čeho pivo vyrábí, jak ho vaří, jak zraje a jak se dostane do půllitru.

Výroba piva Moritz probíhá klasickou technologií českých piv. Pošrotovaný slad smíchaný s vodou je postupně zahříván, přičemž se provede dvojí rmutování. Tím dojde k přeměně škrobů na zkvasitelné cukry a uvolnění mnoha dalších, chuťově i výživově významných látek do roztoku. Následuje scezování, při kterém se oddělí zbytky sladu (tzv.mláto) od sladiny. Sladina je následně svařena s chmelem, přidávaným ve třech krocích. Hanácký slad a chmel – žatecký poloraný červeňák dávají základ typické, výrazné chuti a vůni našeho piva.

Více informací:
Hostinský pivovar Moritz – ochutnejte pivo Moritz a českou nebo židovskou kuchyni v Olomouci
Nabídka vlastního piva a haličské kuchyně ve stylovém prostředí 30. let 20. století.
Hostinský pivovar Moritz – ochutnejte pivo Moritz a českou nebo haličskou kuchyni v Olomouci

Hostinský pivovar Moritz – ochutnejte pivo Moritz a českou nebo haličskou kuchyni v Olomouci

Nabídka vlastního piva a haličské kuchyně ve stylovém prostředí 30. let 20. století. Pro skupiny hostů, kteří u nás chtějí příjemně strávit čas a k tomu i něco zajímavého vidět, nabízíme prohlídku pivovaru spojenou se stručným výkladem o tom, z čeho pivo vyrábíme, jak ho vaříme, jak nám zraje a jak se dostane do půllitru.

Další aktuality