Úvod > Aktuality > Tradice: pivovary a expozice, kde poznáte kompletní proces výroby piva až po čepování
Gurmánská turistika

Tradice: pivovary a expozice, kde poznáte kompletní proces výroby piva až po čepování

Poslechněte si audio verzi článku
Chutná vám české pivo? Pak možná víte i to, čím se liší jednotlivé druhy piv, k čemu se v pivovarech využívá sladovna, hvozd, varna nebo spilka anebo která odrůda chmele je v Česku nejrozšířenější. Na Kudy z nudy vám ale k pivu nabídneme něco navíc: zážitkové programy, kdy si vyzkoušíte čepování piva a také nahlédnete přímo do jeho výroby.
Chcete vidět a zažít příběh výroby tradičního českého piva? Pivovary nabízejí kromě akcí řadu dalších aktivit, od exkurzí a kurzů vaření piva přes seznámení s kompletním výrobním procesem až po školy správného čepování piva. Jak nás v redakci Kudy z nudy ujistili odborníci, není to žádná věda, stačí se jen držet několika základních principů, a výsledek se dostaví okamžitě. Jak to tedy udělat, aby váš načepovaný výsledek stál za to?
 

Školy čepování piva: Praha, Plzeň, Velké Popovice a Nošovice

Na pivních akademiích a kurzech se pivo můžete naučit čepovat i vy, ovšem vyžaduje to trpělivost a cvik – daleko jednodušší je zkrátka pivo pít. Pokud přesto neodoláte, objednejte se na některou ze škol čepování.

V pivovaru Plzeňský Prazdroj se při zážitkovém programu škola čepování piva sami postavíte za výčep a pod vedením pivovarského odborníka se naučíte správně čepovat pivo. V ceně je konzumace piva Pilsner Urquell a pivovarský guláš, navíc si jako dárek si odnesete půllitr Pilsner Urquell.

PivoVe Velkých Popovicích nabízí velkopopovický pivovar Kozlovu školu čepování jako tříhodinový zážitkový program, stejně jako v Plzni je také tady součástí prohlídka pivovaru. Individuální návštěvníci mají možnost absolvovat školu čepování každou první sobotu v měsíci od 14:15 hodin. Školu čepování nabízí také pivovar RadegastNošovicích, ovšem pouze pro skupiny minimálně deseti osob, anebo restaurace Červený JelenPraze.
 

Pilsner Urquell: The Original Beer Experience v Praze

Kvůli seznámení s plzeňským pivem nemusíte jet do Plzně: příběh prvního zlatého ležáku světa vypráví i zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze. Nečekejte prohlídku pivovaru, ale příběh, který prožijete všemi smysly. Zážitková expozice kombinuje audioprůvodce, videomapping, světelnou show a další zábavné technologie. Dozvíte se, jak první pivo plzeňského typu vůbec vzniklo, setkáte s prvním sládkem plzeňského pivovaru, a s chutí se pak vrhnete na samotné vaření piva. Poznáte suroviny i proslulé ležácké sklepy, spoustu zábavy nabízí také škola čepování a samozřejmě ochutnávka skvělého piva, které je vždy čerstvé a dokonale načepované profesionálními výčepními.
 

Hladinka, šnyt, mlíko a čochtan

Když jde člověk na pivo, očekává kvalitní, dobře ošetřené pivo načepované s láskou. Dobrého hospodského poznáte podle toho, že umí načepovat pivo různými styly. Díky tomu pivo ze stejného sudu může chutnat různě. Jeden styl je příčinou většího řízu, zatímco v jiném zase vyniknou sladové tóny.

Základem umění každého hospodského je hladinka, velké pivo s pěnou až po okraj sklenice, ovšem pozor: čepované na jeden zátah a nikoli nadvakrát. Pivo si tak uchovává nejlepší vlastnosti a má jemný říz.

Šnyt je objemově malé pivo ve velkém půllitru, bohaté na krémovou pěnu. Uchovává si svou čerstvost a teplotu. Právě tímto způsobem sládci ochutnávali várku uvařeného piva, aby zjistili jeho kvalitu.  Štamgasti si ho občas dávají jako poslední kousek před odchodem domů.

Takzvané mlíko skutečně vypadá jako sklenice plná mléka, ale jde o krémovou pivní pěnu, jemnější a sladší než pouhé pivo. Protikladem mlíka je čochtan, který naopak nemá pěnu žádnou a sklenice je až po okraj plná piva. Pivo díky tomu obsahuje plno oxidu uhličitého a zdá se, že má ostrý říz. Čochtan je ze všech způsobů nejvíc osvěžující a ideální na zahnání letní žízně.
 

Jak se pozná správně načepované pivo

Pivo s pěnouAbyste na první pohled poznali rozdíl mezi dobře a špatně načepovaným, nemusíte mít abnormálně vyvinuté chuťové buňky. Trabant od Ferrari také rozeznáte pouhým pohledem.

