ÚvodAktualityTradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO
Gurmánská turistika

Tradice pivní kultury: české pivo jako fenomén a symbol národní hrdosti míří do UNESCO

Poslechněte si audio verzi článku
České pivo patří mezi naše národní poklady. I když město Žatec a okolní chmelařská krajina byly v září 2023 zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO, samotná pivní kultura na seznamu UNESCO zatím není. Český svaz pivovarů a sladoven se to rozhodl změnit a podnikl první kroky na dlouhé cestě. V lednu 2025 byla pivní kultura zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, což je nutná podmínka pro případný zápis na seznam UNESCO.
V roce 2023 se město Žatec s unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhalo zpracování chmele, a chmelařská krajina v okolí staly v pořadí sedmnáctou památkou hmotného kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Jsou vůbec prvním chmelařským dědictvím se světovou značkou UNESCO. Příběh o českém pivu a pěstování, zpracování a obchodování s chmelem, který je základem vaření piva po celém světě, ale bude mít pokračování, a to v podobě zápisu české pivní kultury do seznamů nehmotného dědictví UNESCO.

V roce 2025 byla pivní kultura společně s hořickými pašijovými hrami a výrobou modrotiskových forem zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Zápis je nutnou podmínkou pro případný zápis na seznam UNESCO.
 

Česká pivní kultura

Na žádost Českého svazu pivovarů a sladoven byla v roce 2023 Pivní kultura zapsána do seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje. Proč právě tam? Za prvé proto, že národnímu a mezinárodnímu uznání české pivní kultury a jejímu zapsání na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO musí předcházet úroveň krajská. Za druhé právě Plzeňský kraj je kolébkou slavného spodně kvašeného ležáku, který v pivovaru Plzeňský Prazdroj poprvé uvařili v roce 1842. Plzeňské pivo se záhy stalo prototypem nového pivního druhu a dnes je pod názvem Pilsner Urquell zná celý svět.
 

Kdy se česká pivní kultura objeví v UNESCO?

Svaz pivovarů a sladoven v přihlášce uvádí, že české pivo je symbolem národní hrdosti. Ve světě je známá jak unikátní tradice výroby českého ležáku, tak používání českého sladu a žateckého chmele. Pověstný je rovněž um našich sládků i pivovarské profese jako takové. To vše spolu s českou hospodou definuje českou pivní kulturu.

Svaz v přihlášce popsal pivní kulturu také jako turistický cíl. „Pivo totiž již dávno není pouze nápoj. České hospody jsou odjakživa centry kulturního a společenského života. Zde se psaly dějiny. Zde se slaví výročí, navazují vztahy, fandí se fotbalu a hokeji nebo hledají řemeslníci. Představují naši minulost, současnost i budoucnost. Potvrdil to i průzkum agentury Nielsen Admosphere, kdy 97 procent všech respondentů považuje českou pivní kulturu za součást naší historie a tradice,“ říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Optimistický odhad zní, že české pivo by se na seznamu UNESCO mohlo objevit přibližně za čtyři roky. A nebude tam samo, protože například už v roce 2016 byla na seznam nehmotného dědictví UNESCO zapsána belgická pivní kultura.
 

Zlatá pivní pečeť

Legendární ležák Pilsner Urquell samozřejmě není jediným nositelem české pivní kultury, stačí se podívat na množství pivních festivalů a nejrůznějších pivních soutěží.

Jednou z nejprestižnějších českých pivovarnických cen je Zlatá pivní pečeť, certifikované ocenění piva v největší a nejstarší degustační soutěži v České republice udělované na Mezinárodním pivním festivalu. Ceny se udělují každoročně v několika desítkách kategorií, soutěží se účastní pravidelně kolem 200 pivovarů a více než 1000 piv. Ocenění medailisté z jednotlivých kategorií pak soutěží ve finálovém kole o Zlatou pivní pečeť, která určí absolutního vítěze.

Mezi vítězi se pravidelně objevuje pivovar Zubr z Přerova, který byl rovněž vyhlášen vítězem Zlatého superpoháru Pivex 1992 až 2022, tedy pivovarem třicetiletí.

