Kde začít, kde jenom začít? Že bychom se nejprve vydali za malířem z nejslavnějších? A proč ne, dnešní výlet bude obsahovat samé delikatesy, a to po všech stránkách, proto můžeme začít pěkně zostra. Pozveme vás do
Muchova muzea, které tvoří jednu z povinných zastávek po pražských výstavních síních. Více než sto děl světově uznávaného moravského rodáka
Alfonse Muchy představuje průřez celým jeho dílem, které zároveň znamená průhled celým secesním stylem. Milovníky jeho obrazů zajisté potěší i fakt, že ve Veletržním paláci bude k vidění část jeho nejslavnějšího díla –
Slovanské epopeje. Ale to je trochu z ruky, a tak byste se měli na cestu do Holešovic posilnit.
Dnešní chuti bude dozajista vyhovovat jedna z restaurací s certifikátem Czech Specials, která je opravdu speciální. Vydáte-li se po Příkopech kolem Obecního domu – k němuž se dnes ještě vrátíme – na Poříčí, dojdete asi po deseti minutách ke Café Imperial. Jedná se o podnik s výjimečně dlouhou tradicí ve stylu grand café, jakých v Česku mnoho nenajdete. Nechte na sebe dýchnout secesi a pusťte se do jídel, která vám vykouzlí úsměv na tváři.
Restaurace Zdeňka Pohlreicha
Není to tak dávno, co jste si zde mohli objednat tác koblih a v saturninovském stylu je začít házet po okolních hostech. Tato atrakce už zde sice nefunguje, zato se zde o kuchyň a to, co v ní připravují, stará česká kuchařská celebrita Zdeněk Pohlreich, který platí za jednoho z nejlepších kuchařů u nás. A něco takového byste si přece neměli nechat ujít!
Už jenom okamžik, kdy vstoupíte do světlého a honosného prostředí Café Imperial, je zážitkem. Vše se blýská, pozdně secesní interiér se spoustou keramické mozaiky působí exoticky a honosně. Ještě než se stačíte vzpamatovat a už jste dotázáni, jaká jsou vaše přání. Profesionální obsluha na vysoké úrovni je tu skutečně pro vás. Než se ale necháte usadit, věnujte pozornost moučníkovému pultu hned u vchodu, kde se můžete inspirovat, čím zakončíte návštěvu tohoto věhlasného podniku.
Ale nepředbíhejme. Vše teprve začíná. Je jedno, ve kterou denní dobu přijdete, zde se podává dokonce i snídaně v anglickém, americkém, francouzském či kontinentálním stylu. Zaměřme se ale spíše na to, co zde Zdeněk Pohlreich nabízí po zbytek dne.
Polévka je grunt
Pokud jste vyhladovělí po dlouhé prohlídce muzea, neměli byste vynechat některou z polévek. Za pozornost stojí zejména zdejší kulajda se ztraceným vejcem a francouzská cibulačka. Záleží jen na vás, zda dáte přednost české klasice nebo francouzskému zázraku s alespoň půlcentimetrovou sýrovou zapečenou krustou, pod níž najdete dokonale sytou polévku s cibulí a francouzskou bagetkou.
Každá z obou polévek by sama o sobě stačila menšímu jedlíkovi jako samostatné jídlo a obě budete chtít ochutnat znovu. A! Snad jen cibulačku si neobjednávejte, jste-li zde na první schůzce s novým partnerem. Je v ní tolik lahodného roztaveného sýra, že prostě neexistuje způsob, jak ji sníst důstojně.
Ale pojďme už k hlavním jídlům! Je dobré si všimnout, že se drží svých vlastních pravidel a jídelníček neskýtá stovky možností. Přesto nepůsobí chudě a i přes menší počet jídel zaručeně nebudete vědět, co si vybrat. Zdejší svíčková patří k pohádkovým zážitkům, naprostou klasikou je i telecí řízek s bramborovou kaší, mezi české speciality patří i candát s hráškovými lusky a petrželkovou omáčkou…
Specialita šéfkuchaře
Dnes vám však doporučíme jednu ze specialit šéfkuchaře: hovězí líčka na víně s bramborovou kaší a restovanou zeleninou se žampiony. Nejjemnější hovězí maso, které se vám rozplyne na jazyku s orestovanou kořenovou zeleninou, jejíž chuť se s masem dokonale snoubí, chuťově doplňují kousky žampionů a pár kapek olivového oleje. Bramborová kaše se ukazuje být dokonalou přílohou a dokonce i ta zde chutná lépe než od maminky. Také estetický dojem z jídla je na výbornou, tohle je zkrátka radost z bašty!
K pití si můžete objednat některé víno ze zdejší nabídky a vězte, že v Café Imperiál vědí, co vám nabídnout. Vín zde najdete širokou nabídku, její nejpodstatnější část tvoří vína od špičkových moravských vinařů, ale naleznete zde i reprezentativní vzorky vín z celého světa. Určitě si vyberete.
Po celou dobu vaší návštěvy se o vás bude starat pozorný personál, který dobře ví, co zde nabízí, a tudíž ho jen tak nezaskočíte nějakou otázkou či přáním. Přičteme-li velmi příjemné prostředí, musíme konstatovat, že se nalézáme nejen architektonicky v jednom z nejzajímavějších podniků v celé Praze, jehož návštěva je pro milovníky jídla povinností. Cena hlavního jídla se pohybuje okolo tří set korun, ale za jistotu prvotřídních surovin a výtečné chuti to určitě stojí za to.
Epopej a možná nějaká hudba
V dobrém rozmaru z dobrého jídla můžete zamířit zpátky na náměstí Republiky a odtud tramvají do
Veletržního paláce v Holešovicích, kde budete asi za deset minut. Právě zde si můžete prohlédnout obří plátna Alfonse Muchy, která byla dlouhá léta k vidění pouze na zámku v Moravském Krumlově.
Než si prohlédnete nejen obrazy A. Muchy, ale celou expozici, bude se pomalu blížit večer a rozhodně bude čas na kávu, na kterou se můžete vydat třeba zpátky na náměstí Republiky do již zmiňovaného
Obecního domu, který není nadarmo označován za secesní perlu Prahy. I tady se potkáte s Muchou, který zde vyzdobil Primátorský sál. Pokud se sem vydáte v době konání některého z festivalů, můžete si po kávě zpříjemnit večer koncertem vážné hudby ve slavné
Smetanově síni. Byla by to důstojná tečka za secesním dnem v Praze.