Správně načepované pivo je dobře vychlazené (6 až 8 °C) a má hustou krémovitou pěnu bez velkých bublin. Pěna padá pomalu a „kroužkuje“, což znamená, že hostinský použil čistou sklenici. Neřetízkuje; pokud ano, je sklenice špatně umytá nebo poškozená. Pivo má říz a není zakalené – samozřejmě pokud nejde o kvasnicové pivo, které je zakalené z podstaty věci.
 

Jak správně čepovat?

Správné natočení piva do sklenice zabere průměrně šest sekund, nepoužívá se žádné „rozčepování“ a „dotáčení“ na několikrát. Pivo musí opustit sud či tank v té nejlepší kondici. K výčepnímu kohoutu přiložíme sklenici, natočenou pod úhlem 45°, a pomalým pootočením kohoutu napustíme malé množství pěny. Pak kohout ponoříme pod pěnu a otevřeme ho na maximální průtok. Pivo necháme stékat po stěně sklenice, se zvyšujícím se obsahem postupně sklo narovnáváme. Po zavření kohoutu nenecháváme zbytečně dokapat zbytky pěny; ta může trochu přetéct přes okraj. Pivo pak postupně dochází a přibližuje se až k rysce.
 

Co se vyplatí vědět o pivu a pivovarech

Zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze

Zážitková expozice Pilsner Urquell Experience v Praze

Příběh českého piva, které změnilo svět. Prožijte příběh a proces výroby nejoblíbenějšího českého ležáku doslova na vlastní kůži!

Tradice: slavné osobnosti kolem piva aneb pivo dělá sládek

Tradice: slavné osobnosti kolem piva aneb pivo dělá sládek

Že je české pivo nejlepší na světě je celkem známá věc, ale skvělé jméno mají i čeští sládci. Možná z historie znáte jména František Ondřej Poupě nebo Josef Groll, ale stojí za to seznámit se i s jejich následovníky, tedy sládky, kteří nyní dávají nezaměnitelný rukopis pivům z pivovarů Pilsner Urquell, Proud či Raven z Plzně, pivovaru Libertas v Úvalech, Pivovaru Litovel, pražskému pivovaru Cobolis či pivovaru Budvar z Českých Budějovic. Nabídneme vám i pár tipů, kde si práci sládka vyzkoušet a kam se vypravit na prohlídku.

Radegastova škola čepování

Radegastova škola čepování

Radegast pro vás připravil Školu čepování, která vám nepochybně bude hrou. Ať už přijdete s přáteli nebo s kolegy, naučíme vás čepovat dokonalé kousky.

Pár nápadů, jak si užít pivo jinak

Pár nápadů, jak si užít pivo jinak

Patříte k milovníkům zlatavého moku? Zkuste ho tentokrát poznat úplně jinak! Staňte se alespoň na jeden den sládkem, nahlédněte do chrámu chmele a piva, vychutnejte si banánové či kopřivové pivo, naučte se zlatavý mok správně čepovat anebo se s přáteli vydejte na Cestu pivovarského tovaryše.

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.

Kalendář 2023: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Kalendář 2023: Průvodce pro milovníky piva: exkurze, muzea, stezky, lázně i festivaly

Skvělá chuť českého piva má ve světě výbornou pověst. Není tedy divu že jsou Češi pokládáni za experty na výrobu i jeho ochutnávání. V říši piva vznikají turistické pivní stezky, navštívit můžete hned několik pivních muzeí, expozic či festivalů, a co nabídnout mají velké i malé pivovary. Tak pojďte na jedno!

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením

Kozlí výprava do pivovaru Velké Popovice – kompletní prohlídka s ochutnávkou a posezením

Vypravte se s kamarády na Kozlí výpravu do Velkých Popovic! Seznámíte se s historií pivovaru, poznáte, jak se vaří pivo, a ochutnáte nefiltrovaného Kozla přímo v ležáckých sklepech.

Kozlova škola čepování

Kozlova škola čepování

Skupinám od 10 osob nabízí pivovar tříhodinový zážitkový program Kozlova škola čepování piva nebo pětihodinový program Kozlí výprava do pivovaru.

Party víkendy v pivovaru Gambrinus

Party víkendy v pivovaru Gambrinus

Slavíte narozeniny, svátek, úspěšnou zkoušku, státnice, promoci, rozlučku se svobodou, narození potomka,...? Nebo si jen chcete pořádně užít večer s kamarády? Uspořádejte oslavu nebo párty pro kamarády v pivovaru Gambrinus.

Prohlídka pivovaru Gambrinus

Prohlídka pivovaru Gambrinus

Prohlídka „Jak se pivo vaří“ začíná přímo v srdci pivovaru Gambrinus, v nově zrekonstruované Varně 1869. Hned zkraje vám nabídne na probuzení smyslů malou degustaci. Mimo jiné si můžete prohlédnout unikátní výrobní prostory nebo vyzkoušet školu čepování.