Úspěšnými účastníky klání bývají pravidelně Rodinný pivovar Bernard z Humpolce, pražský pivovar Cobolis, pivovar Holba z Hanušovic, pivovar Kácov, Pivovar Svijany, Pivovar Chodovar z Chodové Plané, Pivovar Platan z Protivína, Jelínkova vila – pivovar Velké Meziříčí, Pivovar Volt z Jablonce nad Nisou nebo Pivovar Trojan z Telče.
 

Pivní degustační soutěž České pivo

Každý rok vyhlašuje výsledky také odborná degustační soutěž České pivo. Zpočátku existovaly jen dvě kategorie, světlá výčepní piva a světlé ležáky, nyní se soutěží v kategoriích světlé ležáky, 11% světlé ležáky, světlá výčepní piva a tmavá piva, speciální kategorie pak mají ochucená i neochucená nealkoholická piva.

Královskou kategorii ležáků opakovaně ovládají moravské pivovary Zubr, Holba a Litovel, mezi úspěšné účastníky patří i Rodinný pivovar Bernard, Pivovar Velké PopovicePivovary Staropramen, Pivovar Černá Hora nebo Pivovar Nymburk.
 

České pivo ve statistikách a číslech

  • Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Mezi členy jsou rovněž chmelaři, výrobci pivního skla, etiket, technologických a technických zařízení pro pivovarský sektor, vzdělávací instituce a další subjekty. Svaz navazuje na tradici, která sahá až do druhé poloviny 19. století, a jeho hlavním cílem je prosazování a obhajování práv a společných zájmů všech členů.
  • K iniciativě zápisu na seznam nehmotného kulturního dědictví se připojil také Českomoravský svaz minipivovarů. Ten sdružuje nejmenší pivovary celé České republiky.
  • V oboru pivovarnictví je zaměstnáno asi 60 000 lidí.
  • Pokud jde o spotřebu piva na osobu, nemá Česko ve světě konkurenci: podle údajů z roku 2024 každý Čech v průměru vypije 128 litrů piva za rok.
  • Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven vyplývá, že stabilně mírně roste především spotřeba ležáků, tedy spodně kvašených piv se stupňovitostí 11° až 12°. Z celkové produkce tvoří ležáky přes 56 procent.
  • Už deset let roste výroba nealkoholických piv a jejich ochucených variant, které jsou vyhledávané jako vítané osvěžení nejen v teplých měsících.
  • Prodej piva v hospodách se však podle svazu drží na nejnižší úrovni za poslední desítky let. Zatímco v roce 2009 se v hospodách a restauracích vypila téměř polovina piva, nyní je to zhruba třetina.
  • Export českého piva stále roste. Nejvíc piva se vyváží na Slovensko, do Polska a Německa. Podíl zahraničních piv podle svazu tvoří necelá čtyři procenta české spotřeby.
Otázky i odpovědi jsou strojově generované a neprošly redakční úpravou.
Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici Gurmánská turistika

Minipivovar Tvarg ve Velké Bystřici

Na místech bývalého zámeckého pivovaru ve Velké Bystřici se dnes zase vaří pivo, pivovarské sklepy mají za sebou zdařilou rekonstrukci, prvním Tvarg ležákem v listopadu 2020 byla tradice zase obnovená.

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Prohlídka pivovaru Pilsner Urquell

Věděli jste, že ležák Pilsner Urquell inspiroval více než dvě třetiny všech světových piv, dodnes označovaných jako pils, pilsner, pilsener? Přijďte na prohlídku pivovaru Plzeňský Prazdroj a poznejte příběh legendy zrozené v roce 1842.

Pivovar Wild Creatures v Dolních Dunajovicích Gurmánská turistika

Pivovar Wild Creatures v Dolních Dunajovicích

Wild Creatures je experimentální pivovar v Dolních Dunajovicích, který se zabývá divokým kvašením a výrobou piv typu lambic. Všechna piva jsou tedy kvašená čistě přírodní cestou, bez přídavku kvasinek.

Řemeslný pivovar Raven v Plzni Gurmánská turistika

Řemeslný pivovar Raven v Plzni

Pivovar Raven začal vařit pivo v roce 2015. Pivovar přichází každý měsíc s novými styly a kombinacemi, které v ČR dosud nikdo neuvařil. Chmel na pivo pochází z celého světa – od Čech po Austrálii. Pivovar se nachází v plzeňském Bolevci u zastávky tramvaje Mozartova.

