Úvod > Aktuality > Spa hotel Lanterna Velké Karlovice se letos podruhé zapojí do Grand Restaurant Festivalu
Spa hotel Lanterna
"> Spa hotel Lanterna "> Jelení hrbet "> Jehnecí kýta "> Gastro speciality na Valašsku "> Speciality na Grand festivalu
Gurmánská turistika

Spa hotel Lanterna Velké Karlovice se letos podruhé zapojí do Grand Restaurant Festivalu

  • Vydáno12. ledna 2014
Spa hotel Lanterna se letos opět zapojí do Grand Restaurant Festivalu, který se bude konat od 15. 1. do 28. 2. a přináší gurmánům po celé ČR možnost navštívit vybrané podniky s vynikající gastronomií a ochutnat degustační porce za speciální ceny. Garantem výběru restaurací je známý odborník na gastronomii Pavel Maurer.
Grand Restaurant Festival 2014Pro Valašsko jsou typické různé varianty jídel se zelím. Nejznámější je kyselice, hustá polévka z kysaného zelí a smetany, obohacovaná o brambory a někdy i klobásy. Krajovým jídlem jsou i halušky, konkrétně v této oblasti se jim říkalo kúsky či koláčky. Nejčastěji se podávají se zelím, ovčí brynzou, špenátem či povidly. K valašské kuchyni neodmyslitelně patří také koláč frgál.

Obliba všech těchto krajových pokrmů stále roste, regionální speciality jsou čím dál žádanější. Před časem například ve Spa hotelu Lanterna na léto vyřadili z nabídky kyselici a nahradili ji jinou, lehčí polévkou, ale neprošlo jim to. Lidé se na kyselici pořád ptali, takže byla zase vrácena do nabídky.

Provozovatelé hotelu návštěvníkům doporučují ochutnat kyselici a halušky, rozhodně také frgály, které jsou od závěru minulého roku vlastnoručně výráběny v hotelu. A pak také pokrmy z jehněčího a králičího masa, které jsou pro kraj rovněž typické. Jehněčí i králičí maso je v restauraci běžně nabízeno.

Festivalová nabídka jídel v Lanterně v rámci Grand Festivalu:

Kategorie „To jste ještě nejedli“: Steak z mládého býčka pečený na lanýžovém oleji s přelivem z uzeného kravského sýra pošírovanou červenou řepou ve slanině a bramborovou slámou.
Kategorie „Ctíme tradiční recepty a zvyklosti“: Pomalu pečená jehněčí kýta provoněná kouřem s červenou cibulí štávou ze sušených klouzků a pohankovým pyré.
Kategorie „Láska prochází žaludkem“: Pomalu pečený jelení hřbet podlévaný borůvkovou omáčkou se zapečenými brambory s kaštanovou nádivkou.

Další aktuality