Další aktuality

Ve skiareálu Lipno o víkendu zažijete peklo, vola i tatarák na mnoho způsobů!

Start zimní sezóny je doslova na spadnutí a ve skiareálu Lipno odpočítávají poslední hodiny. O víkendu sem můžete zavítat nejenom za zimními radovánkami, ale i za nabitým programem pro celou rodinu. V sobotu se u Stezky korunami stromů sejdou čerti, anděl i Mikuláš. Připravena je oblíbená Pekelná stezka. Na náměstíčku před hotelem Element se představí řeznictví Kramolínský vůl, v restauraci Stodola proběhne tatarákový víkend, děti si užijí andělskou poštu nebo sobotní animace s vánočními dílničkami.
Jihočeský kraj | Zážitky

Zažijte advent v Jindřichově Hradci – čekají na vás Krýzovy jesličky i vánoční fotografie

Krásnou předvánoční nabídku pro návštěvníky přichystali v České Kanadě, přímo v centru starobylého Jindřichova Hradce. Hlavním tahákem jsou zrestaurované Krýzovy jesličky v Muzeu Jindřichohradecka, které jsou nyní k vidění po sedmileté pauze. Adventní program se však chystá také v Domě gobelínů a v muzejním ateliéru bude připravený i vánoční fotokoutek.
Jihočeský kraj | Kultura

Zámecká slavnost vína v Českém Krumlově nabídne ta nejlepší vína

Festival vína Český Krumlov nabídne v sobotu 25. listopadu 2023 dlouho očekávanou a veřejností velmi oblíbenou Zámeckou slavnost vína. Návštěvníci degustační a prodejní přehlídky vín se od 14:00 do 22:00 hod. v Zámecké jízdárně mohou těšit na degustaci 300 vzorků vín z Čech, Moravy, Rakouska, Německa, Francie, Černé hory, ale také Nového Zélandu, Austrálie a Jižní Afriky.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Vydejte se na výlov Bošileckého rybníka

V podzimních měsících jsou na Třeboňsku již tradičně největší událostí výlovy rybníků. Od pondělí 20. do středy 22. listopadu 2023 se můžete zúčastnit výlovu jednoho z nejstarších rybníků Třeboňska – Bošileckého rybníka.
Jihočeský kraj | Gurmánská turistika

Cesta na šumavský Everest vede přes osm vrcholů

Skvělý nápad, poutavá hra a zajímavá krajina – to všechno spojuje projekt Šumavský Everest. Na Mount Everest, tedy 8848 metrů vysokou nejvyšší horu světa, se na Šumavě dostanete postupným zdoláním osmi vrcholů s nadmořskou výškou 1236, 725, 1022, 732, 1378, 1338, 1311 a 1221 metrů. Na všech vrcholech je možné dát si razítko do vrcholového pasu; ten seženete v infocentru Horní Planá. Těm, kteří budou v pasu mít všechna razítka, vystaví v infocentru i certifikát.
Jihočeský kraj | Letní sporty

Jihočeskou metropoli rozzáří Českobudějovický advent

Již v sobotu 18. listopadu 2023 odstartují tradiční vánoční trhy na hlavním náměstí Přemysla Otakara II. v krajském městě a s nimi symbolicky začne i advent na Budějovicku, který potrvá až do 6. ledna 2024. Program je jako každoročně velmi bohatý a zajímavý. Hlubockou zoo rozzáří tisíce světýlek, trhy budou i na budějovickém výstavišti, kde se chystá také průvod krampusů. Obyvatelé i návštěvníci krajské metropole si znovu užítijí originální koncepci pojetí adventních trhů, v jejichž středu bude unikátní ledové kluziště kolem Samsonovy kašny. Stánky budou mít otevřeno denně od 10:00 do 22:00 hodin.
Jihočeský kraj | Zážitky

Česko mezi řádky: Návrat Krále Šumavy, Šumava a David Jan Žák

Až budete mezi řádky hledat místa, kde se odehrává děj životopisného románu Návrat Krále Šumavy jihočeského spisovatele Davida Jana Žáka, vezměte si k ruce hodně podrobnou mapu. Ale úplně nejlepší je vydat se na Šumavu osobně: čekají vás tajemná a magická místa, která dodnes vydávají zvláštní svědectví.
Jihočeský kraj | Zážitky

Desítky zábavných tipů pro zimu, kdy se na horách nedá lyžovat

Vyrazíte na lyžovačku, ale teploty šplhají někam k osmi stupňům nad nulou, sníh – pokud vůbec nějaký byl – mizí před očima a výraznější ochlazení meteorologové neočekávají... i tak může vypadat dovolená v zimě. Co ale pak s volným časem? Řešení najdete na Kudy z nudy, které vám nabídne spousty tipů, co podniknout v nejoblíbenějších horských střediscích i bez sněhové pokrývky.
Jihočeský kraj | Zimní sporty