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru Gurmánská turistika

Exkurze s ochutnávkou piva v Litovelském pivovaru

Přišel, viděl, Litovel! O dobrý zvuk litovelského piva se ve své době přičinil i slavný zápasník Frištenský, který měl za ženu dceru prvního sládka. V Minipivovaru Litovel můžete navštívit muzeum, přijít na prohlídku nebo si uvařit vlastní pivo. Otevřené je i návštěvnické centrum.

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice Gurmánská turistika

Měšťanský pivovar Dudák Strakonice

Dudák – Měšťanský pivovar Strakonice je posledním pivovarem v České republice, který je ve vlastnictví města. Tradice vaření piva je spojená s bohatou historií Pootaví a traduje se do roku 1649.

Penzion Andula s minipivovarem Fries Ubytování

Penzion Andula s minipivovarem Fries

Zkuste na horách ubytování ve Strážném, kde máme 750 m dlouhou sjezdovku s vlekem hned vedle penzionu. Ubytování v Krkonoších v Penzionu Andula poskytne komfort, skvělé jídlo i zábavu všem. Navíc zde vaří výborné pivo Fries ve vlastním minipivovaru.

Pivovar Černý Orel Gurmánská turistika

Pivovar Černý Orel

Posezení s přáteli, pracovní schůzky, rodinné oslavy. To vše vám nabízí Černý Orel v samém srdci Kroměříže s výhledem na Arcibiskupský zámek a náměstí!

Pivní stezka Toulavou Gurmánská turistika

Pivní stezka Toulavou

Děvet regionálních pivovarů i restaurace, kde regionální piva čepují, propojuje Pivní stezka Toulavy. Stačí přitom ochutnat 7 různých místních piv a získáte speciální půllitr pivní stezky.

Pivovar Staropramen – poznejte historii a současnost smíchovského pivovaru Zážitky

Pivovar Staropramen – poznejte historii a současnost smíchovského pivovaru

Pivovary Staropramen jsou součástí skupiny Anheuser-Busch InBev, největší pivovarnické společnosti světa. Vy máte příležitost prohlédnout si Návštěvnické centrum Staropramen a poznat tradiční český národní nápoj, kterým pivo rozhodně je.

Krušnohorská pivní stezka Gurmánská turistika

Krušnohorská pivní stezka

Světlé i tmavé ležáky ze žateckého chmele, pšeničná světlá piva podle starých německých receptur nebo osvěžující nízkoalkoholické limonády – to vše nabízí Krušnohorská pivní stezka na české i saské straně hor.

Pivovar Ostravar Gurmánská turistika

Pivovar Ostravar

Pivovar Ostravar patří mezi deset největších pivovarů v České republice.

Pivovar Jadrníček v Náměšti na Hané Gurmánská turistika

Pivovar Jadrníček v Náměšti na Hané

Na původní tradici pivovarnictví v Náměšti na Hané navazuje malý pivovar, který se zaměřuje na nepasterizované a nefiltrované pivo vařené podle tradičních receptur.

Exkurze v pivovaru Černý orel v Kroměříži Gurmánská turistika

Exkurze v pivovaru Černý orel v Kroměříži

Exkurze zahrnuje výklad o způsobu vaření piva v pivovaru, prohlídku všech technologických částí pivovaru, tedy varny, spilky, ležáckého sklepa a ostatních potřebných technologií.

Zelená Kočka Pivárium v Brně Gurmánská turistika

Zelená Kočka Pivárium v Brně

Pivárium – prostor, který je připraven servírovat pivo z nabídky těch nejlepších pivovarů v jeho nejvyšší kvalitě.

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena Památky

Parostrojní pivovar Lobeč u Mšena

Příběh půltisícileté tradice vaření piva na Kokořínsku. Nechte se provést obnovenou technickou památkou, ochutnejte naši kuchyni a řemeslné pivo nebo se u nás ubytujte.

Přerovský pivovar Zubr Gurmánská turistika

Přerovský pivovar Zubr

Moravský pivovar se zubří hlavou ve znaku vaří jedno z nejlepších piv v naší republice, o čemž svědčí množství ocenění z odborných i laických degustačních soutěží. Důvod je zřejmý – Zubr totiž k jeho přípravě používá opravdu kvalitní suroviny a zachovává tradiční výrobní postupy.

