
Pro
Znojemsko jsou typické dvě plodiny –
víno a okurky. Před několika lety si ve
Znojmě řekli, že když víno má své Historické vinobraní, zasloužily by si něco podobného i okurky.
Když v 16. století okurky přicestovaly na
Znojemsko, provázela je pověst
spolehlivého léku proti moru. Časem se ukázalo, že s jejich léčebnými účinky to nebude tak slavné, ale to už se
okurky rozšířily po okolí. Kyselé a křupavé okurky ve sladkokyselém nálevu dnes patří k nejpopulárnějším pochoutkám Česka a ve
Znojmě pro ně dokonce pořádají
slavnost.
Slavnosti okurek ve Znojmě

Ve
Znojmě dostanete pořádnou nakládačku! Řeč není o hrozbě fyzického ataku, ale o kyselých okurkách
– nakládačkách. Třináctý ročník
Slavností okurek v
pátek 5. srpna 2022 nabídne v centru královského
města Znojma (v ulici Hradní)
farmářské trhy,
řadu kulinářských "okurkových"
soutěží,
řemeslné
dílny i přehlídku historických
traktorů. Nebude chybět soutěž o
nejlepší sterilovanou okurku a rychlokvašku, a kuchařská show.
Letošní
novinkou je navíc možnost
degustace více než 20 vzorků okurek návštěvníky z řad veřejnosti, každý tak bude moci vyzkoušet, jak chutná okurka s chilli, s feferonkami a s dalšími speciálními ingrediencemi.

Věřte nebo ne, podobně jako za
rozkvět vinařství nebo
vynález Divišova bleskosvodu i za okurky může
Znojmo děkovat premonstrátům z
Louckého kláštera, jmenovitě
Šebestiánovi Freytágovi z Čepiroh. Právě on v roce
1572 na
Znojemsko nechal dovézt první semena rostlinky, o níž se tehdy věřilo, že dovede vyléčit mor. Okurky se pěstovaly v klášterní zahradě, odkud se časem rozšířily do zahrad a zahrádek okolních far, až nakonec vzaly útokem celé
Znojemsko. Mor sice neléčily, ale zvítězily na celé čáře, i když zprvu je naši předkové jedli hlavně
nasladko s medem. Když jim úroda začala přerůstat přes hlavu, přišli na to, že se okurky dají nakládat
do soli a octa a posléze je zavařovali do
sladkokyselého nálevu. Právě kyselé a křupavé znojemské okurky dnes patří k nejpopulárnějším pochoutkám Česka.