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem Gurmánská turistika

Pivovar Starobrno – pivo s moravským srdcem

Starobrno má v současnosti výsadní postavení na jižní Moravě a přestože opravdové začátky pivovaru je těžké určit, sahají zřejmě až do 14. století. Starobrněnské pivo je vyráběno z těch nejkvalitnějších surovin a sládci mu věnují maximální péči.

Žatec a krajina žateckého chmele Příroda

Žatec a krajina žateckého chmele

Žatecká chmelařská krajina obsahuje nejcennější a nejúrodnější chmelnice, na kterých je celosvětově uznávaný žatecký chmel po staletí pěstován a šlechtěn. Chmelařským centrem oblasti je město Žatec s unikátním souborem skladů a sušáren, kde probíhalo zpracování chmele.

Muzeum a pivovar Vítek z Prčice Památky

Muzeum a pivovar Vítek z Prčice

Nejslavnější šlechtický rod, nový hrad a pivovarnictví. Na první „přečtení“ zdá se být tato kombinace trochu zvláštní. Opak je ale pravdou, vše se totiž pojí v Muzeu Vítek z Prčice v Sedlci-Prčici.

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá Životní styl

Chodovar – pivní pohoda, pivní lázně, pivní akce v pivovaru Chodová Planá

Opravdovou raritou pro milovníky piva a odpočinku jsou pivní lázně v pivovaru Chodová Planá. Originální lázeňská terapie využívá kombinací blahodárných účinků teplé minerální vody, tmavého koupelového piva, sušených bylinek a klasické i speciální masáže.

Pivovar Havlíčkův Brod Gurmánská turistika

Pivovar Havlíčkův Brod

Várečné právo městu udělil Jan Lucemburský v roce 1333. Zdejší Czech Rebel Beer je značka piva, které se úspěšně prodává v USA.

Pivovarská restaurace v Centru Pivovar Děčín Gurmánská turistika

Pivovarská restaurace v Centru Pivovar Děčín

Pivovarská restaurace v Děčíně představuje tradiční českou restauraci s nabídkou regionální kuchyně připravované z lokálních surovin, s širokým výběrem vždy výborného piva a pivních speciálů z minipivovaru Děčín.

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv Gurmánská turistika

Krkonošská pivní stezka – poznejte chuť krkonošských piv

Chcete vyzkoušet chuť krkonošských piv a zároveň objevit krásy zdejších lesů a kopců? Potom se projděte po Krkonošské pivní stezce, která spojuje pět minipivovarů umístěných na samých vrcholcích České republiky.

Pivovar Nomád Děčín – pivovar v podzámčí Gurmánská turistika

Pivovar Nomád Děčín – pivovar v podzámčí

Nomád vaří piva v rozličných pivních stylech, podle ročního období, nálady, surovin a spoluprací s kamarády z jiných pivovarů. Pivnice se nachází přímo v prostorách pivovaru Nomád pod zámkem.

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru Zážitky

Rodinný pivovar Bernard – Návštěvnické centrum a prohlídka pivovaru

Nebudeme vám ukazovat žádný skanzen. Vezmeme vás do opravdového provozu. Na vlastní chuť a čich se seznámíte se surovinami, které k výrobě piva používáme. Dozvíte se třeba, k čemu potřebujeme skořápky pravěkých řas rozsivek, ochutnáte slad, dozvíte se, co je mladina... A ještě mnohem více.

Pivovar Kocour – objevte pestrý svět piva Zážitky

Pivovar Kocour – objevte pestrý svět piva

Vychutnat to pravé "O fous lepší pivo" můžete v prvním minipivovaru v Ústeckém kraji, v severočeském městě Varnsdorf, kde se pivo vaří teprve od roku 2008. Pivovar nabízí po celý rok kromě posezení v pivovarské restauraci také řadu akcí pro celé rodiny s dětmi.

Hrabalův Postřižinský pivovárek Gurmánská turistika

Hrabalův Postřižinský pivovárek

Pivovar Nymburk, Bohumil Hrabal a Postřižiny patří neodmyslitelně k sobě. Známý spisovatel Bohumil Hrabal žil v Pivovaru Nymburk v letech 1919-1947. Život v pivovaru popsal ve své knize Postřižiny. Název Postřižinské pivo dal nymburskému pivu sám mistr.

Chmelový maják v Žatci Památky

Chmelový maják v Žatci

Chmelový maják je dominantou Chrámu chmele a Piva. Nachází se v srdci celého areálu chmelařských technických památek. Pokud navštívíte Žatec pouze na skok a nestihli byste celou prohlídku Chrámu chmele a piva, pak zvolte pouze Chmelový maják a na vrchol jeďte výtahem.

Pivovar Malenovice – Zlínský švec Gurmánská turistika

Pivovar Malenovice – Zlínský švec

Pivovárek vznikl v obci Sazovice ležící asi 10 km od Zlína. S ohledem na blízkost Zlína a jeho dříve těsné spojení s obuvnickým průmyslem, zvolili místní sládkové název zdejšího piva. Pivovar se nachází v útrobách bývalého šternberského pivovaru pod hradem.

Minipivovar Energon a penzion Nový Rybník Gurmánská turistika

Minipivovar Energon a penzion Nový Rybník

Pivovar Energon nabízí prvotřídní výběr z nefiltrovaných a nepasterizovaných piv. Místní pivo s názvem Baštýř ochutnáte ve zdejší restauraci spolu s českými stálicemi i dobrotami k pivu, kde lze zakoupit rovněž originální pivní sklo.

Pivovar Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem Gurmánská turistika

Pivovar Ogar v Kunčicích pod Ondřejníkem

Pokud zavítáte do malebné vesničky Kunčice pod Ondřejníkem, nenechte si ujít návštěvu místního minipivovaru. Najdete ho hned u železniční stanice a při posezení u zdejšího piva a lahodných pokrmů vám nabídne i příjemný bonus – krásný výhled na Ondřejník.

České pivo – nejlepší pivo na světě

České pivo – nejlepší pivo na světě

Prastaré receptury i prvotřídní kvalita domácích surovin včetně regionálních pramenů lahodné vody jsou zárukou vynikajících vlastností výrobků českých pivovarů. Z dat Českého svazu pivovarů a sladoven vyplývá, že stabilně mírně roste především spotřeba ležáků, tedy spodně kvašených piv se stupňovitostí 11° až 12°. Z celkové produkce tvoří ležáky více než 50 procent. Dlouhodobě roste výroba nealkoholických piv a jejich ochucených variant, které jsou vyhledávané jako vítané osvěžení nejen v teplých měsících.

Rožnovský pivovar Gurmánská turistika

Rožnovský pivovar

Součástí areálu je nejen pivovar, ale zároveň pivovarská restaurace, pivní lázně a Málkova čokoládovna. Pivní lázně nabízejí pivní koupele, čokoládové zábaly či Tibetské masáže. Rožnovský pivovar organizuje také komentované prohlídky pivovarské technologie.

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Příběhy starých hospod: zajímavá místa, hostince a další místa natáčení

Televizní seriál Příběhy starých hospod vás zavede na zajímavá místa napříč Českem. Herec Josef Polášek ve dvou sériích osmidílného seriálu vyzpovídá štamgasty, pamětníky i historiky a představí nejzajímavější hostince na vesnicích, horských hřebenech i ve městech. Zazní také zajímavosti o pivu, které k tuzemské gastronomii neodmyslitelně patří. Vždyť vaření tohoto nápoje má u nás tisíciletou tradici. S pivem je spojená často unikátní architektura pivovarů, pivní stezky nebo specifická kultura českých hospod s jedinečnou atmosférou, kterou stojí za to zažít. Podívejte se s portálem Kudy z nudy na místa, kde se natáčela první a druhá řada v roce 2022 a 2023.

Nejznámější ležák na světě – Pilsner Urquell

Nejznámější ležák na světě – Pilsner Urquell

Přes širokou nabídku speciálů, svrchně kvašených piv a radlerů jsou v tuzemsku oblíbená především piva plzeňského typu v čele s pivem Pilsner Urquell. Světlý plzeňský ležák vyniká sytější barvou, plnou chutí, intenzivní hořkostí a výrazným chmelovým aroma. Stal se legendou mezi pivy a podle něj se nazývá celá pivní kategorie Pils, Pilsner, celosvětově nejrozšířenější druh piva.

Pivovar Továrna Slaný Gurmánská turistika

Pivovar Továrna Slaný

Hořkou novinkou roku 2016 se pro milovníky zlatavého moku stalo dlouho očekávané zprovoznění slánského minipivovaru Továrna.

Cesta pivovarského tovaryše – zážitkový program v pivovaru Pilsner Urquell Zážitky

Cesta pivovarského tovaryše – zážitkový program v pivovaru Pilsner Urquell

Máte skupinu, pro kterou hledáte opravdu exkluzivní a nezapomenutelný zážitek? Nabídněte jim Cestu pivovarského tovaryše v Plzeňském Prazdroji!

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

10 tipů na tradiční české a moravské hospody aneb ve stínu i na výsluní

Vydejte se s portálem Kudy z nudy na návštěvu do některé ze starých hospod! Vychutnejte si podobnou atmosféru, jakou zažívali naši pradědečkové, v autentických interiérech s pivem jako křen a tradiční domácí kuchyní. Zkrátka hospody, které byste rozhodně neměli minout bez povšimnutí a kde se leckdy psala historie.

Tradice: slavné osobnosti kolem piva aneb pivo dělá sládek

Tradice: slavné osobnosti kolem piva aneb pivo dělá sládek

Že je české pivo nejlepší na světě je celkem známá věc, ale skvělé jméno mají i čeští sládci. Možná z historie znáte jména František Ondřej Poupě nebo Josef Groll, ale stojí za to seznámit se i s jejich následovníky, tedy sládky, kteří nyní dávají nezaměnitelný rukopis pivům z pivovarů Pilsner Urquell, Proud či Raven z Plzně, pivovaru Libertas v Úvalech, Pivovaru Litovel, pražskému pivovaru Cobolis či pivovaru Budvar z Českých Budějovic. Nabídneme vám i pár tipů, kde si práci sládka vyzkoušet a kam se vypravit na prohlídku.

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Čtrnáct krajů & čtrnáct tipů: dobré pivo z dobrých minipivovarů anebo kde a na čem si pochutnáte

Hledáte pivovary, které vaří opravdu kvalitní pivo? Kde si vyberete z mnoha pivních druhů a stylů a téměř se stoprocentní jistotou najdete něco, co vám zachutná? Nechali jsme si poradit od odborníků a připravili pro vás výběr podniků, kde nebudete vědět, co ochutnat dřív.

Pivovar Ládví Cobolis Gurmánská turistika

Pivovar Ládví Cobolis

Pivovar Ládví Cobolis vznikl v Kulturním domě Ládví na přelomu let 2017 a 2018. Původní restaurace je od základů přestavěna na moderní podnik kombinující industriální styl se dřevem.

Pivovar Tambor ve Dvoře Králové nad Labem Gurmánská turistika

Pivovar Tambor ve Dvoře Králové nad Labem

Na dlouholetou pivovarnickou tradici ve Dvoře Králové nad Labem navázal Královédvorský pivovar Tambor.

Pivovar v Lobči získal cenu za nejlepší evropské dědictví 2023

Pivovar v Lobči získal cenu za nejlepší evropské dědictví 2023

Česko umí obnovovat památky. Potvrzuje to ocenění Europa Nostra Awards 2023, které získal parostrojní pivovar v Lobči. Pracovali na něm architekti Jana a Pavel Prouzovi. Historie vaření piva ve středočeské Lobči sahá až do roku 1586. Pivovar a sladovna byly dlouhou dobu v nepřetržitém provozu, v 90. letech 19. století došlo k modernizaci, v roce 1943 se však výroba zastavila a od 80. let 20. století byl pivovar opuštěný a chátral.

Další aktuality

Letní výletní ovocný mix: tipy, kde ochutnat jahody, borůvky, maliny, meruňky a další plody léta

Také máte rádi letní sezónu už kvůli tomu, že přináší každoročně vytoužené sladké plody zahrad a lesů? Pokud tomu tak je, pak vás určitě potěší naše tipy na samosběry jahod a dalších plodů, akce, kde hlavní roli hrají borůvky anebo kam se vypravit pro třešně a meruňky. Kam pro ovoce a kde všude na ovocné zážitky natrefíte vám prozradí Kudy z nudy.
17. červen 2025 20:56
Gurmánská turistika

Lesní a luční bary: načerpejte energii uprostřed přírody

Doslova vychutnat si hezké chvíle v přírodě nabízí samoobslužné lesní a luční bary, kterých u nás překvapivě není málo. Narazíte na ně nejen na horách, ale třeba i v hlubokých lesích či na slunných loukách. Ti, kdo se o takové bary starají spoléhají na poctivost kolemjdoucích, kteří za občerstvení zaplatí do kasičky. Udělejte si výlet do některého z nich, na kouzelná místa, kde vám bude příjemně na těle i na duši.
17. červen 2025 12:00
Gurmánská turistika

50 tipů, kde si užít piknik

Vlídné počasí se sluníčkem nad hlavou přímo láká k výletům do přírody. S sebou můžete vzít skvělé jídlo a pití, deku a někde na trávě s dětmi bude hned plno zábavy. Pikniky v přírodě jsou oblíbené už od první poloviny 18. století a mají i svůj mezinárodní den! Využijte i naše tipy a piknikové menu, které nabízí stále více zámků i restaurací. Jste-li romantická povaha a pokud chcete partnera či partnerku mile překvapit, staňte se na chvilku šlechtici na dekách a polštářích, v působivých zákoutích zámecké zahrady a užijte si opravdu romantické stolování!
17. červen 2025 8:28
Gurmánská turistika

Tradice: česká národní kuchyně a gastronomické toulky po Čechách, Moravě a Slezsku

Cestování s Kudy z nudy je často spojené s ochutnáváním českých, moravských a slezských gastronomických specialit. Jaká ale vlastně je naše národní kuchyně? Která jídla řadíme k nejoblíbenějším a po kterých se v restauracích jen zapráší? A co u nás chutná cizincům? Pojďte s námi ochutnat Českou republiku a ověřit si, že láska skutečně prochází žaludkem. Víte, že 18. červen byl ustanoven jako mezinárodní Den udržitelné gastronomie? Je příležitostí nejen k zamyšlení nad tím, jakou cestou se dostane jídlo na naše talíře, ale i příležitostí pro změnu stravovacích návyků, abychom neplýtvali tam, kde tomu můžeme zabránit.
16. červen 2025 14:03
Gurmánská turistika

Kalendář 2025: cesta za chlebovou vůní: do Lenory, do Slupi i na Valašskou dědinu

Tentokrát vás portál Kudy z nudy neláká jen na vůni, ale také další inspirující zážitky. Uvidíte, jak se připravuje mouka, budete svědky zadělávání a pečení, a nakonec hotový chleba s křupavou kůrkou přímo na místě ochutnáte.
16. červen 2025 13:41
Gurmánská turistika

10 tipů, kam jít v Česku na sushi

Sushi jako nejznámější tradiční japonský pokrm se stal hitem posledních let na celém světě. Není to pouze zdravé jídlo, ale i životní styl. Ochutnat tuto delikatesu Země vycházejícího slunce můžete v sushi restauraci anebo zvolit jinou variantu: naučit se vyrábět sushi vlastnoručně v některém z kulinářských kurzů. A není vhodnější datum než 18. června – v tento den slaví od roku 2009 milovníci tohoto pokrmu Mezinárodní den sushi!
1. červen 2025 14:15
Gurmánská turistika

20 tipů na gastro výlety: lokální chutě a speciality regionální kuchyně

Pečené husy, sladkovodní ryby, moravská vína, zabijačkové pochoutky… Česká tradiční kuchyně možná nepatří právě k dietním, kombinací chutí a vůní ale vše vynahrazuje. Poznejte speciality v originálním podání. Vydejte se na toulky za českou kuchyní s dvaceti tipy z Kudy z nudy. Užijte si chuťe a pokrmy,, za kterými se budete chtít pravidelně vracet.
31. květen 2025 8:00
Gurmánská turistika

5 tipů na restaurace CzechSpecials, kde můžete ochutnat výborný chřest

Chřestová sezóna je tady a s ní i menu plná svěžích chutí. Zelený, bílý, pečený i na másle – chřest vládne jarnímu jídelníčku! Přinášíme 5 tipů, kam vyrazit za specialitami, které ho promění ve skutečný gurmánský zážitek.
31. květen 2025 4:33
Gurmánská turistika